Премини към съдържанието
  • публикации
    24
  • коментари
    4
  • прегледи
    89975

За този блог

дневник на сайта http://klub-dsp.hit.bg

Публикации в този блог

 

АСП спря сайта

КОНСТИТУЦИЯ на Република България,Член 54 (1) Уважаеми колеги! Вероятно четейки тези редове ще изпитате странното чувство за DE JA VU . За втори път спирам работата си по този сайт. Първия път поради синдрома “Бърнаут”- синдром на професионалното изгаряне, поради това, че работещият не вижда осъществени професионални успехи в своята работа. За съжаление този път правя това по волята на работодателя ми - изпълнителния директор на АСП госпожа Гергана Дрянска. На 19.06.2007г. бях уведомен от АСП с посредничеството на РДСП - Видин, че ако продължа да поддържам този сайт, ще бъда уволнен поради злоупотреба с доверието и уронване доброто име на работодателя. Последваха дни на размисъл... Какъв е смисълът този сайт да се прави от един бивш служител - никакъв. Губейки връзка с ежедневните проблеми в работата, късам и емоционалната връзка с Вас. Само този, който ежедневно се пече на огъня може да усети, какво чувстваме. Бих искал да остана социален работник, защото смятам, че това е моето призвание. Като председател на СО към ФСЗ на КНСБ в ДСП - Видин ще продължа да се боря за правата на колегите, който ми гласуваха не 5%, а 100% доверие. Не съм убеден в едно! Нарушени ли са конституционните ми права? Имам ли прово свободно да изразявам и разпространявам своето мнение по въпроси от политически, икономически, социален, културен и религиозен характер чрез слово, печат и по друг начин? Обръщам се с този въпрос към юристи и правозащитни организации. Искрено Ваш: Евгени Младенов! evgeni_mladenov@abv.bg мобилен тел. 0885316032

evgenitm

evgenitm

 

Орешарски : Няма да има увеличение на заплатите

Финансовият министър Пламен Орешарски каза, че на никого няма да се увеличават заплатите тази година в рамките на това правителство. Това той направи по време на среща на ръководството на КНСБ с представители на работещи в социалните домове във връзка с исканията им за увеличаване на заплатите.

evgenitm

evgenitm

 

Зихуйци - Сизифовци

Сизиф в древногръцката митология е син на бога на ветровете Еол и Енарет, съпруг на плеядата Меропа, цар на Коринт. За делата си бил наказан от боговете да търкаля огромен камък в подземното царство по висок хълм и щом достигне до върха на хълма, камъкът да се претълкулва надолу... Какво ли са сторили социалните работници, че ги наказват по подобен начин? Може би те са обречени, защото законите у нас се творят от хора, които дори на вързано куче хляб не могат да дадат! Гергана Дрянска, 15.06.2007г. Архив на сайта: За съжаление поредния рецидив доведе до Exitus Letalis. От МТСП вероятно очакват с радост да извикаме: "ЗИХУ е мъртъв, да живее новия закон за интеграция..." Вместо коментар - малко народна мъдрост: Бързата кучка - слепи ги ражда. Глава има, ама в главата няма. Главата не е само за калпак. Както и да се въртиш, гъзо ти е все отзад - Шопска мъдрост. Който бърза, далеч не стига. Лесно се обещава, мъчно се дава. Луди направили, мъдри развалили. Луд умора няма. С една ръка дава, с две взема. Таман научих магарето да не яде и то умря.

evgenitm

evgenitm

 

Сергей Станишев, хиперинфлация и още нещо...

, заяви премиерът Сергей Станишев. Нека да си припомним и малко факти: Правителство на БСП през 1997г. Хиперинфлация. Заплати от по 150000лв, равни на 150лв, равни на 15 сегашни лева. Революция по улиците на по-големите градове против правителството на Жан Виденов. Палежи на праламента - 1997г. Днес 10 години по-късно БСП отново управлява. Премиерът Станишев плаши протестиращите лекари, учители и социални работници с хиперинфлация, а Масларова - с 10% съкращения. Всеизвестен факт - държавната хазна се пълни от данъците на работещите в бюджетната сфера (останалите потъват в сянката на сивата икономика). Близо два милиона от тези хора вече не живеят в страната. Малкото останали се налага да изкарват пари, с които да се плащат пенсии, социални помощи и разходите в здравеопазването. Стимулирането на мързела в определени категории хора се превърна в държавна политика. Самата социална политика стана заложник на теснопартийните интереси и предизборните обещания (с който се купуват електорални гласове) на управляващите партии. Нужните пари се набавят чрез вдигане на данаците и не плащане на реалните възнаграждения на работещите, (което ще изгони от България и малкото останали работещи млади хора). Данъкоплатците ще стават все по-малко и ще трябва да се вдигат данъците, докато най-накрая се окаже, че има нужда да се печатат пари и по този начин да се докара хиперинфлацията. Ако оприличим държавата като една сграда, то носещите колони в нея са бюджетните служители. Години на ред те намаляват, а днес Масларова заплашва да премахне още 10% от тях. Ако това продължи, сградата (държавата) има реална опасност да се срути! Ако Сергей Станишев иска някога да стане нещо повече от човек, когото оприличават като кукла на конци, едва ли ще има по-подходящ момент от настоящия. Най-силният ход на Станишев в момента е да уволни Масларова. Защото, ако продължава да защитава теснопартиини интереси, вместо интересите на народа, скоро може наистина да се озове в ситуацията на своя другар - Жан Виденов! Защото, народът отново може да излезе на улицата, да махне с ръка и да каже: "Стига" , "С БСП до тук"! Евгени Младенов

evgenitm

evgenitm

 

ПРОТЕСТНИ ДЕКЛАРАЦИИ

Бoюka ( САС"Подкрепа" ) Д Е К Л А Р А Ц И Я на социалните работници от Дирекция „Социално подпомагане” - гр. Пловдив Декларираме решимостта си да отстояваме искането за 50 % увеличение на заплатите. Ще организираме протестни шествия на площада след работно време. Ще спрем, ако се наложи, плащанията за социално слабите. Не можем да живеем на ръба на бедността, притиснати от служебните ангажименти и неплатените ни сметки. Настояваме за нова политика по доходите на социалните работници! Подкрепяме справедливите искания за адекватно заплащане на медиците, учителите и работещите в социалните домове Пловдив 15.06.07г. Радка Пеева: Председател на СС Подкрепа към ДСП - Пловдив тел. 028703353; моб. 0889501931

evgenitm

evgenitm

 

Винят Масларова в шуробаджанащина

Скандал се завихря около закриването на Агенцията за чуждестранна помощ. Бившият й шеф д-р Григор Малев обвини вчера социалната министърка Емилия Масларова в “шуробаджанащина” и опит за разпореждане с остатъците от агенцията, преди в нея да влезе ликвидационна комисия, назначена от МС. Агенцията бе закрита на 22 май със закон, според който собствеността и архивът й преминават към ведомството на Масларова, а дейността - към Българския червен кръст. Малев твърди, че по “роднинска” линия министърката е назначила за свой пълномощник Константин Кутев, баща на общинския съветник от БСП Антон Кутев. Самата Масларова е кума на Антон Кутев. Бащата Константин, който бил зам.-шеф на агенцията от 1996 г., е уволнен дисциплинарно през 2005 г.

evgenitm

evgenitm

 

Социални домове спират работа за един час утре

Липсата на предприети отговорни и ефективни мерки за разрешение на проблемите в сектора на социалните услуги става причина за нараствaщото напрежение сред работниците и служителите от над 60 социални дома в страната. Утре от 12.00 ч. до 13.00 ч. в социалните домове ще бъде прекратена работа. Протестът е свързан с ниските издръжки за тези домове и унизителните работни заплати на хората на труда.

evgenitm

evgenitm

 

Масларова заплаши със съкращения

Заплатите на хората от социалната сфера могат да бъдат вдигнати, ако се оптимизира структурата и се извършат съкращения. Това каза социалният министър Емилия Масларова, помолена да коментира протестите на социалните работници. заяви министър Масларова. Припомням Да г-жо Масларова, хубаво е проблемите да се решават на масата на преговорите, но първо трябва да седнем на нея!

evgenitm

evgenitm

 

Позицията на Агенцията за социално подпомагане

12 юни 2007 | 17:55 | Агенция "Фокус" Това е официалната позиция на АСП. Ето защо бяха поименните списъци на стачкуващите. От една страна това бе маньовър за сплашване на неуверените, от друга - играта с цифри цели да умаловажи протеста, като се покаже, че размера на протестиращите е нищожен. Подобно пренебрежително отношение от страна на Агенцията може само да ни мативира в решимостта ни за по-нататъчни действия. Ние няма да спрем до тук. Очакваме подкрепа от останалите колеги в страната. Иначе излиза, че 5371 служители в системата са доволни от размера на месечното си възнаграждение и условията, в които се трудят. Изборът е Ваш...

evgenitm

evgenitm

 

БТА

Социални работници протестират символично днес в някои градове на страната, каза за БТА председателят на синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" Ефтим Боюклиев, организатор на протеста. Сред исканията са увеличение на работните заплати с 50 процента, подобряване на условията на труд и промяна на нормативната база, допълни той. В символичния протест са се включили социални работници в Стара Загора, Габрово, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Разлог, Видин, Враца, Перник, Казанлък, Добрич и Дулово, посочи Боюклиев. С лентички "Аз протестирам" работят и служителите в три дирекции за социално подпомагане в София. Около 15 служители на "Социално подпомагане" - Враца започнаха протест Враца. Около 15 служители от Дирекция “Социално подпомагане” във Враца протестират днес за първи ден в подкрепа на исканията, които вече изложиха техните колеги от няколко града в България, предаде кореспондентът на Агенция “Фокус” С лентички, на които пише “Аз протестирам”, те настояват за увеличение на заплатите, подобряване условията на труд и за защита от страна на работодателя от грубото отношение, с което се сблъскват в някои случаи, докато извършват служебните си ангажименти. Според лидера на синдиката в Социално подпомагане – Враца Незабравка Костова от София наредили да се направи списък с имената на протестиращите. По думите й това е опит за някакъв натиск.

evgenitm

evgenitm

 

Социални работници протестират срещу ниските заплати

Социални работници в Пловдив, Пазарджик, Видин, Разлог, Стара Загора, Сливен и три дирекции в София започнаха протестни действия днес срещу ниските възнаграждения, които получават. Това съобщи Евтим Боюклиев, председател на Националния синдикат на административните служители (НСАС) “Подкрепа”. Той допълни, че от Агенцията за социално подпомагане са разпратили заповед до директорите на общинските дирекции да привикват синдикалните лидери в своята структура и да им искат обяснение защо протестират. Директорите са поискали и списъци с имената на протестиращите. Заплахи за уволнения обаче не е имало. Това е един нерегламентиран натиск върху хората и на някои места се огъват, каза Боюклиев. Според него след предприетите действия от страна на директорите в Стамболийски, Русе и Монтана протестите вече са прекратени. Синдикалистът припомни, че скоро е проведена среща между министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, председателя на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев и други синдикалисти. След това е излязло Постановление 66, според което наличните резерви от незаети работни места могат да се разпределят между социалните работници като увеличение на заплатата. Това постановление обаче не е било в следствие на преговорите, според Боюклиев. Увеличението на възнагражденията не било и както са се договорили върху брутната заплата, а върху нетната. Така реално възнагражденията са нараснали в рамките на 15-25 лева на човек. Другите държавни служители, които са готови да започнат протестни действия, са работещите в различните социални домове - за възрастни, за деца, за хора с увреждания и т.н. По думите на Боюклиев те са в най-лошо състояние. Заплатите, които получават, са около 190 лева.

evgenitm

evgenitm

 

Масларова докара служителите си до стачка...

Вероятно подобни заглавия ще се появят в медийте в Понеделник - 11.06.2007г. За по-добра информираност, моля да ни изпращате информация за хода на стачните действия във вашата дирекция. Изпращайте съобщения, снимки и ведео на адрес kldsp@abv.bg

evgenitm

evgenitm

 

ТЕЛК да отпадне за пенсионерите.

Само лица от 15 до 65-годишна възраст ще минават през ТЕЛК-експертиза и ще бъдат оценявани вече не за „нетрудоспособност", а за „трудоспособност". За децата до 15 години и за пенсионерите ще се въведе нов механизъм за оценка и ще бъдат разработени съответни социални програми. Това предвиждат промени в законодателството, за които са се договорили експертна група от представители на Здравното и Социалното министерство, НОИ и Националната експертна лекарска комисия. На среща между министрите Емилия Масларова и Радослав Гайдарски са били обсъдени и други промени, които до месец ще бъдат формулирани в проект. По думите на министър Масларова цел на законодателните промени ще бъде прецизирането на реда за освидетелстване и обхватът на групите хора, подлежащи на оценка на работоспособността. По този начин ще се съкратят и сроковете за издаване на експертните решения на преминалите през ТЕЛК и НЕЛК хора и ще се облекчи и подобри достъпът на нуждаещите се до нея. Необходимо е максимално бързо да се усъвършенства законодателството, като медицинската експертиза обхване само хората в трудоспособна възраст, подчерта по време на срещата министър Масларова. Според нея тази крачка системата за медицинска експертиза на работоспособността у нас ще се приведе в съответствие с европейските норми и практика. Промените ще засегнат Закона за здравето, но ще обхванат и другите закони, които в момента дават правото за ползване на различни преференции на базата на експертно решение на ТЕЛК. В момента възрастните хора са основният контингент на ТЕЛК. От 260 000 освидетелствани в ТЕЛК през 2006 година близо 65 % са хора над 65-годишна възраст.

evgenitm

evgenitm

 

08.06.2007 г. Пак празник

Приветствие от изпълнителния директор на АСП Гергана Дрянска по случай деня на социалния работник: "Скъпи колеги!... и т.н. ... Още веднъж честит празник!" Както се пее в една популярна песен: "Може да сме без делници, но не сме без празници" Първата нармална реакция на всеки колега: "Ако имаме празник, кога е той и къде го пише?" Според сайта на БСП (Основни събития за месец юни 2006г.) http://www.bsp.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl...n=000023&g= днес 8 юни е: Ден на социалния работник и Световен ден на океана. Интересен факт - на същия този сайт след една година (Основни събития за месец юни 2007 г.) http://www.bsp.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl...n=000037&g= днес 8 юни е: Световен ден на океана. Някак си денят на социалния работник се е изпарил. Оставаме в размисъл! Имаме ли професионален празник и кога?

evgenitm

evgenitm

 

Протестните действия започват

Протестни действия на 11 юни обявиха социалните работници от София, Пловдив, Пазарджик, Стамболийски, Русе, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Разград, Разлог, Монтана и Видин. Протестиращите ще носят лентички и баджове с надпис “АЗ протестирам”. Протестът е против ниското заплащане, лошите условия на труд, недостиг на персонала и свръхнатоварване, риска от посегателства върху живота им и отказ на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и министъра на финансите Пламен Орешарски да преговарят. Протестът ще бъде безсрочен и на този етап социалните работници няма да спрат работа.

evgenitm

evgenitm

 

Разширена декларация от първата национална конференция по социална работа

АНАЛИЗЪТ НА АНКЕТИТЕ, НАПРАВЕН ОТ ЕКИП В СЪСТАВ: АНТОАНЕТА МАТЕЕВА, ГАЛИНА МАРКОВА, ВЪЛЬО ХРИСТОВ, АСАН МОЛА, ДИМИТЪР ГЕРМАНОВ, показа, че участниците в конференцията заявяват като важно продължение на сътрудничеството между АСП и БАСР по следните теми: 1.Работа по нормативната уредба: -По закони (ЗСПД, ЗИХУ, ЗСП) -Нормативна уредба, по която е организирана социалната работа Получени заявки за участие по тази тема: Драгомир Иванов. 2.Стандарти в социалната работа: -Образователни стандарти в социалната работа – връзка между образование и практика -Стандарти за професионално развитие -Унифициране на професионалните стандарти -Работа по случай -Работа в мултидисциплинарни екипи 3.Обучение: -Обучение по развитие на проекти -Социални услуги в общността -Работа по случай, -Принципи на социалната работа -Супервизия в социалната работа -Работа с различни видове групи (етнически малцинства, увреждания, възрастни, деца, бездомни младежи, психично-болни -Професионална етика -Изследователски дейности -Разкриване на социални заведения Получени заявки за участие по тази тема: Димитър Германов, Нели Петрова. 4.Добри практики: -Социална работа в общността -Социални услуги в общността -Изследователски дейности 5.Социалната работа като професия: –Имидж, издигане авторитета на професията -Работа с медиите -Лобиране -Обучение на медии -Изследвания – профила на социалната работа в медиите 6.Сътрудничество: -Международно (организиране на международна конференция за представяне на практики, достъп до литература) -Развитие на професия в различни области – медицина напр. -Между-институционално (ДСП, НПО, ОЗД, държавни и общински) 7.Поддържане на комуникацията и водене на диалог: -Семинари -Конференции -Дискусии -Работни конференции 8.Роля на БАСР: -Информация – бюлетин, списание -Поддържане на диалог, -Поддържане на връзката между социалните работници от различни служби. БАСР предлага по всяка една от темите да се сформират работни групи. Очакваме да се включите в работна група, в която желаете да работите до 18 юни 2007 г. Заявките изпращайте на адрес: не е посочен Участници в първата национална конференция по социална работа: http://newdsp.hit.bg/unc.doc Резултати от проведената анкета: http://newdsp.hit.bg/rpc.doc

evgenitm

evgenitm

 

Начало на протестни действия

Начало на протестни действия - 11.06.2007г. 1.Протестът ще се състои в носене на лентички или баджове с надпис "Аз протестирам". 2.Там където няма синдикати е добре да се упълномощят хора, които ще разговарят с журналисти и други любопитни люде. Добре е това да стане на общо събрание. Общо събрание може да се свика от 1/10 от служителите и само определя дневния си ред и начина на работа. За да е редовно трябва да присъстват повече от половината от служителите и взема решение с обикновено мнозинство. Общото събрание решава кой ще го води и дава думата. Разбира се, ако всички се включат се счита че протеста е спонтанен и може да мине без процедура. 3.Препоръчвам на дирекциите в които няма синдикати неформалните лидери да се свържат с нас за да ги съветваме и напътстваме. Така ще имаме информация и за медиите. Боюклиев тел. 02 870 3353 GSM 0889 501 931 ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ Свали бадж от тук http://bgsocialwork.hit.bg/az_prot.doc Копирайте файла на вашия компютър и разпечатайте съдържанието му.

evgenitm

evgenitm

 

Колко струва липсата на интеграция на ромите

Държавата би спестявала между 280 млн. и 430 млн. лв. на година, ако ромите бяха интегрирани. Това изчислиха още преди година икономистите от Industry Watch и Георги Ангелов от институт "Отворено общество". Изводите от изследването им "Интеграция на ромите в България: необходими реформи и икономически ефекти" са, че ако в интеграцията на ромите се инвестира умно, положителният ефект за десет години напред ще е около 15 - 30 млрд. лева. Интеграцията на ромското малцинство и идеите в националния план за действие "Десетилетие на ромското включване" се сблъскват с основен проблем - институциите по места не успяват да разпознаят към кого са насочени проектите. Общинските бюра по труда например декларират "ние не делим клиентите си по етнос", така че измерването на ефекта от дейностите става невъзможен. Десегрегацията в образованието остава на хартия - общините прехвърлят проблема на училищата, а те на ромските семейства. Прилагането на целенасочена социална политика към ромите се оказва невъзможен проект. Оказва се, че няма никаква възможност да се получат данни за абсолютния брой и за относителния дял на ромите, които са потребители на социална помощ по места. Задаването на подобни въпроси на всички места се сблъска с категоричните заявления "нямаме право да водим подобна статистика" и "ние не делим клиентите си по етнос". Същият е проблемът при опитите да се отчете ефекта от участието на ромите в националната програма "От социални помощи към заетост". Няма яснота колко от получаващите социална помощ роми са участвали в програмата. Съответно няма яснота колко от временно наетите роми са продължили да работят след приключването й.

evgenitm

evgenitm

 

Символични стачни действия

КТ Подкрепа не приема резултатите от преговорите по работните заплати и условията на труд. В тази връзка синдиката ще организира като начало символични стачни действия състоящи се в носене на протестни лентички или баджове и протестни плакати на работните места и кратки събрания пред дирекциите(филиалите). Моля всички, които посещават сайта да изразят отношението си по следните въпроси: Одобрявате ли като цяло организацията на работата в системата на АСП
Достатъчно ли е увеличението на заплатите от 01.04.2007 г.
Ще се включите ли в протестните действия които ще организираме.

evgenitm

evgenitm

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.