Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Споделяне на интернет

Featured Replies

За да се споделя интернет на няколко компютъра са нужни две лан карти на компютъра който ще играе ролята на сървър (който има интернет) и евентуално един switch/hub.

От Start -> Control Panel -> Network Connections изберете лан картата на която идва интернетът, натиснете с десен бутон на нея и изберете Properties. След това преминете на таба Advanced и сложете отметката Allow other network users to connect through this computer's Internet connection. Долната отметка я оставете празна и натиснете OK.

Публикувано изображение

В Network Connections отворете Properties прозореца на другата лан карта на сървъра и от списъка изберете Internet Protocol(TCP/IP).

Публикувано изображение

Там направете следните настройки:

IP address: 192.168.0.1

Subnet Mask: 255.255.255.0

Default Gateway: (остава празно)

Preferred DNS server: (остава празно)

Alternate DNS server: (остава празно)

Публикувано изображение

От втората лан карта на сървъра илиза кабел който го свързва със switch-а/hub-a. От switch-а/hub-a вече отиват кабели към останалите компютри.

На всички останали компютри от мрежата настройките на лан картите са следните:

IP address: 192.168.0.ХХХ

Subnet Mask: 255.255.255.0

Default Gateway: 192.168.0.1

Preferred DNS server: 192.168.0.1

Alternate DNS server: (остава празно)

Kато 192.168.0.ХХХ значи например 192.168.0.5.

Също така всички компютри трябва да са в един Workgroup. Workgroup-а на компютъра се променя от:

Start -> Control Panel -> System -> таба "Computer Name" и бутона "Change...".

Публикувано изображение

След това рестартирайте машините и всичко трябва да е наред. Ако този начин не работи ще трябва да инсталирате Proxy програма, например CCProxy, на сървъра, а на останалите компютри от мрежата да направите proxy настройки на програмите ползващи интернет. За Internet Explorer например това става от менюто Tools -> Internet Options, табa "Connections" и бутона "LAN Settings", там сложете отметката Use a proxy server for your LAN(These settings won`t apply to dial-up or VPN connections), на Address въведете 192.168.0.1, а на port - 808. За повече информация вижте сайта на CCProxy.

Публикувано изображение

Ако компютрите са само два няма да имате нужда от switch/hub, а само от един кръстосан кабел който можете да закупите от всеки магазин за hardware и с помощта на който да свържете двата компютъра директно. В по-големи мрежи, за по-високи скорости, се препоръчва да се ползва switch пред hub.

Автор: Звездомир Златинов

Редактирано от LinKin^parK (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 65
  • Прегледи 64,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Само един въпрос: При първият вариант може ли лесно да се засече от доставчика,а при вторият?

Само един въпрос: При първият вариант може ли лесно да се засече от доставчика,а при вторият?

Не вярвам да може да се засече от доставчика - все пак компютъра, който е споделил интернет връзката прави заявките към мрежата. А и да може да се засече какво от това, нали ти си плащаш таксата за интернет.

Недостатъкът на това споделяне е, че сървърът трябва да работи непрестанно.

Рутера е по добър вариант. По принцип върши същата работа като компютър-сървър, но заема доста по-малко място и харчи доста по-малко електроенергия. И не бръмчи. Доставчика може да засече че споделяш нета само ако се разрови. Но не вярвам да го направи защото няма смисъл.

Редактирано от TheMetal (преглед на промените)

Няма ли да е по-лесно да се вземе едно хардуерно рутерче. Към него да се върже идващия кабел за интернета и да се вържат компютрите, на които искате да пускате интернет. До колкото знам рутерите сами задат IP адреси на останалите PC-та стига те да имат активиран DHCP. Така става хем по-лесно, хем не е нужно 1 PC - това, което споделя интернета да е пуснато, за да имат и останалите PC-та интернет.

Няма ли да е по-лесно да се вземе едно хардуерно рутерче. Към него да се върже идващия кабел за интернета и да се вържат компютрите, на които искате да пускате интернет. До колкото знам рутерите сами задат IP адреси на останалите PC-та стига те да имат активиран DHCP. Така става хем по-лесно, хем не е нужно 1 PC - това, което споделя интернета да е пуснато, за да имат и останалите PC-та интернет.

Разбира се, Метъла е имал точно това в предвид, препоръчвам ти TP-Link TL-R460, около 60 лева, не грее, работи безотказно с денонощия, от най-големия китайски производител ;) За настройките потърси из форума, изписано е предостатъчно по темата.

Рутера е по добър вариант. По принцип върши същата работа като компютър-сървър, но заема доста по-малко място и харчи доста по-малко електроенергия. И не бръмчи. Доставчика може да засече че споделяш нета само ако се разрови. Но не вярвам да го направи защото няма смисъл.

Напълно съм съгласен! Това е най-доброто решение.... Чрез прокси няма достъп до някой приложения ползващи интернет например за играта Counter-Strike! Аз лично съм през прокси и не мога да играя в интернет по тая причина :) Но за това е виновен само брат ми :)

Напълно съм съгласен! Това е най-доброто решение.... Чрез прокси няма достъп до някой приложения ползващи интернет например за играта Counter-Strike! Аз лично съм през прокси и не мога да играя в интернет по тая причина :) Но за това е виновен само брат ми :question:

Доставчика изобщо няма да се занимава с теб!Проблема не е дали ще те засече,а дали другият комп ще има нет.С прокси ще има.

Ако е решил да не позволява шерване на връзката ще използва TTL лимитация.Досега не съм открил хардуерен рутер,който ти е по джоба и се справя с проблема,освен някоя стара машинка под Linux.LinKin^parK ти е посочил решението.

Пробвай на компа на който е инсталирана играта да инсталираш програмката SocksCap-обсъждано е вече във форума!

LinKin^parK-поздрави за статията :)

Ако преди половин година някой беше написал нещо такова...еех!

Редактирано от gpp (преглед на промените)

Мерси за поправката и за съвета ще пробвам ;)Публикувано изображение

Доставчика изобщо няма да се занимава с теб!Проблема не е дали ще те засече,а дали другият комп ще има нет.С прокси ще има.

Ако преди половин година някой беше написал нещо такова...еех!

Аз в момента съм на вторият вариант,но заради проблема с някой портове искам да измисля нещо друго.Но от рутер в момента не виждам смисъл.

• Автор

До колкото знам, когато вътрешната мрежа е зад прокси, не могат да се видят компютрите от нея. Вижда се само компютъра който играе ролята на сървър. За стандартния ICS на Windows не знам как стоят нещата, но мисля че и там е така. Начин да се предотвратят подобни методи за споделяне на интернета е да се зададе по-малка стойност за TTL (Time To Live) на пакетите, тоест ограничава се броят компютри през които може да мине пакета.

• 3 седмици по-късно...

Използвам рутер за връзката между три компютъра ,интернет връзката е Boadband със динамичен IP адрес .Всичките компютри са свързани във една работна група . Но единият от компютрите не може да сподели нищо към другите два. Един и същи Windows XP SP2 е инсталиран и на трите машини ,когато отворя работната група виждам и трите компютъра ,но споделените архиви на единият немогат да се отворят. Дава ми грешка ,че трябва да проверя със администратора на екипа ,защо не се отварят въпросните архиви. Иначе от същият компютър пък стигам до споделените архиви на другите два. Някакви идеи къде да пипна за да видя от какво идва проблема ? ПС Не исках да правя нова тема затова реших да попитам тука

Редактирано от wowgeleto (преглед на промените)

Използвам рутер за връзката между три компютъра ,интернет връзката е Boadband със динамичен IP адрес .Всичките компютри са свързани във една работна група .

Но единият от компютрите не може да сподели нищо към другите два.

Един и същи Windows XP SP2 е инсталиран и на трите машини ,когато отворя работната група виждам и трите компютъра ,но споделените архиви на единият немогат да се отворят.

Дава ми грешка ,че трябва да проверя със администратора на екипа ,защо не се отварят въпросните архиви.

Иначе от същият компютър пък стигам до споделените архиви на другите два.

Някакви идеи къде да пипна за да видя от какво идва проблема ?

ПС

Не исках да правя нова тема затова реших да попитам тука

В LAN Properties - General, задължително трябва да има отметка на "File and Printer Sharing Microsoft Networks". Това са настройките по мрежовата карта на компютъра. Ако нямаш отметка там, не можеш да споделяш нищо в локалната мрежа. Възможно е компютъра от който не можеш да виждаш папки и дялове да е именно с този проблем.

Доставчика изобщо няма да се занимава с теб!

Проблема не е дали ще те засече,а дали другият комп ще има нет.

С прокси ще има.

Ако е решил да не позволява шерване на връзката ще използва TTL лимитация.

Досега не съм открил хардуерен рутер,който ти е по джоба и се справя с проблема,

освен някоя стара машинка под Linux

За около 60 лева може да се вземе D-LINK които вдига TTL и тои се повишава с 1.

Така че компютрите зад него да могат да ползват нет с TTL 1.

Друг е проблема че тези рутери не са много стабилни греят и забиват често

По добър варянт е подобен рутер с хардуерен LINUX рутер (не компютър) които може след коректна конфигурация да пуска TTL 128

Що се отнася за прокси "Kerio Winroute Lite v4.2.5"

Елементарна настройка DHCP и без нужда от допълнителни настройки на клиентската машина

Редактирано от saentist (преглед на промените)

В LAN Properties - General, задължително трябва да има отметка на "File and Printer Sharing Microsoft Networks". Това са настройките по мрежовата карта на компютъра. Ако нямаш отметка там, не можеш да споделяш нищо в локалната мрежа. Възможно е компютъра от който не можеш да виждаш папки и дялове да е именно с този проблем.

Oтметката там я има ,но проблема се оправи във момента висчките компютри се свързаха ,че даже закачих и един лаптоп защтото имах свободни wirrles слотове на рутера...

Статията наистина е много полезна !!!

един въпрос към LinKin^parK ,неможах да разбера,ако са само два компютъра,може ли да се свържът директно само с кръстосан кабел,без копуване на други чаркове

един въпрос към LinKin^parK ,неможах да разбера,ако са само два компютъра,може ли да се свържът директно само с кръстосан кабел,без копуване на други чаркове

Може, но не трябва да са на голямо разстояние един от друг, тоест има значение дължината на кабела.
  • Автор

Може. Когато връзката е само между два компютъра може тя да се осъществи с директен (кръстосан) кабел, без да се използват допълнителни устройства.

И аз имам един въпрос - проблем. Когато от самото начало дам Start -> Control Panel -> Network Connections и Properties прозореца изглежда така и не ми дава възможност да разреша ползването на интернет връзката за други потребители. Чудя се защо е така и на какво може да се дължи. Само да спомена че не съм с реално IP, което ме кара да си мисля само компютър с реално IP може да споделя връзката си (има ли нещо вярно в това ?), а и преди време един приятел ми изключи доста services на уиндоуса, възможно ли е да е изключил и тази опция, ако да моля напишете как да си я включа. Възможно ли е просто да има забрана от доставчика ми (THE NET много съм доволен от него) за шерване на връзката. Иначе много полезна статия - поздравления за автора, а дано и аз да си пусна някога интернет и на другия компютър.

Знам че има и други алтертативи за споделя интернет, ако някои има възможност нека да представи и тях, ще е от полза за всички. Благодаря!

• Автор

Мерси, за подробното инфо, така става по-лесно. :) Проблема май е в спрян сървис, а именно - Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS). Можеш да го включиш като отвориш Start -> Control Panel -> Administrative Tools -> Services, там го намираш, за Startup Type избираш Automatic и натискаш бутона Start. След това виж дали опцията за споделяне на интернета е активна.

За съжаление проблема е някъде другаде, защото Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS) на status ми се води started, съответно startup type - automatic. Мерси LinKin^parK все пак вече знам, че не е от services проблема, продължавам да се мъча над въпроса пък да видим докъде ще стигна.

• Автор

Хъм, а помниш ли кои точно е спрял приятеля ти? Други Services, които оказват влияние върху ICS, до колкото знам са: Application Layer Gateway Service Network Connections Remote Access Connection Manager Remote Access Auto Connection Manager Remote Procedure Call Telephony Plug and Play Network Location Awareness AFD Networking Support Environment TCP/IP Protocol Driver IPSEC Driver Включи ги, ако не са пуснати и рестартирай след това. Нали си с администраторски акаунт между другото? Ако в краен случай това не става пробвай с прокси сървър.

Редактирано от LinKin^parK (преглед на промените)

още един въпрос към LinKin^parK, купих кръстосания кабел а сега какво се прави?

• Автор

Правиш всичко описано в статия с тази разлика, че свързваш двата компютъра директно с помощта на кабела. Тоест от втората лан карта на компютъра, който има директна връзка с интернет, до лан картата на втория компютър на който искаш да пуснеш интернет.

А аз имам два въпроса. 1. Мога ли по-някакъв начин с програма или каквото и да било да контролирам потока на интернет към другото PC /да му намалям и увеличавам връзката и т.н./ 2. Възможно ли е директна LAN връзка, чрез прав кабел. Знам, че с кръстосан може, но ако някой знае как става и изобщо дали става с прав нека каже!

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.