Премини към съдържанието

Aliya - Блог

 • публикации
  274
 • коментари
  275
 • прегледи
  248854

Aliya

2830 прегледа

 Сподели

blog-0268700001368268596.jpgПрераждането е нещо, което и сам можеш да видиш - но не по желание. Тази способност се дава, когато си готов за това.

Прераждането не е въпрос на вярване, а на лична опитност.
От друга страна, тази лична опитност не е по твоя воля, тя се дава свише, когато човек е готов за това.

А за да е готов за това, той трябва да се е освободил от страданията на сегашния си живот, да се е измъкнал, според думите на Древнобългарските мъдреци. Те са нарекли това измъкване от страданията на света „Мъкса", което днес вече е Мукта, Мокша и така нататък видоизменено наименование на това състояние в Йогата.
Лудостта е само в главите на хората и се нарича Човешки ум.

Човешкият ум е едно кречетало безспир, фабрика за илюзии и може да привиди и проектира собствените си заблуди навсякъде наоколо.

http://aliya.blog.bg/drugi/2011/03/18/koi-e-satana-i-kak-da-se-borim-s-nego.710582

Самият ум човешки е като изпуснат бесен глиган, когото не знаеш как да озаптиш и поради това е по-опасен и от най-опасното оръжие.

Особено е опасно човешкото его, отрочето на човешкия ум и това его е най-големият враг на човешкото същество. То е огромен товар, който човек мъкне от живот в живот и забележи, товар, който сам човек си е сложил на гърба.

За да успееш да озаптиш ума, трябва най-напред да си осъзнал същността му на най-обикновена био машинка с огромни претенции за власт над съществото и душата ти.
Когато човек е пълен с жлъч и неудовлетворение, когато егото на ума му е останало недооценено и незачетено (а егото винаги е недооценено и незачетено и това именно му дава енергия да се пъчи и разлива наоколо) - то такъв човек не е господар на себе си, на ума си, който е оставил да се излива наоколо и да проектира собствените умствени кошмари. Да предполагаш собствените си настроения и мотиви в поведението на другите, да изискваш да ти "дават обяснения" и да ти се подчиняват, е типичен пример за объркан ум, на който си изпуснал юздите. Именно това е то "безумието", което в крайна сметка разболява човека.

Да бъдеш господар на себе си означава да си озаптил ума си, да си го впрегнал в ярема на сърцето и душата.

Древните българи наричат този ярем йок / иго, и оттук е произлязла древнобългарската йога като духовна практика.

Йога означава впрягане, дисциплиниране на непослушния ум в потока на сърцето и душата, на вътрешната мъдрост.
Хипнозата няма нищо общо с осъзнатото припомняне на преражданията. Хипнозата е несъзнателна и откъслечна - тя не води до тоталната ти трансформация на човешко същество, до новораждането ти. Хипнозата и автохипнозата са чудесен метод за лечение на зависимости - всякакви. Но не са достатъчни за твоето пълно осъзнаване, което да те освободи от заблудите, обусловени в ума ти.

Припомнянето на преражданията като част от процеса ти на личностна трансформация чрез осъзнаване е нещо, което се случва, когато си готов за това - защото товарът на миналото дори и на този живот е непоносимо бреме, да не говорим за миналите животи.

Буда е припомнил над 8 милиона свои прераждания - от камък до човек. Но затова трябва да си Буда ти самият - т.е. човек необвързан с товара на емоциите, спомените и прочие умствен боклук. Човек на светлината на Осъзнаването - свободен от всякакви обвързаности и зависимости.

Единственото нещо, лишено от съзнание на този свят е Лъжата. Един Буда е пълен със съзнание и именно това съзнание припомня своите минали превъплъщения и форми - но само когато е изчистено от ума и неговите обусловености. Ето защо и повечето малки деца си спомнят миналите си прераждания - умът все още не ги е вкопчил в заблудите си. В повечето случаи обаче възрастните им забраняват да говорят за своите минали спомени, а когато порастват, напълват главичките им с "бива" и "не бива", със заучени постулати и всеобщи "разбирания", така, че децата да забравят кои са всъщност.

 

Преражда се умът на човека с неговите желания, но не и душата човешка. Душата е вечна, тя е от Бога - Божията искра в нас. Душата всъщност няма нужда от чистене, тя е вечна и неизменно чиста, защото тя е от Бога запалената искра. От чистене само умът има нужда и това е, което се извършва след смъртта на човека.

В Тибетската книга на мъртвите, която от своя страна е запазила духовността на най-древните хора на земята, българите, се препоръчват редица практики, които да правиш приживе, за да се освободиш от умствените си дяволи, които те нападат след смъртта ти. Преражданията са всъщност пътуванията на ума ти и неговото постепенно изчистване и завръщане в източника му, Душата и Духа. Докато умът не научи своите уроци, то той се преражда многократно с цел неговото пречистване.

По-вероятно е човек да запази физическите си черти до голяма степен и в новото си тяло при прераждането. Това се дължи на факта, че тялото и умът на човека са едно цяло - тялоум. И се определят взаимно. Когато човек напусне този живот, той оставя тук и връща на земята нейното земно тяло, от пръст направено - както се връща стара износена и вече непотребна дреха. След смъртта си ако човекът е водил неосъзнат живот, той все още не е изчистил чрез осъзнаване своя ум и неговото подсъзнание. Това натрупано подсъзнание човек взима със себе си и след смъртта си - емоции, мисли, привързаности, желания. При намирането на ново тяло и връщането в света за нов живот натрупаният в предишни животи ум се запазва, но не като спомени, а като качество. Макар, че и по-ярките спомени могат да бъдат възстановени при аналогични обстоятелства в новия живот. Този запазен ум, който в Древнобългарската йога се е считал за едно по-фино тяло от физическото, си избира физическо тяло, което да му съответства и поради това твърде подобно на предходното тяло, което умът е бил принуден да напусне. В древността нашите деди Просветлените мистици Древните българи, първите хора на земята, са били наясно с тези процеси при смъртта и затова са празнували смъртта като завръщане у дома - с веселие и възхваляващи религиозни химни. Те дори са създали цяла наука как човек да премине отвъд живота, която по-късно са записали с възникването на писмеността, в Книгата на Мъртвите в Древен Египет и Тибет, където са се разселили след Библейския потоп в Черно море през 5504 г.

 

Ето какво ни казва за този процес на преминаване от живот в смърт и в нов живот просветленият любим духовен учител Шри Рамана Махарши:

- "Човешката душа се реализира чрез умъртвяване на човешкия ум,

като той се изпразва от мисли и се обръща навътре!

Тогава умът вижда собствената си същност и става това Себе Аз.

(СебеАз е неслучайно древният Бог на българите! - бележката е моя)

И тогава всичко става Субект / Субективност...."

/ Шри Рамана Махарши

 

Човешката душа се реализира чрез умъртвяване на човешкия ум - Атман се реализира чрез Мръта Маназ!

Атман (От Ман / От Човека със значение на Човешката душа във Ведическия санскрит, създаден от древните българи) се реализира чрез Мръта (мъртва, мъртъв) Маназ (Човек Аз, човешкото аз)!

Тази мъдрост от древното знание на нашите деди, предадена ни чрез великия просветлен Сри (СъРи, От Бога Ра) Рамана Махарши доказва по недвусмислен начин, че българският език е най/древният език на земята, а българската духовност е изначалната божествена духовност на българите от преди падението на човека. -

http://aliya.blog.bg/…/…/10/29/da-se-rodish-bylgarin.1308906

 

Когато човек няма вече желания и сам разбере безсмислието на желанията, то той вече не се преражда, а остава при Бога - като Исус Христос, или Буда, или Ошо, или Лао Дзъ.

 

Да умреш за желанията си докато си жив, е това, което ти дава началото на новия живот - Вечния. Това е новото раждане, за което всички просветлени същества говорят.

 

Умирането на желанията е същевременно и умирането на ума и неговото его. Умът за първи път се смирява, изпразва от натрупалата се боклучива прах през годините на безконтролно и неизбирателно трупане на всякаква информация и впечатления; прах, която е затрупала истинската човешка същност под тонове емоции и болки. Празен и умиротворен, умът заема мястото си на послушен слуга на вътрешното ти същество, на Душата - истинският ти Господар!

 • Харесване 2
 Сподели

9 Коментара


Препоръчани коментари

Хм... бе не бих го обяснил по този начин, но може и така. Между другото регресивната хипноза е доста добре развита на Запад. Ако хипнотизаторът си разбира от работата можеш да постигнеш припомняне на поне няколко живота назад за доста кратко време. Много е убедително и всякакви съмнения изчезват. Познавам такъв човек, той е будистки лама, но е западняк и също така квалифициран хипнотерапевт. За съжаление понастоящем живее в Мексико. Инак в будизма има напреднали практики, които позволяват такова припомняне. Но с регресивна хипноза е по-лесно. Има и някои съвсем нови приемствености, които дори не могат да бъдат класифицирани формално като будистки напр., макар да имат връзка с будизма. С други думи, в глобален, планетарен мащаб в момента се извършва едно предаване на съвсем нови практики и учения, които са подходящи за съвременните условия, защото много от традиционните неща и в будизма, и в другите духовни пътища вече не работят. Не говоря общи приказки, имам предвид съвсем конкретни неща. 

Линк към коментара

Хипнозата няма нищо общо с осъзнатото припомняне на преражданията. Хипнозата е несъзнателна и откъслечна - тя не води до тоталната ти трансформация на човешко същество,до новораждането ти. Хипнозата и автохипнозата са чудесен метод за лечение на зависимости - всякакви.
Припомнянето на преражданията като част от процеса ти на личностна трансформация чрез осъзнаване е нещо, което се случва, когато си готов за това - защото товарът на миналото дори и на този живот е непоносимо бреме, да не говорим за миналите животи.
Буда е припомнил над 8 милиона свои прераждания - от камък до човек. Но затова трябва да си Буда ти самият - т.е. човек необвързан с товара на емоциите, спомените и прочие умствен боклук. Човек на светлината на Осъзнаването - свободен от всякакви обвързаности и зависимости.
 

Линк към коментара

Отчасти си права, отчасти не. Осъзнаването на един Буда минава отвъд всякакви граници, т.е. по отношение на конкретния въпрос той няма никакви ограничения за припомняне. Като нещо, което е лишено от съзнание няма как да се родиш, но е възможно да преживяваш илюзията, че си камък или пън напр. ;) Има много документирани случаи на спонтанно припомняне, особено с малки деца до 2-3 г. възраст. Това не означава, че си достигнал до някаква дълбока духовна трансформация. И, да разбира се, от регресивната хипноза има частична полза. Просто казах, че тя може да убеди и завършени скептици. Инак, съзнателното припомняне най-общо е свързано с постигането на много дълбок умствен покой, при който съзнанието придобива изключителна яснота и точност. Но умственият покой и неговите резултати като напр. припомнянето сами по себе си не са знак за някаква дълбока реализация, осъзнаване или трансформация в будисткия контекст, а са само предварително условие. Това накратко.

Линк към коментара

Единственото нещо, лишено от съзнание на този свят е Лъжата. Един Буда е пълен със съзнание и именно това съзнание припомня своите минали превъплъщения и форми - но само когато е изчистено от ума и неговите обусловености. Ето защо и повечето малки деца си спомнят миналите си прераждания - умът все още не ги е вкопчил в заблудите си. В повечето случаи обаче възрастните им забраняват да говорят за своите минали спомени, а когато порастват, напълват главичките им с "бива" и "не бива", със заучени постулати и всеобщи "разбирания", така, че децата да забравят кои са всъщност.

Линк към коментара

 С други думи, в глобален, планетарен мащаб в момента се извършва едно предаване на съвсем нови практики и учения, които са подходящи за съвременните условия, защото много от традиционните неща и в будизма, и в другите духовни пътища вече не работят. Не говоря общи приказки, имам предвид съвсем конкретни неща. 

Вече два пъти казваш предаване - от къде или кого, ако може още малко по-конкретно?

Линк към коментара

Аз не бих го нарекла предаване от някого, а осъзнаване на човечеството за неговото забравено древно знание, предадено му от Древните българи в епохата на Каменната цивилизация.

Линк към коментара

Има 4 закона в съществуването.

1. Ти съществуваш - не можеш да го промениш,нито пък някой друг.

2. (Eдинно/ един/ едно)  е всичко и всичко е (Eдинно/ един/ едно).

3. Каквото отдадете от себеси, такова ще ви се връща. (каквото повикало, такова се обадило; Карма или съдба, както ви е удобно,)

4. Промяната е постоянна константа - всичко се променя с изключение на първите 3 закона.

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...