Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с cp-1251

Featured Replies

Здравейте, имам следния проблем. Отварям файл с кодировка windows-1251 и всичко ми е некво бъгнато "Êàòåãîðèÿ". Позлвам убунту. Как да го оправя ?

• Автор

Ами не не става. Всякъкав вид файл windows-1251 ми го превежда по най-гадния начин, където горе съм показал как. ;sux

айде някой да помага ;=0

Редактирано от aksakovo (преглед на промените)

• Автор

Правя си линукса на български, но отново излизат китайци като отворя документ-1251 енкодинг :SUx

някой може ли да даде малко опътване или идея ?

• Автор

Здрасти, ами защотото това не е само при убунту, това е и при федора. :=)

help

може фаела да не е съхранен правилно

Здравейте, имам следния проблем. Отварям файл с кодировка windows-1251 и всичко ми е некво бъгнато "Êàòåãîðèÿ". Позлвам убунту. Как да го оправя ?

След толкова писания няма ли да се сетиш да споделиш що за файл е това, с какво приложение го отваряш.

Символите (дори и тези без графично представяне) в даден текст се съхраняват в цифров вид, някакъв код. Съответствието между този код и символът, който да се изобрази на екрана, се определя от кодова таблица (различни и много на брой). Освен това шрифтът, който се използва, трябва да има съответния набор от символи. При използване на кодова таблица различна от тази, която е използвана за въвеждане на текста, може да се получи несъответсвие.

Аз не съм запознат добре с тази материя (доста сложно е) и не мога да дам правилни обяснения. Затова ето няколко линка - цък, цък, цък.

Ако става въпрос за тектов файл, то в Notepad има възможност текстът да се запази с различна кодировка - File-->Save As, Encoding: ANSI/Unicode/.../UTF-8 . ANSI e Windows(ANSI) code page (CP1251 за кирилица), Unicode e използвания от Windows unicode стандарт (UTF-16, ако не бъркам), UTF-8 е използвания от Linux unicode стандарт. За да разберем коя кодировка се използва от Ubuntu може да се използва командата:

locale charmap #при мен отговорът е UTF-8

Ако файлът се запише с UTF-8 кодировка, той се отваря нормално с gedit в Linux. Дори и да е записан с CP1251 кодировка, при отварянето с gedit има опция за избор на кодировката: File-->Open, Character Coding: Auto Detected/Current Locale (UTF-8)/.../Cyrillic (WINDOWS-1251). Ако в списъка няма търсената кодировка, тя може да се добави с "Add or Remove..." опцията.

Ако става въпрос за документ на Word (или друга текстообработваща програма), то зависи коя кодировка се използва от самата програма. Старите версии на MS Office (за Windows 95) използват по-стари кодови таблици (може би е CP1251), докато по-новите версии поддържат Unicode. Например документ с кирилица от MS Office 2003 се отваря коректно в Open Office 2.4 въпреки различните unicode стандарти в Linux и Windows.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • 5 месеца по-късно...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.