fbpx
14.8 C
София

Linux дистрибуцията Fedora е на път да се превърне в новата Ubuntu

Оригиналът е на Bertel King

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

От дълго време Ubuntu бе Linux дистрибуцията, която даваше на потребителите възможност за удобно използване на Linux. Но сега изглежда, че нейното място може да бъде заето от Fedora.

Днешната Linux дистрибуция Ubuntu няма същия дух, какъвто имаше Ubuntu от миналото. Сега друга дистрибуция привлича вниманието на хората по същите причини, поради което го привличаше преди време Ubuntu. Двете дистрибуции са на почти една и съща възраст, като Fedora излезе една година по-рано.

Дали Fedora ще стане новата Ubuntu? Нека да се спрем по-подробно защо отговорът на този въпрос става все по-положителен.

На първо място Fedora поставя функционалността

Fedora е Linux дистрибуция, която в рамките на своята мисия се стреми да бъде в авангарда но разработването на софтуера с отворен сорс код. Това означава, че каквото и да се прави в света на Linux, то се появява и най-напред се пробва във Fedora.

Редица функционалности, на които общността на Fedora отделя приоритетно внимание, в крайна сметка стават достъпни и за останалия Linux ландшафт. Нека в това отношение да си припомним PulseAudio, systemd, Wayland, PipeWire и Flatpak. Стабилният и неизменен подход, който използва Fedora Silverblue, е също много показателен пример в това отношение.

От друга страна, компанията Canonical, която стои зад Ubuntu, оказва неоценима поддръжка на редица Linux проекти, само че почти всички по-късни инициативи започнати от тази компания – Unity, Mir, Snaps така и не получиха и още не са се разпространили извън пределите на Ubuntu.

Работният плот на fedora е много вълнуващ и интересен

Canonical възлагаше големи надежди на Ubuntu и искаше чрез тази дистрибуция да превърне Linux в нещо, което обикновените потребители биха могли да вземат и да използват със същата лекота, с каквото използват алтернативите. Компанията разшири възможностите на GNOME и в крайна сметка тя създаде собствена графична десктоп среда, която познаваме под името Unity. Това бяха едни много интересни времена. Но по-късно нещата не тръгнаха както трябва.

В наши дни както Fedora, така и Ubuntu използват десктоп средата GNOME, която постепенно става все по-самостоятелна и вдъхновяваща. Fedora използва концепцията на GNOME и колкото се може по-бързо предоставя новите версии. Когато инсталирате Fedora вие знаете, че ще получите най-новата версия на GNOME и най-новите софтуерни технологии.

Сегашния подход на Ubuntu се състои в предоставянето на най-новата версия на GNOME с всички необходими промени, за да може цялата тази технология да изглежда като език на дизайна, какъвто Ubuntu използваше в годините на Unity. Но този подход понякога води до това, че доставката на най-новото програмно осигуряване за GNOME отнема повече време и по този начин се губи последователността на излизане на новите програмни решения, в резултат от което програмистите не могат да натрупат необходимия опит.

Целта на десктоп средата при Ubuntu е предимно запазване функционалността на сегашния натрупан опит на хората, които са свикнали с нея. Това съвсем не е лошо и е именно средата, която много хора искат, но в това няма нищо вълнуващо. Това са усилия за запазване на предишното статукво и липсва стремежът да се създаде нещо, което е предназначено за бъдещето.

Fedora е съвсем лесна за инсталиране и използване

Ако запитате потребителите защо са се запознали със света на Linux с помощта на Ubuntu, то отговорът им най-вероятно ще бъде, че тази среда е съвсем лесна за използване и от най-начинаещите. Една от причините за това отношение е въвеждането на Live CD, което даде възможност на хората да пробват Ubuntu без да правят каквито и да е било промени в своите компютри. А вграденият инсталатор изключително много опрости процеса на подмяна или преди съединяване на Linux дистрибуцията към предишната работеща на този компютъра операционна система.

В наши дни всичко това е нещо обикновено за всяка една Linux дистрибуция. В по-голямата си част Fedora е също така лесна за използване като Ubuntu. Инсталаторът не е така интуитивно разбираем, но съвсем не е сложен, като сега се разработва неговата нова версия, която е много по-лесна за използване.

Fedora вече посреща новите потребители с кратко описание на това, как най-лесно да се използва нейната десктоп среда. По принцип софтуерът на GNOME много добре запознава потребителите с новите предложения. И още, сега МР3 кодекът е включен в инсталационния ISO дисков образ.

Fedora както преди не предоставя веднага останалите фирмени кодеци и фирмени графични драйвери, понеже това противоречи на целта на проекта – демонстрирането на FOSS софтуера (Free and Open Source Software). Разбира се, след инсталацията на Fedora е възможно инсталирането на всякакви драйвери и кодеци.

Може да се каже, че Fedora все още не е станала по-лесна за използване в сравнение с Ubuntu, но потребителите вече започнаха да се питат дали не е по-лесно да се използва именно тази дистрибуция вместо Ubuntu.

Fedora има по-голямa и по-бързо растяща общност

Една от силните страни на Ubuntu е размерът на нейната общност. Милиони хора вече над 10 години всеки ден използват десктоп средата на Ubuntu. Това означава, че през тези години потребителите са задавали въпроси, на които са получавали отговори, изпращана е най-различна информация за възникнали грешки, създавани са най-различни практически ръководства, заснети са многобройни клипове и още много други неща, които се предлагат свободно и безплатно в интернет.

Това означава, че когато изучавате Ubuntu, дори и да не знаете нещо, а и е станало така че няма кого да запитате, ще ви помогне това истинско съкровище от онлайн материали.

Общността на Fedora не е толкова голяма, колкото е на Ubuntu, но все пак е значителна. Ако приемем Ubuntu за номер едно, то Fedora вече е категорично номер две. Fedora съществува по-отдавна от Ubuntu и през това време също е създаден голям каталог от онлайн ресурси.

Присъствието на Fedora в Linux света продължава да расте и този интересен проект започна да привлича все повече внимание. Общността на Fedora може да бъде намерена на практика на всяка една онлайн платформа, включително Reddit, Discord и т.н. Има хора, които са готови да ви отговорят на всеки един въпрос, да ви дадат важни съвети и да ви насочат към интересни ресурси и разработки.

Fedora има страхотна софтуерна поддръжка

Размерът на общността е важен поради още една причина. Разработчиците на приложения, които специално ги пишат за Linux средата, често предоставят съвместим с Fedora софтуерен RPM инсталационен файл, който се предлага едновременно с DEB – инсталационният формат на Ubuntu. Твърде много хора използват Fedora Linux и това е една от основните причини програмистите да поддържат тази дистрибуция.

Да добавим, че Red Hat Enterprise Linux (RHEL) е най-често използваната Linux платформа при сървърите и корпоративните среди, поради което разработчиците на софтуер, а и на хардуер, имат редица причини да поддържат Fedora – Linux дистрибуцията, на която се базира RHEL.

Fedora имаше полза от успеха на RHEL още преди тази платформа да бъде купена от IBM. Още навремето Red Hat се разрасна до най-голямата в света компания използваща отворен код.

С всичко това се опитвам да кажа, че ако дадено приложение има версия за Ubuntu, то почти сигурно е, че ще има версия и за Fedora.

Но Fedora все още не е Ubuntu

Да започнем с това, че Ubuntu както преди има значително повече потребители, дори и десктоп средата на Canonical вече да не привлича толкова голямо внимание както преди.

Второ, всяка дистрибуция на Fedora получава обновявания в продължение на 13 месеца. Ясно е, че можете да си инсталирате някоя LTS версия на Ubuntu и цяло десетилетие да получавате необходимите обновявания.

Много хора просто искат техния компютър да работи, при това колкото се може по-дълго. Fedora работи стабилно и безпогрешно, но засега обновяванията за нея излизат в продължение на само около една година. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини