fbpx
8.2 C
София

Първо преливане на отгледана в лаборатория кръв

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Учени от Великобритания съобщиха, че започват първите клинични тестове за преливане на отгледани в лаборатория еритроцити на хора. Извършени са две успешни кръвопреливания на отгледани в епруветка еритроцити и е съставен необходимия профил на медицинска безопасност. Резултатите от това изследване са публикувани в сайта на Кеймбриджкия университет.

Използваните кръвни клетки са отгледани от стволови клетки на донори. Основаната цел на този проект е създаването на лабораторна кръв за преливане на пациенти с най-различни болестни показатели. Към днешен ден в редица страни има остър недостиг на донорска кръв от най-редките групи. Освен това, има заболявания, при които се налага редовно преливане на кръв, но в тези случаи организмите пациентите понякога започват да образуват антитела, които започват да се борят с донорския биоматериал. Ето защо са необходими опростени и универсални методи за създаването на лабораторна кръв и елементи на кръвта.

Клиничните изследвания ще бъдат осъществени с помощта на няколко десетки доброволци. Те ще получат по две мини трансфузии – донорски и отгледани в лаборатория еритроцити, като непрекъснато ще се сравняват резултатите и ще се оценява функционалността и продължителността на живота на тези клетки в човешкия организъм.

Интересно е, че отгледаните в лаборатория кръвни клетки се очаква да са много по-издръжливи от стандартните. Това ще намали броя на задължителни кръвопреливания на пациенти, например със сърповидно-клетъчна анемия и други заболявания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини