Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Софтуер мод SSAA Downsampling

Featured Replies

Здравейте,

вдъхновен от една статийка в най-новия брой на списание PCGamesHardware,реших да си поиграя с така наречения Downsampling.Причината-имам сравнително мощен компютър,но мониторa ми поддържа само 1280х1024 и не мога да го натоваря както трябва а за да играя на телевизора трябва да си пренареждам всеки път стаята и да се преборя със жена ми.

Идеята заложена в тази техника е,че се симулират много по-високи резолюции от физически възможните за дадения монитор.Картината се пресмята вътрешно с високата резолюция и се подава на монитора но с много по-прецизни детайли и без нужда от допълнителен АА.Като допълнителен положителен ефект се явява липсата на трептене на текстурите,заради по-високата резолюция.Но тъй като това би било прекалено хубаво за да е истина без недостатъци е редно да се спомене и най-големият.Поради огромното количество данни които трябва да бъдат обработени,дори и карти от най високия клас работят на абсолютния лимит на възможностите си и количества графична рам от 1Гб нагоре не са разхищение а задължителни.Като друг недостатък може да се спомене че методът работи само при DX10,10.1,11 ,тъй като библиотеките поддържат Supеrsampling по подразбиране,за разлика от DX9.

За момента има само 2 игри които нямат нужда от допълнителната програма която ще ви представя по-долу и това са Serious Sam HD и Arma 2.Те поддържат Supersamping Antialiasing или SSAA в енджините си.

За всички останали е необходимо или да се използва или познатият досега метод за ръчна обработка на мониторните драйвъри (имаше го още преди месеци,но тогава ми се видя сложно а и не ми се занимаваше :newspaper: ) или значително по-елегантният метод който ще ви представя.

За целта е необходима една малка програмка и малко подготовка.

Всичко по-долу го пише и в ReadMe.txt и LiesMich.txt за немскоговорящите,така че който иска може да пропусне следващите няколко реда и да си прочете сам :(

1.След разархивирането се инсталират двата пакета vcredist_x64.exe и vcredist_x86.exe

2.За хората със 64 битови системи е необходим рестарт и зареждане с F8.В boot менюто се деактивира проверката за драйвърите "Disable Driver Signature Enforcement"

3.Тъй като програмата е все още в ескпериментален стадий настройките се правят чрез едитиране на 2 файла config.txt и games.txt

4.В config.txt се променя първият ред

configz.jpg

като цифрата може да бъде променяна на теория от 0.0 до 99999.99999.При DX10 максимално възможната рзолюция е 8192х6144 а при DX11 16384х16384.Така че не се престаравайте.Всяка единица нагоре (възможни са и половинки или както ви е удобно) вдига мултипликатора на резолюцията или както е в моя случай с монитор на 1280х1024 и мултипликатор 3.0,графичната ми карта пресмята резолюция от 3840х3072!!!Ако всичко е направено както трябва след старта на играта новата резолюция се появява за избор в менюто на играта

crysis64201007111202466.jpg

5.В games.txt се въвеждат на ръка пълните координати на ехе-файловете на игрите и то със окончанието.

gamesf.jpg

При игрите със Louncher-и се дават координатите и на Lounchera-а и на самата игра.В моя случай съм въвел няколко игри но от всички успях да подкарам само Crysis.Очевидно че програмката има някакъв проблем с кракнати ехе-та или пък аз не правя нещо както трябва,защото тестовият екип от списанието са подкарали всичко.

6.Това беше по предварителната подготовка.Следва само да стартирате от папката enable_SSAA_Tool32.exe или enable_SSAA_Tool64.exe според операционната система с която разполагате ,да изчакате няколко секуди докато програмката се зареди в рамта и да се наслаждавате на резултата (с походящият хардуер естествено).

7.За изключване се стартира disable_SSAA_Tool.exe.

А сега и няколко картинки от мен с настройка 1.0,2.0 и 3.0.Всички са правени със съотвено максималната възможна резолюция,Fraps и настойки на играта както следва

crysis64201007111202547.jpg

Нормалната резолюция на монитора,не изглежда зле но някои листа и по специално тези на фона на небето са леко замазани.Обърнете внимание на фпс.

crysis64201007110948279.jpg

Вече с двойна резолюция,картината е значително по-ясна и когато е в движение,трептене се забелязва само на най-отдалечените листа където се пречупва светлината.Fps са 3 пъти по-малко....

crysis64201007110949102.jpg

С тройната резолюция вече нищо не се маже или трепти,което е малко субективно в този случай,защото ако обърнете внимание на фпс долу вдясно те са намалели 5 пъти в сравнение с предната резолюция и около 15 пъти сравнено с нативната резолюция.Тази настройка поне на моя компютър от подписа така и така е само за теста,защото картината е едно мноооогоооо баааавно Diashow.

crysis64201007111107599.jpg

Държа да спомена,че Crysis е екстремен случай и поне според хората успели да подкарат други игри,при тях не се получава това брутално смазване на хардуера и дори и мултипликатори 4.0 и 5.0 са възможни за игра с нормални настройки.

Ако картинките са много големи може някой модератор да ги изтрие и да остави само малките.При тях е най-добре да си ги свалите и да ги гледате една след друга.

crysis64201007110948279.th.jpg crysis64201007110949102.th.jpg crysis64201007111107599.th.jpg

Това е засега от мен.Въпреки че това е "само" софтуерен мод,помага за безплатно вдигане на качеството на игрите които играем.Ако някой от хората с по-мощните компютри от моя иска да пробва,може да сподели впечатленията си.Но дори и да не искате или можете да пробвате бих се радвал да чуя какво мислите за идеята.Също така ако някой му се занимава може да пробва и другите настройки в config.txt аз ги оставих както са си и сменях само мултипликатора.

Поздрави се надявам да ви е било интересно.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.