Премини към съдържанието
  • публикации
    25
  • коментари
    26
  • прегледи
    28293

Фундаментализъм. Малки нощни размисли...

Stalik

818 прегледа

Думата
фундаментализъм
[оригинално значение] в днешно време предполага ориентация към света, която е антиинтелектуална, арогантна и не-толерантна. Тя се прилага към тези, чиито начин на живот и политически разбирания са недопустими за модерните, западните, виждания и най-вече за тези, които биха разбили бариерата между държава и църква, която сме издигнали (в Америка). Терминът фундаментализъм е запазен за онези, които имат решителността да се опитат да наложат собствения си мироглед върху останалите. Ние лепваме етикет на тези хора, който веднага ги делегитимира, веднага ги изважда от обществената рамка, като ги превръща в хора, заслужаващи да бъдат отхвърлени
ad hominem
. „Ние“ веднага знаем, че „те“ не са като нас и дори не заслужават вниманието ни, защото „ние“ очевидно не можем да имаме взаимоотношения с „тях“. И още, „ние“ се надяваме, че никога не бихме се държали като „тях“ и че никога не сме го правили.

(Джей М. Харис, „Фундаментализмът: Възражения от един съвременен еврейски историк“, цитиран от

Дж. С. Хаули (редактор) във „Фундаментализмът и равнопоставеността между половете“)

Ето това, бих казал, е едно чудесно базисно описание от Джей Харис на едно доста сложно понятие, с което, бидейки то такова, доста се злоупотребява от демагозите. Те, демагозите, често не само прилагат думата в тясно религиозен смисъл, но обичат да я представят в светлината на преимуществено "ислямска" дума. Мализ Рутвен пък уместно упоменава един интересен аспект на фундаментализма - той е "огледален образ на същия този мироглед, на който би трябвало да опонира, приемайки същия рационален стил на разсъждение, използван от религиозния "враг".

Спирам дотук с кратките размишления умишлено. Темата е твърде широка и несъмнено някога ще се върна към нея. Но дотогава мисля че горното е достатъчна храна за размисъл...0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.