Премини към съдържанието
  • публикации
    8
  • коментари
    4
  • прегледи
    2540

За този блог

просто дневник

Публикации в този блог

gale

Не можем

"Не можем да сме обич -

и си тръгваме....."

Колко простичко, ясно, недвусмислено.... и категорично!

Колко е лесно .... в поезията! А в живота?

Как никога /или почти никога!/ не можем да улучим точно момента - кога да простим и кога да си тръгнем... и никога не го правим едновременно - единият винаги пребързва, а другият закъснява.... или не разбира, а може би не иска да приеме края!

Какво е да простиш или да поискаш прошка? Ами това е началото на края.

Сега разбирам колко трудно е да накараш някой да остане, когато е решил да тръгне, и колко невъзможно е да се разделиш с някой, който не иска да си тръгне!

Не са достатъчни думите... търсят се причини, поводи, вини... и винаги някой друг!

Не мога да те убедя, че няма друг....че аз дори не искам този някой да го има.

Искам да продължа напред към себе си, но искам да го направя сама.

Не чувстваш ли - не можем да сме обич! Моля те!

gale

Защо плачат жените

Изпратиха ми това. Хареса ми :

Защо плачат жените? Малко момче попитало майка си, „Защо плачеш?" „ Защото съм жена!", отговорила му тя „Не разбирам", казал той. Неговата майка само го прегърнала и казала „И никога няма да разбереш"

По-късно малкото момче попитало баща си, „ Защо мама сякаш плаче без причина?" „Всички жени плачат без причина", само това могъл да каже баща му.

Малкото момче пораснало и станало мъж, но все още се чудел защо плачат жените.

Най-накрая попитал Господ:„Господи, защо жените плачат толкова лесно?

Господ отговорил: „ Когато създавах жената, тя трябваше да е специална.

Направих раменете й достатъчно силни да поемат тежестта на целия свят, и въпреки това достатъчно нежни за да даряват удобство. Дадох й вътрешна сила да издържи раждането на дете и отхвърлянето, което много пъти идва от децата й.

Дадох й твърдост, която й позволява да продължава напред, когато другите се отказват и да се грижи за семейството си .

Дадох й сила да помогне на мъжа си да преодолее грешките си и я създадох от неговото ребро за да защити сърцето му.

Дадох й мъдрост за да знае, че добрият съпруг никога не би наранил жена си, но понякога изпитва нейната сила и нейното решение да бъде до него непоколебимо.

И накрая, дадох й сълза, под която да се приюти. Това е нейно уникално право, за да го използва, когато има нужда. „ Виждаш ли, сине.", казал Господ, „красотата на жената не е в дрехите, които носи, фигурата, която има или в начина, по който си сресва косата.

Красотата на жената трябва да бъде в нейните очи, защото това е пътят към сърцето й - мястото, където любовта обитава."

Господи, защо са ми сухи очите!?

gale

The End Of Something

Харесвам много Хемингуей, а най-много харесвам късите му разкази. Често препрочитам особено харесвани страници - между тях е непретенциозният на пръв поглед и много късичък разказ "The End Of Something". В елементарния и простичък сюжет, с пестиливо описание на обикновено ежедневие са кодирани раздиращата вътрешна драма и невъзвратимия край.... на нещо!

Допадат ми кратките литературни форми - по-наситени емоционално са и по-недоизказани....защото аз не мога да се изразявам... или защото съм възпитавана да не показвам чувствата си.....но дори и да не говоря за тях, дори и да се опитвам да не им се поддавам и да ги подтискам, те съществуват.... и болят, а несподелените болят повече!

gale

Idle Thoughts In An Idle Day

Бих превела заглавието на този прекрасен роман " Idle Toughts Of An Idle Fellow" като "Безполезни мисли на един лентяй". Адски ми харесва думата лентяй, а и много обичам да лентяйствам. Добре, че не съм се заела да преведа романа, хахахаха, може би никога нямаше да го завърша. Днес е един прекрасен ден за лентяйстване. Италианците казват "Dolce far niente" - прекрасно! Правя нищо по приятен начин - хахаха много го мога това! В английския има глагол "to loaf"- шляя се....как хубавко звучи, а и колко звуково подхожда на спокойно, разточително губене на времето. Как ли е това на френски? Оооооо, трябва да поуча малко френски, защото като че изоставам. Доста търсих и доста неща пробвах - мисля, че Pimsleur е най-добрата програма за изучаване на чужд език - само че е през английски. Прегледах вариантите за немски, италиански, испански и руски - доста добри са! Дали ще се появи и разработка за изучаване на български?! Прекрасен ден за моткане.... отдавна не ме е налягала такава летаргия, а се чувствам добре!

gale

Обикновено в края на годината и в началото на следващата си задавам въпроси: какво направих и какво не; какво успях и в какво не успях; прехвърлям победи и успехи, неудачи и провали....равносметки, а и неудовлетвореност... планове и проекти, цели и мечти... но кой знае защо повече горчи и някакси е малко тъжно.

И в този период се поде една принудена кампания за "съпричастност с мИЛИцинските ни сестри", както пулещи се водещи повтарят. И логото "Ние сме с вас!" Кой е с тях? Рабира се, че никой! А ако някой толкова напира да е с тях - да отиде там - в затвора, при тях... и защо не заминават Командира, Надка и много други след тях?! И лентички с "Не сте сами!" Разбира се, че са сами! И защо ми идва на ума, че изразът "не съм сам" се използва в преносен смисъл като "не съм с всичкия си; не съм добре с ума си!"

Упорито, много упорито ни набиваха, че най-голямото ни щастие е, че ни приемат в ЕС - толкова много се чудя какво ще правим там - най-бедната държава в Европа /обедняваща прогресивно след 1989 г./ със средна месечна заплата от 235 долара, докато в Румъния е 400 долара. 60% от работещите са в сферата на услугите. Минимална пенсия от 60 долара при над 1200000 пенсионери... Боже, каква мизерия и каква нищета! А стремеж пищно да посрещаме приема ни в ЕС...запечатил ми се е фрагмент от някакъв концерт, на някакъв площад, където полуоблечени момичета крещяха френетично в студа, припявайки на певица с едно име "Целувай устните ми, кожата ми, всичко..." И празникът ни е един такъв.... чалгаджийски!

И реакторите в "Козлодуй" бяха изключени за да угодим някому... а нашите интереси? Поне да имаше достойнство в политиката ни!

А колко достойно посрещна смъртта Садам! Колко спокойно и някак безразлично гледаше убийците си! Един много велик и успешен водач на родината си беше убит, при това по унизителен начин....и погребването му беше много, много унизително... спокойни очи, гледащи открито и с достойнство... изглежда няма да ги забравя!

gale

Сняг

Сняг - ситен, неуверен - вятърът го завихря... пада някакси, мокър и се топи.... Толкова чакан!

Душата ми плаче за сняг,

за бяло, за чисто душата ми плаче.

Видях много земи, много свят,

видях герои, видях палачи…

Душата ми плаче за сняг.

Доста живях, колко остава?

Чака ме моя бряг:

ругатни или слава - нямам представа…

Душата ми плаче за сняг -

чиста следа в снега да оставя.

Тихо, много тихо....снегът попива всеки шум....невероятна тишина, просто да углушееш.... само усмихнати очи, снежинките безмълвно ги галят и се топят... блестящи приказни бисери на миглите ти....пърхането на миглите ти по бузата ми......

Познат имаше своя прочит:

Душата ми плаче за храм.

На камъни остри по пътя си стъпих

И бликна от раните кръв - като миро.

Сърцето ми стана елейно кандило,

ръцете ми - свещи,

умът ми - тамян,

всеки поглед - сълза,

всяка дума - молитва.

Душата ми плаче за храм.

и ми беше хубаво.... като пред икона благоговеех!.... снежинките залепваха за устните....и на мига изчезваха.... тези устни говореха без звук и казваха, толкова много.....разрушаваха мечти, отприщваха жажди, съживяваха приказки.....тихо, много тихо....на снега....

А аз бих помолила:

Душата ми плаче за пристан....

и ръцете ми залепваха....от страст или от топлината ти.... хахаххаха- научих после, че така залепват ръцете и върху студен метал!

Кога ли беше? Вчера? Миналия век? А може би преди Христа.....

Снегът пада като разкаяна жена

върху разкаляното рамо на пътя.

Трябва да си вървя. Иди си и ти.

Не можеш затрупа в мен всички предишни

крачки, устни и следи от нокти, иди си.

Безсмислено е. Бъдещето е тъга.

И защо обличам с твоите думи моите мисли?

И защо ли душата ми плаче?

gale

Защо дневник? Виновен е Макс Фриш - неговите "Дневници" са ми доста време настолна книга! Хахахахах - пак чуждица при това русизъм - настолна книга е книга, която стои на масата т.е. е винаги под ръка - на български може би трябва да е намасъчна книга хахаха!

Защо да пиша дневник? Просто никога не съм го правила! Да го направя и да започна днес - суеверна съм - всичко започнато на Рождество Христово е обречено на успех....или на неразбиране и предателство - греша ли някъде, Искариотски?

Пишейки формулирам чувствта и внушенията, които ме владеят; подреждам мислите си; формулирам въпросите и терзанията си....намирам пътя и отговори! Усещам лекотата от споделянето и спокойствието от увереността, че следващата стъпка към себепознаването е направена...

Попаднах на това:

101 different ways of saying 'I love you'

The English dictionary describes love as deep, tender, ineffable feeling of affection and solicitude toward a person, such as that arising from kinship, recognition of attractive qualities, or a sense of underlying oneness.

Here 'I love you' as defined in relationships between people, with translations from many different languages and dialects.

Afrikaans - Ek is lief vir jou

Albanian - te dua

Alentejano (Portugal) - Gosto De Ti, Porra!

Alsacien (Elsass) - Ich hoan dich gear

Amharic (Aethio.) - Afekrishalehou

Arabic - Ana Ahebak / Ana Bahibak

Armenian - yes kez shat em siroom

Assamese - Moi tomak bhal pau

Assyr - Az tha hijthmekem

Bahasa Malayu (Malaysia) - Saya cinta mu

Bambara - M'bi fe

Bangla - Ami tomakay bala basi

Bangladeschi - Ami tomake walobashi

Basque - Nere maitea

Batak - Holong rohangku di ho

Bavarian - tuI mog di

Belarusian - Ya tabe kahayu

Bengali - Ami tomake bhalobashi

Berber - Lakh tirikh

Bicol - Namumutan ta ka

Bisaya - Nahigugma ako kanimo

Bolivian Quechua - Qanta munani

Bosnian - Ja te volim (formally) or volim-te Turkish seni seviyorum

Bulgarian - As te obicham

Bulgarian - Obicham te

Burmese - chit pa de

Cambodian (to the female) - bon saleng oun

Cambodian (to the male) - oun saleng bon

Canadian French - Je t'adore ("I love you")

Canadian French - Je t'aime ("I like you")

Catalan - T'estim (mallorcan)

Cebuano - Gihigugma ko ikaw

Chamoru (or Chamorro) - Hu guaiya hao

Cherokee - Tsi ge yu i

Cheyenne - Ne mohotatse

Chichewa - Ndimakukonda

Chickasaw - Chiholloli (first 'i' nasalized)

Chinese - Ngo oi ney a (Cantonese)

Chinese - Wuo ai nee (Mandarin)

Corsican - Ti tengu cara (to female)

Corsican - Ti tengu caru (to male)

Creol - Mi aime jou

Croatian - Volim te (used in common speech)

Czech - Miluji Te

Danish - Jeg elsker dig

Dutch - Ik hou van jou

Dutch - Jeg elsker dig

Ecuador Quechua - Canda munani

English - I love thee (used only in Christian context)

English - I love you

Eskimo - Nagligivaget

Esperanto - Mi amas vim

Estonian - Ma armastan sind / Mina armastan sind (formal)

Ethiopia - afekereshe alhu

Faroese - Eg elski teg

Farsi - Tora dost daram

Filipino - Mahal ka ta

Finnish (Minä) rakastan sinua

Flemish (Ghent) - 'k'ou van ui

French (formal) - Je vous aime

Friesian - Ik hald fan dei

Gaelic - Tá mé i ngrá leat

Galician - Querote (or) Amote

Georgian - Miquar shen

German - Ich liebe Dich

Ghanaian - Me dor wo

Greek - agapo se

Greek - S'agapo

Greenlandic - Asavakit

Gronings - Ik hol van die

Gujarati - oo tane prem karu chu

Hausa - Ina sonki

Hawaiian - Aloha au ia`oe

Hebrew - Ani ohevet ota

Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw

Hindi - Main tumsey pyaar karta hoon / Maine Pyar Kiya

Hmong - Kuv hlub koj

Hokkien - Wa ai lu

Hopi - Nu' umi unangwa'ta

Hungarian - Szeretlek te'ged

Icelandic - Eg elska thig

Ilocano - Ay ayating ka

Indi - Mai Tujhe Pyaar Kartha Ho

Indonesian - Saya cinta padamu ('Saya', commonly used)

Inuit - Negligevapse

Iranian - Mahn doostaht doh-rahm

Irish - taim i' ngra leat

Italian - Ti amo/Ti voglio bene

Japanese - Anata wa, dai suki desu

Javanese (formal) - Kulo tresno marang panjenengan

Javanese (informal) - aku terno kowe

Kannada - Naanu ninna preetisuttene

Kapampangan - Kaluguran daka

Kenya (Kalenjin) - Achamin

Kenya (Kiswahili) - Ninakupenda

Kikongo - Mono ke zola nge (mono ke' zola nge')

Kiswahili - Nakupenda

Konkani - Tu magel moga cho

Korean - SA LANG HAE / Na No Sa Lan Hei

Kurdish - Khoshtm Auyt

Laos - Chanrackkun

Latin - Te amo

Latvian - Es mîlu Tevi

Lebanese - Bahibak

Lingala - Nalingi yo

Lithuanian - As Myliu Tave

Lojban - mi do prami

Luo - Aheri

Luxembourgeois - Ech hun dech gäer

Macedonian - Jas Te Sakam

Madrid - lingo Me molas, tronca

Maiese - Wa wa

Malay - Saya cintakan mu / Saya cinta mu

Maltese - Inhobbok hafna

Marathi - Me tula prem karto

Mohawk - Kanbhik

Moroccan - Ana moajaba bik

Nahuatl - Ni mits neki

Navaho - Ayor anosh'ni

Ndebele - Niyakutanda

Nigeria (Hausa) - Ina sonki

Nigeria (Yoruba langauge) - Mo fe ran re

Norwegian - Jeg elsker deg

Osetian - Aez dae warzyn

Pakistan (Urdu) - May tum say pyar karta hun

Pandacan - Syota na kita!!

Pangasinan - Inaru Taka

Papiamento - Mi ta stimabo

Persian - Tora Doost Darem

Pig Latin - I-yea Ove-lea Ou-yea

Polish - Kocham Cie

Portuguese (Brazilian) - Eu te amo

Punjabi - me tumse pyar ker ta hu'

Quenya - Tye-mela'ne

Romanian - Te ador (stronger)

Romanian - Te iubesc

Russian - Ya tyebya lyublyu

Samoan - Ou te alofa outou

Sanskrit - tvayi snihyaami

Scottish Gaelic - Tha gra\dh agam ort

Serbo-Croatian - Volim te

Setswana - Ke a go rata

Shona - Ndinokuda

Sign language - Spread hand out so no fingers are touching. Bring in middle & ring fingers and touch then to the palm of your hand.

Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan

Singhalese - Mama oyaata aadareyi

Slovenian - ljubim te

South Sotho - Ke o Rata

Spanish - Te quiero / te amo / yo amor

Sri Lanka - mame adhare

Surinam - Mi lobi joe

Swahili - Naku penda

Swedish - Jag älskar dig

Swiss-German - Ch-ha di gärn

Tagalong - Mahal Kita / Iniibig kita

Tahitian - Ua here au ia oe

Taiwanese - Wa ga ei li

Tamil - Naan Unnai Khadalikkeren

Telugu - Nenu Ninnu Premisthunnanu

Thailand - Khao Raak Thoe / chun raak ter

Tunisian - Ha eh bak

Turkish - Seni Seviyorum

Ukrainian - Yalleh blutebeh / ya tebe kohayu

Urdu - Mea tum se pyaar karta hu (to a girl)

Urdu - Mea tum se pyar karti hu (to a boy)

Vietnamese (Females) - Em yeu Anh

Vietnamese (Males) - Anh yeu Em

Vlaams - Ik hue van ye

Vulcan - Wani ra yana ro aisha

Welsh - Rwy'n dy garu di

Wolof - Da ma la nope

Yiddish - Ich han dich lib

Yoruba - Mo ni fe

Yucatec Maya - 'in k'aatech (the love of lovers)

Yugoslavian - Ya te volim

Zambia (Chibemba) - Nali ku temwa

Zazi - Ezhele hezdege (sp?)

Zimbabwe - Ndinokuda

Zulu - Mina funani wena

Не съм предполагала.... за Бога, две-три простички думички - ти, аз и любов...толкова простичко и толкова сложно!

"Обичам те!" - това е, което първо искам да кажа на всеки, когото срещам..... и колко рядко го казвам!

Даже не помня кога го казах за последен път!

Ти спомняш ли кога си го казахме?

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.