emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152251

Кулинарни уроци. Тайната част.

emmi

1914 прегледа

Основно, личните ми тинейджъри /два броя/ се прехранват със сандвичи и сладкиши. Няма значение колко тенджери с манджа се мъдрят в хладилника - те ядат сандвичи. Или си пържат яйца. Е, вечер няма мърдане. Масата се слага, покривка, салфетки, прибори, чаши, чинии.... И се яде човешка храна. Не, че няма недоволни. “Защо супааааа” - мрънка единия динозавър. “За да може да акате” - си имам готов отговор аз. “Мамооооооооо, ужасна сииии!” - въртят очи нагоре Динотата. “Ама има ли поне нещо сладкоооо?”.

Не знам как е при вас, обаче на мен съучениците на двата ми динозавъра редовно ми пращат много поздрави. Това, освен поздравленията. Защото поздравите са едно, а поздравленията са съвсем друго нещо. Да не бъркаме нещата. Поздравите ми ги пращат, един вид, като напомняне за себе си и неизречен въпрос “А кога пак ще има нещо сладко?”. Поздравленията са когато “нещо сладкото” е занесено на училище и всички са се почерпили. Т.е. аз, като един редовен снабдител на сладко, стоя на едно доста високо стъпало в тяхната ценностна стълбичка.

Естествено, че ще има сладко. По-добре да ядат домашни корабийки и сладки вместо да се тъпчат с нещо, в което списъка с Е-тата едвам се събира на опаковката.

В семейната тетрадка тези курабийки са записани като меденки защото в тестото има и мед. Иначе всяка друга прилика с меденките, които помним че се продаваха липсва.

P1090351_1.jpg

за тестото ни трябват:

1 кафяна чаша мед

1 чаена чаша захар

1 непълна чаша олио

3 яйца

1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат

ванилия

брашното колкото поеме

Аз сложих половин чаена чаша олио и добавих 2 с.л. какао за цвят. Реших, че няма да ми харесат бледи меденки.

Имайте предвид, че заради олиото тестото ще се меси малко по-странно от обикновеното. Целта е да не ни се лепи по ръцете и да може от него да се правят топчета. Защото точно това ще се прави. Топчета. Поне две тави топчета наредени върху хартия за печене. Е, после пак ще се мие тавата, но пак ще е по-лесно.

P1090359_1.jpg

Фурната е на 160, печем 15 минути. Моята е на газ и затова тавата я слагам най-горе. Оставяме ги спокойничко да си изстинат, а ние забъркваме глазурата.

140гр. готварски шоколад

6 с.л. прясно мляко

50гр. краве масло

5с.л. пудра захар

На бавен огън първо слагаме млякото с пудрата захар и кравето масло и после добавяме шоколада. Всичко това се бърка докато не се разтопи шоколада.

Топим всяка меденка до половината в глазурата и веднага овалваме в смлени орехи. Внимателно подреждаме готовите меденки в тава за да изстине глазурата и орехите хубаво да полепнат и на сутринта си имаме нещо сладко което динозаврите да си вземат за училище.

P1090417_1.jpg

а вечерта докато получавам много поздрави какво правя? Ето какво правяяяя. Майката и тя е човек?!

P1090461_1.jpg


3 души харесват това


5 Коментара



ЕмчУУУУУ, като се пенсионираме да си отворим една пекарна, а?

Като "Пекарната на Рудолф"....

Сподели този коментар


Линк към коментара

като се пенсионираме ще се съберем всички бабки-отвратитки на Божичен и ще си организираме старчески дом. Ще си вземем един млад градинар да ни поддържа градината, един млад доктор да ни мери кръвното, а ние ще си готвим сладки и ще си пием кайветата под чадъра на тревата издокарани в бели панталони

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ще си вземем един млад градинар и един млад доктор, а ние ще си готвим сладки и ще си пием кайветата под чадъра на тревата издокарани в бели панталони

Искам да се пенсионирам, кво от туй, че ще ми викат: "Ай, ма, пенсиооо!"

Сподели този коментар


Линк към коментара

ние ще сме модерни баби с ондулирани сини коси :)


Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход