Хаваи могат да станат вторият след Аляска американски щат, който ще изплаща на абсолютно всичките си жители безусловен базов доход: тази седмица законодателното събрание на щата единодушно прие законопроект за създаването на работна група по въвеждането на ББД.

Законопроектът за създаването на работна група е внесен от демократа Крис Ли, който счита, че всеобщата автоматизация ще бъде особено болезнена за Хаваите, понеже икономиката на щата изцяло се базира на сферата на обслужването, която ще бъда автоматизирана най-рано и съвсем скоро.

Това са огромен брой работни места с длъжности, като например касиери в магазините, сервитьори, и с развитието на безпилотните технологии – таксиметрови шофьори. Според Ли, хората които ще останат без работа заради бурното развитие на техническия прогрес, трябва да бъдат по някакъв начин материално издържани.

„Вече имаме поддръжката на Търговско промишлената палата и най-големите профсъюзи. Всички са на мнение, че ако по-голямата част от нашето население остане без работа и няма да е в състояние дори да си плаща наема, то няма откъде да се вземат средства за развитието на нашата икономика“.

Въпреки че споровете за въвеждането на ББД се разгоряха през последните една-две години, в Аляска вече действа аналог на безусловно заплащане, при това още от 1982 година. В щата са въведени годишни плащания от доходите, генерирани от продажбите на нефт, които се дават и на децата. През 2015 година са били платени по $2072 на човек.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари