Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лек ъпгрейд за ваша конфигурация.

Featured Replies

Здравейте! Преди доста време ми трябваше съвет за евтина конфигурация с вградено видео за домашен компютър, който се ползва от майка ми, но така се получи че до октомври месец и аз ще ползвам PC-то и искам да подкарам FULL HD филми на него. Вие ще ми кажете дали е възможно с този слаб процесор. Ако не стават нещата изобщо няма да се занимавам с ъпгрейда му. Това е дъното с вградено видео което ползвам: http://prikachi.com/...41/3639241C.jpg, това е процесора: http://prikachi.com/...41/3639241C.jpg , а това е видеото на дъното: http://prikachi.com/...46/3639246Y.jpg

Мисълта ми е следната: процесора е слаб и едва ли ще намеря по-мощен за този стар сокет, а много пари в ъпрейд за тази конфигурация не искам да влагам защото ноември ще си взимам нова конфигурация за мен. Иска ми се само да взема един готин монитор 23-24 инча в границите на 300-360 лв. максимум (сегашният е Samsung SyncMaster 795 DF) и някаква евтина готина видеокарта на която ще мога да подкарам FULL HD и чат пат да си пусна стара игра от рода на GTA SA или NFS Most Wanted. Благоря предварително за отделеното време.

Забравих да кажа че имам 2 плочки по 1 GB RAM

Редактирано от bolgarin (преглед на промените)

Не се разбра какъв е процесора на сегашната конфигурация. Но какъвто и да е, няма смисъл от смяна, за сокет 754 даже двуядрени няма, максимума за него е нещо от сорта на Athlon 64 3700+ / 2.4 GHz. За HD видео щом е ъпгрейда ти трябва видео карта, която поддържа такъв формат, а не по-силен процесор. Примерно ако изобщо прецениш да влагаш нещо в тази система, можеш да вземеш нещо такова: SAPPHIRE 512M HD6450 DDR III HDMI PCI-E . Ще стане за филми, но не и за игри. Не знам колко можеш да отделиш за видеото, дали става въпрос само за старата конфигурация или видео и за новата...

Монитор за този бюджет ти препоръчвам силно ето този: DELL 23" U2311H, 8ms, 10 000:1, 300cd/m2, DVI, DP

Редактирано от The_Reaver (преглед на промените)

• Автор

Просто съм качил 2 пъти снимка на дъното. Процесора е: Sempron 3000+ работещ на 1.8 Гхц А за монитор нещо с по-бърза реакция, защото по-нататък ще се използва монитора и за игри на новата конфигурация евентуално? Нещо такова: http://www.sky.bg/Details.aspx?ID=13232, видях че има и Led монитори 21 инча в същата граница.

Ти пробвал ли си да подкараш HD филм (*.mkv)?

След като мониторът ти поддържа максимална резолюция 1280х1024 пиксела, 720p са ти достатъчни. А за игрите си виж какви системни изисквания имат. :wink12:

Ето ти и системните изисквания за HD филми:

Requirements to play 720p mkv file;

• Processor: 2.4+ Ghz (Pentium4)
  • RAM: 1 GB+
  • Graphics Card: 128 MB (Nvidia/ATi)
  • A suitable mkv video player

Requirements to play 1080p mkv file;

• Processor: 2.4Ghz (dual core) or 3.5Ghz (single Core) processor
  • Graphics Card: 256 MB (Nvidia/ATi)
  • A suitable mkv video player
източник
  • Автор

пробвал съм *,mkv и *.h264, насичат или има разминавания между говор и картина и после наваксване на картината. Затова питах, ако процесора ще спира цялата работа изобщо няма да търся никаква видеокарта и ще си кара тази система на доизживяване както си е сега. Процесора ми е едноядрен на 1.8 Ghz.

пробвал съм *,mkv и *.h264, насичат или има разминавания между говор и картина и после наваксване на картината. Затова питах, ако процесора ще спира цялата работа изобщо няма да търся никаква видеокарта и ще си кара тази система на доизживяване както си е сега. Процесора ми е едноядрен на 1.8 Ghz.

Посочената от колегата карта(HD 6450) си има хардуерен чип за плейване на видео, при това от последното поколение: UVD 3.0, така че в това отношение процесорът няма да се товари толкова и няма никакъв проблем с плейването на 720Р, може би дори с 1080Р(поне контролера дава тази опция, но не съм наясно доколко процесора ще се справи).

...А за монитор нещо с по-бърза реакция, защото по-нататък ще се използва монитора и за игри на новата конфигурация евентуално?...

Взимай DELL-a без да се замисляш.

Аз затова те попитах. В инфото, което съм дал ориентировъчно, пише Pentuim 2.4 GHz, което ще рече, че AMD процесор от същия клас трябва да е, примерно, 2.8 GHz. Форматът Matroska (*.mkv, h.264) работи с много по-различен и по-тежък алгоритъм на компресия от другите формати и, съответно, товари процесора. Причината да засичат филми с такава компресия най-често се дължи на процесора, а не на видео картата.

По-добре събирай парички за новия компютър. ;)

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Хъм съгласен съм с gothicrock но от чисто любопитство ще помоля човека да пробва да инсталира примерно http://mpc-hc.sourceforge.net/ . bolgarin не е нужно да го инсталираш просто цъкни на ехе-то и ако не ти даде грешка излез от инсталатора.

• Автор

Ще послушам gothicrock и ще събирам пари за нова конфигурация. Затова ви питах тук, най-вече за съвет. А не да отида да взема видеото и монитора и накрая да съжалявам.

narutо дръпнах си MPC Player-a от линка и по-рано съм го ползвал, дръпнах и 1 клипче full hd 1080 pp и пак си накъсва картината.

Хъм аз се мъчих с едно дюронче преди няколко дни и не успях да го инсталирам. Вече не помня какъв беше проблема - нещо свързано с някви инструкции на проца.

Явно твоя не е толкова стар и ако намериш някво видео поддържащо хардуерно ускорение на старо ще имаш някво подобрение. Но пак няма да можеш да гледащ ХД.

Сега вървят ли ти 480p? Имам предвид х264 не XviD. Примерно това http://www.bgshare.com/get,439038.html

Аз лично съм сложил на старата машина СССР като съм изключил декодирането на x264 с ffdshow и съм сложил CoreAVC за тая работа.

пс. Иначе една актуална конфигурация на интел за филми излиза грубо 400 лв. с китайско захранване и 600 лв. с качествено + малко по добри компоненти.

Аз на скоро си сглобих една и съм доволен. Отделно има няколко теми по въпроса в раздела.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Върви си клипчето перфектно, само в началото ме шашна със замазаната картина и стоенето на едно място мацката, ама после си вървеше без слайдшоу или забавяне и наваксване - забързване на картината. А нова конфигурация ще се взима ноември но в по-горен ценови клас. Просто искахме с брата да вземем един готин монитор за вкъщи да не се мъчи майка ми на тоя 795 DFи някакво видео на което да може да се гледат 10-20 GB филми. Иначе на този компютър му сложихме монитора от първата ми конфугурация и го сглобихме пак във форума за около 350 лв. , но беше доста отдавна това, 2ри или трети курс студент, а сега вече магистратурата почвам и съм прекъсвал две години. Общо взето е на 4-5 години конфигурацията ако не се бъркам.

Всъщност това е адски много време. Аз например съм с вградено видео на интел и съм вързал монитор FullHD и телевизор FullHD като гледам 1080p без проблеми. Дори без хардуерно ускорение.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Да. И си кара още с китайското захранване което беше заедно с кутията бонус и струваха двете неща около 65 лв. Само почна много да бръмчи и почистване при комшията вулканизатор вече не помага... А иначе колко ще излезе дъно, процесор и RAM на които да подкарам FULL HD, и да си оставя другите части. Пак да е с вградено видео но да си вървят поне филмите.

Да. И си кара още с китайското захранване което беше заедно с кутията бонус и струваха двете неща около 65 лв. Само почна много да бръмчи и почистване при комшията вулканизатор вече не помага...

А иначе колко ще излезе дъно, процесор и RAM на които да подкарам FULL HD, и да си оставя другите части. Пак да е с вградено видео но да си вървят поне филмите.

Само тази SAPPHIRE 512M HD6450 DDR III HDMI PCI-E карта ще е напълно достатъчна, нищо друго не трябва да наливате в тази стара щайга!

• Автор

Днес минах през магазина и утре ще е тук картата. Цената на която ми я дават за чисто нова е 72лв. Може ли да ми кажете само дали има начин аз после лично да проверя освен на външен вид, но и с някаква програма дали наистина е нова картата. Да не се окаже че някой я е ползвал известно време и после е надграждал от към видео.

Днес минах през магазина и утре ще е тук картата. Цената на която ми я дават за чисто нова е 72лв. Може ли да ми кажете само дали има начин аз после лично да проверя освен на външен вид, но и с някаква програма дали наистина е нова картата. Да не се окаже че някой я е ползвал известно време и после е надграждал от към видео.

Ако ти разпишат документ, за гаранционен срок по-малък от две години, можеш да се съмняваш, иначе да не ти пука!

• Автор

Последен въпрос преди да взема картата утре и да ви кажа как се държи с FULL HD видео и филми от 10-20 ГБ. Монитора който ми препоръчахте на DELL 23 инча с e-ips матрица ще се взима след 1 месец някъде, а във фирмата нямат голям избор на монитори (общо взето май хич нямат в наличност такива големи) и се разбрахме с тях като пристигне картата да се чуем по телефона и да отида на място с кутията за да видим дали става за целта и ако не става да не се купува. Но след като нямат такива монитори от по 23 инча които да поддържат 1920 х 1080 дали може да се тества картата. В смисъл сега при мен си вървят 480p и 720p, а на 1020p ми прави мизерии, но това е със Самсунга 795DF, който е крайно време да се смени. ...другия вариант е след като сложим картата да вляза в Технополис и да пробвам там някой монитор, но не знам дали разрешават. Какво ще посъветвате?

За да си сигурен, че всичко ще е наред, пусни някой филм но на място, където картината е по-ярка и е с много светли (бели) цветове, тъй като на тези места системата най-много се натоварва. ;)

• Автор

Днес бях в магазина. Помолих за отвертка :) , защото момчето с което се бяхме разбрали да пробвам картата беше излязло по работа. Закачих картата и като дойде той я пробвахме. Единственото което подкара картата бяха 720p филмите (оказа че без карта и те ми насичат по-големите) с 1020p не се справи, но това е от процесора... Общо взето тази конфигурация се оставя на доизживяване, а след 1-2 месеца ще ви пиша за съвет като тръгна да си сглобявам нов компютър. Благодаря на всички, които се бяха всключили в дискусията. Честно казано и аз имах големи съмнения дали ще тръгнат FULL HD филмите.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.