Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съществуват ли старобългарски или славянски мотиви

Featured Replies

Здравейте

Не съм сигурен дали това е правилната тема (моля, модератора да премести мнението в точния раздел, ако прецени, че не е за тук), но се надявам да намеря отговор на питането си.

Съществуват ли старобългарски или славянски мотиви и изображения (може и модерни интерпретации), подобни на "Дървото на Живота" да речем, при Викингите и Келтите /прикачените файлове/. И ако има такива, къде мога да ги открия.

Трябва ми такъв мотив, за да бъде вплетен с глаголически надпис.

Мерси предварително за информацията!

post-103731-1240426979_thumb.jpg

post-103731-1240426992_thumb.jpg

post-103731-1240426927_thumb.jpg

Редактирано от Rainbow_Demon (преглед на промените)

Здравейте

Не съм сигурен дали това е правилната тема (моля, модератора да премести мнението в точния раздел, ако прецени, че не е за тук), но се надявам да намеря отговор на питането си.

Съществуват ли старобългарски или славянски мотиви и изображения (може и модерни интерпретации), подобни на "Дървото на Живота" да речем, при Викингите и Келтите /прикачените файлове/. И ако има такива, къде мога да ги открия.

Приятелю,

тука темите така се завъртат от транседенеталната центрофуга на Кришна съзнание ,хахаха ,че може да ти се изпоти монитора от вихъра!!!

за да не се чудиш ще ти помогна откъм веселата част :

опитай се да вплетеш ето тази 'икона" от изтока !

хехехех

Гледам и не вярвам на ... ушите си, както се казва. ;):)

Това Бай Кришна ли е??? :question: С жена си кака Радка.

intimate_radha-krsna.jpg

п.п. пък сериозно ,ще ти "копна "нещо ама по нататък ,че сега съм се разпилял!

Прабългари или славяни?.. cool.gif Те са много различни... :)

ku4eyadzi.jpg

bulgar.jpg

Здравейте

Прабългари или славяни?.. cool.gif Те са много различни... :)

ku4eyadzi.jpg

bulgar.jpg

Прабългари няма !(измислено понятие през 20 век)

СлавЯни също ,няма (пак са измислени) словени е по коректното и споменавано в източниците!

Също няма данни ,че българите са тангристи(че са почитали бог Тангра/самата дума е измислена и ако се преведе ...) има един счупен камък на който ,надписа не е цял!(тази измислица се подържа руската и немската историческа "наука" и тяхните сподвижници в България)

Има много символи ,които можеш да вплетеш,едното е герба на "Боруй" или орела на Испор!

Здравейте

Да. Съществува такъв стар български символ на Дървото на Живота. Той се нарича КАНАТИЦА.

kanatica.jpg

Ще го откриеш като мотив в прекрасните килими на българите:

Pet_s.jpg

kilim_3.jpg

kilim_1.jpg

kilim_2.jpg

Proletnaloza_s.jpg

Индианската Пеперуда - butterfly.gif - символ на вечния живот е абсолютно идентична с нашата канатица.

Да. Съществува такъв стар български символ на Дървото на Живота. Той се нарича КАНАТИЦА.

kanatica.jpg

Индианската Пеперуда - butterfly.gif - символ на вечния живот е абсолютно идентична с нашата канатица.

Moon-cult:

1) High-moon ▲

Shiva/Yoga-Maya

2) Low-moon ▼

RudRa/Maha-Maya; TangRa/Tengri

Mount(ain)s,

Tri-angle,

Pyramids,

Tri-dent,

Tri-be

blood, semen & soil

hills, rocks, stones,

sands, deserts,

underground, underwater,

volcanos,

inner Earth('Agharta'),

http://u-ra.blogspot.com/2009/04/in-goat-w...ewhat-goat.html

Геометрично в една равнина-разпределянето на плавно-равномерно на енергията е кръгът....-так всички точки са нужни и то във всеки един момент от времето. Колкото повече 'липсват точки' във времето, толкова повече фигурата става по ръбеста и не-плавна. Като се почне от многоъгълницте, мине се пред класически квадрат и се стигне до триъгълника. Тригълникът е минималното количество точки в окръжността за да се 'затвори'. С 2 точки фигура няма и кръгът 'не е затворен'. Колкто по-назъбена е фигурата-толкова и по груби и складирани енергии има в матерт. обект(субект).

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...t&p=1366219

Редактирано от aeu (преглед на промените)

Moon-cult:

1) High-moon ▲

Shiva/Yoga-Maya

2) Low-moon ▼

RudRa/Maha-Maya; TangRa/Tengri

Mount(ain)s,

Tri-angle,

Pyramids,

Tri-dent,

Tri-be

blood, semen & soil

hills, rocks, stones,

sands, deserts,

underground, underwater,

volcanos,

inner Earth('Agharta'),

http://u-ra.blogspot.com/2009/04/in-goat-w...ewhat-goat.html

Геометрично в една равнина-разпределянето на плавно-равномерно на енергията е кръгът....-так всички точки са нужни и то във всеки един момент от времето. Колкото повече 'липсват точки' във времето, толкова повече фигурата става по ръбеста и не-плавна. Като се почне от многоъгълницте, мине се пред класически квадрат и се стигне до триъгълника. Тригълникът е минималното количество точки в окръжността за да се 'затвори'. С 2 точки фигура няма и кръгът 'не е затворен'. Колкто по-назъбена е фигурата-толкова и по груби и складирани енергии има в матерт. обект(субект).

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...t&p=1366219

Да, разбирам. Да, знам това. На мен, лично, кръгът ми е любимата геометрична фигури и не понасям ръбести триъгълници. Но тук - в тази тема, има зададен конкретен въпрос, на когото отговарям, независимо от моите лични предпочитания. Сещаш ли се? :)

А що се отнася до соларните символики на българите, ето ти:

16-Semantika-7.gif

1. спирала - т.нар. криулица

2. двойна спирала - пафта

3. розета

4. кръст със соларен знак с точка, соларен знак с кръст, соларен знак розета и знакът У, който също е соларен знак сам по себе си и е символ на главният бог на българите - Слънцето. :)

Прабългарският календар:

14aec90181a27c135915f87db1b9cecc_LIFE_sm%20(1).jpg

1cf8c17957.jpg

Розета с Космическата Звезда на прабългарите:

1203357549_423_FT2193_.jpg

Prabal8.gif

Знакът на Тан (Вселената) Нак (Човек) Ра (Бог):

2.2.jpg

кръгличко... :speak:

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Да, разбирам. Да, знам това. На мен, лично, кръгът ми е любимата геометрична фигури и не понасям ръбести триъгълници. Но тук - в тази тема, има зададен конкретен въпрос, на когото отговарям, независимо от моите лични предпочитания. Сещаш ли се? :P

А що се отнася до соларните символики на българите, ето ти:

16-Semantika-7.gif

1. спирала - т.нар. криулица

2. двойна спирала - пафта

3. розета

4. кръст със соларен знак с точка, соларен знак с кръст, соларен знак розета и знакът У, който също е соларен знак сам по себе си и е символ на главният бог на българите - Слънцето. ;)

Прабългарският календар:

14aec90181a27c135915f87db1b9cecc_LIFE_sm%20(1).jpg

1cf8c17957.jpg

Розета с Космическата Звезда на прабългарите:

1203357549_423_FT2193_.jpg

Prabal8.gif

2.2.jpg

кръгличко... :P

....пак са назъбени.. cool.gif ДЕНТални са :P ... ;) 6-7-мо-ъгълници... cool.gif

• Автор

Благодаря на всички за дадената до момента информация.

Може би е редно да разясня малко повече защо ми е нужен такъв символ.

Мисля да си татуирам две лични имена на глаголица (засега виждането ми е да са разположени водоравно, едно до друго) , но не искам да стоят само "голи" имена, а да са съчетани с някакъв мотив, който по някакъв начин да ги разделя, или част от него да стои между тях, в смисъл да подсказва, че не става въпрос за едно цяло, а за две отделни думи и същевременно да придава по-завършен вид. Надявам се, че успявам да опиша какво искам.

Тъй като надписите са на глаголица искам и мотива да е нещо от онези древни времена, нещо древнобългарско. Доколкото знам славяните са живели по тези земи, затова добавих и за славянски символи. Не съм запознат в детайли с тезите и споровете за славяните по нашите земи, затова не искам да влизам в такъв.

Понеже става въпрос за лични имена, "Дървото на живота" ми се стори удачен вариант като пример за това, което търся, но в никакъв случай не е само той.

Редактирано от Rainbow_Demon (преглед на промените)

3.gif

А този символ на Слънцето колко ъгли и колко зъба има, Раса Лила? :)biggrin.gif

така да- като е изчистен.. ;)

....но я виж колко неща трябваше да изпишеш докато сигнеш до него?... cool.gif и то поради 'родна привързаност'?...то килими ли, то розетки ли назъбени...? biggrin.gif .. Нищо, че следват кръга?.. Вуж вътре духа колкое назъбен?..

Кръгът е Вселената, а Точката в центъра е Бог, който е създател, но отвъд нея. Кръг без точката в центъра е самсара- вечен кръговрат в матрицата-пак кофтар... а като сложили трионните форми в кръга означава- УЖАСТ В МАТЕРИЦАТА... ohmy.gifcool.gif

тука няма да поставям понятия Шива, Майа и Кришна, за да не се натопорчиш пак с 'Луна в Овне'... biggrin.gif

...много просто-славяните са нордически племена, а българите от централо-азиатските степи. Едните са от рода на готи-сакси и келти, а другите са тюрки..

Като погледнеш днес народопсихологията и културата на едни Норвежци ги сравни с едни Турци cool.gif ... и ще видиш разликата... макар и в общ план... тъй като старите Норвежци и днешните руснаци са далече от това що са били Славяните преди.. Славяните преди ги сравни с миролюбивите друиди.. докато прабългарите с викингите... ;)

Благодаря на всички за дадената до момента информация.

Може би е редно да разясня малко повече защо ми е нужен такъв символ.

Мисля да си татуирам две лични имена на глаголица (засега виждането ми е да са разположени водоравно, едно до друго) , но не искам да стоят само "голи" имена, а да са съчетани с някакъв мотив, който по някакъв начин да ги разделя, или част от него да стои между тях, в смисъл да подсказва, че не става въпрос за едно цяло, а за две отделни думи и същевременно да придава по-завършен вид. Надявам се, че успявам да опиша какво искам.

Тъй като надписите са на глаголица искам и мотива да е нещо от онези древни времена, нещо древнобългарско. Доколкото знам славяните са живели по тези земи, затова добавих и за славянски символи. Не съм запознат в детайли с тезите и споровете за славяните по нашите земи, затова не искам да влизам в такъв.

Понеже става въпрос за лични имена, "Дървото на живота" ми се стори удачен вариант като пример за това, което търся, но в никакъв случай не е само той.

2.2.jpg

кръгличко... :super:

Хай ,хай!!!!

Това е много интересно ,ако имаш нещо повече ,хехехе muchas gracias!!!

Много прилича на това

img372gr8.jpg

nn141.jpg

Хай ,хай!!!!

Това е много интересно ,ако имаш нещо повече ,хехехе muchas gracias!!!

Много прилича на това

img372gr8.jpg

nn141.jpg

Да, идентично е.

Хай!

Да, идентично е.

Хай!

А това идентично ли е?.. cool.gif

kanatitsayantra.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Yantra

Оф, Люцка, заричам се вече и да не разчитам и 33% на Уикито, тъй като само пред 1-2 месеца текста за Шри-Янтра бе по-автентичен, а сега е изманипулиран. Примерно пише сега , че това е 'диаграма на Лакшми', като същевремемно пише, че е на Шива.

ohmy.gif

Диаграмата 'Шри-Янтра' е на Шива и Майа(НЕ -на Лакшми!). Лакшми е конзорта на Кришна и ако не го иска ще стане Майа...нещо като тебе... biggrin.gif и "ще-не-ще" -ще се залепи за Сатурн(Шива), поради телесното си разбиране за екзистенцията.

Освен това от текса е изтрито това, че Шри Янтра е 'ТЕЛЕСНАТА МАШИНА'...но ги разбирам другарите ашкенази-хазари...нали и те са краднали от 'Шри Янтра' своята 'Меган Давид'?! :)

Ето защо човек не трябва да разчита, особено за култови, религиозни теми на Уики:

http://judicial-inc.biz/wikipedia.htm

"Индианска пеперуда" е тъкмо "Астрална пеперудка", която каца от планетарна система на планетарна система в маатер. космос или още 'самсара-растафара'. ;) Индианците са НАГА-МАЙАни. ;)

Майанските килими са същите като чипровските- няма как да са други! все един култ изповядват!--МАЙА. cool.gif

mayanrug.jpg

...все три-они и три-гони ... cool.gif

А това идентично ли е?.. cool.gif

kanatitsayantra.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Yantra

Оф, Люцка, заричам се вече и да не разчитам и 33% на Уикито, тъй като само пред 1-2 месеца текста за Шри-Янтра бе по-автентичен, а сега е изманипулиран. Примерно пише сега , че това е 'диаграма на Лакшми', като същевремемно пише, че е на Шива.

ohmy.gif

Диаграмата 'Шри-Янтра' е на Шива и Майа(НЕ -на Лакшми!). Лакшми е конзорта на Кришна и ако не го иска ще стане Майа...нещо като тебе... biggrin.gif и "ще-не-ще" -ще се залепи за Сатурн(Шива), поради телесното си разбиране за екзистенцията.

Освен това от текса е изтрито това, че Шри Янтра е 'ТЕЛЕСНАТА МАШИНА'...но ги разбирам другарите ашкенази-хазари...нали и те са краднали от 'Шри Янтра' своята 'Меган Давид'?! ;)

Ето защо човек не трябва да разчита, особено за култови, религиозни теми на Уики:

http://judicial-inc.biz/wikipedia.htm

"Индианска пеперуда" е тъкмо "Астрална пеперудка", която каца от планетарна система на планетарна система в маатер. космос или още 'самсара-растафара'. ;) Индианците са НАГА-МАЙАни. ;)

Майанските килими са същите като чипровските- няма как да са други! все един култ изповядват!--МАЙА. cool.gif

mayanrug.jpg

...все три-они и три-гони ... cool.gif

О, да, верно, чудех се още на какво ми прилича канатицата, благодаря, че ме подсети, разбира се - Шри Янтра.

Споко, зная коя е мандалата на Лакшми. ;)

Камала

48493167.gif

• Автор
Има много символи ,които можеш да вплетеш,едното е герба на "Боруй" или орела на Испор!

Признавам си, че нямам представа за герба на "Боруй", а за орела на Аспарух само съм чувал, т.е. не съм виждал избражение

Признавам си, че нямам представа за герба на "Боруй", а за орела на Аспарух само съм чувал, т.е. не съм виждал избражение

орелЪт на Исперих

photo0019s.jpg

Лъвицата на Берое

starazagorahm11.jpg

Орелът е символ на Скорпионът. Заедно с Лъвът -маркират 2 фиксирани знака в края на настоящите юги. http://3.bp.blogspot.com/_5X4JrFsBMHE/SYii...i-Yukteswar.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.