Премини към съдържанието

artist2011

 • публикации
  28
 • коментари
  5
 • прегледи
  15801

Марийка


maiors

966 прегледа

 Сподели

Телефонът в къщата в Марбах позвъня. В ухото ми се накъса бърза българска реч. Беше жена от Южната част на милата ни родина, дошла да се грижи за дядо в инвалиден стол. Искаше да се срещнем до "ФБАНК" - така наричаше фолкбанк, близо до нейната работна къща. Отказах, защото не можех произволно да оставям баба Фрида сама.

След няколко дни пред стъклената врата на къщата цъфна Марийка. Носеше лаптоп, дамска чанта и дълга коса, в която бяха забодени две фиби, женственост а ла 70-те.

Беше щастлива, имаше с кого да си говори. Не можеше да стои при старците в къщата, не ги понасяше, бяха "мъчители". Семейството в Щутгарт, на което гостувала два пъти, отказало услугите си. Страхували се, че ако ги попитат какво прави у тях Марийка, няма да могат да обяснят.

Марийка си тръгна и всеки следващ ден идваше весела при мен.

Ден втори. Мима дойде с лаптопа, който беше заредила с 60 евро , нов ваучер в мобилния телефон, другият телефон беше с българска карта. Кредитите бързо свършвали, а и лаптопа нещо се объркал. Алмут извика едно роднинско момиче, специалист по лаптопи, което го настрои , но след малко отново нещо блокира. Марийка положи глава на рамото на Алмут и занарежда, колко и е благодарна за добрината и разбирането и, но лаптопа не работи както трябва. Това е голяма грижа, почти катастрофа... Алмут я гледаше и се чудеше как още да и помогне!

Ден трети. Пред вратата Марийка беше с малък телевизор, който намерила на улицата, имаше антена и работеше. Искаше да учи немски с телевизора. Но старците, при които работеше, не и разрешиха да го ползва. Марийка се отчая. Без лаптоп, без телевизор, без нормален телефон - пълна изолация! Как щеше да я кара?

Ден следващ. Направих и капучино, много го харесваше и си говорехме. Отвори чантата си. Там имаше лекарства със зелени рецепти за нерви; хапчета за запек, за шипове, за гастрит...

Пореден ден. Марийка беше отново тъжна , заради загубената връзка с една братовчедка в Австрия. Братовчедка и беше на гурбет от една година. В Алпите, в сърцето им, където срещала мечки стръвници. Но тези мечки не били опасни, не изяждали хората - били свикнали с човешкото присъствие... Марийка обаче никога не би отишла в Австрия, при мечките и в махали, където къщите са на километри разстояние една от друга. Какво би станало, ако през зимата с дълбоките снежни преспи на човек му прилошее; кой ще дойде да му окаже първа помощ?...

Следващ ден. Нейната баба била луда, ходела на плуване, имала младежки глас и готвела странни гозби - непонятни за нашия префинен балкански вкус. Липсваше и вкусния наш салам, зелето с кокали, пълнените чушчици! Жадуваше да си хапне сиренце в саламура, наш хляб намазан с наш маргарин, родна наденичка! Не обръщала вече внимание на ГМО-то. "Майната му на ГМО-то".

На другия ден. Дойде развълнувана. Дъщерята на семейството искала да прекрати договора на Марийка. Причините не бяха известни. Беше уведомена полицията, че в Марбах има работеща жена от България, на която договора не е много немски. След разправии, Марийка остана на работа, но с още по-неясни чувства в душата.

Разбра, че в Марбах ще идва момче от родния и град. Поръча му да и докара телевизор и сателитна чиния. Но и тук - на камък, не можаха да ги инсталират! Имаше пробив в отношенията - бабата и дядото и бяха разрешили да гледа телевизия!

Ден следващ. Марийка реши, че е на предела на силите си. Всяка сутрин пиеше кафе с две цигари зад "ФБАНК". Криеше се от бабата. А в къщата имало разкошна градина, свежа и хладна; не можело ли там да седне културно на маса с един стол и да подкара деня си. Така зад банката с буркан кафе, цигара и после до тоалетната по процедура... Какво е туй наказание? Обади се на нашата посредничка и и каза, че си тръгва. Посредничката поиска решение от немски доктор и диагноза. Без диагноза, договорът не може да се прекрати. Закара я на преглед и лекарката реши Марийка да се прибере в България и да се лекува...

Марийка си събра багажа, каза ми "Всичко добро" и се прибра при любимите деца, милия съпруг, родния татко и голямата двуетажна къща, с трите компютъра и трите коли в двора.

 • Харесване 2
 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията е заключена за нови коментари
×
×
 • Добави ново...