fbpx
17 C
София

Сатя Надела: Сделката с TikTok е най-странното нещо, по което съм работил

Най-четени

Може би споменът за събитията около TikTok в края на миналата година вече е поизбледнял, а по темата почти не се говори, но тогава имаше един дълбоко сюрреалистичен епизод, в който Microsoft предложи да придобие част от операциите на социалната мрежа в сложна сделка, тъй като администрацията на Тръмп заплашваше да ограничи достъпа до платформата в САЩ. В крайна сметка TikTok обяви, че няма намерение да сключи сделка с Microsoft само един ден преди да обяви сключването на друг тип сделка с Oracle, а след това цялата тази история се разми и оттогава насам не се споменава почти нищо.

Говорейки наскоро в рамките на конференцията Codе, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела каза, че цялата тази сделка около TikTok е била „най-странното нещо, върху което някога съм работил“.

Що се отнася до стойността на подобна сделка за Microsoft, Надела каза, че е „бил някак заинтригуван от това, преди да направи дълга пауза в изявлението си.

Кара Суишър, модераторът на дискусията, притисна Надела да разкаже повече за обстоятелствата, докато самият Надела очевидно през това време търсеше как да опише ситуацията около тази бизнес инвестиция. В крайна сметка, той каза следното:

Важно е за начало да спомена, че TikTok се обърна към нас и ние имахме желание да преговаряме с тях. Компанията търсеше партньор от САЩ, който да помогне с тези неща със сигурността, за които чувахме тогава.“

Надела смята, че TikTok е могла да бъде подходяща инвестиция за Microsoft, защото това е социална, базирана на облачна технология услуга, която използва силно AI във всички области, в които се фокусира. „Това е наистина интересен продукт“, заяви Надела.

Защо Microsoft беше подходящ партньор?

Твърдението на Надела, че Microsoft е била подходящия партньор на TikTok се аргументира с това, че софтуерният гигант в крайна сметка има постоянни инвестиции в сектора на социалните мрежи, по-специално в рамките на модерирането на съдържание и безопасността на децата в интернет. Тези силни страни и ключовият фактор, че компанията е базирана в САЩ и е един от лидерите на пазара за доставки на облачни услуги (изискването на Тръмп по това време беше TikTok да оперира със сървъри в САЩ), се смятаха за особено важни за успокояването на исканията на администрацията на Тръмп.

„Имаше един период от време, когато правителството на САЩ имаше конкретни изисквания и ние можехме да помогнем на TikTok да ги спази, но те просто изчезнаха“, казва Надела. „Мисля, че президентът Тръмп имаше определена гледна точка за това, което се опитваше да направи… и след това я изостави.“

Припомняме, че тази година, новият президент на САЩ, Джо Байдън, отмени изискванията към TikTok за намиране на американски партньор и използване на американски сървъри за обслужване на местните потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини