fbpx
7.6 C
София

Стартираща компания представи квантов процесор, който ще има размерите на видеокарта

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Австралийско германският стартъп Quantum Brilliance представи своя нов квантов процесор, който е с размери колкото обикновена графична карта. Той работи при стайна температура и превъзхожда по производителност огромните съвременни квантови суперкомпютри изискващи криогенно охлаждане. Това не е всичко – специалистите на стартиращата компания са уверени, че могат дотолкова да намалят размерите на своя квантов процесор, че той да се побере в мобилно устройство.

Съвременните квантови компютри са огромни и изключително чувствителни машини. Те трябва да бъдат изолирани от всичко, което може да вмъкне шум и да попречи на изчисленията. Именно затова те са поставени във вакуумни камери, където на един кубически метър пространство са останали само няколко молекули. Освен това, тези устройства са обградени от мощни магнитни полета.

За работата на тези квантови устройства е необходима изключително ниска температура. Всеки атом, който е по-топъл от абсолютната нула, вибрира, а температура, която е по-висока от 10 до 15 хилядни от градуса пречи на кубитите да поддържат своята кохерентност. Ето защо, към днешен ден за повечето квантови компютри е необходимо сложно оборудване, което да осигурява криогенното охлаждане.

Всичко това не позволява създаването на достъпен и портативен квантов компютър. Но стартъпът Quantum Brilliance заяви, че е разработил квантов процесор, който перфектно работи при стайна температура. Засега неговите размери са колкото мястото за сървърен шкаф, но те скоро ще бъдат намалени до размерите на една стандартна видеокарта, а след това новият квантов процесор ще може да бъде поставен и във вътрешността на мобилно устройство.

 

Според представената частична техническа документация, квантовият процесор на Quantum Brilliance е съставен от масив процесорни модули, всеки от които включва така наречения NV център (азотно заместена ваканция в диамант) и клъстър от ядрени спинове. Спиновете на ядрата играят ролята на кубити на квантовия процесор, а NV центровете се използват за транспорт при операциите с множество кубити. Квантовите изчисления се управляват с помощта на радиочестотни излъчвания, допълнително с микровълни плюс оптични и магнитни полета.

Кубитите, работещи при стайна температура съществуват в експерименталната наука от над 20 години. Основното постижение на стартъпа е в това, че е измислил по какъв начин могат да бъдат изготвени и събрани всички необходими миниатюрни елементи заедно, както и да намали и интегрира управляващите структури, необходими за получаването и обработка на информацията.

Стартиращата компания Quantum Brilliance вече представи няколко квантови процесора с по 5 кубита и размери колкото сървърен шкаф. Стартъпът възнамерява през 2025 година да излезе на пазара с така наречения „квантов ускорител“, който съдържа 50 кубита. След около 10 години специалистите на Quantum Brilliance възнамеряват да представят квантова система-върху-чипа за мобилни устройства.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини