emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152224

Кулинарни уроци. Пирог с пилешко

emmi

2300 прегледа

Никога не съм правила пирог. И като се замисля.......... май никога не съм яла пирог. Язък ми за годините живяни в братския Съветски Съюз. Обаче преди две-три седмици попаднах на това линкче и реших да се пробвам. Принципно, нищо сложно няма - все едно палачинкова торта но завита в тесто и запечена във фурната.

P1090363.JPG

И за да е по-весело се организирахме с едни приятели и си устроихме едно малко workshop-че на тема "руска кухня". Венци направи една огромна тенджера руски щи, а аз ги изчаках да дойдат за да сглобим заедно курника.

За чудото на чудесата ни трябват палачинки, плънка от сварено пилешко месо, плънка задушени гъбки с пресен лук и магданозче и една оризова плънка. И отделно си месим тестото за "опаковката".

За да не ми е припряно, през седмицата полека-лека си нагласих плънките: сварих едно пиле, обезкостих го и накъсах месото да е готово. Купих гъби, нарязах ги на тънко, задуших ги с малко краве масло и в последния момент сложих зелен лук и магданозче - само колкото да си поемат аромата. За плънката с ориза сварих една кафяна чаша ориз. Водата е 1:3. На чаша ориз - три чаши вода. Естествено, сложих солчица. И малко олио за да не залепва. Като се посгъсти изключих котлона и го оставих под капак да си поеме останалата водичка. След това, като изстина добавих нарязани на дребно три сварени яйца, зелен лук и магданоз. Трябва да ви кажа, че зеления лук и магданоза придават страхотен свеж аромат. Лука, яйцата и магданоза ги сложих в последния момент преди да започнем да редим курника за да са свежи.

Предния ден направих една камара палачинки. Да има.

Тестото за "опаковането" го направих малко преди да дойдат гостите. За него ни трябват:

100гр. разтопено краве масло

1 яйце

1/4 водна чаша прясно мляко

3 с.л. заквасена сметана

1 ч.л. сода бикарбонат /равна/

400гр. брашно /около/

сол

Разбиваме яйцето с кравето масло, млякото и сметаната, добавяме сол и сода бикарбонат и слагаме толкова брашно, че да се получи тесто, което да не лепне по пръстите. Прибираме тестото за около 40мин в хладилника да се постегне.

Дойдоха гостите и с Венци започнахме да сглобяваме курника. Отрязах около 1/4 от тестото и го разточих на блат малко по-голям от размера на палачинките. Удобно е да се пече в плоска тава и да е върху хартия за печене.

Слагаме блата върху хартията и започваме с плънките. Първо сложих ред ориз, покрих с палачинка, пилешко, палачинка, гъбки, палачинка......

P1090303.JPG

И така докато не свърши плънката. Получава се нещо такова:

P1090310.JPG

От останалото тесто, след като отделим малко за украса, разточваме лист, достатъчен да покрие "инсталацията" ни от палачинки и плънки. Защипваме краищата с цел постигане на херметичност и естетичност и се захващаме да украсяваме.

Решихме темата да е щастието на кокошките, а една кокошка е щаслтива ако има около себе си един наперен петел-хубавец.

P1090350.JPG

Намазахме произведението си с разбит с малко водичка жълтък и го сложихме във фурната да се пече. В рецептата пишеше час и половина - нашия курник беше готов за около 45мин. пекохме го на 180 градуса.

А? Я, какъв сладур.

P1090365.JPG

Че като му седнахме, че като му хапнахме, че като му пийнахме...............

И така.


7 души харесват това


7 Коментара


Доктора как примагва хихи

виждаш ли колко е лесно да накараш един мъж да си глътне езика хахахахах

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход