15.1 C
София

Климатичните промени се засилват: в някои държави хора се давят в метрото и загиват от жегите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Изминала е само половината от лятото на 2021-ва година, но още отсега може да се каже, че тази година ще се помни дълго и ще бъде записана в историята на метеорологичните наблюдения като поредното напомняне за целия свят, който вместо да решава проблемите с глобалните промени на климата е зает с твърде много безсмислени занимания и разпределяне сферите на влияние в различните региони. В същото време глобалният климат рязко се влошава и не щади нито бедните, нито богатите.

Учените вече всяка година бият тревога: останалото време вече не е толкова много, климатичните проблеми е необходимо да бъдат решавани още сега, в противен случай нашите потомци ще ни проклинат за забавянето. Именно 2021 година много добре показва, че светът като цяло не е готов нито да забави промените в климата, нито по какъвто и да е начин да живее с тях. Както COVID-19 пандемията промени нашата реалност, по същия начин ще се наложи да се адаптираме към променения вече климат.

 

През изминалата седмица някои от най-богатите европейски страни, както и САЩ, усетиха силата на природата. В Германия и Белгия след продължителни проливни дъждове бушуващите реки излязоха от бреговете си, предизвикаха свлачища и доведоха до ужасни разрушения и много жертви. Загинаха най-малко 125 души.

Малко преди това в северозападната част на САЩ и в южна Канада – регион, известен със своето прохладно и мъгливо време, стотици хора загинаха от екстремална жега. Наистина стотици: 645 жертви на територията на Канада и над 200 в САЩ.

„Казвам ви това като германец: идеята, че можеш да умреш от лошо време, ми е абсолютно чужда“ – пише The New York Times, цитирайки физика от Оксфордския университет Фредерик Ото, който изучава връзката между екстремалните метеорологични явления и промените на климата.

Държавите от първия свят лесно се примириха с факта, че екстремното време често води до смърт и катастрофални разрушения в развиващите се страни. Там редовно има наводнения, свлачища, пожари и много жертви. Сега всичко това започнаха да изпитват върху себе си и богатите страни, въпреки че те имат най-голям принос в изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.

Общината вече я няма

Краят на месец юни се оказа небивало и нетърпимо горещ и за Канада. В Британска Колумбия, в община Литън, в края на месеца бяха измерени 49,6 градуса по Целзий. Това е абсолютен рекорд откакто се водят наблюдение на климата. Предишният краткотраен рекорд е от 1937 година. Този път в Литън в продължение на три дни температурата остава над 46 градуса по Целзий, след което селото с 250 жители изгоря, а 95% от постройките са унищожени от огъня.

Кметицата на Лътън съобщи пред медиите, че от появата на първите признаци на дим в селото до момента, когато то се е оказало изцяло обхванато от пожара, са изминали не повече от 15 минути. Според наблюденията на пожарникарите, огънят се е разпространявал със скорост от 10 до 20 км/ч. Хората са вземали в ръце децата и домашните любимци, качвали са се в своите автомобили и са отпътували. Семейните снимки, документи, цялото натрупано през живота им имущество изгаря. Загиват двама души. Общината е обкръжена от всички страни от горски пожари, а пътищата почти не могат да се използват заради изключително гъстия дим, който намалява видимостта на практика до нулата.

Небивалата горещина в Северна Америка

Американският щат Орегон няколко дни подред поставя нови температурни рекорди. На 26 юни в Портланд бяха измерени плюс 42 градуса по Целзий. На следващия ден температурата се покачи до 44 градуса, а след още едно денонощие достигна 47 градуса по Целзий. Предишните рекорди бяха на ниво едва 42 градуса и бяха измерени през месец юли 1965-та и през август 1981-ва.

„Досега не съм се сблъсквал с подобни събития, когато рекордно високите температури поставят рекорд от над 5 градуса по Целзий. Едно е рекордът да бъде счупен с 1-2 градуса, съвсем друго е той направо да бъде убит с толкова голяма разлика в места, в които от сто години са натрупвани данните от метеорологичните наблюдения. Това е много учудващо“ – счита Колби Нойман, метеоролог от националната метеорологична служба.

Климатолозите съобщиха, че броят на екстремално горещите дни се е удвоил през изминалите по-малко от 100 години. Ако в същия Портланд през 1940-те години е имало само 10 дни с дневна температура над 32 градуса, то към 2020 година техният брой е нараснал до 20. Нещо повече, прогнозите на специалистите са депресиращи: към средата на това столетие в същия регион ще бъдат добавени още 20 дни с подобна рекордно висока температура.

Вълните от аномална жега в САЩ от 1960-те години до днешен ден са все по-чести и продължават все по-дълго. Това напълно съвпада с трендовете на глобалното затопляне.

Наводненията в Германия

В един по-горещ свят дъждовете са по-силни. В топлия въздух има повече водна пара и валежите са много по-обилни. Освен това учените алармират, че тези дъждовни или силно нагряти климатични региони са започнали да забавят своето движение.

Основната причина за това е, че Арктика и Антарктика се нагряват два-три пъти по-бързо в сравнение с останалата планета. Това затопляне дестабилизира потока от въздух, циркулиращ в Северното полукълбо. Когато разликата в температурата между полюсите и екватора е голяма, потоците въздух се движат по-бързо и по-равномерно. Но когато тази разлика намалее, то и движението на въздуха се забавя. В резултат от това областите с високо и ниско атмосферно налягане по-дълго се задържат на едно и също място. Проливните дъждове и жегите преди време са се сменяли на всеки три, максимум седем дни, а сега тези климатични региони се задържат на едно и също място в продължение на седмици.

Силните проливни дъждове подхранват реките, които излизат от бреговете си и заплашват местното население. Красивите идилични селца, в които преобладават удобните домове, направени предимно от здраво дърво и разхвърляни в тесните долини на Западна Германия, изпитаха всичко това върху себе си.

„Това бе един цял град, който сега го няма. Вече нямаме мебели, нямаме дом. Нищо нямаме. Аз съм твърде стара, за да започна всичко наново“ – заяви пред Washington Post бивша жителка на жилищен блок с изглед към река Аар в Бад Нойенар-Арвайлер.

Този град е един от най-пострадалите от проливните дъждове и наводнения. В него загинаха най-малко 62 души. Доброволци и спасители продължават да претърсват развалините, а полицията издирва телата на загиналите в резултат от необузданите прояви на времето.

В момента, когато река Аар започва да излиза от бреговете си, до момента, когато в града водата вече стига до коляното, са изминали едва 30 минути. В този край и преди имало наводнения, но по време на техния пик водата се е издигала до не повече от 4 метра. Този път тя достигна 7 метра. Местните власти заявиха, че през последните 100 години не е било виждано подобно ужасно наводнение в този регион.

Наводненията засегнаха Белгия, част от Нидерландия и Люксембург. Те бяха предшествани от няколко дни изключително проливни дъждове.

„Това не е чак толкова учудващо, понеже ръстът на подобни екстремални явления много добре бе показан в прогнозите на съставените от нас компютърни климатични модели“ – каза пред National Geographic Дитер Гертен, климатолог от Потсдамския институт за изследване на климатичните въздействия.

Удавени в метрото

Проливните дъждове и силните наводнения от тези дни засегнаха и китайската провинция Хънан. Реките излязоха от бреговете си, разрушен бе най-големият язовир, хиляди хора бяха евакуирани, а в столицата Джънджоу метрото бе наводнено. Само за едно денонощие валежите достигнаха годишната норма за този регион – изключително големите 622 милиметра. Това е най-силната дъждовна буря за изминалите 70 години, когато всъщност в града е изградена първата метеорологична станция. По време на самия пик – във вторник от 16:00 до 17:00 часа се изляха 202 милиметра валежи.

Пътищата останаха под водата, автомобилите плуват в тях, а местните жители образуват живи вериги, за да спасят хората, които водата влачи към дъното.

Наводни се и метрото. Публикувани бяха многобройни видеа, на които се вижда как водата стига до гърдите на хората, които са във вагоните на метрото. Местните власти съобщиха за 12 загинали, част от тях именно в метрото.

Случващото се е още едно предупреждение, че климатът на планетата бързо се променя и са необходими спешни мерки.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини