fbpx
8.6 C
София

Tiny Core Linux е най-малката Linux дистрибуция

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Ако се вгледаме в дисковите ISO образи на основните Linux дистрибуции ще видим, че тяхната големина достига няколко гигабайта. Но има една Linux дистрибуция, с невероятно малка големина, която в съвременните мерки заема нищожно малко място. Това е Tiny Core Linux.

Какво всъщност е Tiny Core Linux?

Както може да се досетим от самото име, Tiny Core Linux е Linux дистрибуция с миниатюрно ядро, която съдържа абсолютния минимум за зареждането и показването на удобна десктоп среда. Дистрибуцията включва Linux Kernel, BusyBox, графичната десктоп среда FLWM и нищо друго.

Размерът на дисковия ISO образ на Tiny Core Linux е едва 21 MB. Външните за него приложения се наричат разширения и се зареждат и инсталират отделно с помощта на неговия пакетен мениджър (Package Manager)

Дистрибуцията е дело на Робърт Шингълдекер, известен преди всичко с разработването на великолепната малка Linux дистрибуция Damn Small Linux. По принцип Tiny Core Linux се счита за наследник на DSL.

Основната идея на Tiny Core Linux е цялата операционна система да бъде копирана и да работи в оперативната памет на персоналния компютър, което я прави изключително бърза. Има редица по-специални случаи, когато този подход не може да бъде заменен с нищо друго.

Инсталирането на Tiny Core Linux

Инсталирането на Tiny Core Linux е по-различно от инсталирането на обикновената Linux дистрибуция. Всъщност, дори изобщо не е необходимо инсталиране. Можете да я стартирате като live дистрибуция, наречена Cloud/Internet. Можете да изтегляте и инсталирате приложения, но те ще изчезнат, когато рестартирате компютъра си.

В TCE/Install режима програмите се записват на твърдия диск, но се съхраняват като символни връзки в оперативната памет. В TCE/CopyFS програмите се инсталират като в обикновена стандартна Linux дистрибуция.

Има три варианта на инсталационните носители: Core, TinyCore и CorePlus. Core е най-минималистичният и по подразбиране предлага само конзолен интерфейс, подобно на минималната инсталация на Arch.

Версията TinyCore включва графична десктоп среда, а CorePlus предлага Wi-Fi драйвери и клавиатури и за други държави освен САЩ. Това е най-големият ISO образ с големина 163 MB.

За да се стартира Tiny Core Linux е необходимо флаш стикът с дисковия образ да бъде поставен в USB порта (може да се използва и DVD) и да се стартира както всяка друга Linux дистрибуция. Тук ще говорим за версията TinyCore.

Различните параметри могат да бъдат настройвани с помощта на специализирани кодове. Ако сте ползвали дистрибуцията Knoppix, то този подход ще ви е познат. По време на зареждането функционалните клавиши могат да доведат до показването на няколко страници с различните параметри на зареждането на системата.

За да може TinyCore да бъде инсталирана на системния диск е необходимо да бъде изтеглено отделно приложение. За щастие, това е съвсем лесно да се направи с помощта на програмата tc-install от мениджъра на пакети, за който става дума малко по-долу.

Програмата за инсталиране има собствено меню и е лесна за използване. Всичко, което трябва да се направи е да се избере дял от хард или флаш диска и да се укаже къде да се инсталира програмата за начално зареждане.

Десктоп средата

Tiny Core Linux използва прозоречния мениджър FLWM за своята десктоп среда. Неговият външен вид е малко грубичък в сравнение със съвременните десктоп компютри. Интегрираният инструментариум доста напомня края на 90-те години, но всъщност е много функционален.

Ако сте използвали някои от другите Linux десктоп среди, то ще се почувствате в позната среда, като вкъщи. Разширенията се добавят в таскбара, който е поставен в долната част на екрана. Разбира се, различните приложения могат да бъдат стартирани от основното меню, достъпът до което става чрез десен клик на мишката.

Package Manager

На съвременните Linux дистрибуции са необходими мениджъри на пакетите и Tiny Core Linux не е изключение. Особеното тук е, че Package Manager предлага да се избере хранилище с най-бърза интернет връзка.

Предлагат се голям брой приложения, като по подразбиране всяко изтеглено от вас разширение е достъпно при следващото зареждане на, ако разбира се сте избрали да използвате Tiny Core Linux или сте настроили работата с дисковете.

Когато рестартирате компютъра, приложението заедно с операционната система ще се зареди в оперативната памет.

Подходяща ли е Tiny Core Linux за вас?

Ако харесвате дигиталния минимализъм и малките Linux дистрибуции, може би си струва да разгледате Tiny Core Linux. В зависимост от приложенията, които инсталирате, тя може да ви се стори не чак толкова малка, особено ако инсталирате Firefox и/или LibreOffice.

Ако имате някой стар компютър, който вече не е подходящ за софтуера на Microsoft и който искате да изпробвате как ще работи с Linux, Tiny Core е един много добър вариант, тъй като може да работи дори на i486 с 48MB RAM.

Ако ви е необходима Linux дистрибуция със съвсем малки размери, то можете да се спрете на Tiny Core Linux, която е идеална за изграждането на удобен рутер или минималистичен сървър.

Tiny Core Linux е наистина уникална и лека Linux дистрибуция

Сред големия брой Linux дистрибуции Tiny Core Linux е уникална дори и в света на отворения код. Ако искате да пробвате нещо ново, то Tiny Core Linux е един добър избор.

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини