Премини към съдържанието

Aliya - Блог

 • публикации
  260
 • коментари
  277
 • прегледи
  245786

Aliya

2025 прегледа

blog-0129147001363075979.jpgВсе по-често и все повече хора забелязват явните и скъпо платени опити за манипулиране на неосъзнатото човечество:

„Хората са зомбирани, и без тяхното събуждане и извеждане в нормални условия на живот, те просто продължават да съществуват в своето зомби състояние, от което още повече усилват настоящата безпътица. Да се предполага, че сегашният човек е свободен и поставен в условия на демокрация и свободен вътрешен избор, това е просто наивност. Човечеството отдавна е поставено в условията в които то просто не може да не върши онова, което прави.

Да се иска от една риба, да се развива в един аквариум, изпълнен с уиски вместо с чиста изворна вода, това е невероятна наивност и глупост! Рибата при тези условия се опива и плува като пияна риба, с парализиран център на ориентация.

Така ли е, господа! Приятели скъпи!

Може да опитате, какво ще се случи ако излеете едно шише ракия в аквариум с шарани: точно така изглеждат и хората, когато се намират в състояние на психо-генераторно въздействие или състояние на прекомерен стрес. Движат се като пияни по улиците.

Нима това е състоянието, при което човекът има възможност да избира свободно стратегиите за преодоляване на поредните трудности. При тези условия, той просто нищо не избира, а просто е експлоатиран от поредния енерго-информационен паразит, който обилно консумира от поредната плячка.

Поставяне на човека под зависимостта на пари, власт, материални ценности, чувство за сигурност и битка за оцеляване!

Разделяне на човека между сърцето и разума, същността и егото му!

Предлагане на разума на различни стратегии за оцеляване, неотчитащи до една, наличието на същността или душата!

Впрягане на разума в насока, която го отвежда от По-важните установки, като се подменят Главните неща с илюзорни потребности!“

http://padreantonii.blog.bg/history/2013/03/04/mehanika-na-zombiraneto.1060393#last_comment

Истината е, обаче, много по-прозаична – хората се самозомбират, сами себе си приспиват и залъгват. Защото никой не може да те излъже, ако ти не му позволиш това; ако сам ти не позволиш Лъжата да те приспи – защото ти е по-удобно да спиш, че и дори похъркваш! Да живееш в илюзии и заблуди е много по-удобно за теб – най-малкото защото не се изисква да се осъзнаеш, да се събудиш и видиш неприятната действителност – че ти си роб, роб на себе си и собствената ти неосъзнатост!

Има един единствен инструмент в човека, който позволява твоето зомбиране, т.е. програмиране чрез възпитание от най-ранна възраст, чрез обуславяне и удобно приспиване - и това е човешкият ум.

Това се дължи на факта, че човешкият ум е един вид биологичен компютър със своя памет и мисловни модели. И когато човешкото същество е учено от невръстна възраст, че то е умът и само умът (Мисля, следователно съществувам - Декарт) и че умът с неговите производни: мисли, вярвания, илюзии, проекции, его, е това, което е човекът; то ясно е, че който владее внушенията върху човешкия ум (образователна, политическа, икономическа, медийна, религиозна система за вкарване на овцете в стадото), владее и самият човек. Дотогава, докато човекът не разбере себе си и не разбере, че идентификацията му със собствения му обусловяем ум е коренът на злото и поробването му. Защото самият човешки ум е ограничен по своята природа на биокомпютър. И може лесно да бъде подвеждан и програмиран с желаните модели на поведение и мислене.

Истината е, че Човешкото същество е много повече от своя ум - умът е просто един инструмент за ползване в ежедневния живот. Полезен инструмент, но само инструмент. Умът е Слугата!

Истинският господар обаче не е твоят ум, а самият Ти – човешкото ти същество, което е необятно много повече от обусловяемия си ум. Със своята вродена интелигентност, с чувствително сърце, с вътрешна човешка същност, наречена душа – човешкото същество е свещено, ювелирна изработка на най-великия Творец – Съществуванието. И когато истинският Господар вътре в теб се събуди - самият Човек с неговата душа и вродена вътрешна интелигентност, - тогава и слугата ще заеме подобаващото му място като послушен изпълнител на волята на Господаря - човешкото сърце и душа, истинската човешка същност.

За да се случи това, човек трябва да престане да се идентифицира със своя обусловяем ум и да опознае себе си, своето вътрешно същество и най-истинска същност - сърцето и душата си.

Да си зададе въпросът – Кой съм Аз?

 • Харесване 1

14 Коментара


Препоръчани коментари

Хубави мисли. Може да ти се види малко налудничаво или смешно, но едно добро начало е да развием контрол над състоянието на сън, т.е. над сънищата си. :)

Линк към коментара

Да, контролът над сънищата е важно нещо - защото в съня умът е оставен да се вихри без будното съзнание на човека, което да го наблюдава. Най-трудното е да се овладеят сънищата. затова най-напред се започва с будност и осъзнатост през деня, докато си в така нареченото будно състояние. Макар, че и то никак не е будно. Колко често мислите ни отнасят и дори забравяме къде се намираме.

Линк към коментара

И Платон споменава, че е необходимо да се научим да контролираме низшата част на душата си по време на сън - в "Държавата".

Струва ми се интересна задача, само че от известно време не помня сънищата си, просто черен екран и толкова. Не зная на какво се дължи.

Линк към коментара

Първата стъпка е да започнеш да водиш дневник на това, което сънуваш, но не за да го използваш като материал за психоанализа или нещо такова. Просто записвай това, което си спомниш, без да се опитваш да следваш някакъв сюжет или последователност. Прави го редовно две-три седмици и после ще можеш да минеш към следващата стъпка - да започнеш да осъзнаваш, че сънуваш докато сънуваш. :)

Линк към коментара

Платон пък споменава, че е необходимо да се научим да контролираме низшата част на душата си по време на сън - в "Държавата".

Струва ми се интересна задача, само че от известно време не помня сънищата си, просто черен екран и толкова. Не зная на какво се дължи. Ако това е възможност за начало, сякаш ми е отнета. Изглежда, ще трябва да започна първо с възстановяване на спомените за сънищата.

Линк към коментара

По-страшни са сънищата, които сънуваме с отворени очи - мислите и обсебеността от мислите ни докато сме будни. Ако човек може да наблюдава мислите си, постепенно той ще се научи да наблюдава и сънищата си.

Линк към коментара

Май съм направила два еднакви коментара, извинявам се.

Всъщност го виждам като някакъв параграф 22 - интелигентността е базирана на паметта, а паметта е сън, така че целият процес на осъзнаване е самият сън. Нашият свят е безкрайно фрагментираното, статично "сега" на паметта. А в действителност такова няма. Възможно ли е осъзнато преживяване на потока, или не?

Линк към коментара

Не зная на какво се дължи.

Първо, трябва да възнамериш да помниш, т.е. да си отправиш такова пожелание преди да заспиш. Опитвай се да запомняш това, което сънуваш на разсъмване след първото събуждане, а не това, което сънуваш веднага след като заспиш. Някаква форма на хатха-йога, стречинг и аеробни упражнения, могат да ти помогнат. Всъщност осъзнаването на сънищата не е толкова трудно, колкото изглежда.

Линк към коментара

"интелигентността е базирана на паметта, а паметта е сън" - Всъщност интелигентостта на човека не е базирана на паметта, а му е вътрешно присъща и вродена. На паметта на ума е базиран само интелектът, който се ограничава в границите на ума и запаметеното от него, както и на мисловните модели на ума.

Интелектът обаче не е истинската човешка интелигентност - интелигентността е на съществото и е вродена, интелектът е на ума и е придобит от вън, от прочетеното, наученото, заложеното отвън като модели на мислене, информация, взаимствана от другите, от книгите.

Интелигентността на човека разцъфтява, когато човек е осъзнат, "буден и нащрек" (по думите на Исус).

 

Ако си в паметта, то ти не можеш да бъдеш буден, осъзнат - защото ти си в миналото. Паметта е миналото. Умът на човека е или паметта на миналото, или илюзиите и проекциите за бъдещето.

Истинската интелигентност е Тук и Сега - нито в миналото, нито в бъдещето Интелигентността е осъзнаването Тук и Сега, в този настоящ момент. Това осъзнаване спира потока на мислите и не ги оставя да те завладеят и изведат от реалността на момента в небитието на илюзиите и проекциите.

Линк към коментара

Интелигентността е осъзнаването Тук и Сега, в този настоящ момент. Това осъзнаване спира потока на мислите и не ги оставя да те завладеят и изведат от реалността на момента в небитието на илюзиите и проекциите.

Да, може и така да се каже. Проекциите/илюзиите се самоосвобождават, но не е необходимо да се опитваме да ги блокираме съзнателно, защото така само ги умножаваме. В откритото пространство няма център и периферия, вън и вътре, тук и там, аз и ти. Основното е да не се намесваме, но това е лесно може да се разбере погрешно. Тъй че има нещо просто, с което можем да почнем и то е да започнем да приемаме себе си такива, каквито сме и то без чувство за вина или греховност, а не да си фантазираме разни неща. Тогава можем наистина да работим със себе си. Това е ключът към истинското състрадание и любов - ако не приемаме себе си, как можем да приемем и разберем другите?

Линк към коментара

Първо, трябва да възнамериш да помниш, т.е. да си отправиш такова пожелание преди да заспиш. Опитвай се да запомняш това, което сънуваш на разсъмване след първото събуждане, а не това, което сънуваш веднага след като заспиш.

Да, и аз си го помислих и май има ефект. Тази сутрин успях да възстановя някакъв фрагмент от последните съновидения. Преди бях в другата крайност и не можех да се отърва от сънища, затова ми се струва угнетително да не помня сънищата си изобщо, а на някои хора въобще не им пречи. Затова пък си напомням по-често през така нареченото будуване, че също виждам сънища. Така поне за известноно време, колкото мога, удържам наблюдаващия да не избяга подир нещо. Трудно е, но малко по малко. Нали намерението постепенно създава навик, който би трябвало да замени предишния.

 

Ако си в паметта, то ти не можеш да бъдеш буден, осъзнат - защото ти си в миналото. Паметта е миналото. Умът на човека е или паметта на миналото, или илюзиите и проекциите за бъдещето.

Истинската интелигентност е Тук и Сега - нито в миналото, нито в бъдещето Интелигентността е осъзнаването Тук и Сега, в този настоящ момент. Това осъзнаване спира потока на мислите и не ги оставя да те завладеят и изведат от реалността на момента в небитието на илюзиите и проекциите.

Ами точно това е, че не виждам какво би могъл да бъде този настоящ момент, освен една от концепциите на ума ми. Паметта е всичко, тя е сънят на вселената, целият космос е организиран благодарение на нея... но не това е насъщният ни проблем в момента. Ти си права за повечето неща, но видимо поне, болшинството от хората се отъждествяват по-скоро с тялото си, сиреч с най-най-нетрайното нещо у човека, не с ума. Де да беше така, нещата щяха да са не толкова озъбени. И натискът на обществената илюзия понастоящем се изразява точно в схващането, че интелектът трябва да служи на тялото, а тялото това сме ние и т.н. Цялата тази безсмислица е надвиснала над духовното пробуждане, което се извършва все по-настоятелно у доста хора и задушава процеса - натискът и борбата между двете са все по-трудни за понасяне. Сякаш се е разтворила пропаст. Но може би няма как да е иначе. Ако човек не е прав, самият живот го опровергава и ще не ще, престава да вреди.

Линк към коментара

Настоящият момент в никакъв случай не е "концепция на ума", а единствената реалност! Умът може да си концептуира колкото си иска, но от това слънцето не спира да свети. Дори дишането ти е независимо от концепциите на ума ти - и Слава Богу! представи си, ако трябваше да мислиш всеки път дали да дишаш и как да дишаш, или пък ако дишането ти чакаше разрешение от ума ти и неговите концепции!!! ;) Та ти щеше да забравяш да дишаш всеки път, когато минеш покрай красива витрина, например... :)

Затова Съществуванието се е погрижило и е направили всички жизнено важни твои дейности, като дишането например, независими от твоя ум!

Вселената няма нищо общо с твоята ограничена умствена памет и изобщо с паметта на хората. И слава Богу - представи си всички човешки кошмари, жестокости, перверзии проектирани върху Вселената. Достатъчни са ни Холивудските филми пълни с ужас и насилие, вселената обаче не е Холивудски филм, а дело на нах- великия Творец!

Линк към коментара

 Дори дишането ти е независимо от концепциите на ума ти - и Слава Богу! представи си, ако трябваше да мислиш всеки път дали да дишаш и как да дишаш, или пък ако дишането ти чакаше разрешение от ума ти и неговите концепции!!! ;) 

Затова Съществуванието се е погрижило и е направили всички жизнено важни твои дейности, като дишането например, независими от твоя ум!

А науката Йога се е погрижила да разбере как да ги направи зависими.  ;) И това, с което разполага и с което трябва да си послужи ума, за да разбере сам себе си и да се преодолее, е той самият. Повратният момент на обръщането из основи е обръщане на съзнанието към самото себе си.

 Не може да преодолееш, без да разбереш. Но за да стъпиш окончателно и безвъзвратно на този път, доста неща трябва да са отпаднали вече сами, като сухи листа.

Между другото, започнах да сънувам отново.

 

И слава Богу - представи си всички човешки кошмари, жестокости, перверзии проектирани върху Вселената.

Те са проектирани върху нея, а оттам се възвръщат върху нас отново и отново... Затова сме отговорни за своите мисли и произтичащите от тях чувства, думи и действия; и в същото време сме жертви на този механизъм... За нас е изключително важно да го осъзнаем, приемем и приложим, толкова, колкото може всеки от нас в настоящия момент, защото е критичен. Без насилие, разбира се, както казва scepsis, без намесване. Вътрешната нагласа отключва процеса, какъвто и да е той, желанието му задава посока.

Линк към коментара

Настоящият момент в никакъв случай не е "концепция на ума", а единствената реалност!

Много хубаво - тук и сега е ключът :)

Линк към коментара
Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

 • Подобни теми

  • от _ramus_
   Създавам темата с няколко извадки. Този похват не е характерен за мен, но си имам свои съображения за него.
   Мотива за темата - е универсалното за всеки субект, влияние на неговите основни положения за света и себе си, проявяващи се като "убеждения". Както и значението на съдържанието на тази думичка, за всеки един пишещ, вкл. и в този форум.
   Темата не е написана на "народен език" и за нейната когнитивна адекватност при прочита й са нужни поне базови знания за положенията и механизмите в психичния свят на всеки човек...
   Интересно би било, ако коментиращите по темата се опитат да взимат под внимание СИНДРОМА "ДАНИНГ-КРЮГЕР"
   ========
   =========
    
    
   =============
   =====
    
    
   ============
  • от Aliya
   Прераждането е нещо, което и сам можеш да видиш - но не по желание. Тази способност се дава, когато си готов за това.
   Прераждането не е въпрос на вярване, а на лична опитност.
   От друга страна, тази лична опитност не е по твоя воля, тя се дава свише, когато човек е готов за това.

   А за да е готов за това, той трябва да се е освободил от страданията на сегашния си живот, да се е измъкнал, според думите на Древнобългарските мъдреци. Те са нарекли това измъкване от страданията на света „Мъкса", което днес вече е Мукта, Мокша и така нататък видоизменено наименование на това състояние в Йогата.
   Лудостта е само в главите на хората и се нарича Човешки ум.

   Човешкият ум е едно кречетало безспир, фабрика за илюзии и може да привиди и проектира собствените си заблуди навсякъде наоколо.

   http://aliya.blog.bg/drugi/2011/03/18/koi-e-satana-i-kak-da-se-borim-s-nego.710582

   Самият ум човешки е като изпуснат бесен глиган, когото не знаеш как да озаптиш и поради това е по-опасен и от най-опасното оръжие.

   Особено е опасно човешкото его, отрочето на човешкия ум и това его е най-големият враг на човешкото същество. То е огромен товар, който човек мъкне от живот в живот и забележи, товар, който сам човек си е сложил на гърба.

   За да успееш да озаптиш ума, трябва най-напред да си осъзнал същността му на най-обикновена био машинка с огромни претенции за власт над съществото и душата ти.
   Когато човек е пълен с жлъч и неудовлетворение, когато егото на ума му е останало недооценено и незачетено (а егото винаги е недооценено и незачетено и това именно му дава енергия да се пъчи и разлива наоколо) - то такъв човек не е господар на себе си, на ума си, който е оставил да се излива наоколо и да проектира собствените умствени кошмари. Да предполагаш собствените си настроения и мотиви в поведението на другите, да изискваш да ти "дават обяснения" и да ти се подчиняват, е типичен пример за объркан ум, на който си изпуснал юздите. Именно това е то "безумието", което в крайна сметка разболява човека.

   Да бъдеш господар на себе си означава да си озаптил ума си, да си го впрегнал в ярема на сърцето и душата.

   Древните българи наричат този ярем йок / иго, и оттук е произлязла древнобългарската йога като духовна практика.

   Йога означава впрягане, дисциплиниране на непослушния ум в потока на сърцето и душата, на вътрешната мъдрост.Хипнозата няма нищо общо с осъзнатото припомняне на преражданията. Хипнозата е несъзнателна и откъслечна - тя не води до тоталната ти трансформация на човешко същество, до новораждането ти. Хипнозата и автохипнозата са чудесен метод за лечение на зависимости - всякакви. Но не са достатъчни за твоето пълно осъзнаване, което да те освободи от заблудите, обусловени в ума ти.
   Припомнянето на преражданията като част от процеса ти на личностна трансформация чрез осъзнаване е нещо, което се случва, когато си готов за това - защото товарът на миналото дори и на този живот е непоносимо бреме, да не говорим за миналите животи.
   Буда е припомнил над 8 милиона свои прераждания - от камък до човек. Но затова трябва да си Буда ти самият - т.е. човек необвързан с товара на емоциите, спомените и прочие умствен боклук. Човек на светлината на Осъзнаването - свободен от всякакви обвързаности и зависимости.
   Единственото нещо, лишено от съзнание на този свят е Лъжата. Един Буда е пълен със съзнание и именно това съзнание припомня своите минали превъплъщения и форми - но само когато е изчистено от ума и неговите обусловености. Ето защо и повечето малки деца си спомнят миналите си прераждания - умът все още не ги е вкопчил в заблудите си. В повечето случаи обаче възрастните им забраняват да говорят за своите минали спомени, а когато порастват, напълват главичките им с "бива" и "не бива", със заучени постулати и всеобщи "разбирания", така, че децата да забравят кои са всъщност.
    
   Преражда се умът на човека с неговите желания, но не и душата човешка. Душата е вечна, тя е от Бога - Божията искра в нас. Душата всъщност няма нужда от чистене, тя е вечна и неизменно чиста, защото тя е от Бога запалената искра. От чистене само умът има нужда и това е, което се извършва след смъртта на човека.
   В Тибетската книга на мъртвите, която от своя страна е запазила духовността на най-древните хора на земята, българите, се препоръчват редица практики, които да правиш приживе, за да се освободиш от умствените си дяволи, които те нападат след смъртта ти. Преражданията са всъщност пътуванията на ума ти и неговото постепенно изчистване и завръщане в източника му, Душата и Духа. Докато умът не научи своите уроци, то той се преражда многократно с цел неговото пречистване.
   По-вероятно е човек да запази физическите си черти до голяма степен и в новото си тяло при прераждането. Това се дължи на факта, че тялото и умът на човека са едно цяло - тялоум. И се определят взаимно. Когато човек напусне този живот, той оставя тук и връща на земята нейното земно тяло, от пръст направено - както се връща стара износена и вече непотребна дреха. След смъртта си ако човекът е водил неосъзнат живот, той все още не е изчистил чрез осъзнаване своя ум и неговото подсъзнание. Това натрупано подсъзнание човек взима със себе си и след смъртта си - емоции, мисли, привързаности, желания. При намирането на ново тяло и връщането в света за нов живот натрупаният в предишни животи ум се запазва, но не като спомени, а като качество. Макар, че и по-ярките спомени могат да бъдат възстановени при аналогични обстоятелства в новия живот. Този запазен ум, който в Древнобългарската йога се е считал за едно по-фино тяло от физическото, си избира физическо тяло, което да му съответства и поради това твърде подобно на предходното тяло, което умът е бил принуден да напусне. В древността нашите деди Просветлените мистици Древните българи, първите хора на земята, са били наясно с тези процеси при смъртта и затова са празнували смъртта като завръщане у дома - с веселие и възхваляващи религиозни химни. Те дори са създали цяла наука как човек да премине отвъд живота, която по-късно са записали с възникването на писмеността, в Книгата на Мъртвите в Древен Египет и Тибет, където са се разселили след Библейския потоп в Черно море през 5504 г.
    
   Ето какво ни казва за този процес на преминаване от живот в смърт и в нов живот просветленият любим духовен учител Шри Рамана Махарши:
   - "Човешката душа се реализира чрез умъртвяване на човешкия ум,
   като той се изпразва от мисли и се обръща навътре!
   Тогава умът вижда собствената си същност и става това Себе Аз.
   (СебеАз е неслучайно древният Бог на българите! - бележката е моя)
   И тогава всичко става Субект / Субективност...."
   / Шри Рамана Махарши
    
   Човешката душа се реализира чрез умъртвяване на човешкия ум - Атман се реализира чрез Мръта Маназ!
   Атман (От Ман / От Човека със значение на Човешката душа във Ведическия санскрит, създаден от древните българи) се реализира чрез Мръта (мъртва, мъртъв) Маназ (Човек Аз, човешкото аз)!
   Тази мъдрост от древното знание на нашите деди, предадена ни чрез великия просветлен Сри (СъРи, От Бога Ра) Рамана Махарши доказва по недвусмислен начин, че българският език е най/древният език на земята, а българската духовност е изначалната божествена духовност на българите от преди падението на човека. -
   http://aliya.blog.bg/…/…/10/29/da-se-rodish-bylgarin.1308906
    
   Когато човек няма вече желания и сам разбере безсмислието на желанията, то той вече не се преражда, а остава при Бога - като Исус Христос, или Буда, или Ошо, или Лао Дзъ.
    
   Да умреш за желанията си докато си жив, е това, което ти дава началото на новия живот - Вечния. Това е новото раждане, за което всички просветлени същества говорят.
    
   Умирането на желанията е същевременно и умирането на ума и неговото его. Умът за първи път се смирява, изпразва от натрупалата се боклучива прах през годините на безконтролно и неизбирателно трупане на всякаква информация и впечатления; прах, която е затрупала истинската човешка същност под тонове емоции и болки. Празен и умиротворен, умът заема мястото си на послушен слуга на вътрешното ти същество, на Душата - истинският ти Господар!
  • от apostoloff
   ИНТЕЛЕКТУАЛНА АЛАБАЛИСТИКА
    
    
   Вече повече от век коефициентът на интелигентност (IQ) се използва за измерване на това колко умни са хората, а МЕНСА - обществото на интелектуалния елит, дори използва теста за пресяване на кандидатите си.
    
    
    
   В тази връзка си спомням нещо много, много смешно. През 90- те години на миналия век български привърженици на МЕНСА имаха наглостта да  провъзгласят българите за един от най- интелигентните народи в света! Спомняте ли си тази дивотия? Тя щеше да бъде наистина смешна, ако не беше толкова жалка…
   Наскоро обаче тестът за интелигентност бе отхвърлен като "мит" от страна на учени, които открили, че нашата интелигентност може да бъде определена само чрез комбиниране на резултати от поне 3 теста.
   Различните връзки в мозъка се използват за различни мисловни процеси, което означава, че за измерване на интелигентността са необходими отделни тестове за краткосрочната памет, разсъждаването и вербалните умения.
   Новото сензационно проучване се базира на резултати от онлайн тест за интелигентност, публикуван от вестниците Daily Telegraph и New Scientist преди 2 години, който е бил направен от 100 000 души.
   "Когато става въпрос за най-сложния познат обект - човешкия мозък, идеята, че има само един начин, по който той може да бъде измерен, трябваше да е грешна. Всички познаваме хора, чиято слаба страна са разсъжденията, но имат феноменална памет; или такива с фантастични речеви умения, но с проблем с разсъждаването. Примери много. Веднъж и завинаги можем да кажем, че НЯМА САМО ЕДИН МЕТОД, като например IQ тестът, който да обхване всички видове човешка интелигентност", заявява д-р Роджър Хайфилд, един от съставителите на онлайн теста. Самото допитване включвало 12 когнитивни теста за памет, разсъждение, внимание и планиране, както и попълване на детайли за начина на живот и миналото на всеки един от хората, подложили се на този тест.
   Имайки предвид целия диапазон от когнитивни способности, които били изследвани, експертите открили, че различните степени на успеваемост могат да се обяснят само чрез комбинирането на поне 3 типа интелигентност.
   Учените сканирали мозъците на 16 доброволци, докато те правели теста, и забелязали, че трите ключови типа интелигентност - краткосрочна памет, разсъждаване и вербални умения, били свързани с три различни връзки в мозъка.
   Експертите също така забелязали, че игрите за "тренировка на мозъка", всъщност не оказват никакъв ефект при цялостното представяне.
   Оказало се обаче, че хората, които редовно играели на видео игри, постигнали по-високи резултати на тестовете за разсъждаване и краткосрочна памет, докато пушачите и по-тревожните по природа хора имали по-големи проблеми по показателя краткосрочна памет.
    
   АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
    
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване