Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ с инсталация на Slax

Featured Replies

Някой ще може ли да обесни като на идиот как се инсталира Slax на Linux??Качвам Slax-a на USB-то и след тва прехвърлам на диска...При опит да стартирам каквото и да е ми отвара Text Document или ме кара аз да избирам...Грам не разбирам sad.gif Моля помощ....

• Автор

еМ...дРЪпнах го,но пак немога да го инстал.. sad.gif Ако може да ми дадет някво инфо как се инсталира ще съм Ви много благодарен... :P

еМ...дРЪпнах го,но пак немога да го инстал.. sad.gif Ако може да ми дадет някво инфо как се инсталира ще съм Ви много благодарен... :P

А прочете ли поне някое ръководство за инсталация?

Phenomena написа:
Мне..Затова помолих някой да ми обесни или да даде линк към някакво инфо :P

То първо се чете ръководството, после питаш при проблеми

• Автор

За Slax съм го чел вече...Но едно немога да разбера как да подкарам инсталацията от USB??Това ме интересува за сега.. И мерси за информацията която си ми дал.

Редактирано от Phenomena (преглед на промените)

• Автор

Искам ако може да обесните като на идиот как се инсталира Slax от USB или Ubunto ама нз за него да ли може от USB,а лаптопа ми нeможе да чете CD/DVD.

• Автор
Аз пак ще предложа Unetbootin - направи си стартираща флашка с него под Windows. Друг вариант е да се използва тази програма.

След стартиране от такава флашка се зарежда "живата" дистрибуция (същата като от LiveCD). Инсталацията от тук нататък не се различава по нищо от стандартната. Ето и малко обяснения с картинки - цък.

Последния линк ми помoгна , но немжах да намера ubuntu-8.04-desktop-i386[0].ico файла.....Явно мойте файлове нещо нестават или пък нещо не правя като хората????

Phenomena написа:
Последния линк ми помoгна , но немжах да намера ubuntu-8.04-desktop-i386[0].ico файла.....Явно мойте файлове нещо нестават или пък нещо не правя като хората????

Да нямаш предвид ISO файла?

На страницата е показан само пример (като се използва Ubuntu 8.04). Дори не е задължително да бъде Ubuntu.

С програмта се работи толкова лесно, че повече няма на къде. Упътването се състои от 2 (два) реда, които са написани в прозореца на самата програма.

1. Избира се дистрибуция и версия от списъка до първата опция - "Distribution", които да бъдат свалени

или

от втората опция - "Diskimage", се избира вече свален на хард диска имидж файл. (На страницата с упътването има и линк към Download секцията на сайта на Ubuntu.)

2. Избира се тип на инсталацията - "USB Drive" (падащият списък до Type), и буквата на устройството (падащият списък до Drive) като тук се внимава, ако има повече от една включени USB флашки. Накрая се натиска "OK".

По-леснен начин няма да намериш.

Направи усилия да осмисляш материалите, които четеш, а не да ги следваш 1 към 1.

ПП. Може би е добре да се смени заглавието на темата, защото в постовете пишем за Ubuntu.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

Сичко направих и незнам сега как да го стартирам на лаптопа...Включвам USB-то и нататък????

• Автор

От настолния компютър тръгва да се инсталира през boot менюто,а на лаптопа не иска...

• Автор

Еми кво по дълго обеснениe??Проблема че тръгва да се инсталира на настония компютър от boot менюто без проблем.А от лаптопа влизам в boot-а виждам флашката давам и enter и се отвара прозорче ново което трябва да избера флашката и избирам давам enter и прозорчето се затвара.И на настолния компютър е така, но като дам enter и тръгва да се инсталира.

Еми кво по дълго обеснениe??Проблема че тръгва да се инсталира на настония компютър от boot менюто без проблем.А от лаптопа влизам в boot-а виждам флашката давам и enter и се отвара прозорче ново което трябва да избера флашката и избирам давам enter и прозорчето се затвара.И на настолния компютър е така, но като дам enter и тръгва да се инсталира.

Здравей!

Сигурен ли си, че си имаш правилните права за инсталация на това дистро на лаптопа?! Ако имаш права само за "четене" - няма да се инсталира на лаптопа, а само ще го чете.

cool.gif

• Автор

Ем извинявай за тъпия въпрос,но как мога да разбера да ли има права за инсталация или за четене?

• 2 месеца по-късно...

Здравейте, тъй като доста се запалих по Slackware и нейни базирани дисктрибуции се спрях на slax, но не искам да го ползвам като Life CD, а да го инсталирам на хард диска. Разбрах, че това ставало чрез slax-installer, който се намира в Home, но ще съм ви благодарен ако ми разясните малко повече.

Инсталаторът графичен ли е?

Има ли опция "Entire disk space" като при убунту?

Разпознава ли автоматично BTC ADSL връзка? (да по принцип се разпознава автоматично, но питам, защото при pclinuxos например доста време си играх докъто си пусна интернета)

Не виждам защо си играеш да питаш, вместо да го изтеглиш и да пробваш (едно презаписваемо CD и за 30 мин си готов). Така или иначе за да се инсталира трябва да го стартираш под live-cd/usb в графичен режим. Там ще намериш и всичките отговори...

Въпреки че е много удобна PnP дистрибуция, Slax не е предназначен за ежедневна употреба. Поне няма подходяща пакетна система, която да извършва ъпдейти и да каталогизира. Т.е. трябва да теглиш всички модули през уеб сайта им и да ги инсталираш ръчно. Възможно е да си инсталираш и тази на Slackware (заедно с нейните мирори) примерно, и де-факто да минеш на него но тогава не виждам смисъл изобщо да почваш със Slax...

Ами питам, защото в момента нямам записвачка и утре ще я монтирам. Ами реших, че преди да сложа същинския слакуер ще е добре да започна с някоя слак-базирано дистро.

А относто качването и на usb, с какво програма трябва да отворя скрипта, който е за буут? Мисля, че е в терминал но няма такава възможност за товаа, какво е мандата с която мога да стартирам .sh скрипта?

Аз няма да изпадам в подробности за този "дериват" на slackware , ама ако си толкова запален , че да искаш Слак-базирана но не достатъчно да ползваш истината Slackware ;) , поне се насочи към нещо с претенции да е истинска дистрибуция но все пак от слак - vector .... т.е

Успех ....

Направих си usb life cd с slax, но така или иначе преди малко не се изказах както трябва и съответно не си зададох въпросите както трябва. Тези дни монтирам dvd устройство и ще инсталирам или чист слак или негов базиран за загрявка като vectro linux.

offtopic А бе аз съм предател на Slackware , обаче искам хубаво да си помислиш за къде си тръгнал и къде отиваш cool.gif Ако познанията ти за линукс се базират на Убунту у тям подобни , а със слак си се срещал само на slax не е зле да размислиш ....казвам ти го за хубаво , не да те разколебавам ....... и ако приемеш моя скромен съвет на бивш "слакер" по добре се пробвай с vector ( макар че те с тази си алчност са направили какви ли не простотии -видове дистра ) и се опирай на неговата система " ти си от нашите" за да свикнеш първо , че иначе ако нямаш някой който да ти помага те чакат трудни дни .... cool.gif

Успех ....

п.с а може би греша колко му е да се окажеш програмист и системен админ който се гъбарка тука cool.gifcool.gif

п.с а може би греша колко му е да се окажеш програмист и системен админ който се гъбарка тука cool.gifcool.gif

Нека си разреша и аз една скромна препоръка. Аз съм започнал с версия 2.3 на Слекуер, но в момента за мен това е по-скоро ексцентризъм. Ако някой иска да се развива професионанло в областта на Линукс да наблегне на RHEL и SuSE. Това са дистрибуциите, които може да се открият в гоеми корпорации и съответно има търсене на кадри за тях. За домашни цели и обучение с цел любопитство и разширяване на знанията всяка дистрибуция става

Ами инсталирал съм слак на други машини,, не съм работил много, но повярвай имам много хора, които ще ми помогнат ако закъсам, а и няма по добър начин да се изучиш от практиката :P

Ако някой иска да се развива професионанло в областта на Линукс да наблегне на RHEL и SuSE.

cool.gif това за админа и т.н го споменах единствено за да не се окаже , че колегата има големи познания по една от 2 те материи и аз да си давам препоръки на човек значително превъзхождащ моите познания по тематиката :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.