emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152215

Кулинарни уроци. Чаптер последващ. До какво може да доведе лежането пред камината.

emmi

1209 прегледа

Дремането пред камината ми действа някак си човеколюбиво. Ей така, опънала съм си краченцата към огънчето, държа в ръчичка чаша домашно винце, придремвам като мързелива котка на припек и ме обземват едни любови към целокупното човечество. И по-специално към тези, които обикновено ми пилят на главата "мамо, мамо, мамо....". И ми се иска да им приготвя нещо вкусничко, че и те да запомнят кога майка им е била обзета от човеколюбие. На Коледа, все пак, ставали чудеса - нали така?

Този път реших да им направя праскови. Това са едни сладки от моето детство, които правеше леля ми, а майка ми не правеше защото я хващаха нервите, докато ги направи. Напълно я разбирам. От сега предупреждавам. Долуописаните сладки не са за слабонервни. Ако шиенето на гоблени не ви успокоява - не ги правете. И те няма да ви успокоят.

Отворих аз фамилната тетрадка с рецепти и започнах да джуркам в една купа.

93.JPG

Както забелязвате, тук вълшебното число е три. Три яйца, три кафени чашки захар, три кафени чашки олио плюс едно пакетче бакпулвер. Аз сложих бакпулвер, че комбинацията от амонячна сода и сода бикарбонат ми се стори странна. И есенция или ванилия. Замесва се приятно твърдо тесто. От него късам парченца и оформям топчета колкото орех, които редя в тава за печене. Тук номера е да не ги редите много близо едно до друго защото се надуват. А ако изполвате хартия за печене много ще си улесните живота. Броим ги за готови когато съвсем леко се "зачервят" Имайте предвид, че докато са горещи ще са мекички, но после стават твърди. Така. От тестото получих ен броя курабийки, които складирах върху един поднос.

8.JPG

До тук добре. От тук, обаче, става трудно. Всяка една половинка трябва да бъде изчегъркана и издълбана, а трохите надлежно и внимателно събираме за последващо употребление.

9.JPG

Събраните трохи, плюс смлени орехи, плюс ванилия, плюс захар, плюс малко водичка забъркваме на гъста смес. Това го направих "на око". И с тази плънка започвам да пълня всяка една половинка и да ги слепвам една с друга. Получават се прасковки.

91.JPG

Следващата стъпка е да се натопят в сладка водичка /аз ги топих в компот от кайсии/ и да се овъргалят в захар. В захарта разбърках малко безвредна боя. Беше ми останала оранжева и зелена, но прецених, че зелената някак си не върви.

92.JPG

Оставих прасковите да поизпръхнат върху една тавичка и на другата сутрин ги подредих в купата.

99.JPG

п.п. Бръшляна е за декорация и не се яде.


5 души харесват това


9 Коментара



Яла съм такива - перфектни са! а твоите изглеждат още по-перфектни!

п.п. Какво значи термина "приятно твърдо тесто"?:lol6:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Яла съм такива - перфектни са! а твоите изглеждат още по-перфектни!п.п. Какво значи термина "приятно твърдо тесто"?:lol6:

абе, то твърдо няма как да стане /заради олиото/, но да не ти се размазва в ръцете :cool:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Мали как ти се занимава?! Не, че не обичам и аз де, но... :cool:

Иначе лепилото може да е и с мармелад.

Има един дето се продава на калъп - ябълки, шипки и сливи - той най-отива за случая.

Сподели този коментар


Линк към коментара

п.п. Какво значи термина "приятно твърдо тесто"?:lol6:

Значи да доставя удоволствие при допир . :baby:


1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Мали как ти се занимава?! Не, че не обичам и аз де, но... :cool: Иначе лепилото може да е и с мармелад.Има един дето се продава на калъп - ябълки, шипки и сливи - той най-отива за случая.

Абе, друго си е да си поджуркам хихихих

А с този мармалад правя правя козуначните рула и козуначените кифлички.

Сподели този коментар


Линк към коментара

На мен ми хареса бръшляна :baby:

ще ви го разделя на двамата с Герги :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход