fbpx
17.7 C
София

В коя от предишните три Матрици се развиват действията в „Матрицата: Възкресения“

По материалите на Alec Bojalad

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Навярно всички вече са успели да видят трите части на Матрицата и да се запознаят с нейната гениалност. Милиарди хора живеят пълноценен живот в съня си. Според трилогията, най-първата Матрица е създадена като един идеален свят, в който няма страдания и в който всички хора са и ще бъдат щастливи. Оказва се пълен провал. Хората не приемат подобна програма и се е наложило всички да бъдат унищожени. Да цитираме думите на един от най-мащабните герои на филма: Приятно ми е да мисля и да разбирам, че съм успял да опиша един идеален свят с помощта на език за програмиране, но съм на мнение, че човечеството като вид не може да приеме реалността без мъки и нищета.

Тоест, утопията е само една играчка, с която до едно определено време се е утешавал вашия примитивен разум. Ето защо Матрицата стана такава. В нея е пресъздаден пикът на вашата цивилизация. Именно на вашата цивилизация, понеже когато машините започнаха да мислят вместо вас, тогава възникна нашата цивилизация. Именно така бе осъществена Промяната. Това е еволюция Морфей – е-во-лю-ци-я. А хората се динозаври. Погледнете през прозореца. Това е залезът на човечеството. Вече ние сме стопаните, Морфей. Бъдещето е пред нас.

Този монолог от оригиналната Матрица е вече почти на 20 години. Това са думите на агент Смит по време на разпита на Морфей. Симулацията на реалността е потресаваща. Нека тук да се спрем върху някои детайли, казани от същия агент Смит.

Според думите на агент Смит, краят на 90-те години на миналия век са именно пикът на човешката цивилизация. Без съмнение това са едни добри години. Поне за обикновения жител на Америка, Европа, Австралия и някои други места. От друга страна, краят на 90-те години със сигурност не е никакъв пик на цивилизацията за обикновените жители на ОНД и някои други държави след разпада на Съветския съюз, но това е тема за дълги философски разговори и дискусии, понеже пикът на цивилизацията зависи от перспективата и със същия успех времената на антична Гърция или Египет можем да обявим за апогей на човечеството.

Днешният въпрос е малко по-друг – ако онази, най-първата Матрица е била една от многобройните версии, които редовно са рестартирани, що за Матрица е новата „Възкресения“? Нека да се спрем на няколко варианта какъв виртуален свят би могла да ни представи „Матрицата: Възкресения“ и защо той не е отпаднал и не е отхвърлен през същите тези години в края на миналия век?

Първи вариант: Това е продължение на същата предишна Матрица

Най-опростеният и може би най неверен вариант е, че показаната в трейлъра Матрица демонстрира добре познатата ни от предишните филми симулация. Тя не е спирана, не е рестартирана, не е влизала в режим на готовност, а е продължила да съществува. С други думи, това е естествено развитие и продължение на историята, която е направила още един цикъл, каквито е имало преди появата на мощния изкуствен интелект или първата Матрица.

Тази теория може да обясни възрастните вече Нео и Тринити, но не и младият Морфей и другите подобни персонажи. От друга страна, тази теория съвпада с показваните в трейлъра съвременни технологии – съвсем новите модели таблети и смартфони. Няма как да не се запитаме, дали това все още е пикът на човешката цивилизация. Може би агент Смит е говорил за някакъв междинен период, когато цифровите технологии все още не са били достатъчни за един изкуствен интелект от много високо ниво. От друга страна, ако агент Смит знаеше за съществуването на Facebook, TikTok и Instagram, дали би продължавал да твърди, че това е пикът на човечеството?

Към днешен ден милиони хора вече не могат да живеят без „допълнителен мозък“ във вид на мобилно устройство. Много от нас чувстват физически дискомфорт, когато нямат непрекъсната връзка с интернет. Тоест, според логиката на агент Смит, това е по-скоро залезът на човечеството, като остават само няколко десетилетия до настъпване на ерата на изкуствения интелект. Но за какво му е на този изкуствен интелект да показва именно тази версия на реалността?

На тази теория можем да дадем оценка на вероятността 3/10, понеже има твърде много несъответствия.

Втори вариант: това е една нова Матрица

В това има логика – нов филм, нова матрица. Този теория е по-добра, понеже обяснява защо Нео и Тринити са остарели, Морфей е млад, а събитията се развиват в актуалното за нас днешно време. Изкуственият интелект би могъл съвсем лесно да копира предишната Матрица, да прехвърли в нея съзнанията на всички хора, които са били живи към този момент, и да продължи паралелната еволюция. Нещо повече, за ИИ би било разумно да стартира стотици хиляди подобни симулации и да използва технология за дълбоко машинно обучение, за да може да избере най-оптималната Матрица.

Това е една от версиите, при която машините използват обучение на мощни невронни мрежи, за да определят ефективността на симулираната реалност. Едва ли някой може да каже как ще работи подобно нещо от техническа гледна точка, но към днешен ден практиката показва, че този процес е много ефективен. Вместо по случаен начин да се пробват всякакви настройки, могат да се създадат десетки хиляди Матрици, които са предварително настроени, и да се избере най-оптималната. Един мощен изкуствен интелект има повече от достатъчно време, търпение и ресурси за осъществяването на подобна цел.

Тази теория също има много бели петна и вероятността тя да е вярна може да се оцени като 5/10. Тази вероятност със сигурност ще се промени след появата на нова информация за „Матрицата: Възкресения“. Според думите на актьорите, самият филм ще отговори на всички поставени от тук въпроси.

Трети вариант: Това е персонална Матрица

Този теория изглежда най-вероятна. Идеята е, че тази Матрица е създадена специално за Нео. Може би и за Тринити или за това, което е останало от нея след третия филм. Това, което виждаме в трейлъра е не повече от сън, извън пределите на който ИИ на Матрицата се занимава с твоите си неща, без да се безпокои за безпорядъка, който може да създаде Избрания.

Този теория се потвърждава от няколко кадъра от трейлъра, където Нео е преследван от цяла тълпа, като това не са агенти, а обикновени хора. Тази Матрица е характерна с това, че хората непрекъснато пият сини хапчета, за да продължават да си останат в неведение, че това не е симулация, е един виртуален свят, специално създаден за Избрания.

Синьото хапче вече не е химично вещество, а идея за отказ от приемането на реалността. Когато Нео поставя под заплаха целостта на Матрицата, то и нейните жители поемат ролята на нещо като бели кръвни телца, които се опитват да запазят виртуалния организъм, в който по всичко личи, че животът е комфортен и цивилизован.

Вероятността тази теория да е вярна също може да бъде оценена на 5/10, но тя по никакъв начин не обяснява присъствието на младия Морфей.

Четвърти вариант: Нео е в съвсем друга Матрица

Това е най-необичайната теория, според която Нео не е в добре познатата ни Матрица, а в някаква съвършено друга симулация. От техническа гледна точка тя може да работи по подобен начин, но тя се управлява от съвършено друг изкуствен интелект.

Този идея се натрапва от променения дизайн на свързващите тръби, които от време на време се появяват в клипа. Те са светещи и не изглеждат така  утилитарни, както беше в оригиналния филм. Но кой е оставил Нео там и защо?

Вероятността тази теория да е вярна може да бъде оценена само на 2/10, понеже тя само косвено е свързана с излезлите тийзъри и трейлър.

На кои въпроси засега е твърде трудно да дадем каквито и да било отговори

Въпреки описаните дотук теории, в публикувания трейлър има редица специфични сцени, които няма как да бъдат обяснени. Може би те нямат голямо значение и са показани във вид на нещо като великденски яйца, но има голяма вероятност те да не са добавени просто така. Ето някои от тези въпроси.

  • Дали смартфоните не са заменили сините хапчета?
  • Защо са показани кадри, в които Нео от оригиналния филм се събужда от предишната Матрица?
  • Реален ли е Морфей?
  • Към коя група можем да отнесем Морфей и неговите приятели?
  • Възможно ли е това да е Матрица в Матрицата?
  • Какво всъщност се случва в реалния свят?
  • Колко е остарял Нео в реалния свят?

Напълно е възможно този трейлър леко да ни заблуждава и да ни оставя широко поле за интерпретации, като най-интересното ще видим в самия филм, който ще отговори на всички тези въпроси.


Да си припомним, че филмовото студио Warner Bros. обяви датата, на която по кината ще излезе четвъртата част на култовия филм „Матрицата„. Това трябваше да стане на 21 май 2021 година, но заради COVID-19 пандемията прожекцията на „Матрицата: Възкресения“ бе отложена за 22 декември тази година.

Самият трейлър започва с това, че Томас Андерсън (Киану Рийвс) разговаря със своя психотерапевт. Героят на Рийвс се интересува, дали не се е побъркал, на което лекарят отговаря, че тук така не се говори. След това Томас е показан в заведение, където пие кафе с Тринити (Кари-Ан Мос). По всичко личи, че героите на Матрицата 4: Възкресения не помнят събитията от предишните три филма и не се познават.

След това Томас Андерсън изпива някакво хапче (или хапчета), а трейлърът приключва с това, че той се среща с много интересна жена. Тя го кани да я последва, ако иска да получи отговорите на всички въпроси.

Четвъртата Матрица е дело на Лана Уашовски. Нейната сестра Лили Уашовски не работи върху новия филм, но въпреки това очакванията са доста високи. Както към самия филм, така и към представянето му в бокс офиса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини