Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как са разположени серпентините на бойлер?

Featured Replies

Имам монтиран бойлер на ЕЛДОМИНВЕСТ 120л. с две серпентини. На долната е вързано парното а на горната преди два дни вързахме слънчев колектор. Според мен има проблем в затоплянето на цялото количество вода, защото горната серпентина топли само горната част на водата в бойлера. Топлата вода се качва нагоре и в същност не става добър топло-обмен в долната част. Потърсих сечение на бойлера в нета, но не открих такава схема. Та въпроса ми е как са разположени серпентините. Другия проблем който изхожда е-

-Днес е облачно и в момента датчика на колектора показва 91градуса. Онзи ден достигна 97градуса. Водата която преминава през серпентината не може да отдаде цялата си температура защото в горната част на бойлера водата е много топла, и се връща топла на покрива. И входящата и изходящата тръба парят и са с почти еднаква температура- не мога да ги пипна. Та някой ако може да каже как са разположени серпентините и даде някаква идея за проблема, щото ме е страх водата да не кипне. Всъщност не знам дали 100 градуса са много. Системата е пълна с антифриз. Като цяло бойлера нали си има червена стрелкичка горе - тя си отчита правилно - отива най-наляво и най-надясно като се затопли бойлера.

Говорих с човек,който продава и монтира колектори.Свързването към бойлера ти е правилно,там няма какво да се прави.От прегряване има два начина за спасение.Завиват се колекторите с чаршафи,за да се намали облъчването.Вторият начин е свързан със средства-правят се колекторите подвижни,с мотор от сателитна антена.Като се достигне 90 градуса на водата моторът ги обръща на изток и така се спира облъчването.Системата има датчик на температура,освен това на всеки час моторът завърта панелите на няколко градуса,като следи движението на слънцето.Примерно след 18 часа панелите се обръщат в изходно състояние и са готови за следващият ден.

• 2 седмици по-късно...

нека и аз , като боец от чилърния бранш да се произнеса ...... значи един от проблемите е , че водата в бойлера ти е малко или много неподвижна и затова и добрия тиоплообмен не достига добри параметри ....в някои системи ( отбелязвам - промишлени ) се ползват различни методи за "раздвижване : като се почне от различни видове " бъркалки " и се достигне до циркулационна помпа с мизерна мощност , движеща водата ..... обаче когато се отнася за слънце и до малко като обем вода е въпрос на сметки доколко е икономическо съобразно да се ползват подобни консумиращи енергия методи ......

Успех ... cool.gif

Според мен колекторът ти е много по мощен от енергията която консумираш. Едно от решенията е да поставиш в/у колектора външни ролетни щори с ел.задвижване, които да се управляват от тремостат.

peterstamov , викни някой специялист толкова ще се изръшиш 10-20 лв.На 1 комшия му гръмна серпентината и цялата къща на земята , та събираше $ и с помоща на съседите (включително и ние) си направи друга къща.Това не е игрa

• Автор

Последните няколко дни не вдигна повече от 88 градуса а вън е слънчево. Възможно ли е да е имало въздух в системата и да не става добре превъртането на водата. Друго което направих е - превключих помпата на II -ра степен. Обаче нещо трака от помпата, на I-ва и на III-та не трака. Казаха ми, че и помпата се обезвъздушава също, от един болт отпред- ще пробвам. Друго нещо което ми създава проблемче е датчика за температурата на бойлера. Незнам къде да го поставя да показва вярно, щото няма специално място, а другите бойлери на sunsystem имат. Пробихме една дупчица на бойлера и го напъхахме там, но ме съмнява че отчита 10-на градуса по-малко. И следобед като падне температурата в колектора то си мисли, че доло е студено и продължава да върти и се получава, че от бойлера топля колектора. Общо взето системката ми е на 15-на дена и ще има проблемчета докато я настройм да заработи добре. Иначе съм много доволен. Системката е с Панел колектор Select Classic 2,7(мисля че това е площа в кв.м. ), а бойлера 120 литра. Хората които поддържат системите са обикновени работници и ме съмнява да разбират от изчисления. Слагат квот и къдет и падне. Незнам дали е правилно изчислена, а и не мисля, че някой може да я изчисли в моя край.

Редактирано от peterstamov (преглед на промените)

Колега, кой ти е правил/изчислявал системата?

Оразмеряването на акумулатор за слънчева система е доста сложно, трябва да се вземат в предвид много фактори. Да се сложи 120л бойлер като акумулатор на топлина в такава система е несериозно. По-горе са предложени няколко начина за ограничаване на добива на енергия. За такова ограничаване при работа в летен режим е трябвало да се мисли още при проектирането на системата. Представи си, че отидеш на почивка и оставиш такава система без надзор. Тогава какво правиш, бомба?

Вече са те посъветвали за това - обърни се към специалист.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Не съм спец., но на един мой бивш шев бойлера му беше ткова изпълнение. При него имаше водна риза и серпентина. Водната риза беше свързана към слънчевия колектор, а серпентината към локалното му парно (може и да бъркам, и да бяха обратно свързани). Имаше помпа за парното(и UPS за нея), но за колекторите мисля, че не. Не знам дали е имал някакви проблеми, защото напуснах работа, преди да бъде завършен проекта нацяло. Не знам дали някой му е смятал системата, но бойлера му го правиха по поръчка.

• 3 седмици по-късно...

Слънчевия ти колектор 2,7кв.м е малко мощен за 120 л бойлер , но много зависи и от тва колко топла вода използвате.Температура над 90 градуса при панела вече може да се смята за много висока но опаснос от избухване няма :) все пак трябва да имаш монтиран предпазен клапан , а и 2 л вода в панела и още 5-7 по системата не могат да направят поразия.Това че серпентината е монтирана в горната част на бойлера наистина не е много удачно решение ,в долната част на бойлера водата ще е винаги студена.Можеш да смениш местата-да вържеш парното на горната,а панела на долната серпентина,но тогава пък котела няма да загрява бойлера на пълен капацитет.Относно термо-датчика при бойлера можеш да го сложиш на студената вода на серпентината и да го увиеш с самозалепваща алуминиева лента,няма да измерва много точно но пък помпата ще работи само когато трябва .

Редактирано от Gergity (преглед на промените)

Имам монтиран бойлер на ЕЛДОМИНВЕСТ 120л. с две серпентини. На долната е вързано парното а на горната преди два дни вързахме слънчев колектор. Според мен има проблем в затоплянето на цялото количество вода, защото горната серпентина топли само горната част на водата в бойлера. Топлата вода се качва нагоре и в същност не става добър топло-обмен в долната част. Потърсих сечение на бойлера в нета, но не открих такава схема. Та въпроса ми е как са разположени серпентините. Другия проблем който изхожда е-

-Днес е облачно и в момента датчика на колектора показва 91градуса. Онзи ден достигна 97градуса. Водата която преминава през серпентината не може да отдаде цялата си температура защото в горната част на бойлера водата е много топла, и се връща топла на покрива. И входящата и изходящата тръба парят и са с почти еднаква температура- не мога да ги пипна. Та някой ако може да каже как са разположени серпентините и даде някаква идея за проблема, щото ме е страх водата да не кипне. Всъщност не знам дали 100 градуса са много. Системата е пълна с антифриз. Като цяло бойлера нали си има червена стрелкичка горе - тя си отчита правилно - отива най-наляво и най-надясно като се затопли бойлера.

Винаги съм казвал, че продуктите на "Елдоминвест" не стават за нищо . Смени си бойлера.Tвоят е такъв, предполагам :

add01_product00003432.jpg

Иди си вземи бойлер с две серпентини, но с хоризонтален монтаж .

По-горе ти казаха решенията на другите ти проблеми, но всичко произлиза от това, че бойлерът ти е калпав.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• 8 години по-късно...

Бе, пак някой сам се е правил на майстор, проектант или е пишман такъв! Това с неправилните изчисления си е едно на ръка, а да се не предвидят защитни механизми, като клапан по налягане и преливен съд си е неграмотност и при това да не говорим за по , сложни технически решения! Явно избора на вариант си е на автора в опит да спести някой и друг лев, пък сега мрънка!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.