Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за Boot диск

Featured Replies

Такааа,омазах нещата с една програма за визуални стилове на XP(въпреки че се бях зарекъл такива да не ползвам)и се наложи да преинсталирам.От два диска със XP и един със 2003 SP1 не детектва нищо.Държа да кажа че XP-тата съм ги качвал многократно и са бутабъл.Направих от Биоса да буутва от CD-to и неще.Като дойде момента да буутне казва че няма буут диск и тръгва да си зарежда каквото си знае.Изкопах един Уиндоус 98 който компютъра засече и форматирах и го инсталирах.Оказа се че серийният ми номер е невалиден(сега на работата си набавих ;)).Днес взех и дискета която да накара XP да тръгне,другия вариант е върху 98 да кача XP(ще кажа резултата довечера,сега съм на работа).Та въпроса е дали на някой от вас се е случвало да не му детектне бутващия диск на XP и как сте се оправили.

здравей,

Имам питане преди да започна да ти помогна.

Когато буутнеш от системната дискета захапва ли ти я?

Ако я захапе и ти даде да влезнеш в СД-Рома защо не го инсталнеш уиндоуса под дос??

Влизаш в папката I386

И след това мишеш winnt

И така ще ти трагне инсталацията и ще си качиш уиндоуса без проблем.

Поне аз така права когато нямам буултабал диск на ХП или на някоя операционна система. Просто си имам една системна дискета на 98 и нямам проблем.

Надявам се да съм помогнал

С уважение:SCORPIO

dragozow, на мен ми се случи съвсвем скоро. Един приятел не беше забелязъл, че антивирусът му е с изтекъл лиценз и се беше напълнил с вируси. Един от вирусите беше някакъв Stealth, който прави симулация на лоши сектори на HDD прогресивно и маса други поразии. Даже това, дето е написал SCORPIO не помогна. После пуснах Hirens BootCD (http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=8077&hl=hirens) последна версия и успях да изчистя вирусите, но после пак не искаше Boot CD и пр. Наложи се да направя Format, защото OС беше непоправимо повредена не само от вируси, ами този приятел се беше опитвал допълнително сам да поправи нещата...

Edit: Преди Format се наложи да трия и създавам наново партишъни и т.н.

N.B. Все пак това това е изолиран случай и не трябва да служи за пример. Имаш проблем - веднага Format. Винаги трябва да се използват всички възможности за Repair.

• Автор

При мен можеше и да се оправят нещата ама Уиндоуса беше на 6 месеца и си му беше време вече(нямаше вируси и повредени регистри).Системна дискета вече имам,изпросих си я в един компютърен магазин от продавача и довечера ще пробвам с нея(би трябвало да стане),ако ли не ще регистрирам Уиндоус 98 който качих снощи и ще кача XP-to върху него.Няма да правя отделни партишъни защото харда е малък(20гб).За това с Дос-а не съм сигурен много в уменията си ама ще се пробвам ако не става при първите два варианта.

Еееей колко е лошо без компютър,снощи за пръв път от незнам колко години си легнах в 22:00ч и гледах телевизия ;)

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

• Автор

Извинявайте че ъпвам темата ама трябва да видите.Значи снощи качих XP-to върху 98 и тръгна както очаквах.След инсталацията на XP се оказа че се е интталирало на D:/,а на C:/ с размер 2 гб остана Уиндоус 98.Въпроса е мога ли на дяла с 98 да дам десен бутон и "format" и дали така ще изтрие всичко?Местенцето си ми трябва защото както споменах харда ми е малък.Има ли особености при работата с Партишън меджик с която искам да обединя двата дяла след това и дали инсталираните до момента програми ще останат активни или трябва да ги качвам наново?

Извинявайте че ъпвам темата ама трябва да видите.Значи снощи качих XP-to върху 98 и тръгна както очаквах.След инсталацията на XP се оказа че се е интталирало на D:/,а на C:/ с размер 2 гб остана Уиндоус 98.Въпроса е мога ли на дяла с 98 да дам десен бутон и "format" и дали така ще изтрие всичко?Местенцето си ми трябва защото както споменах харда ми е малък.Има ли особености при работата с Партишън меджик с която искам да обединя двата дяла след това и дали инсталираните до момента програми ще останат активни или трябва да ги качвам наново?

<{POST_SNAPBACK}>

Това дето си го намислил е "лудост" откъдето и да го погледнеш.

Говоря по-точно за идеята да обединиш двата дяла.

Проблема се състои в това че ако обединиш дяловете, D: най-вероятно ще стане C: и тогава гориш - Windows XP няма да се намери :) .Казвам го от личен опит. Тогава се наложи да преинсталирам.

Пробва ли да стартираш инсталацията на XP с досовската дискетка?

Ако става най- добре си го инсталирай на чисто. Също бях гледал стартираща дискета специално за XP в download.bg .

Що се отнася до това дали можеш да изтриеш 98 безопасно , виж кой дял на диска ти е bootable(по скоро активен).Ако 98 е активния - ще го мислим.

Ако XP е активния май-може да се оттървеш от 98 без да се замисляш.

Разбира се ще останат програмите само от Program Files в D: където ти е XP.

Аз лично те съветвам да почнеш отначало с инсталацията.

Една чиста инсталация е най доброто.

• Автор

Абе няма да качвам всичко наново.По дефаулт буутва XP-to.В такъв случай мога ли да дам формат на дяла с 98 поне да си ползвам мястото?Пробвах с дискетата ама казва че няма boot диск,а пробвах с два такива които съм качвал много пъти даже и на служебния лаптоп който няма флопи.Пробвах с един 2003 SP1 и пак нищо.Май ще седя така ама поне ако мога да използвам мястото на 98 защото той не ми трябва и едва ли ще го стартирам и един път.Занимавка ми е да качвам отново всички програми и да им правя персонални настройки.Та безопасно ли е дам десен бутон на дяла и формат?

Това че стартира XP по подразбиране нищо не ми говори.

Стартирай Partition Magic за дос например и виж кой дял е активен (active).

Освен това погледни и дали този дял D: изобщо е bootable( т.е Primary).

Допълнение:

С други думи търсим да разберем къде Windows XP е сложил боотващите файлове.

Има вероятност това да е C: , което ще е много неприятно.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Аз на двата си компютъра съм с XP на втория дял, а на единия това ми е единствения Win. На C няма ОС. Просто затрии папките Windows(или там както се казва) Program files, My Documents. Абе всичко което не ти трябва, без boot.ini. Освен това можеш да го накараш(bootloader-а де) да зарежда направо XP-то, без да изчаква едиколко си секунди за избор. Ама ако затриеш boot.ini или ако смениш номера на дяла на който е ОС-а ще се наложи отначало да я слагаш. Не че няма други начини, ама не е сигурно дали ще стане. Имам предвид, ако обединиш двата дяла, без затриване на информацията от втория, в boot.ini да посочиш, че XP-то е на първия, а не на втория дял. Абе ти решаваш. Успех.

Edit:

Навсякъде където съм писал втория дял да се разбира третия, или на който там ти е XP-то, че нещо май не съм разбрал

Редактирано от lastcyrol (преглед на промените)

• Автор

Не ми е под ръка компа сега(на работа съм).Довечера ще вляза в C:/ и ще делна всичко(незнам дали ще ми позволи де).А как да накарам после при стартиране на компа да не брои до 30 сек преди да буутне XP,а да го прави директно?Въпроса е да ползвам мястото на 98 за нещо полезно защото както споменах мястото е малко на компа.Уиндоус 98 гледам заема около 1.6гб при инсталирано състояние.

Не ми е под ръка компа сега(на работа съм).Довечера ще вляза в C:/ и ще делна всичко(незнам дали ще ми позволи де).А как да накарам после при стартиране на компа да не брои до 30 сек преди да буутне XP,а да го прави директно?Въпроса е да ползвам мястото на 98 за нещо полезно защото както споменах мястото е малко на компа.Уиндоус 98 гледам заема около 1.6гб при инсталирано състояние.

<{POST_SNAPBACK}>

1.6ГБ... 98-ата е общо взето около 300-400мб с най-основните си неща.. да стигне 600-700 при доста накичени неща от инсталацията... ама 1.6гб за 98-а :) .... ХР-о ми е по-малко....

А иначе по въпроса за 30-е секунди - Start Button -> Run -> пишеш msconfig -> ENTER -> отиваш в четвъртия таб най-горе BOOT.INI -> В дясно пише timeout -> нагласяш си го на колкото искаш... в секунди. Това е. Успеш.... и внимавай какво изтриваш, защото така като четох оставам с впечатлението, че С: ти е активния дял и ако скапеш там нещо ще стане лошо...

<{POST_SNAPBACK}>

properties (на my computer) >Advanced>Start up and Recovery >Settings.

Time to display list of operation sistems.

Махни отметката.

1.6ГБ... 98-ата е общо взето около 300-400мб с най-основните си неща.. да стигне 600-700 при доста накичени неща от инсталацията... ама 1.6гб за 98-а :yanim: .... ХР-о ми е по-малко....

Вярно е това.

Внимавай да не изтриеш не каквото трябва.

Аз лично не съм инсталирал XP върху 98 (инсталирал съм ги заедно) и не съм сигурен какво става тогава.

Значи снощи качих XP-to върху 98 и тръгна както очаквах.След инсталацията на XP се оказа че се е интталирало на D:/,а на C:/ с размер 2 гб остана Уиндоус 98.

<{POST_SNAPBACK}>

Ти направи ли партишъни преди инстала?Не оказа ли къде да се зареди ХР?

Използва ли програма за инсталиране на друга опер.система/като partition magic 8/

Защото останах с впечетление,че 98 ти е разделило харда и оттам ХР така ти се е инсталирало,че да се омешат двете,защото :

Уиндоус 98 гледам заема около 1.6гб при инсталирано състояние.

е невъзможно!/както бе писано/

Успех!

• Автор

Ами като дам пропъртийс на дяла на който е 98 показва че заетото място е 1.6гб от 2 гб което ме кара да мисля че е така.Не съм ползвал Партишън меджик.

• Автор

Пак ще ъпна темата да да го видите,предварително се извинявам за това и моля екипа да ме разбере :cupid:.Значи при стартиран XP отидох на C:/ където е инсталиран 98 и първо затрих Program files,след това юзъра и най-накрая папката Windows.Както вече казах при инсталиран 98 показваше че са заети 1.6гб от 2гб.След процедурата извършена от мен свободното място е 1.9гб което ще мога да използвам за някои по-полезни неща от Уиндоус 98 :).100-ина мегабайта останаха заети(явно от някакви скрити файлове на Уиндоус),но това не ми пречи.По default компютъра си стартира XP който е на друг дял с размер 18гб.Това е засега,оправих се.

Супер.

Важното е че си го направил както ти харесва.

:cupid:

Допълнение:

Сетих се къде са се дянали 100 МБ.

Отишли за свап на windows 98.

Може да го махнеш така:

explorer>tools>folder options>view

Там имаш една отметка на "Hide protected operation system files" - махни я.

Също и на "Hidden Files and Folder" дай да ги показва.

Отиди на C: и изтрий pagefile.sys или както се казва.

После може да върнеш настройките на експлорера.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.