emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152246

Кулинарни уроци. Чаптер уан. Как да си направим вкусни гюзлемички.

emmi

2964 прегледа

Купили сте си прясно мляко. Наляли сте си една чаша и сте го забравили в хладилника. В един момент, когато от хладилника започва да се носи необяснима смрад и вие решавате все пак да го почистите, намирате въпросното мляко. Добре прокиснало. Леко сгъстено и с един специфичен аромат. Не бързайте да го изхвърляте! Може и да не ви се вярва, но от това бивше мляко стават страхотни гюзлеми.

Изливаме млякото в достатъчно голям и удобен за бъркане съд. Добавяме брашно. Само брашно - никаква сол. И омесваме стегнато тесто. Тестото го нарязваме на ей такива парчета. Големина - половината на топка за тенис. Ама не на маса.

25890647el8.jpg

Вземаме точилката и разточваме всяка една топка на тънък лист. Процедурата се извършва с достатъчно количество брашно за да не се налага да изчегъркваме тестото от работния плот. Колкото по-тънък е листа - толкова по-крехки стават гюзлемичките.

59593045qg9.jpg

Поръсваме така разточеното тесто с натрошено сиренце.

12530867at9.jpg

И сгъваме листа на плик по долупоказания начин.

15136575ma2.jpg

94490569tq8.jpg

34849149qw5.jpg

42624445xg7.jpg

И притискаме ръбчетата с три пръста за да не се разлепи пликчето докато го пържим

55927084ok7.jpg

Получаваме известно количество ей такива полуфабрикати:

10yw8.jpg

Вземаме едно тиганче. Не е зле да събира поне две гюзлемета иначе ще осъмнете пред печката. Наливаме олио и го слагаме на котлона.

11yp9.jpg

Пържим в добре загрята мазнина:

12um7.jpg

До златисто:

13cm1.jpg

Получаваме една чиния пръхкави гюзлемета и овациите на домашните любимци.

14ym5.jpg

Сега е момента да ги изловите да почистят след вас работния плот. В противен случай ще се наложи да го направите сами.

15ff5.jpg


1 човек харесва това


34 Коментара




Искам да ти кажа, че от камарката останаха само трички. За утре за закуска :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

Мда, опасявам се, че няма да има дежурство, направо ще си спретнат едно скаутско парти във въпросните две нули, но да се надяваме все пак, че нашата Емка ще оцелее от обгазяването :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Глей как не ми вярват :D

Без майтап - когато млякото се вкисне стават страхотни гюзлеми. Това е рецепта от прабаба ми - изпитана през годините :lol:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Баба ми, лека й пръст, правеше такива и много обичах да ходя у тях да се натумбача :D

П.П. Не знам обаче с какво мляко, но ако е било с такова, то това вече обяснява много неща... най-вече с умственото ми развитие :D


Сподели този коментар


Линк към коментара

Аз не се оправдавам, напротив... даже съм й благодарна - колкото по-малко акъл, толкоз по-малко ще те замерят с чакъл хахаха

Сподели този коментар


Линк към коментара

а онова там е гадното псе Лазар - проверява си паницата за гюзлемички :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

оф,не знам ама ,много ми се яде сега и аз не съм яла гюзлеми :(

Аз трябва да ви разкажа някой път защо не ме слуша главата ,ама когато ми дойде музата,т.е. след бая питиета :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Преди време в пристъп на безумие бях решила да се пробвам да стана домакиня като мама. Обадих и се по телефона и я помолих много бавно внимателно да ми обясни как се меси тесто и т.н. Това, което излеззе изпод ръчичките ми приличаше по-скоро на джужешки хляб, а меденките ми спокойно биха могли да обезглавят някого, ако ги метнеш с по-голяма скорост. След време когато бабите на дъщеря ми си отидат, с тях ще си отиде цял един свят, за който аз не знам нищо.

Предпоследната снимка е направо за кулинарен журнал. Прияде ми се.

Сподели този коментар


Линк към коментара
Преди време в пристъп на безумие бях решила да се пробвам да стана домакиня като мама. Обадих и се по телефона и я помолих много бавно внимателно да ми обясни как се меси тесто и т.н. Това, което излеззе изпод ръчичките ми приличаше по-скоро на джужешки хляб, а меденките ми спокойно биха могли да обезглавят някого, ако ги метнеш с по-голяма скорост. След време когато бабите на дъщеря ми си отидат, с тях ще си отиде цял един свят, за който аз не знам нищо.

Предпоследната снимка е направо за кулинарен журнал. Прияде ми се.

Не робувам на догми. Може би за това съм адски добра в кухнята. А може би защото харесвам импровизацията / джаза ми е любима музика/. Джаз в кухнята - страхотно. Карам по усет и по настроение. Другото, което съм забелязала: колкото повече се стараеш - толкова повече не става. Номера е да се забавляваш. :B) Тогава нещата стават. И това важи не само за леглото :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

Хей вие необразовани женшини , това вкиснато мляко се нарича катък... :D .. Това бабите ви добре го знаят.. и с него се приготвят доста неща, замества перфектно киселото мляко ..

Бах си, аз да уча жени на готварски техники... пффффффф :P:D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Аз съм доста добър готвач, но само на разни манджи и специалитети. Дори ми се случи няколко пъти да готвя в ресторанта и клиентите останаха доволни. Сладкишите и тестата, обаче си останаха затворена книга за мен.

Това за забавлението в леглото май ще е добре да си го поприпомня след 100 години брак :)

Сподели този коментар


Линк към коментара
а онова там е гадното псе Лазар - проверява си паницата за гюзлемички :D

Кучето Лазар в ролята на опитния заек Ставализаяденеилищесемре :D

Сподели този коментар


Линк към коментара
Хей вие необразовани женшини , това вкиснато мляко се нарича катък... :D .. Това бабите ви добре го знаят.. и с него се приготвят доста неща, замества перфектно киселото мляко ..

Бах си, аз да уча жени на готварски техники... пффффффф :P:D

Не съм много съглесна с теб ,защото катъка се прави от овче мляко и в клинен съд,и доста се бърка докато се скъсти,а и се заквасва :D

Сподели този коментар


Линк към коментара
Хей вие необразовани женшини , това вкиснато мляко се нарича катък... :D .. Това бабите ви добре го знаят.. и с него се приготвят доста неща, замества перфектно киселото мляко ..

Бах си, аз да уча жени на готварски техники... пффффффф :P:D

Аз пък си мислех, че е кисело мляко със сирене, но щом бате Дийн баш майстора на катъка тъй рече ще оставя няколко кофички кисело мляко да се вкиснат и ви каня всички у нас :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Не съм много съглесна с теб ,защото катъка се прави от овче мляко и в клинен съд,и доста се бърка докато се скъсти,а и се заквасва :D

Мише, ти кога се научи да готвиш чадо, че уроци преподаваш по катък :lol: Повярвай ми, баба ми, майка ми, лелите и цялата рода използваме катък от време оно ..... като няма овче, се прави от всякакво мляко :ph34r::P

П.С А ти федориадо, запомни, става от прясно мляко.. не от кисело ... Бре че нахални и невярващи на бат си жени сте се събрали :lol:

Сподели този коментар


Линк към коментара
Не съм много съглесна с теб ,защото катъка се прави от овче мляко и в клинен съд,и доста се бърка докато се скъсти,а и се заквасва :D

Нищо, ние него ще го гощаваме от неговия катък, за нас от "нашия" :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

катъка е заквасено със сирене овче мляко. А това за което аз ти хортувам можеш да си го получиш като оставиш млякото на топло или за по-бързо ми сложиш няколко трохи хляб.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Знаеш ти, освен да надигаш тубата май другото го пишем само за протокола :lol: :P

Знам аз, ти кво си мислиш,то само винце не върви и мезе трябва :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

То не е точно вкиснато Емче, не съм учил хранително-вкусова, затова не мога да ти определя какво точно биологично-химично въздействие става с млякото.. а ти май още повече :lol:

но не е катък, дребчо :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход