Строс Зелник, изпълнителен директор на издателя Take-Two Interactive, не вярва, че клауд гейминга ще преобрази гейм индустрията и начина, по който хората играят видеоигри. В интервю за Protocol, Зелник споделя, че всеки един по-мащабен модел за дистрибуция безспорно може да окаже благотворно влияние на развлекателния бизнес, но прекаленото въодушевление около него не е гаранция, че той ще успее. За пример той посочва екзалтацията около виртуалната реалност, относно която, както признава той, не е бил особено впечатлен. „За щастие, не ни се наложи да харчим пари по това“, допълва той, визирайки ролята си на шеф на един от най-големите издатели в гейм индустрията.

„Има хора, които смятат, че в момента имаме продадени 130 или 140 милиона конзоли от настоящето поколение. Имате милиарди персонални компютри. И знаете ли, ако успеете по възможно най-безболезнения начин да направите достъпни конзолните видеоигри за всеки, който има PC, таблет или телефон, то тогава големината на пазара ти автоматично ще се увеличи 20х пъти просто математически. Но разбира се в това няма никакъв смисъл. Понеже имате общото положение, че макар и да сте супер заинтересуван от видеоигрите, вие просто не искате да си купувате конзола. Имам предвид това, че вярвам, че има такива хора, но ако ако те толкова искат да дадат $60 или $70 за заглавие от витрината, то е трудно да повярвам, че те нямат желание да похарчат $250 за конзола, за да могат да го правят всеки ден“, обяснява позицията си Зелник. Друга пречка тук, смята Зелник, представлява географския регион, в който се намира потребителя и достъпа до услугата в района, в който живее.

„Така че аз очаквам да не е трансформираща. Говоря против интересите ми, нали? От нас се очаква да рисуваме тези картини на вечна нирвана, само че, аз не смятам, че тук говорим за нирвана. Нирвана е да създаваш страхотни хитове, а след това хората да ги откриват. Продадохме 135 милиона бройки от Grand Theft Auto V, 32 милиона от Red Dead Redemption. Искаше ми се да ви кажа, че ще дойде време, когато различните клауд гейминг услуги ще се помагат на тези цифри да се удвояват или утрояват, но не виждам нищо такова в бъдеще“.

Любопитен момент тук е, че всъщност GTA V е част от Stadia, услугата за облачен стрийминг на игри на Google – тема, която Зелник не коментира. Той обаче коментира една друга актуална тема от света на игрите – очакваното увеличение на цената на конзолните заглавия от новото поколение.

„В крайна сметка, ние сме видели увеличени на цената на игрите от първи ред почти 15 години, а цената за продукция е скочила 200 до 300 процента“, повтаря Зелник предишна своя позиция.

2 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари