Шпионаж и конкуренция: генералният директор на Huawei обясни причината за конфликта на компанията със САЩ

14
3182
Разпространението на китайските технологии пречи на опитите на Америка да шпионира всички – заяви топ-мениджърът на Huawei.

Изпълнителният директор на Huawei Гуо Пинг (Guo Ping) заяви, че действията на САЩ срещу неговата компания имат за цел единствено да сринат набиращия сили технологичен конкурент. Това е официално изявление на топ-мениджмънта на Huawei и бе публикувано във Financial Times.

САЩ обвини Huawei в кражба на технологии и нарушаване на наложените търговски санкции. В крайна сметка на китайската компания бе забранено да води комерсиална дейност на територията на САЩ. През месец август 2018 година Доналд Тръмп забрани използването на каквато и да било техника на Huawei в Белия дом и в другите държавни и правителствени учреждения. Жестоко санкциониран бе и друг китайски производител – компанията ZTE. В края на месец януари министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу финансовия директор на Huawei Менг Ванчжоу за нарушаване на американските санкции срещу Иран. Ванчжоу Менг бе обвинена от министерството на правосъдието на САЩ в това, че е позволила на SkyCom – неофициална дъщерна компания на Huawei, да прави бизнес в Иран. Според обвинението, именно тя е одобрила нарушението на американските санкции и е заблудила американските финансови институции. Тези обвинения в мошеничество могат да доведат до присъда до 30 години затвор.

Този вторник, 26-ти февруари, по време на голямото международно изложение за мобилна електроника MWC 2019 американската делегация, ръководена от председателя на федералната комисия по комуникациите Аджит Пей отново излезе с призив да не се допуска Huawei до създаването на международната 5G инфраструктура. Според американските власти, технологиите на Huawei ще дадат възможност на китайското правителство да шпионира потребителите.

Но според Гуо Пинг, тези обвинения и призиви нямат нищо общо с информационната безопасност. „Ако САЩ не допуснат Huawei до изграждането на световната 5G мрежа, то тогава ще продължат да шпионират целия свят и всички подред. Освен това, Америка директно печели, ако успее да срине една компания, която ѝ пречи в световното цифрово доминиране„.

Според топ-мениджъра, необходимо е добре да си припомним секретните документи на АНС, които Едуард Сноудън публикува през 2013 година. От публикуваните документи става ясно, че АНС следи всички електронни комуникации, писма и телефонни разговори. „Разкритата от Сноудън информация хвърля светлина върху факта, че ръководителите на АНС са искали да имат буквално всичко: всички електронни съобщения и телефонни разговори, осъществени от всеки жител на планетата през всеки един ден„.

Гуо Пинг отбеляза, че неговата компания от 10 години инвестира в 5G изследвания и благодарение на усърдната работа изпреварва всички конкуренти с над една година. Това дава сериозно преимущество на Huawei на международния пазар за мобилни технологии. Като се има предвид, че през 2019 година в много европейски страни ще се появи поддръжката на 5G, мобилните оператори на Европа са готови да работят заедно с Huawei за създаването на една обща инфраструктура. Но САЩ оказват натиск на международното общество, като се опитват да спрат разпространението на китайското оборудване, подчерта мениджърът.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
7 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Ох, човек вече на кого да вярва – на САЩ, които вече се доказа, че шпионират или на китайските комунисти? Най-добре да не се ползват и на двете страни софтуер/хардуер до колкото е възможно.

favr
favr

не е възможно

асд
асд

Странно как искаш да не се ползва нещо, което в момента Ти ползваш …

Кьорав кон
Кьорав кон

„Крадеца вика: – Дръжте крадеца“?

дфб
дфб

Това можеш да го кажеш на Тръмп.

Кьорав кон
Кьорав кон

Веднага ще ме заплаши с ядрен удар. Такава мижитурка с мания за величие като него още не съм виждал…

Тахтун
Тахтун

Всеки си гледа интереса. Щом интересите започнат да се припокриват и се появяват конфликтите.

tot
tot

За това руснаците си правят собствено оборудване. До колкото знам и Индия е поела по този път.

boot
boot

Като какво например? Проца, дето не го произвеждат те или стремглавите наченки да преименуват Линукс дистрибуции като „независими“ ОС? Освен във военното, руснаците ги биваше доскоро и във космическото оборудване и толкова. Най-голямата държава в света със 150 млн. насвление. Е, Южна Корея е друг сорт.

Долу съветския диктатор
Долу съветския диктатор

Това го чета от повече от 10 години и на документалните филми за Путин ясно се вижда, че на бюрото му има Уиндоус, а телефона му ползва Андроид. И бан правиха на Епъл продукти, но държавната прокремълска телевизия, в която има водещ ГЕЙ, ползват Епъл компютри масово и се виждат. Президентът Медведев, когато беше такъв, ползва Епъл, докато Путин говореше как трябва да се забрани, а и да не забравя – пуска снимки в американската Инстаграм, а през това време Путин тренира със спортна екипировка от Италия на която долницата е над 800 долара в собствения си фитнес салон, който… Виж още »

AxOx
AxOx

„американската делегация, ръководена от председателя на федералната комисия по комуникациите Аджит Пей“ – бати, още един индиец оглавяващ мега американска институция.

Баси лудите
Баси лудите

Погледни накъде върви демографията, да не би да си мислиш, че тука няма да се заселят такива? Не само, че ще го видиш в този живот, но ще го изпиташ и основния виновник не са те, а си ти, да – точно ти. Защото тази земя е ОГОЛЕНА и в историята НИКОГА земя с такива характеристики не е оставала така оголена.

Наско
Наско

И едните и другите са един дол дренки. Едните са най-голямата военна сила в света, а другите са комунисти!

Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

Huawei също са пряк конкурент на cisco … и на тях никак не им се харесва това, нали Сноудън каза че са имплантирвали чипове в на cisco рутерите и суичовете за да следят, дори са ги настройвали при евентуално неподчинение от дадена страна направо да блокират цялата нет инфраструктура на цялата страна..