Всеки шофьор опознава колата си във времето. До колко колата му го опознава обаче? Автомобилите много скоро ще напомнят на собствениците си да направят обичайно обаждане, да отидат да тренират или да спрат до любимото си кафене.

Ford днес направи представяне на новото поколение SYNC технология в Кьолн, Германия

Технологията ще се внедри в новия електрически Mustang Mach-E, който също направи своя дебют. SYNC се учи от шофьора и на база на наученото прави умни предложения. Комбинира разпознаване на разговорна реч, търсене в Интернет и машинно обучение, за да прави спестяващи време препоръки, базирани на предишни пътувания.

Представянето на новата система за комуникация и забавление беше изцяло виртуално

Черешката на тортата беше Remote Vehicle Setup. Това е функция за предварителна персонализация на автомобила, още преди новата кола да е в гаража на собственика си – настройките варират от предпочитани режими на каране до цветовете на светлините в кабината.

От Ford искат притежанието на Mustang Mach-E да осигурява най-персоналното и най-свързаното шофьорско преживяване

Jan Schroll, един от мениджърите на компанията в Европа, обяснява, че SYNC ще става все по-умна, колкото повече шофираме колата си. Идеята е ние да шофираме спокойно, а колата да знае кога и какво трябва да направим.

Лично докосване

Кодът на софтуера е написан от нулата и собственоръчно в компанията, за да отговаря на философията на дизайна, която е насочена към човека. Позволява персонализирането на над 80 различни настройки – температура, позиции на седалки, светлини и какво ли още не.

Ако една кола се шофира от повече от един човек, идентификацията става чрез смартфона или личния ключ. Още преди да седнем в колата, тя ще е активирала личният профил.

Чрез машинно обучение SYNC буквално ни опознава. Ходиш на фитнес всеки петък? Обаждаш се на майка си след работа? Софтуерът ще научи това, за да те напътства и за да ти прави различни предложения, в правилния момент. Ти само трябва да се концентрираш над пътя.

Системата работи с 15.5-инчов Full HD екран, който регистрира докосвания. Комбинира възможностите за контрол, с предоставянето на голямо количество и лесна за четене информация. До всяко едно приложение, всяка една информация и всяка една настройка се стига с не повече от едно или две докосвания. На екранът могат да се визуализират няколко приложения едновременно.

Вече не е проблем да получиш обаждане докато си пуснал навигацията.

Да се върнем на Remote Vehicle Setup

Посредством сайта на компанията или FordPass приложението, собствениците на Mustang Mach-E могат да направят много настройки и да отбележат свои предпочитания, още преди да са взели колата им да е доставена.

Освен настройки, в профила се добавят често посещавани локации – като работното място или любимия супермаркет, разбира се и удобните зарядни станции за автомобила. Може да се добави часът, в който потегляме от дома си.  Има възможност да вземем един от режимите на каране (Активен, Тих или Неопитомен), за да го настроим. Например колата да се държи по даден начин отвън, а вътре в кабината светлините и цялостната атмосферата да отговарят на него.

Собствениците на Mach-E ще могат да отключат колата си чрез своя смартфон

Колата веднага ще ги разпознае, ще зареди профила им от облака и ще отключи вратите. Ако батерията се изтощи, на вратата на колата има клавиатура, на която да се въведе персонална парола за отключване.

Асистент в разговорите

SYNC разполага се напреднала технология за разпознаване на разговорна реч. Шофьорите могат да шофират спокойно, без да се налага да помнят списък с команди. Системата разпознава ежедневна реч на 15 европейски езика, позволявайки на шофьора да общува с колата, както би го правил с пасажер. Може да контролира почти всичко по този начин.

Софтуерът си помага, правейки търсения в Интернет, за да е сигурно, че когато помолите за най-близкия ресторант, информацията ще е точна и актуална.

Колата идва с предварително инсталирани Apple CarPlay и Android Auto за достъп до любимите смартфон приложения и контактите. Свързаността се подобрява допълнително със SYNC AppLink, като за сега може да се направи връзка с what3words, Waze и Webex. Така се постига по-добра интеграция между смартфон и автомобил.

Зареждане на автомобила

SYNC препоръчва кога и къде да се зарежда автомобила. Показва информация в реално време за наличието на станции в близост и техните цени. Intelligence Range технологията доставя информация за оставащия пробег на база трафик, терен, време и дори данни от други електрически автомобили на Ford по маршрута. При значителна промяна на оставащия пробег, шофьорът се известява и получава обяснение на какво се дължи това.

Ford осигурява достъп до най-голямата публична мрежа за зареждане в Европа. Може да се заплаща през FordPass приложението. При използването на IONITY станции с голяма мощност, само за 10 минути ще се добавят средно 119 километра към пробега.

През приложението могат да се следят нивото на батерията и информация за пробега. Може да се настройват предпочитани времена за зареждане и други подобни.

Навигацията

Новата свързана навигационна система ще намалява времето за път, ще избягва задръствания и ще променя маршрута при евентуални тапи. Използва се информация в реално време, както и модел за прогноза на трафика от TomTom. От Garmin се грижат, че шофьорите винаги пътуват по най-ефективния маршрут.

Последните версии на картите винаги се съхраняват в колата, за да може навигацията да е ефективна и на места без връзка с Интернет.

При пристигане на желаното място, софтуерът прави предложения за паркоместа. Във FordPass приложението има опция за насочване към колата ни, ако сме забравили къде сме я паркирали.

При планирането на маршрута, навигационната система на SYNC може да го адаптира спрямо зарядните станции, точките на интерес и забележителностите.

Постоянна еволюция

Както смартфоните, новите автомобили на Ford ще получават по въздух обновления, които да подобрят преживяването и да донесат нови възможности. Тегленето става на заден план, а самото прилагане на ъпдейта ще отнема около две минути или по-малко. Интелигентна система позволява да настроим кога да теглим и прилагаме ъпдейти и следи дали дадено обновление няма да попречи на шофирането ни.

SYNC системата ще тръгне от електрическия Mustang Mach-E, но постепенно ще се приложи и при други автомобили на компанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари