Премини към съдържанието

НАШЕТО ЕДИНОМИСЛИЕ С ДОЦ. МЛАДЕН МИСАНА. СПОМЕНИТЕ СА НЕГОВИ, АЗ САМО ГИ ПУСКАМ ТУК!


Росица Копукова

182 прегледа

Спомените....ах, спомените!

 

За нещастие на много комунисти, добре си спомням времената на зрелия и презрял социализъм. Повярвайте ми, уважаеми читатели, все едно съм бил тровен с химическо оръжие през онези гадни години. Трудно ми е и до днес да се отърся от зловонието на социализма. Време, пред което бледнеят шедьоврите на Оруел и Кафка. Обикновено отбягвам да мисля за този период от живота си и постъпвам като щрауса, който се мъчи да се скрие под крилото си от реалността. Нормална реакция, нали. Днес младите хора не знаят нищо, защото не са били родени тогава и "лидери" като Нинова и Вигенин ги залъгват с басни колко хубаво е било при соца. За някои наистина беше хубаво. За другарчетата зад високите червени стобори пазени зорко от УБО. Живееха те щастлив и паралелен живот за разликата от гоите останали зад стените на червената Троя. Измежду многото гадости, които сервираше соца на младите и надарени хора се открояваше ситуацията с родната поезия. За нея ще ви разкажа днес, вдъхновен от много интересните материали на г-жа Росица Копукова:
 
ПИСАТЕЛСКИ СПОМЕНИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА https://rosiela.blog.bg/izkustvo/2023/01/03/pisatelski-spomeni-ot-vremeto-na-socializma-i-komunizma.1849546  

СПОМЕНИ ЗА ИЗДАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА https://rosiela.blog.bg/izkustvo/2023/01/04/spomeni-za-izdatelskata-deinost-po-vreme-na-socializma-i-kom.1849674  

Работата беше в това, че в няколкото комунистически издателства на червена България бяха поставени истински цербери, които да не допускат да бъдат издавани млади поетични дарования. Издаваха само свои хора - бездарни, но верни. По едно стечение на обстоятелствата през 80-те години съдбата ме срещна с едно невзрачно и нискостеблено същество - тогава студент по журналистика, обичащо повече чашката отколкото бъдещата си професия. Направи ми впечатление, че носи фамилията Ганчовски. Тази фамилия ми бе известна, защото съвпадаше със същата на човек от висшия партиен клир. Не вярвам в случайностите и заподозрях роднинска връзка. Но нямаше как да я докажа. По онова време въпросният невзрачник драскаше стиховце от сорта на:  

"Очите ти космични дупки,
устата ти солена бездна.
Свести се, лъвице, свести се -
петима доценти ни чакат..."  

Имахме двама общи приятели - Димитър Лазаров и Любомир Захариев. Вторият впоследствие стана зет на Владимир Свинтила, а първият завърши психология в СУ. И двамата пишеха поезия и в сравнение с Йордан Ганчовски - герой на настоящия материал, бяха направо гениални. Един ден Димитър Лазаров предложи той, аз и дребосъкът Ганчовски, да посетим известния  в онези времена поет - Александър Геров. Идеята му бе да занесем на Геров по 5-6 свои стихотворения, той да ги прочете пред нас и да сподели мнението си за нашето скромно творчество. Речено - сторено. Посетихме Геров в дома му. Той прочете стихотворенията ни и каза по няколко хубави слова за работите на Митко Лазаров и моя милост, но когато прочете стиховцете на Йордан Ганчовски видимо много се ядоса. Не успя да се овладее и му каза ребром, че тези стихотворения са направо за вестник Стършел /най-известният хумористичен вестник по онова време/. Предложи на Ганчовски да ги занесе за публикуване там. Излязохме на улицата и аз си позволих да кажа на Ганчовски да не си губи повече времето с поезия, а да се занимава с други дейности. Когато останахме насаме с Митко Лазаров, той изрази огромно учудване заради смелостта ми да кажа на Йордан Ганчовски истината в очите. Каза ми, че и той мисли като мен, но не би посмял да му каже тази истина.

Всичко това щеше да си остане само един забавен епизод от едно далечно минало, ако не се случи нещо невероятно. Наскоро след този случай назначиха Йордан Ганчовски в известния вестник Литературен фронт, който бе преименуван в Литературен форум. А малко по-късно Йордан Ганчовски бе назначен за редактор в отдел поезия на издателство Народна младеж. Явно никой не се съобразяваше с мнението на Александър Геров /лека му пръст/ - поет когото дълбоко уважавам. И така Ганчовски стана този, който вече колеше и бесеше /както е приказката/ в издателство Народна младеж.  Но не вървеше поет без издадена книга да бъде на толкова важен пост. Наложи се спешно да бъде написана първата стихосбирка на "поета". Тя бе озаглавена с многозначителното заглавие "Зимна сеитба". Какви ги е пожънал той след тази зимна сеитба не зная, но си спомням един куплет от негово стихотворение, поместено на с.31 в същата книга:  

"Но в тъмното остават пак дървета
със своя почва, корени, гнезда...
Докато слънцето отново светне,
те раждат кислород до сутринта."  

Пустите му дървета! Ще раждат нощно време кислород и трева ще пасат, щом червеното другарче Йордан Ганчовски е разпоредило така. То дърветата раждат кислород благодарение на фотосинтезата и това става през деня, защото за тази фотосинтеза е нужна обилна светлина и хлорофил. Но откъде другарят Ганчовски със своето килийно образование можеше знае подобен училищен факт. Нали дърветата чинно казват:

Слушаме и изпълняваме, другарю Ганчовски. Ще произвеждаме кислород, докато вие отговаряте за отдел поезия в издателство Народна младеж.

И така и сториха горките дървета за ужас на мастите учени. Вероятно някои са изсъхнали от пресилване и вследствие на това са били отсечени. Но останалите читави дръвчета сигурно са се изпълнили с гордост, че техният шеф е станал един от основните критерии за поезия във видно столично издателство.      
 

 

  • Ха-ха 1

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...