emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152247

Кулинарни уроци. Чаптер файв. Сладкиша на баба Сийче /с елементи на еквилибристика/

emmi

933 прегледа

Колко малко му трябва на човек за да го запомнят с добро. Страничка в омазнена тетрадка с рецепти, събирани с години, е достатъчна.

photo0659.jpg

Имаме си буркан с компот от кайсии

photo0700.jpg

Което означава, че няма проблем да забъркаме едно сладкишче докато вървят рекламите по Нова телевизия.

Слагаме седем супени лъжици захар в любимата си тава. Тавата е наложително в този случай да е кръгла. Традиция - няма как..... Друга важна подробност е, че трябва да имате също толкова голяма чиния или тортиера където после да обърнете сладкиша.

И така - супените лъжици захар. Седем на брой.

photo0701.jpg

Тази захар ще я карамелизираме. Преди това я напръскваме с малко вода. Казах малко. По този начин карамела ни няма да изгори.

photo0702.jpg

След като се карамелизира захарта дърпаме тавата от котлона. Изчакваме да поизстине малко карамела и да не се разтича, и разтапяме върху него половин малко пакетче краве масло.

photo0705.jpg

Ето това трябва да се получи

photo0706.jpg

В една купа разбиваме четири яйца, една и половина водни чаши захар, един бакпулвер и две ванилийки. След което добавяме две водни чаши брашно. Получаваме гъсто тесто.

photo0707.jpg

Сега е момента да отворим буркана с компота от кайсии. Внимателно подреждаме половинките кайсийки от компота върху изстиналия карамел и краве масло.

photo0708.jpg

Търсим този ефект и да не останат кайсийки в компота.

photo0709.jpg

Изсипваме внимателно тестото върху подредените кайсийки

photo0710.jpg

photo0711.jpg

И слагаме да се пече в умерено гореща фурна. След известно време. Към половин час или малко повечко от фурната трябва да извадим ето това.

photo0712.jpg

И тук идва момента на еквилибристиката. Момента, когато трябва да сме бързи, чевръсти, пъргави и да внимаваме да не се опарим на горещата тава. Трябва много бързо да обърнем сладкиша в тортиерата, в която ще го сервираме, иначе карамела ще се втвърди и слакиша ще си остане завинаги в тавата.

Затова. Предварително сме си нагласили тортиерата. Вадим сладкиша от фурната. Слагаме тортиерата като капак върху тавата.

photo0713.jpg

и бързо, с едно движение, обръщаме сладкиша в тортиерата. Препоръчително е да се използват ръкохватки или кърпа. Е, освен ако не ви е страх от свекърва ви и можете да пипате горещо с голи ръце. Ето го обърнатия сладкиш. Всички кайсийки са си по местата.

photo0714.jpg

Идва ред на сиропирането. Имаме сока от компота. Внимателно напояваме сладкиша с него.

photo0715.jpg

Имаме с какво да си пием кафето сутринта. А защо да не занесем и на колегите?

photo0717.jpg

Забележка: баба Сийче вече не помни как се прави този сладкиш. Обещах на снаха и утре да и кажа рецептата. Виждате ли колко е важно да съхраняваме информацията на хартиен носител?




21 Коментара



Хартиения носител е доста важен елемент и аз съм се убедила в това :)

Колкото до сладкиша...Страхотно изглежда :wow:

Ти сега ми го връщаш, заради рибите днес ли ? :lol6:

Сподели този коментар


Линк към коментара
Хартиения носител е доста важен елемент и аз съм се убедила в това :)

Колкото до сладкиша...Страхотно изглежда :wow:

Ти сега ми го връщаш, заради рибите днес ли ? :lol6:

нали се сещаш какво пише под аватара ми? :D :D :D :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Пише то, ама аз умея да чета от твойте рецепти и да копирам :dancing18:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Чудя се това нещо как да го направя ,като нямам подходяща фурна за целта :question:

Сподели този коментар


Линк към коментара
Чудя се това нещо как да го направя ,като нямам подходяща фурна за целта :question:

Мини да ти оставя ключовете за в къщи. :)


Сподели този коментар


Линк към коментара

Мини да ти оставя ключовете за в къщи. :)

ето - уредихме я и с фурна. Вече няма за какво да мрънка :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Аз и с компот ще я уредя,ама пак ще измисли оправдание,тя.То това не е като да нарежеш зеле. :wub:

Сподели този коментар


Линк към коментара
Аз и с компот ще я уредя,ама пак ще измисли оправдание,тя.То това не е като да нарежеш зеле. :wub:

Свободна съм към 12:00 :) ,че сега трябва да помагам в преписването на 1 студент.

П.П Ако се изложа няма да ме биеш нали :rolleyes:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Сега като се замисля, на мен ще ми е проблем компота :D

Ама ще си го купя. Може ли да са прасковки при липса на кайсии :rolleyes:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Мда, вкусно е. Аз съм го правила, но го знам от майка ми. С кайсии е най-добрият вариант.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Емке,стана супер ,мерси за рецептата :)

Ако една мома постне снимка на моето творение хубу,ако ли не ,другия път :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Много се извинявам,за качеството на стимките,това зеленото е шоколад.Дай Боже да е,де. :help:

02b4ff673b5b.jpg ... a89f27b4f0a9.jpg

От друг ъгъл,вече готов нарязан.

6d5e5872ed7d.jpg Тук си личи,кой чака с нетърпение и чинийка. :Dcbf3d5f07871.jpg

Сподели този коментар


Линк към коментара

Свободна съм към 12:00 :) ,че сега трябва да помагам в преписването на 1 студент.

П.П Ако се изложа няма да ме биеш нали :rolleyes:

Следващия път в къщи,във възможно най голямата тава.

Сподели този коментар


Линк към коментара

искам подробен разказ как ти цъфна мишока на вратата стиснал здраво в предните лапи тавичката със сладкиша хахахахахахха

Сподели този коментар


Линк към коментара

Казах й да потели червения килим,че й нося подарък,знаеш ли как бързо лапа :D

Сподели този коментар


Линк към коментара
искам подробен разказ как ти цъфна мишока на вратата стиснал здраво в предните лапи тавичката със сладкиша хахахахахахха

Зелено,зелено,ама беше много вкусно.Започвам да я хваля на сядане и на ставане. :lol:

Сподели този коментар


Линк към коментара
Казах й да потели червения килим,че й нося подарък,знаеш ли как бързо лапа :D

Уххх...

Сподели този коментар


Линк към коментара

Това вчера се бях нахъсила да го правя. Имах един компот от кайсии, който се подмяташе и си казах дай да го направя, че моя перко ще ме накара да го изям (тоест полезно е за бебето, а видите ли аз съм просто посредник). Идиот. Та си казах прекрасен начин да се отърва от компота и евентуалното му насилствено ядене. За целта обаче трябваше да си купя ванилия и бакпулвер. Излезнах до кварталното магазинче и се оказа, че те подобни неща не продават, отскочих до малко по-далечното и там нямаше :speak: В третото имах късмет. Вече доста се бях поизмурила ама нали си го бях навила на пръстта и реших, че няма мърдане, неизглежда да е сложно. Качих се вкъщи разтоварих торбите (естествено се бях запасила с шоколад, сладолед и други неща като вариант Б). Оставих бакпулвера и ванилията на масата и реших да подготвя продуктите...Надникнах да взема компота...а той се оказа изчезнал. Явно мъжо го е изял. Метнах бакпулвера в шкафа и се разположих с голяма купа сладолед пре тв-то. Много вкусно беше...Ако случайно ми се доготви отново, ще взема да се скрия в някое кьоше, та дано ми мине...:D :D :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Диде, я виж имаш ли яйца в хладилника, че ще готвим лунички следващия път. И орехи ще ни трябват малко.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход