Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

10 причини защо наистина се нуждаете от закуска

Featured Replies

Твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня не е просто приказка от времето на нашите баби и дядовци. Вярно е, че много хора, веднага след като пораснат, с радост се отказват от сандвичите на майка си преди училище и ги заменят с кафето и цигарата, но след още 15-20 г. си задават въпроса защо са прескачали сутрешното хранене за сметка на обяда и вечерята. Тогава промяната вече не е по желание, а е наложителна – тялото дава сигнали, че ”експериментът” трябва да спре. И макар и странно, но само на пръв поглед, именно тези, които най-често са прескачали закуската, най-много страдат от излишно тегло. Всъщност закуската може да е основна част от всяка диета за отслабване – именно сутрешното хранене определя тонуса на организма за целия ден. Ако сте от онези хора, които вярват, че пропускайки закуската намаляват шанса да натрупат килограми, време е да се откажете. Ето ви и 10 причини от нас:

1. Замисляли ли сте се какво всъщност значи самата дума закуска?

Тялото сутрин реагира на факта, че много часове не е приемало храна и на практика през цялата нощ е работило на по-ниски обороти, т.е. изгаряло е по-малко калории, за да съхранява енергия. Когато ядете закуската си, организмът се събужда още веднъж, метаболизмът се ускорява до типичната за деня степен, т.е. увеличава и изгарянето на калории.

2. Яжте повече, за да... отслабнете.

Многобройни изследвания недвусмислено за доказали, че хората, които закусват редовно, по-лесно могат да отслабнат и да задържат новото тегло. Едва ли е случайна и фразата, че ако си стоял гладен до обяд, можеш да изядеш цял тон храна.

Статистиката сочи, че сред хората, които са отслабнали с 15 и повече килограма и не са възстановили теглото си от преди в продължение на над 1 година, 90% са закусвали редовно.

3. Закуската помага за събуждането и добрата кондиция през деня.

Обяснението е просто – сутрешното хранене е логичен за организма процес - част от неговото цялостно събуждане. Така че – ако следваме аконите на природата, тялото ще е готово за онова, което му предстои през деня – напрежение, свързано с учене, работа и т.н. Доказано е, че закуската подобрява и способността за запаметяване. Хората, които са я пропуснали, почти винаги през деня са отпуснати, апатични, раздразнителни и в крайна сметка неработоспособни. Закуската е еднакво важна както за децата, така и за възрастните.

4. На закуска човек често яде храни, които не консумира при останалите хранения.

Млякото с овесени ядки и плодовият сок са отличен източник на така полезните за организма фибри, фолиева киселина и калций.

5. Незакусилият човек е ”крив” през целия ден.

Приказката Гладен съм-Пази се! не е случайна. Закуската ни дава необходимата ”начална скорост”, за да се справим с това, което ни чака през деня и то с добро настроение.

6. Откажете се от кифлата или поничката на закуска.

Сладкото в тях водят до спадане на кръвната захар след няколко часа. Когато това се случи, тялото само ни подтиква да посегнем към още нещо сладко.

7. Добрата закуска кара и ”машинката” да работи по-добре.

Когато тялото не гладува и настроението е добре, и напрежението върху сърцето е по-малко.

8. Давайте добър пример на децата си.

Ако пропускате закуската, защо децата ви да смятат, че тя е важна и полезна?! Сутрешното хранене е по-скоро похапване – то може да е кратко, но от това важността му не намалява.

9. Закуската не предполага десерт.

Сутрешното хранене изисква бързо разграждащи се до енергия храни, но и полезни. Парчето шоколад или поничката с крем не са сред тях.

10. Още малко за етикетите.

Това че на някоя опаковка е написано ”хранително”, не означава непременно и здравословно. Съвременният пазар буквално робува на маркетинга и рекламата, т.е. най-популярни са стоките, които са най-добре рекламирани, но не непременно най-полезни. Затова – четете внимателно какво пише на опаковките. В противен случай рискът е изцяло за ваша сметка.

Източник: dieti.info

Не съм съгласен с т. 2 и 3, останалото бих казал, че е вярно.

Винаги закусвам ;) Две принцеси с кайма или с яйце и сирене преди кафето са просто задължително за да мога да съм работоспособен.

Не съм съгласен с т. 2 и 3, останалото бих казал, че е вярно.

Що така :wors: всъщност са си самата истина - хапнеш ли нещо мъничко сутринта, си сит през целия ден и не тъпчеш нещо цял ден, нито пък мислиш за ядене и мисълта ти да блуждае около "уф, ся какво ми се яде.... аа, колежке, Бейк Ролс, а? Я почерпи"

Естествено, трябва да е лека и пълноценна, а не някакви мазни хамбургери с подаващи се мазни картофи и капеща майонеза и кетчуп навсякъде.

За съжаление, не мога да закусвам /не мога да се назоря - да са 2-3 пъти годишно, когато ставам и съм гладна/ sad.gif но кафето е задължително! И после на работа още едно. И така... още няколко пъти до края на деня biggrin.gif

..........

За съжаление, не мога да закусвам /не мога да се назоря - да са 2-3 пъти годишно, когато ставам и съм гладна/ sad.gif но кафето е задължително! И после на работа още едно. И така... още няколко пъти до края на деня biggrin.gif

И после-защо ми се паднаха гастрит и язва,като не съм си пуснала фиша за тотото cool.gif

И после-защо ми се паднаха гастрит и язва,като не съм си пуснала фиша за тотото cool.gif

Айде айде... ти пък какво ги сгъваш тия мазни принцеси, като знаеш колко са вредни, ммммм? biggrin.gif

А още по-интересна ми е английската закуска с яйца и бекон - еее, не знам как може да се яде такова нещо на закуска! Не че за вечеря също е добре... ама пък за закуска! a022.gif

Айде айде... ти пък какво ги сгъваш тия мазни принцеси, като знаеш колко са вредни, ммммм? biggrin.gif

А още по-интересна ми е английската закуска с яйца и бекон - еее, не знам как може да се яде такова нещо на закуска! Не че за вечеря също е добре... ама пък за закуска! a022.gif

"Хем-енд-декс"-ът е супер пък, ако искаш да знаеш :P

Вредно било-нека да си е вредно,обаче след две яйца на очи върху бекон,лук със сол-и едно голямо кафе в добавка,си е перфектната закуска :)

А принцесите си ги правя сам.Жена ми е като тебе и не закусва, та аз правя закуска за мен и за детето и се чувстваме перфектно :)

Сутрин най-добре е да не се закусва или да се приеме някакъв фреш от сочен плод с богато съдържание на вит.С - цитруси или ябълка
.

И после-защо ми се паднаха гастрит и язва,като не съм си пуснала фиша за тотото

.

Аз също си хапвам сутрин, много рядко си пропускам закуската

П.П. Честно да си кажа насила се научих да закусвам, защото знаех от преди, че е хубаво да се прави cool.gif

Да се закусва сутрин е най-необоснованото от медицинска гледна точка. Сутрин организмът на човека буквално още спи, не се отделят в достатъчно количество екзокрини и хормони, участващи в храносмилането. Ако следва нормалния си биоритъм, човек би трябвало да се храни от 12ч. до към 20ч. Следващите 8 часа организмът е настроен за процесите на всмукване и асимилиране на приетата храна, а останалите 8 часа от денонощието - от 4ч сутринта до 12ч - за отделяне. Закуската сутрин пречи на нормалната работа по изхвърляне на непотребните остатъци от храната, буквално ги блокира, неизхвърлените крайни продукти на обмяната се натрупват като шлаки, които влачат след себе си редица заболявания. Сутрин най-добре е да не се закусва или да се приеме някакъв фреш от сочен плод с богато съдържание на вит.С - цитруси или ябълка. Освен това хлябът (храната) е добре да се заработи най-напред, иначе храненето се превръща в плюскане.

Аз пък знам, че трябва да си закусил до 2 часа максимум след събуждането. Не е казано, че трябва да е от леглото-хоп на масата. Ставаш,протягаш се, взимаш душче, изплакваш очичките, обличаш се и тогава може да хапнеш :) Изпитана рецепта :speak:

Що така :speak: всъщност са си самата истина - хапнеш ли нещо мъничко сутринта, си сит през целия ден и не тъпчеш нещо цял ден, нито пък мислиш за ядене и мисълта ти да блуждае около "уф, ся какво ми се яде.... аа, колежке, Бейк Ролс, а? Я почерпи"

При мен не е така. Кой както си е научил организама. Зависи ми от смяната, ама в 12 или 13ч. задължително се обядва и такива бейк-ролсове, чипсове и др. ги пропускам, ноооо задължително има добавка някоя вафличка или шоколадче към обяда :)biggrin.gif

Да се закусва сутрин е най-необоснованото от медицинска гледна точка. Сутрин организмът на човека буквално още спи, не се отделят в достатъчно количество екзокрини и хормони, участващи в храносмилането. Ако следва нормалния си биоритъм, човек би трябвало да се храни от 12ч. до към 20ч. Следващите 8 часа организмът е настроен за процесите на всмукване и асимилиране на приетата храна, а останалите 8 часа от денонощието - от 4ч сутринта до 12ч - за отделяне. Закуската сутрин пречи на нормалната работа по изхвърляне на непотребните остатъци от храната, буквално ги блокира, неизхвърлените крайни продукти на обмяната се натрупват като шлаки, които влачат след себе си редица заболявания. Сутрин най-добре е да не се закусва или да се приеме някакъв фреш от сочен плод с богато съдържание на вит.С - цитруси или ябълка. Освен това хлябът (храната) е добре да се заработи най-напред, иначе храненето се превръща в плюскане.

Ти въобще прочете ли статията , та говориш за "най-необоснованото от медицинска гледна точка" ?

Май трябва да почна да закусвам. не мога даже да си спомня последния път когато съм яла преди 12. Преди даскало не оставаше време, сега преди работа и лекции пък още по-малко.

Но причините са си основателни. :headphones:

Много се стягаш, г-н докторе. Глупави статии не чета.

А като не закусваш сутрин,с какви сили започваш деня си?Не съм съгласна че трябва да се пропуска закуската.Даже според мен всичките хранения във деня са важни-както закуската,така и обеда и вечерята.Поучете се от бебетата и малките деца например(доктора,а и тези дато са родители най-добре знаят)-те се хранят под час със храна съобразена според нуждите им,но нямат стомашно-чревни проблеми като повечето от нас големите или тези дето се опитват да отслабнат с глупави диети.Ако не беше нужна закуската,то и малките деца нямаше да закусват,нали :)

Обожавам "Принцесите",а скоро си купих и сандвич тостер и сега съм луднала по тях-страхотийка

;)

Обожавам "Принцесите",а скоро си купих и сандвич тостер и сега съм луднала по тях-страхотийка

:P

Уххххххххх :wow: идвам да ти правя компания

пък който иска-нека не закусва :P

/.../ Сутрин най-добре е да не се закусва или да се приеме някакъв фреш от сочен плод с богато съдържание на вит.С - цитруси или ябълка. Освен това хлябът (храната) е добре да се заработи най-напред, иначе храненето се превръща в плюскане.

Съгласна съм за фреша, защото той засища. + 1 кафенце и е муцка... супер работоспособна ставам biggrin.gif

При мен не е така. Кой както си е научил организама. Зависи ми от смяната, ама в 12 или 13ч. задължително се обядва и такива бейк-ролсове, чипсове и др. ги пропускам, ноооо задължително има добавка някоя вафличка или шоколадче към обяда :wow:biggrin.gif

Гале, то не е до научаване на организма, а до вкусове и т.н....мен да ме претрепеш, няма да ми сложиш на обяд шоколадче или вафличка в устата, а и по което и да е време (чипс също... ма по други причини) biggrin.gif . Нямам предвид да не се яде цял ден, а че започваш да нападаш всичко, изпречило се пред пътя ти :P Зависи и естеството на работата и всичко.... Добре, да питам, като пиете 1 кафе, след час още едно кафе, не ви ли се убива глада? При мен горе-долу така се получава. Ама вода много тррябва да се пие, че кафето дехидратира.

Гале, то не е до научаване на организма, а до вкусове и т.н....мен да ме претрепеш, няма да ми сложиш на обяд шоколадче или вафличка в устата, а и по което и да е време (чипс също... ма по други причини) biggrin.gif . Нямам предвид да не се яде цял ден, а че започваш да нападаш всичко, изпречило се пред пътя ти :wow: Зависи и естеството на работата и всичко.... Добре, да питам, като пиете 1 кафе, след час още едно кафе, не ви ли се убива глада? При мен горе-долу така се получава. Ама вода много тррябва да се пие, че кафето дехидратира.

Еми, аз не пия чисто кафе, а мляко с нес, да речем и не ми убива апетита

И без закуска не излизам. Вафличките и шоколадчетата не са задължителни, това са си мои глезотийки biggrin.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.