• публикации
    115
  • коментари
    1109
  • прегледи
    7364

Великденски неволи-бум,тряс, бам,бам....

dindi

56 прегледа

И така…не знам дали някога съм ви споделяла, но аз наистина мразя празниците, свързвам ги с една суетня, с едно бързане…И откакто имам свое семейство с допълнително работа, работа и пак работа. Всичко на моите ръце. Е, определено има за какво да помрънкам. Та, както и да е тази година реших да меся козунак. Кой ме би по главата, на знам, ама идеята се загнезди в мен и колкото и да се мъчех да я избия, нещо хрумне ли ми, то просто трябва да се случи. Като да мия прозорци в 23 часа, кой мие прозорци по това време? Е, аз мия, съпругът ми ми каза, че не съм чистница, а малоумница, а съседите определено имаха на какво да се посмеят. Да де, ама няма да ви разказвам за това, а за моя козунак…Ще меся, ама пак с моето „работно време”, не успях да сколосам. Иво имаше свои планове, аз мои, та успях да се освободя едва към 17:30 в петък. Взех рецептата от баба и екшъна започна.

Баба каза така: да ти втаса маята и след това млекото със захарта, олиото и яйцата сипваш на едно в кладенчето, което си си направила и месиш на една страна с една ръка.

Още тогава знаех, че ме очаква мазало, но и идея си нямах, какво всъщност щеше да се случи.

И правя си аз кладенчето сипвам повече брашънце, за да му укрепя стените и започвам да изливам продуктите. Едната стена малко поддаде, та досипах още малко. Нещата вървяха добре, докато изведнъж всички стени на проклетия кладенец не се пропукаха и всичко не се разля върху масата, с прилично количество на пода. Каква една ръка, наджваках всичко набързо, докато и то не се озове под масата вместо върху нея. Системата с една ръка месене вече беше пропукана, та почнах да си го трескам, както аз си знам, бум,тряс,бам,бам…А, мъжът ми гледа отстрани и мрънка: Жено ще ти дам 5 лв, ходи да си купиш един козунак, не се занимавай с глупости!

Бум, тряс, бам,бам, твърдо решила, че ще направя проклетия козунак пропуснах всичките му язвителни забележки за твърдото ми като камък тесто, покрай ушите си. А, то не беше млатене като млатене, нали се бях оляла с брашното, та това не се месеше. Бум, тряс, бам, бам…Сложих го да втасва.

Първа фаза приключи, след два часа, бум, тряс, бам,бам,бам започна отново. И докато си бумках и трясках, по едно време, масата се озова на пода. От толкоз трескане с този камъняк, еденият крак и се счупи. Мен нищо не може да ме спре, довърших на плота и айде оставих тестото отново да втасва.

През това време се молих на Ивчо да заспи, за да мога да го сложа да се пече.

„Ивчо моля ти се-спи”

.Ивчо-не ще.

„Ивчо, хайде моля ти се нани-нани…”

Дреме му на Ивчо…

В 23 часа проклетията заспа, а аз смотах,смотах как можах и бутнах във фурната. И като започна едно печене. Печенето, пърженето и варенето са нещата, в които хич не ме бива или ще е сурово или прегоряло. Та знаех, че ще има драма и подходих особено внимателно. Внимателно, внимателно, но не би. 2 часа и половина пекох, проклетия козунак. Накрая беше хванал такава дебела кора отгоре, че паветата на Еми ряпа да ядат.

И така…

Резултат-счупена маса, протекло кладенче и паве за ядене.

Занесох го на нашите хахахах Баба каза, че съм го премесила. Ми то аз месих, месих, та премесих…Другата баба каза, че съм най-стабилната и важното е че съм имала желание. Брат ми каза, че няма да го опита, защото една коронка струва 130 лв. А, мъжът ми каза, че ме връща на майка ми да ме научи да готвя и Евентуално, набляга се на думата евентуално би ме взел отново.

Догодина ще видя, кладенци ли ще правя, бунари ли, ама ще с е замисля.

Христос Воскресе на всички и да сме живи и здрави, майната им на коронките, такъв козунак веднъж се яде!

imgp6525r.th.jpg


9 души харесват това


10 Коментара



Много увлекателно разказваш- сякаш бях в кухнята с теб! :)

Това е талант- браво! :yanim:

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

:lol6:

Диндирино, в твоя блог винаги е забавно :lol6: :lol6:

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

аз за какво съм ти дала ценни указания и подробни упътвания? какви са тия глупости с кладенци и бунари? Ти за миксер да си чувала, м? :biggrin:

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

аз за какво съм ти дала ценни указания и подробни упътвания? какви са тия глупости с кладенци и бунари? Ти за миксер да си чувала, м? :biggrin:

Изхвърлих го да ти кажа, без да искам и сега нямам, все не сколосвам да си купя....

Сподели този коментар


Линк към коментара

oх, ще ме домориш :lol6:

aма, да ти кажа под секрет, като видях снимката, ми се прияде козунак :baby:


1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Изхвърлих го да ти кажа, без да искам и сега нямам, все не сколосвам да си купя....

аз миксер не ползвам защото хакането и махането на приставките ме изнервя на ента степен. И си карам с вилицата. Или лъжицата. Или какво там докопам от чекмеджето. Обаче през годините съм си купувала два, три, пет миксера. Като от тях са останали само приставките /мамицата им/. Та последния жив миксер го занесох на Божичен. Да не ме нерви вкъщи. И сестра ми му нахакала едни приставки дето не са негови. Те първо не влизали. Но тя не приема НЕ за отговор. Няма такъФ филм! Влизаш и край! Е, влязли. Забъркала тя кекса. Обаче после приставките отказали да излязат. И така си стоя миксера с приставките като едно монолитно цяло. Обаче аз тази Коледа се закучих и докато не ги изтръгнах тия приставки от миксера не мирясах. Та сега миксера е готов за нови приставки. Някой ден.....

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Хахахахха ужаас, е аз си ползвам, щадя си ръцете, твоите са тренинговани.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Пфуууууу! Признавам те за тотално откачена! Ама сериозно. Какви месения, какви боища, какви петнайсе ферментации. Преди да се заема с моя козунак и аз четох и гледах рецепти, та накрая си рекох че трябва да съм луд да правя такива акробатики. Упорита си обаче :wors: Догодина ще ти стане чуден и без да чупиш масата :baby:

П.П. Аз досега само легла съм чупил и не е било с месене...

2 души харесват това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Пфуууууу! Признавам те за тотално откачена! Ама сериозно. Какви месения, какви боища, какви петнайсе ферментации. Преди да се заема с моя козунак и аз четох и гледах рецепти, та накрая си рекох че трябва да съм луд да правя такива акробатики. Упорита си обаче :wors: Догодина ще ти стане чуден и без да чупиш масата :baby: П.П. Аз досега само легла съм чупил и не е било с месене...

Ето, умно момче е Георги - винаги съм го казвала :yanim:

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Преди да се заема с моя козунак и аз четох и гледах рецепти, та накрая си рекох че трябва да съм луд да правя такива акробатики. Упорита си обаче :wors: Догодина ще ти стане чуден и без да чупиш масата :baby: П.П. Аз досега само легла съм чупил и не е било с месене...

:lol6: Ти сега какво, фукаш ли ми се, а?

В своя защита ще кажа, че нямах нет, нито пък готварска книга (нали ги изхвърлих всичките), та освен телефони съвети на друго не разчитах, а бабата е от старата гварддия...

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход