emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152225

Кулинарни уроци. Лесни курабийки за всякакви безповоди.

emmi

2442 прегледа

Бях си купила едни формички за курабийки - каро, пика, спатия и купа. После те изчезнаха някъде и преди една седмица се появиха пак. Нещата се появяват точно тогава когато им е времето. А вече е идеално време за корабийки. Навън е гнусно мрачно и влажно, Дунава се е завил с мъгла, а в кухнята е топло и се носи аромат на канела, ванилия и дом.

P1120631_1.jpg

Интересното е, че в тестото няма захар. Захарта е само отгоре. Не знам дали ще ви хареса тази комбинация. Който иска, мисля, че не е проблем леко да се "подслади" тестото с една кафяна чашка захар. Аз следвах оригиналната рецепта на баба Сийче.

За тестото ни трябват:

250 гр. краве масло, което е стояло на стайна температура и е мекичко

2 бр. жълтъка /белтъците ги прибираме в една купичка - ще ни трябват/

6 с.л. прясно мляко

1 с.л. захар

1 пакетче прясна козуначена мая

около 400 гр. брашно

ванилия

P1120637_1.jpg

Както виждате, захар в тестото няма. АКО някой реши, че иска да му е по-сладко, мисля, че не е проблем да се добави една кафяна чашка захар.

Маята се размива с прясното мляко и захарта. Кравето масло се разбива с яйцата, добавя се размитата мая, ванилията и се замесва тесто. Месим маслено тесто, така че не се изненадвайте от леко странния вид по който се получава тестото. Добавяме брашно докато получим тесто удобно за точене.

Разточваме на лист дебел около половин сантиметър и се започва веселбата с формичките. Ужасно сложно е да реша коя точно формичка ми харесва най-много, затова реших да направя по равен брой курабийки от всички. Тук обаче се започна едно велико броене и в един момент им обърках бройката.

Всяка изрязана курабийка се топва с едната страна в неразбития белтък. Аз сложих белтъците в една супена чиния за да ми е по-удобно. И ги поръсих с малко готоварска боичка. Имах жълто и червено. Не знам защо избрах червенкото. Мина ми през акъла да разделя белтъците и да направя и жълти и червени но ми се стори прекалено сложно.

ТА. Топваме едната страна на изрязаната курабийка в чинийката с неразбития белтък и после я топваме с чинийка с кристална захар хубаво да полепне.

Печем върху хартия, фурна на 190 градуса за около 15 мин.

Малко се надуват - имайте го предвид когато ги редите в тавата.

След като ги изпекох ми хрумна че са идеална украса за коледна елха - трябва само при печенето да им бучна по една клечка за да се получи дупчица за панделка.

Е, до Коледа има време.....

P1120628_1.jpg


7 души харесват това


5 Коментара



абе....

в интересен на истината си е с "у", не знам защо си се срамувала и ги написа с "о" :D

2 души харесват това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Иха, ще ги пробвам и аз курабийките, изглеждат върха..

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

абе....

в интересен на истината си е с "у", не знам защо си се срамувала и ги написа с "о"

написах ги с "о"

после се замислих правилно ли го пиша и написах в гугъл

не ми каза любезно че може би съм имала предвид с "У" и

и си казах "майната му" :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

айде, редактирах се


1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход