fbpx
8.2 C
София

Доклад на Евросъюза препоръчва използването на Open Source за по-добра защита на конфиденциалните данни

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Експертен доклад, съставен по поръчка на Европейския Съюз, препоръчва финансирането на Open Source инициативи, които ще подобрят информационната безопасност и защитата на конфиденциалните данни.

Първата част на този доклад (europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2015/527410/EPRS_STU(2015)527410_REV1_EN.pdf) препоръчва на IT-експертите да създават лесни за използване шифриращи програми с открит код. Използването на свободен софтуер не се счита за универсално средство за постигане на висока информационна безопасност, но е важна част от стратегията на Евросъюза по постигане на независимост в сферата на IT-безопасността и информационните технологии.

Втората част на доклада се нарича „Масово наблюдение“ и обяснява важността на използването на операционни системи с открит код за понижаване на риска от масово наблюдение и изтичане на персонални данни.

Експертите подчертават, че Open Source програмите съдържат не по-малко грешки от комерсиалния софтуер, но техният код може по всяко време да бъде инспектиран от най-различни експертни групи.

В точка 7.2.8 се разглежда използването на операционната система OpenBSD и се дават технически препоръки за понижаване рисковете от масово наблюдение и следене. Сред тях са шифриране на информацията в локалните дискове чрез използването на DiskCryptor, TrueCrypt, FileVault, BitLocker и PGP; шифриране на данните при обмен на информацията чрез адона HTTPS Everywhere и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини