Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помо-о-щ за избор на парна ютия

Featured Replies

Щете ме колете, щете ме бесете, както е казала Райна Княгиня в песента, но не мога да си избера ютия.Крайно време е да се грижа сам за себе си, и ютията трябва да е много, много добра, и лесна за използване.С нея ще гладя полупамучни, или изцяло памучни ризи и дънки, и по-рядко ще гладя спално бельо.Няма такава, която сама да глади, а аз ужасно мразя всякакъв вид домакинска работа, и мрънкам като за цяла рота.Бюджетът е до около 300 лв, и, въпреки, че сигурно мога и с обикновена ютия да се справя, в Техномаркет видях прИмоция на тази система, която мога да закупя за 284 лв.Нямам кого да питам, нито някога съм гладил, и затова търся отговора тук, в Калдата. Другите фаворити са тази, и тази странна, но евтина ютия. Taurus обаче е без Inox...Не знам доколко е важно, а и не знам дали може да се глади с дестилирана вода, за да няма отлагания.По-евтините варианти като този са изгодни, но се опасявам, че гладенето с тях ще е много по-трудоемко и бавно.Въпросната промоция на Philips я видях с две-три минавания, за секунди, да глади измачкани ризи, пердета и блузи от ужасни материи, а консултантката настоя, че с моите ризи, които повечето са с апликации, кръстове, мъниста и други кичове, бих ги унищожил лесно с друга ютия.Каза-не давай 200 лв за обикновена ютия, с още 85 лв вземаш парна.Посъветваха ме да стоя настрана от Bosch, защото при ютиите не са онова, което са при автомобилната електроника, и да не купувам Braun, заради ужасния сервиз (което го чудех и от други хора). Взел съм си качествени дрехи, но вече нямам нужното време и нерви да ги давам постоянно за пране и гладене, а и парите ще се избият след няколко години, особено, ако избера ютия, да държи дълги години.

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Каквото и да вземеш /освен ако не е някоя мини-туристическа ютийка/ все по един и същи начин ще гладиш. Първите са направо танкове. Къде ще го държиш това чудо? ohmy.gif С 1 литър резервоар можеш да изгладиш един вагон памучни ризи. Това е адски много. За какво ти е? Просто няма смисъл. Аз бих взела последната.

И аз съм за последната :

i_09017075.jpg

Идеален вариант е за семейство с трима членове (тоест 3-4 перални на седмица)

Има хубав парен удар, покритието отдолу е добро, дрехите не залепват, лека е, дръжката е удобна.

Гладиш си като пич с нея.

Първите тучове за какво са ти ? Да не би да гладиш дрехите на цяла казарма ?

• Автор

Не е за казарма, моите дрехи са за трима, но не умея да гладя, през живота си не съм го правил, и исках да се улесня максимално...Посочените "танкове" гладят риза за минута, а с обикновена, може би ще трябват 10 минути, не зная...Нали знаете-само накарай мързеливеца на работа, да почне акъл да дава, е моята работа... Вътрешно си мислех, че не може да дадеш 3 бона за дрехи, а пък да се измекяриш за ютия от 50 лв, може и да греша.Съгласен съм да дам повечето пари, но да не робувам, а да става бързо и качествено.Иначе, ако не ме лъже паметта-18 ризи, 3 костюма, 9 чифта дънки, общо взето, това ще е то.Чаршаф-мога и да преглътна, така и така предпочитам цялото спално бельо да го дам на професионална пералня, но с обикновена ютия не знам дали бих се справил...

Никой не чака да му свършат ризите в гардероба, че тогава да почне да ги пере и глади. Като събереш да кажем пет-шест ризки - мяташ ги в пералнята и си ги изглаждаш после. За час работа. Вземи си Тефала - не се занимавай с глупости.

• Автор

Ами, ясно кой ми го е казал, консултантката, но, като гледах как за секунди един ръкав се глади, съм склонен да повярвам.@emmi, един час на 5 ризи...20 минути на риза, това си е чисто робство (какво ли щях да правя, ако бях жена), на мен 10 минути ми се струват много...Taurus отпада от списъка, така ли, макар добрата ценя, няма Inox, и не видях да има вертикална пара (освен за сака и мантии, не виждам за какво се използва ?), а пък уж е професионална система...Препоръчахте Tefal-а, а ще дойдат почти на еднаква цена.Този фактор го изключваме, между Taurus и Tefal-а без собствен парогенератор, какво щяхте да изберете?И защо?

Вземи си Тефала - не се занимавай с глупости.

Аз бих добавил и "Вземи си нашенка от село"... ще оправи всичките тези проблемчета за нула време biggrin.gif Майтап бе Уили, или поне се опитвам да е шега.

:rolleyes: това "гладят риза за минута" кой ти го каза ? ;)

Стефане, вземи си от тези горните и кажи после това с едната минута дали е вярно, да знам дали и аз да се запътвам към магазина. biggrin.gif

Иначе, да ти кажа с ютии всякакви съм гладила. Тези евтинджосите са на двете крайности или горят или не гладят. Търкаш като ненормален, търкаш, то се не глади братче.

За това моето мнение, че за ютия ти трябва нещо по средата на долната и горната граница.

П.П Моята е Rowenta и съм доста доволна.

Редактирано от dindi (преглед на промените)

Ами, ясно кой ми го е казал, консултантката, но, като гледах как за секунди един ръкав се глади, съм склонен да повярвам.@emmi, един час на 5 ризи...20 минути на риза, това си е чисто робство (какво ли щях да правя, ако бях жена), на мен 10 минути ми се струват много...Taurus отпада от списъка, така ли, макар добрата ценя, няма Inox, и не видях да има вертикална пара (освен за сака и мантии, не виждам за какво се използва ?), а пък уж е професионална система...Препоръчахте Tefal-а, а ще дойдат почти на еднаква цена.Този фактор го изключваме, между Taurus и Tefal-а без собствен парогенератор, какво щяхте да изберете?И защо?

пффффффффф, не съм го засичала - ей така го казах. Не се шашкай. Обаче да не хукнеш да си переш саката и после да ги гладиш!!!!!! Някои неща се носят само на химическо. И костюмите са едно от тях.

Тауруса пак с един литър вода. За два часа гладене.

Редактирано от emmi (преглед на промените)

1.)място , което заема системата (за обикновената ютия няма нужда да и търсиш място)

2.)тежина - гладил съм и с двата вида системи - обикновенните са далеч по-удобни, лекички и постигаш същия ефект без да се мориш

3.)цена - едно е да дадеш 100, друго е 300 лв, а накрая да получиш същото нещо

4.)поддръжка - в една обикновенна ютия почти няма какво да ти даде дефект и да я носиш на ремонт.Филипсът в къщи е на 12 години и досега не се е налагал нито веднъж някакъв ремонт. Докато кумецът ми вече сменя 4- та система с "професионална ютия" .

Колкото до демонстрацията , която са ти направили - със всяка ютия ще изгладиш един ръкав за секунди. Я опитай обаче цялата риза ?

Няма вълшебна ютия, дето сама да ти глади дрехите само като я включиш в контакта. За една пералня ти е необходимо време за гладене около час с каквото да и да гладиш.

При парните ютии има обаче едно друго неудобство - парата обикновенно прави стаята ти да изглежда нещо средно между аквариум и ж.п гара в ерата на старите прани локомотиви ( е, без въглищата де) Ако си асматик - получаваш чудесна кашлица с добавка към ютията си.

пффффффффф, не съм го засичала - ей така го казах. Не се шашкай. Обаче да не хукнеш да си переш саката и после да ги гладиш!!!!!! Някои неща се носят само на химическо. И костюмите са едно от тях.

Тауруса пак с един литър вода. За два часа гладене.

остави го да пробва - ще очакваме снимки след това biggrin.gif

• Автор

Ами, аз живея близо до Тънкомаркет и ходя често.Въпросните консултантки се натрупаха около мен, 6 на брой, като грабливи птици на мърша, и едната обясняваше разликите, и ме помоли да покажа ризата.Свалям си мантията, и се обръщам с гръб, че на едната половината гръб е само мъниста, и една от младичките свали горната дреха, и остана почти по монокини, направо умрях да се смея после...Това някаква рекламна кампания за клиента ли е, с "бонуси", трябваше да попитам аз biggrin.gif Или, заради пустото злато по мен, си е направила някакви си заключения, и гледаше да ми привлече погледа :rolleyes: Каза ми да си донеса най-измачканата риза, за да ми покаже колко лесно било с парната, освен, да искам да включат и еФтината, на Tefal, и да видя как се справям и с двете? Саката няма да ги пера, но съм голям палачорин, и ще имат нужда от често гладене, особено спортните, които се носят и с дънки, тях често ги слагам.Дали може едно по едно да сортираме предложенията? И си повредих фотоапарата, иначе, без капчица майтап, с удоволствие щях да документирам резила, даже и на видео... cool.gif

По-скоро занеси ризата си и поискай не те да я изгладят с двете ютии, ами ти лично да опиташ разликата.

• Автор

Именно това имам предвид, имам две почти еднакви ризи, нося ги, и поотделно опитвам.Мислех си, че скъпият, и по-висок клас техника е за предпочитана, и предполага по-дълъг живот и експлоатация, но може и да греша...Ето малко примери, за да е ясно какво имам предвид под апликации и мъниста.Ей по такива боклуци и скандални чудесийки си падам аз, двете снимкаи са взети от сайта на Mondo Jeans (посочвам източника, просто).

azz85074k.jpg

dsc5635u.jpg

dscf0442c.jpg

Fixt00l , приятелю , няма да стане така ... влизаш в магазина , взимаш първата която ти е под ръка / е не туристическа и някоя от 300 лв. де / и си тръгваш ! После ще му мислиш ... Така има да си обикаляш магазините и пак няма да купиш !

Успехи !

• Автор

Приятелю, аз най-много клоня към професионалната система на Taurus, която е на почти половин цена спрямо другите, но с 36М гаранция.Слагам дестилирана вода, и си гладя, само ме тревожат прекалено малкото отвори за пара, и обикновено покритие.А пък, ако не, връщам я по Закон за защита на потребителя, и ще ви досадя пак.Ако насочим вниманието си към тая ютия, вашите мнения? Дали ще дам 80, или 160 лв, карай, веднъж се дават, цената не я гледаме.

• Автор

Така, редактирах малко.За да улесним нещата, минах през Технополис, там, за огромно мое щастие, имаше Taurus, даже си взех легендарната скара Enya, която изумява, но е друга тема.Не препоръчаха ютията заради капенето и евентуален конденз, днес четох лоши отзиви за Теfal с генератор на пара, и остават само обикновеният тефал, и Philips GC 6430/02.Така по-лесно ли е? Сега четох, за късмет, мнение на клиент от Amazon UK, който казва, че с Philips, подобен модел, е намалил времето си за гладене от 2,5 часа, с висок клас Tefal без парогенератор, на 1,5 часа, за четиричленно семество.Макар всичко да си зависи от човека и от дрехата,какви са вашите мнения? Остават Philips с парогенератор, и обикновената, висок клас ютия, Tefal 5260...

вземи си Тефалчето и не се занимавай с глупости

после ще ти проведем кратък курс по скоростно гладене :P пък ти ще почерпиш една пържола на скара :P

• Автор

С удоволствие.Видях, не залепва, но когато в технополис демонстрантките разтопиха пластмасова чашка за кафе, без да залепне, направо откачих...Че и ми приеха EUR, нямах 90лв в BGN... Аз винаги съм ги мислел за лош магазин.По темата, ако наистина толкова ускорява времето на гладене, съм съгласен да ги дам, тия 284 лв, но ме притеснява, че уж много горят...Минат 24М гаранция, после, какво, бахурец на скара ли sad.gif Макар да не е сигурно, че ще се прецака.

С удоволствие.Видях, не залепва, но когато в технополис демонстрантките разтопиша пластмасова чашка за кафе, без да залепне, направо откачих...Ако наистина толкова ускорява времето на гладене, съм съгласен да ги дам, тия 284 лв, но ме притеснява, че уж много горят...Минат 24М гаранция, после, какво, бахурец на скара ли sad.gif Макар да не е сигурно, че ще се прецака.

ами сметни си колко пари даваш на месец за гладене в химическото и го умножи на 24 и виж как ти излизат сметките. Ако даваш повече от 11лв си на далавера даже и да изгори в последния ден от гаранцията. Което адски много ме съмнява де.....................

• Автор

Не ми е за парите, но ми е далечко, и не мога да се прибирам с куп ризи и дънки, някак си е трудно.11 лв ги дадох точно за пране и гладене на 3 чифта дънки и 3 ризи, ако не се лъжа...В момента в стаята ми се търкалят като топка куп изпрани, но неизгладени дрехи, а не са и евтинки...И ще си сменям дрехите по-често, особено, които са трудни за гладене, направо не смея да ги облека.А бялата ми риза, която е 45 % Polyester, 50 % памук, третото не го помня, не бих я докоснал с обикновена ютия, няма всеки път да ходя до Островите за дрехи, я...Не може така, emmi, уж голям праз и несравним като качества за годините си, а 88 кила (затова взех скарата, за зеленчуци и прочие), и безпомощен като хлапе, да не мога да си изгладя едни дънки и една риза (тълпата освирква Педиша, както се шегувахме, като се състезавах с един, с тоя прякор).Май ще дам повечкото пари, докато ги имам тъкмо...

Не ми е за парите, но ми е далечко, и не мога да се прибирам с куп ризи и дънки, някак си е трудно.11 лв ги дадох точно за пране и гладене на 3 чифта дънки и 3 ризи, ако не се лъжа...И ще си сменям дрехите по-често, особено, които са трудни за гладене, направо не смея да ги облека.А бялата ми риза, която е 45 % Polyester, 50 % памук, третото не го помня, не бих я докоснал с обикновена ютия, няма всеки път да ходя до Островите за дрехи, я...Не може така, emmi, уж голям праз и несравним като качества за годините си, а 88 кила (затова взех скарата, за зеленчуци и прочие), и безпомощен като хлапе, да не мога да си изгладя дънки и риза.Май ще дам повечкото пари, докато ги имам тъкмо...

нищо и няма на бялата ти риза - спокойно можеш да си я гладиш. А ако е леко влажна дори и без пара. И пак ще си гъзар /да не вземеш сега да се обидиш нещо.../

ай, после ще ти кажа как да не се налага да си гладиш дънките :)

• Автор
Добре де, какво са 300-400 лева за 2 години ?

Това ли ти е проблема ?

Като замине, хвърляш и вземаш нова.

Излизат по 39 стотинки на ден, прав си, аз давам в пъти повече за E330ML Coca Cola, дето така отчаяно се боря да я откажа...Пусти въглехидрати...Бялата риза има везаници по нея, като златни нишки, не знам как се казват.Другият вариант е, като мога до 3 дни да сменя, не като при ония мошеници GET.BG, вземам Tefal, пробвам, нося една риза, така ме посъветваха и консултантките, гладя и с оная, и преценявам...

Излизат по 39 стотинки на ден, прав си, аз давам в пъти повече за E330ML Coca Cola, дето така отчаяно се боря да я откажа...Пусти въглехидрати...Бялата риза има везаници по нея, като златни нишки, не знам как се казват.Другият вариант е, като мога до 3 дни да сменя, не като при ония мошеници GET.BG, вземам Tefal, пробвам, нося една риза, така ме посъветваха и консултантките, гладя и с оная, и преценявам...

много ме кефи темата или поне мненията на някой писали в нея

по темата

какви ютии да му мислят жените сега да влизам в калкулации сякаш ще тръгна да гладя

навремето беше работа на майка ми

после на обществените перални

в момента съм на мода бермуди и тенискки не подлежат на гладене или поне не ми се занимава

че аз като вляза в океана и ги оставям да изъхнат и изгладят по мене още в колата ха ха

Фикс внимаваи с тия златни нишки а арманито как се държи на гладене ??? любопитно ми е .

като включиш подгряването на седалките на S класата не се ли гладят

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.