fbpx
1.5 C
София

Стартираща компания представи квантов процесор, който ще има размерите на видеокарта

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Австралийско германският стартъп Quantum Brilliance представи своя нов квантов процесор, който е с размери колкото обикновена графична карта. Той работи при стайна температура и превъзхожда по производителност огромните съвременни квантови суперкомпютри изискващи криогенно охлаждане. Това не е всичко – специалистите на стартиращата компания са уверени, че могат дотолкова да намалят размерите на своя квантов процесор, че той да се побере в мобилно устройство.

Съвременните квантови компютри са огромни и изключително чувствителни машини. Те трябва да бъдат изолирани от всичко, което може да вмъкне шум и да попречи на изчисленията. Именно затова те са поставени във вакуумни камери, където на един кубически метър пространство са останали само няколко молекули. Освен това, тези устройства са обградени от мощни магнитни полета.

За работата на тези квантови устройства е необходима изключително ниска температура. Всеки атом, който е по-топъл от абсолютната нула, вибрира, а температура, която е по-висока от 10 до 15 хилядни от градуса пречи на кубитите да поддържат своята кохерентност. Ето защо, към днешен ден за повечето квантови компютри е необходимо сложно оборудване, което да осигурява криогенното охлаждане.

Всичко това не позволява създаването на достъпен и портативен квантов компютър. Но стартъпът Quantum Brilliance заяви, че е разработил квантов процесор, който перфектно работи при стайна температура. Засега неговите размери са колкото мястото за сървърен шкаф, но те скоро ще бъдат намалени до размерите на една стандартна видеокарта, а след това новият квантов процесор ще може да бъде поставен и във вътрешността на мобилно устройство.

 

Според представената частична техническа документация, квантовият процесор на Quantum Brilliance е съставен от масив процесорни модули, всеки от които включва така наречения NV център (азотно заместена ваканция в диамант) и клъстър от ядрени спинове. Спиновете на ядрата играят ролята на кубити на квантовия процесор, а NV центровете се използват за транспорт при операциите с множество кубити. Квантовите изчисления се управляват с помощта на радиочестотни излъчвания, допълнително с микровълни плюс оптични и магнитни полета.

Кубитите, работещи при стайна температура съществуват в експерименталната наука от над 20 години. Основното постижение на стартъпа е в това, че е измислил по какъв начин могат да бъдат изготвени и събрани всички необходими миниатюрни елементи заедно, както и да намали и интегрира управляващите структури, необходими за получаването и обработка на информацията.

Стартиращата компания Quantum Brilliance вече представи няколко квантови процесора с по 5 кубита и размери колкото сървърен шкаф. Стартъпът възнамерява през 2025 година да излезе на пазара с така наречения „квантов ускорител“, който съдържа 50 кубита. След около 10 години специалистите на Quantum Brilliance възнамеряват да представят квантова система-върху-чипа за мобилни устройства.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
преминаващ
преминаващ
2 месеца

ако искам да знам колко градуса е в София това е сайта… само там ли го отварят тоя сайт?

bigiadri
bigiadri
2 месеца

Създаването на квантов процесор при тези условия би значело революция в компютърната техника,но след като водещи ГОЛЕМИ компании не са го постигнали ,по вероятно е ,да е въдица за набиране на средства от стартираща компания,както много често се случва.

who
who
Отговор на  bigiadri
2 месеца

Китайците също бяха направили квантов компютър в стайна темпратура, но работеше с множество лазери. Според мен компютрите на бъдещето ще са оптични. Т.е. ел сигналите ще бъдат заместени с оптични. Така ще се избегне високата консумация на ток и многото излишна топлина. А пък след това вече може и да са се развили квантовите.

Нови ревюта

Подобни новини