emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152358

Кулинарни уроци. Лесни милинки.

emmi

6602 прегледа

Знаете как е : в живота винаги всичко е в баланс. Плюсовете са равни на минусите като в едно изрядно счетоводство. Номера е да се кефиш на плюсовете и да не обръщаш внимание на минусите. Ето, вчера разхождах ли се по чукарите? Разхождах се. Свърших ли нещо вкъщи? Не свърших. Защото се разхождах и правих снимки на кучета, природи и тям подобни приятности.

123.jpg

Обаче днес подхванах битовизмите още в ранни зори защото е всеизвестно, че ранното пиле рано пее и успява да сколаса до обяд и после да си подремне заслужено. Чинии мих ли? Мих. Няколко пъти. Сигурна съм, че подлата мивка сама, в безкрайната си подлост, генерира мръсни чинии. Пералня пуснах ли? Пуснах. Подове мих ли? Мих. Прахосмукачка? Тоже. Сложих няколко саксийки разсад босилек за доматената салатка на лято. За динозаврите забърках по един бананов шейк, че като почернее кората на бананите не ги ядат - били им гадни. Изпиха си шейка като добри деца, пардон, Динозаври.

И направих милинки. Тази рецепта ми я подариха преди няколко дни. Става много лесно.

2.jpg

Тестото е като рецептата за хлебно тесто но вместо вода се слага прясно мляко.

250 мл. прясно мляко

500 гр. брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

1 пакетче суха мая

Сложих суха мая защото омесих тестото в хлебопекарната. Докато измия чиниите и тестото беше готово. Ако ще го месите на ръка е хубаво маята да не е суха. Тогава ще ви трябва половин кубче прясна мая.

Тестото се омесва, оставя се да си почине около половин час и се прави на малки топчици. Всяка топчица се овалва в разтопена мазнина - наполовина краве масло, наполовина свинска мас. Аз ги разтопих в микровълновата. Редим топките в тавичка на разстояние една от друга защото ще се надуят. Тавичката не се маже с мазнина - има предостатъчно.

3.jpg

Завиваме тавичката и оставяме милинките да се понадуят. Преди да ги сложим във фурната ги намазваме с останалата мазнина като предварително сме разбъркали в нея две лъжици галета със малко сол. Печем в умерена фурна, около 180 градуса. След половин час ще имате ей такива сладки бебчовци.

4.jpg

Искам да ви кажа, че от милинките нищо не остана. Всичко беше ометено за отрицателно време.

По този повод кака ви си наля чашка винце и след малко смята да си подремне с чувство на изпълнен дълг.


15 души харесват това


3 Коментара



"Преди да ги сложим във фурната ги намазваме с останалата мазнина като предварително сме разбъркали в нея две лъжици галета със малко сол."

Ако към останалата мазнинапреди да залеем се натроши сиренце, нещата стават още по-прекрасни .

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

"Преди да ги сложим във фурната ги намазваме с останалата мазнина като предварително сме разбъркали в нея две лъжици галета със малко сол."Ако към останалата мазнинапреди да залеем се натроши сиренце, нещата стават още по-прекрасни .

може и така да направя следващия път, който ще е в много близкото бъдеще защото още от мига на изчезването на последната милинка се започна с врънкането "Мамо, кога пак ще направиш такива милинки". Но първия път реших да карам стриктно по рецептата.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход