emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152252

Кулинарни уроци. Чаптер фор. Козунаци

emmi

1083 прегледа

Как да си сготвим вкусни козуначени рула.

Христос воскресе, драги читатели. По телевизията казаха, че сладкия хляб /козунака/ символизирал неговото тяло, а червените яйца - кръвта му. Хм, нещо ми се отядоха козунаци. Добре, че беше моментно състояние.

И така. По моите изчанчени разбирания /Златина директно ми заяви, че съм луда след като видя крайния резултат от настоящия урок/ в една къща на Великден ако не замирише на домашни козунаци това изобщо не е къща.

Затова в събота си навих часовника на седем и петнадесет, излежавах се половин час и станах да включа калорифера в кухнята. Първо правило за хубави козунаци - в кухнята трябва да е топло. Трябва да се постигне един почти субтропически климат, така да се каже.

След което отворих семейния тефтер на страницата с козунаците

photo0666o.jpg

забърках едно кубче мая с малко брашно и захар да стане на кашичка и я оставих да втасва

photo0667.jpg

в голяма купа /ще отиде към два килограма брашно/ счупих осем яйца, две чаши и половина захар/на снимката първата чаша липсва/ и ги разбих

photo0668.jpg

Важно е да кажа, че всички продукти трябва да са топли. След това добавих три ванилии и настъргана кора на половин лимон. Може и на цял лимон - не е проблем. Разтопих една чаша свинска мас и налях две чаши топло мляко. Всичко това се разбърква. Както виждате аз не ползвах миксер.

photo0669.jpg

междувременно маята втаса и я добавих и нея в същата купа

photo0670.jpg

започвам да забърквам тестото

photo0671.jpg

photo0672.jpg

photo0673.jpg

photo0674.jpg

Целта е да се получи стегнато не много твърдо тесто

Цялата процедура ми отне не повече от 40 минути. Намазах една голяма тенджера с олио, сложих тестото в нея и го покрих с една кърпа да втасва. Тестото също се намазва с олио за да не хване коричка докато втасва.

photo0676.jpg

След което си сварих кафе, препекох си филийки и седнах на терасата да закуся

photo0677.jpg

До тук - нищо сложно. За протокола трябва да кажа, че горната процедура я повторих четири пъти /основната причина Златина да ме обяви за луда/. Но в 11 часа отидох до града защото имах час за масаж и като се върнах тъкмо тестото беше готово за премесване:

photo0678.jpg

За козунаци тестото се премесва някъде четири пъти. Като това се прави не с брашно ами с олио. И някой да не вземе да го блъска горкото тесто в плота! Достатъчно е просто да се премеси и пак да се върне в същата тенджерка да втасва наново.

Аз този път не плетох козунаци ами правих само рула. Приготвих си три плънки. Локум, орехева плънка и мармалад.

Тестото го деля на две части. Това е за моите тави. И го разстилам с ръце на правоъгълник.

photo0679.jpg

сложих плънката

photo0680.jpg

photo0682.jpg

photo0683.jpg

и внимателно завих на стегнато руло

photo0681.jpg

При мен се събират две рула в тава. Оставих ги да втасат в тавата

После ги намазах с жълтък и ги метнах във фурната. Последната доза я направих на

photo0686.jpg

В късния слетобед разполагах с ето това

photo0688.jpg

photo0694.jpg

След като приключих с козунаците асистирах на диванетата да боядисат яйцата

photo0689.jpg


4 души харесват това


20 Коментара



Някой хора имат златни ръце! Браво - страхотни козунаци са се получили!! Яйцата също! :yanim:

Сподели този коментар


Линк към коментара

ок,процедурата е ясна,но.... това при препечените филийки и кафето да не е от онова сирене...

Сподели този коментар


Линк към коментара
Аз така и не ядох козунак :(

аз ядох, но купешки :(

туй дето го е спретнала нашата русенска коронована особа само ме кара да преглъщам на сухо, все едно съм легнал до жена в цикъл :(

Сподели този коментар


Линк към коментара

а аз продължавам да раздавам козунаци и яйца...

обяснявам да знаете за следващия път. Като влезете в Божичен карате до паметника и после завивате на дясно. В края на уличката пак на дясно и карате нагоре докато не ви замирише на козунаци :D

Сиренцето е "Реджина Блу" - мухлясъличко и мазничко. Идеално за сутрешни филийки. А пък с винце как върви... не искам да ви шепна. Кумеца ми донесе едно вино "Ничия земя". Мнооого хубаво.

Сподели този коментар


Линк към коментара
а аз продължавам да раздавам козунаци и яйца...

обяснявам да знаете за следващия път. Като влезете в Божичен карате до паметника и после завивате на дясно. В края на уличката пак на дясно и карате нагоре докато не ви замирише на козунаци :D

Сиренцето е "Реджина Блу" - мухлясъличко и мазничко. Идеално за сутрешни филийки. А пък с винце как върви... не искам да ви шепна. Кумеца ми донесе едно вино "Ничия земя". Мнооого хубаво.

:o oлeeee - да знаеш голямо си изкушение ти - не знам как ти устояват :scared:

Сподели този коментар


Линк към коментара
:o oлeeee - да знаеш голямо си изкушение ти - не знам как ти устояват :scared:

умните изобщо не се и опитват :D А аз тъпи приятели нямам :P

и не говорим само за готвенето - нали? ;)

Сподели този коментар


Линк към коментара
Сиренцето е "Реджина Блу" - мухлясъличко и мазничко. Идеално за сутрешни филийки. А пък с винце как върви... не искам да ви шепна. Кумеца ми донесе едно вино "Ничия земя". Мнооого хубаво.

абе вие не сте добре :D майка ми и тя го яде на филийка намазано...само като ми замирише на чорапи и... :D :D :D

сега за 1-ва година правих козунаци...да кажем че другата ще пропусна :ph34r::D

иначе супер изглеждат онези малките...октоподчета ^^

Сподели този коментар


Линк към коментара

чудя се да им отварям ли очите на тез деца как се хапват деликатеси или сами да си ги ядем? :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

Абе, и аз преди гледах много пренебрежително синьото сиренце, ама сега го хапвам с кеф :) наистина е идеалното мезе за чаша домашно, червено вино :cheers:

А тоя Великден изядох само едно яйце, ама пък наваксах също с домашен козунак (не го правих аз, ама помагах на свекървата в приготвянето му :P), намазан с течен шоколад :wow::D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Така говорите, защото не сте яли чабата с маслинова паста... ама хайде и аз да не ви отварям очите

776760s.jpg

Мое производство, но баш-майсторите я правят със страхотни дупки..., за сега съм само на ниво чирак :D

Сподели този коментар


Линк към коментара
Така говорите, защото не сте яли чабата с маслинова паста... ама хайде и аз да не ви отварям очите

776760s.jpg

Мое производство, но баш-майсторите я правят със страхотни дупки..., за сега съм само на ниво чирак :D

ммм..., аз съм луд по тестени неща :P:D , а дупките защо са толкова важни? И вярно ли е, че геврек без дупка е само франзела? И защо от два шарана с люспи може да се получи един гол, а от два черупчести охлюва не :o ?

Сподели този коментар


Линк към коментара

Провокаторка! :(;)Изкушаваш ме да изпробвам рецептата :)

много е лесно - честна дума!

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход