emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152244

Кулинарни уроци. Чаптер фри. Съботните мекички на мама.

emmi

1393 прегледа

Искам да отбележа, че заглавието на мекичките допуска промени в зависимост от това, кой прави мекичките. Основната цел е да се насади у консумиращите дълбокото убеждение, че вие сте тяхното късметче от новогодишната баница. Че вие сте отговора на всички техни желания. За което, разбира се, трябва да са ви благодарни.

За затвърждаване на култа към вашата личност ще ви трябват кофичка кисело мляко и пакет брашно, лъжичка сода бикарбонат и лъжичка сол.

photo0638.jpg

Вземаме дълбока купа и изсипваме в нея киселото мляко

photo0639.jpg

Добавяме равна чаена лъжичка сол и равна чаена лъжичка сода бикарбонат. Разбъркваме енергично без да разпръскваме. Киселото мляко трябва да шупне. Ако млякото не е кисело - може да го опитате на вкус - размиите малко лимонтозу и добавете в млякото. Ще видите как сместта веднага ще шупне. Това е ефекта, който търсим.

photo0640r.jpg

Добавяме брашно и измесваме стегнато тесто.

photo0641.jpg

Оставяме го да си "почине" половин час и започваме да пържим мекичките. Отрязваме с нож малко парче от тестото, лекичко го топваме в маслото от тигана за да не ни лепне по пръстите докато разтягаме мекичката и слагаме да се пържи.

photo0642.jpg

мекичките ви ще се надуят ако не сте разтегнали тестото много на тънко. Обръщаме и от другата страна и пържим до златисто.

photo0643t.jpg

След половин час имате една камара вкусни мекички и всеобщата любов на домочадието.

photo0644.jpg

За кой ли път вие сте върхът! Използвайте това да ги накарате да измият вратите, да изхвърлят боклука или да проверят маслото на колата.




10 Коментара



E, доживях ги тия прословути мекички. Страхотни са! :) Напълни ми душата и още повече ми заскрибуца тумбака :lol:

Баба ми правеше пържени банички със същите съставки + яйца и сирене, разточва се тестото на кора и се режат форми, разлика има естествено и в количеството, надуват се като възгланички и като деца с братовчедите се избивахме кой повече ще изяде.

Ще ги пробвам твоите обезателно някой ден.

Сподели този коментар


Линк към коментара
shock.gifТова е моята рецепта beee.gif крадла такава - това го правя всяка неделя сутрин, когато не съм на работа ! даже чувенената купа си ми отмъкнала beee.gif не е честно cry.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара
shock.gifТова е моята рецепта beee.gif крадла такава - това го правя всяка неделя сутрин, когато не съм на работа ! даже чувенената купа си ми отмъкнала beee.gif не е честно cry.gif

ай недей рева и ти - твоите са мекичките на тате, а моите са на мама. Има разлика. :P


Сподели този коментар


Линк към коментара
Сега съвсем огладнях :rolleyes:

вземи си една мекичка ;)

Федорке, ако го разточиш това тесто и го накълцаш на ромбчета /може и на хиперкубчета/ стават убийствени бухтички.

Сподели този коментар


Линк към коментара

post-316704-1164185284-1.jpg

p.s. разяснение - хареса ми, а се чудех къде да я метна, в този таб съм отворил блога на Emmi и я поставих тук blush.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара

добре, ще ти я пазя. Даже ще сипя на котето да хапне малко

Сподели този коментар


Линк към коментара

500 г брашно, 3 яйце, 200 г сирене, 20 г мая, 1/4 чаена чаша хладка вода, 200 г кисело мляко, 1/2 чаена лъжичка сода, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване

Маята се размива с водата и малко брашно и се оставя да втаса. Прибавят се разбитите с киселото мляко и сода, и натрошеното сирене разбъркано с яйцата. Полученото меко тесто се омесва добре. Оставя се да втаса. Разточва на лист с дебелина 1,5 см, от който с голяма водна чаша или с кръгла форма се изрязват мекици. Пържат се в загрятата мазнина и се поднасят поръсени с пудра захар.

Да ви е сладко!

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход