Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Настройка на TV-OUT при NVidia

Featured Replies

Kubuntu 9.04 - Значи инсталирах си драйверите които си дойдоха по линията :cool: Сега се опитвам да си настроя ТВ-то, но срещам малко трудности. При режим TwinView имам картина и на двата монитора, но на ТВ-то е доста орязана въпреки че си правя и резолюцията. После пробвах Separate X - тук стана така, че основния ми монитор стана ТВ-то, а Десктоп-а нямаше картина. После в същия режим отметнах "Xinerma" - стана така, че и на двата монитора имам картина, но пак основния монитор е ТВ-то, а на Десктоп-а си ми я май като отделен монитор - абе получи се така както искам с тази разлика, че искам основния монитор да си  ми е Десктоп-а. Направи ми впечатление, че в настройките на NVidia, ТВ-то е с "Screen Number -0", а LG монитора - Screen Number -1. Предполагам, че и от тука идва проблема, но в самите опции няма настройка за промяна на това. Пробвах да променя xorg.conf файла, като сменя номерата на двата монитора, но без ефект, въпреки, че съм го отворил с kdesudo /usr/bin/nvidia-settings - давам му SAVE, но като го отворя после пак си седи както си беше. Или аз немога да го променя както трябва - незнам. Ето как изглежда файла, удебелил съм мястото което се опитвам да променя:

# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings

# nvidia-settings:  version 1.0  (buildd@palmer)  Sun Feb  1 20:21:04 UTC 2009

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)

#

# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using

# values from the debconf database.

#

# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.

# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)

#

# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*

# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg

# package.

#

# Note that some configuration settings that could be done previously

# in this file, now are automatically configured by the server and settings

# here are ignored.

#

# If you have edited this file but would like it to be automatically updated

# again, run the following command:

#  sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "ServerLayout"

Identifier    "Default Layout"

Screen      0  "Screen0" 1680 141

Screen      1  "Screen1" 0 0

InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"

InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"

EndSection

Section "Module"

Load          "glx"

EndSection

Section "ServerFlags"

# Removed Option "Xinerama" "0"

# Removed Option "Xinerama" "1"

Option        "DontZap" "True"

Option        "Xinerama" "1"

EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default

Identifier    "Keyboard0"

Driver        "kbd"

EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default

Identifier    "Mouse0"

Driver        "mouse"

Option        "Protocol" "auto"

Option        "Device" "/dev/psaux"

Option        "Emulate3Buttons" "no"

Option        "ZAxisMapping" "4 5"

EndSection

Section "Monitor"

Identifier    "Configured Monitor"

EndSection

Section "Monitor"

Identifier    "Monitor0"

VendorName    "Unknown"

ModelName      "TV-0"

HorizSync      30.0 - 83.0

VertRefresh    56.0 - 75.0

EndSection

Section "Monitor"

Identifier    "Monitor1"

VendorName    "Unknown"

ModelName      "LG W2242"

HorizSync      30.0 - 83.0

VertRefresh    56.0 - 75.0

EndSection

Section "Device"

Identifier    "Configured Video Device"

Driver        "nvidia"

Option        "NoLogo" "True"

EndSection

Section "Device"

Identifier    "Device1"

Driver        "nvidia"

VendorName    "NVIDIA Corporation"

BoardName      "GeForce 9500 GT"

BusID          "PCI:1:0:0"

Screen          1

EndSection

Section "Device"

Identifier    "Device0"

Driver        "nvidia"

VendorName    "NVIDIA Corporation"

BoardName      "GeForce 9500 GT"

BusID          "PCI:1:0:0"

Screen          0

EndSection

Section "Screen"

Identifier    "Default Screen"

Device        "Configured Video Device"

Monitor        "Configured Monitor"

DefaultDepth    24

EndSection

Section "Screen"

# Removed Option "metamodes" "DFP: 1680x1050_60 +0+0"

# Removed Option "metamodes" "DFP: nvidia-auto-select +0+0"

Identifier    "Screen1"

Device        "Device1"

Monitor        "Monitor1"

DefaultDepth    24

Option        "TwinView" "0"

Option        "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"

Option        "metamodes" "DFP: 1680x1050 +0+0"

SubSection    "Display"

Depth      24

EndSubSection

EndSection

Section "Screen"

# Removed Option "metamodes" "TV: 1024x768 +0+0"

# Removed Option "TwinView" "0"

# Removed Option "metamodes" "1680x1050 +0+0"

# Removed Option "TwinView" "1"

# Removed Option "metamodes" "TV: nvidia-auto-select +1680+0, DFP: 1680x1050 +0+0"

# Removed Option "metamodes" "DFP: 1680x1050 +0+0"

# Removed Option "metamodes" "TV: nvidia-auto-select +0+0"

# Removed Option "metamodes" "TV: 1024x768 +0+0"

# Removed Option "metamodes" "TV: 1024x768 +328+141, DFP: nvidia-auto-select +0+0"

Identifier    "Screen0"

Device        "Device0"

Monitor        "Monitor0"

DefaultDepth    24

Option        "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"

Option        "TwinView" "0"

Option        "metamodes" "TV: 1024x768 +0+0"

SubSection    "Display"

Depth      24

EndSubSection

EndSection

Забравих да спомена, че пробвах и режим "Clone" - като предвижа единиия монитор в/у другия (благодарение на trosho) - това също би ме устроило, ако се получи както трябва, но тука ТВ-то пак предава само част от основната картина, въпреки че му сменям резолюцията. Единствено, когато дам и на двата монитора еднаква резолюция (това го четох някъде) се получава горе-долу добре, въпреки че пак се губи част от картината, но по-малка. Кажете какво да пробвам още, че аз се изчерпах :P

icemans, в листинга може да изтриеш редовете съдържащи "# Removed Option". От темата ти в другия форум може да изтриеш моя nickname, защото там не съм регистриран и ще се чудят кой е този.

Когато искаш да запишеш "чист" xorg.conf, махни отметката на "Merge with existing file" в Save... диалоговия прозорец. Ако имаш грешен запис в съществуващия xorg.conf, програмата може да даде грешка "PARSE ERROR:" и да не можеш да запишеш файла (при мен се получи заради ред, започващ с "Disable").

Относно орязаната картина на TV-то, да не би да се дължи на OverScan? Опитай да оправиш настройката в nvidia-settings. Ако не става от там, може да опиташ написаното тук:

...as for overscan, add this line to your screen section of your xorg.conf (the one that configs your TV, not the monitor):

Code:

Option         "TVOverScan" "0.0"
the 0.0 sets the amount of overscan you want. the valid values are between 0.0 (no overscan) and 1.0 (maximum overscan).
Добре е да добавиш към xorg.conf и тези - Option "TVStandard", Option "TVOutFormat", като видиш подходящите стойности от страницата на mythTV (в зависимост от връзката към TV-то). Помисли също дали опции HorizSync и VertRefresh от секцията на телевизора трябва да са с такива стойности. Не знам защо при теб TV-то е първи екран. Освен да опиташ ръчно да размениш стойностите на Screen в Section "Device". За друго не се сещам. Мога да ти помогна само с работещи при мен xorg.conf файлове. Ето един за режим "Separate X Screen", при който за телевизора съм задал резолюция по-ниска от тази на монитора (изтрил съм излишните секции):

# nvidia-settings:  version 1.0  (buildd@palmer)  Sun Feb  1 20:21:04 UTC 2009

Section "ServerLayout"

Identifier     "Layout0"

Screen      0  "Screen0" 800 0

Screen      1  "Screen1" LeftOf "Screen0"

InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"

InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"

EndSection

...

Section "Module"

Load           "dbe"

Load           "extmod"

Load           "type1"

Load           "freetype"

Load           "glx"

EndSection

Section "ServerFlags"

Option         "Xinerama" "0"

EndSection

...

Section "Monitor"

# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid

Identifier     "Monitor0"

VendorName     "Unknown"

ModelName      "PHILIPS 107P5"

HorizSync       30.0 - 97.0

VertRefresh     50.0 - 160.0

Option         "DPMS"

EndSection

Section "Monitor"

# HorizSync source: xconfig, VertRefresh source: xconfig

Identifier     "Monitor1"

VendorName     "Unknown"

ModelName      "TV-0"

#HorizSync       30.0 - 97.0

#VertRefresh     50.0 - 160.0

Option         "DPMS"

EndSection

Section "Device"

Identifier     "Device0"

Driver         "nvidia"

VendorName     "NVIDIA Corporation"

BoardName      "GeForce 6600"

BusID          "PCI:1:0:0"

Screen          0

EndSection

Section "Device"

Identifier     "Device1"

Driver         "nvidia"

BusID          "PCI:1:0:0"

Screen          1

EndSection

Section "Screen"

Identifier     "Screen0"

Device         "Device0"

Monitor        "Monitor0"

DefaultDepth    24

Option         "TwinView" "0"

Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"

Option         "metamodes" "CRT: 1024x768_85 +0+0; CRT: 1024x768 +0+0"

SubSection     "Display"

Depth       24

EndSubSection

EndSection

Section "Screen"

Identifier     "Screen1"

Device         "Device1"

Monitor        "Monitor1"

DefaultDepth    24

Option         "TwinView" "0"

Option         "metamodes" "TV: 800x600 +0+0"

SubSection     "Display"

Depth       24

EndSubSection

EndSection
В този случай на екрана на телевизора няма картина, докато не се log-на. Проявява се и онзи бъг (при Kubuntu), при който прозорецът на приложение, стартирано от един екран, се показва на другия екран. Ето и файла за режим "TwinView" и настройка на двата екрана един до друг (DualView):

# nvidia-settings:  version 1.0  (buildd@palmer)  Sun Feb  1 20:21:04 UTC 2009

Section "ServerLayout"

Identifier     "Layout0"

Screen      0  "Screen0" 0 0

EndSection

...

Section "Module"

Load           "dbe"

Load           "extmod"

Load           "type1"

Load           "freetype"

Load           "glx"

EndSection

Section "ServerFlags"

EndSection

...

Section "Monitor"

# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid

VendorName     "Unknown"

ModelName      "PHILIPS 107P5"

HorizSync       30.0 - 97.0

VertRefresh     50.0 - 160.0

Option         "DPMS"

EndSection

Section "Device"

Identifier     "Device0"

Driver         "nvidia"

EndSection

Section "Screen"

Identifier     "Screen0"

Device         "Device0"

DefaultDepth    24

Option         "TwinView" "1"

Option         "metamodes" "CRT: 1024x768_85 +800+0, TV: 800x600 +0+0; CRT: 1024x768 +0+0, TV: NULL"

SubSection     "Display"

Depth       24

EndSubSection

EndSection
И в този случай картината се появява на телевизора след като се log-на. За да се види разликата между двата, може да ги запишеш в два файла (напр. първия в xorg.conf.Separate, а втория в xorg.conf.Dual) и да ги сравниш с команда: diff -ibE xorg.conf.Separate xorg.conf.Dual (линиите с "<" са в първия, а линиите с ">" са във втория). За да не пускам още един дълъг листинг за файла с натройка "TwinView" и Clone mode, ще пусна само разликата межу него (линиите започват с ">") и този с "TwinView" и DualView mode (линиите започват с "<"):
trosho@ubuntu:~/Desktop$ diff -ibE xorg.conf.Dual xorg.conf.Clone 

66c66

<     Option         "metamodes" "CRT: 1024x768_85 +800+0, TV: 800x600 +0+0; CRT: 1024x768 +0+0, TV: NULL"

---

>     Option         "metamodes" "CRT: 1024x768_85 +0+0, TV: 1024x768 +0+0; CRT: 1024x768 +0+0, TV: NULL"

Вижда се, че при последния файл телевизорът е настроен на същата резолюция като монитора (1024x768) и разликата е в това, че екраните се припокриват (+0+0 и за двата).

Съжалявам за дългия пост, но са включени няколко дълги листинга.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

• Автор

Вече не знам какво да пробвам! Явно моята работа няма да стане! Значи вчера след като махнах и сложих драйвера наново от "Hardware Drivers" и изненадващо в Separate X режима вече като Device 0 ми беше монитора, а ТВ-то -1. Днес обае като го пуснах и видях, че отново TВ-то ми е Device - 0, а декстопа - 1.Това добре, но от тук нататък нищо. Значи в режим:

Separate X - на единият монитор имам картина, а на другият черен екран и само едно "Х" като курсор на мишката (trosho, казваш, че при това положение трябва да се логна, но как точно). Значи когато драйвера ми разпознава десктопа като Device - 0 имам картина на него, а на ТВ-то черен екран и обратното - днес като вече десктопа ми беше DEVICE 1, а ТВ-то - 0 имах картина на ТВ-то, а на десктопа - черен екран (логично щом единия е 0, а другия 1, но не мога да разбера как се омазва това разпознаване - дали има значение това, че десктопа ми е по DVI не знам). М/у другото преди малко пак си направих опит да махна и сложа драйвера наново и пак всичко беше ОК - Desktop-a - Device 0, но след няколко рестарта, докато си правих различните варианти и пак се обърнаха.

Режим Separate X с отметка на Xinerma - тука се получиха два независими монитора, но бъг - някой приложения които стартирам на десктоп-а ми излизат на ТВ-то и става малко объркващо.

Режим Twin View - подобно на предното - пак два независими монитора, като си мятам нещата от единия на другия, но пак се губи картина на ТВ-то.

Режим Twin View - Clone - тука стана ясно, че и двата монитора трябва да са с еднаква резолюция, което мен не ме устройва.

Пробвах в този режим и това:

Option "TVOverScan" "0.0"
, като го слагах в секцията на Monitor и на Device с различните стойности (веднъж 0.0 и веднъж 1.0), но без никакъв резултат.

Вече не знам какво да правя и дали си заслужава - изгубих сума време само затова нещо, а има толкова още неща които трябва да свърша!

По принцип най-би ме устроил вариант с клониране - каквото се вижда на едииния монитор - това и на другия, но в краен случай ще направя и компромис!

Странно е това, че се променя номерацията на Screen. Тук има посочени опции (Option "ConnectedMonitor"), които може да се сложат в Section "Device" и да укажеш точно какво е свързано ("CRT"; "DFP"; "TV" - при две секции "Device") или в какъв ред е свързано ("CRT, TV"; "DFP, TV" - при една секция "Device", както е при използването на TwinView). Има и още една опция за заобикаляне на проблеми при използване на DVI изхода (Option "UseDisplayDevice" "DFP"), за която е писано тук, но не знам дали се отнася за твоя случай.

Обаче... Бях ти дал и линк към тези постове, в които е казано:

"KDE 4 does not support Multihead X ( or Multiscreen X )" (източник ...)

Така че и да добавяш тези опции към xorg.conf, ако това не се е променило, нищо не можеш да направиш. Аз съм с Ubuntu и тук картината се появява и на монитора, и на телевизора. Но и при GNOME има проблем (описан е тук). Затова може би е по-добре да не се мъчиш с тази настройка ("Separate X screen").

Лошото е, че и при TwinView имаш проблеми. Не разбирам точно значението на "губи се картина на ТВ-то".

Да не би да имаш предвид това, че TV-то е с по-ниска резолюция и не показва такава площ, каквато показва монитора? Според мен, това е нормално и не е проблем. Ако не виждаш панела с менюто в този режим (и при изключена Xinerama), също е нормално.

В момента при тези настройки - CRT: 1024x768, TV: 800x600, dual view; съм пуснал филм, преместил съм го на телевизора и съм максимизирал прозореца на плейъра. Виждам същото, което се вижда и на монитора, но при по-ниска резолюция. Като превключа на Full Screen, картината също е нормална. Мога да я разтегна или свия в някакви граници с плъзгача на TV OverScan в контролния панел (nvidia-settings):

nvidiasettingstvoversca.th.png

При мен тази настройка работи. Странно е защо при теб не се получава. Възможно ли е compiz или някакви пуснати ефекти на KDE4 да правят тези мизерии? Ако ги имаш пуснати, опитай да ги спреш и да видиш как е положението без тях.

Вече изчерпах идеите си за справяне с тези проблеми. Повече информация може да има в документацията на официалния сайт - цък.

Ако някой има други идеи, нека да ги сподели.

• Автор

Ами под това, че ми се губи картина разбирам точно това, че не се вижда нацяло. А м/у другото това което ти си дал в режим "Clone" ли е? Защото при мене в режим Twin View няма опции за OverScan

07cbb2eaed19b0d5.png

А ето и как ми е настроен в момента

834d69dbbb324bca.png

При това положение - на ТВ-то имам съвсем различен тапет и ми е като отделен монитор - мога само да си прехвърлям неща от единия на другия! И още нещо искам да те питам - При режим Separate X, когато на единия монитор имам само черен екран, казваш, че трябва да се логна за да се появи - как става точно? Примерно на Десктопа всичко е ОК, но на ТВ-то черен екран само с един черен Х като курсор на мишката! Благодаря ти за нервите които хвърляш - на път съм да я зарежа тази опция!

П.П. Значи сега пробвах да го направя в режим Clone, за да видя дали ще се появи опция за OverScan в менюто, но не! Даже ми прави впечатление, че при опциите не пише, че е Clone, въпреки, че аз му давам Clones и после Save X. Ето как изглежда след рестарт:

034d0bd142cca2b3.png

Може би и това не се поддържа в 9.04 - то какво ли се поддържа?! Ако искаш дай ми ти xorg.conf файла си при настройка с различна резолюция на двата монитора и да пробвам при мене как ще се получи. Виж при тебе с това Overscan, ако можеш да си настройваш това което се вижда на ТВ-то е идеално и може би това ми трябва и на мене!

• Автор

По-молба на trosho ще кача две xorg.conf листи при два режима. Значи първият режим е Twin View с Clones, въпреки, че след рестарта при настройките на Nvidia не се вижда да са Clones, макар че са един в/у друг (както се вижда от горния пост). Това положение най-би ме устроило, ако на ТВ-то може да се види цялата картина, а не както е в момента - една част от Десктоп-а. Може би липсата на опцията Overscan, както е при trosho, предполага този проблем. Както и да е - ето го и файла:

# nvidia-settings: version 1.0 (buildd@palmer) Sun Feb 1 20:21:04 UTC 2009

Section "ServerLayout"

Identifier "Layout0"

Screen 0 "Screen0" 0 0

InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"

InputDevice "Mouse0" "CorePointer"

EndSection

Section "Files"

EndSection

Section "Module"

Load "dbe"

Load "extmod"

Load "type1"

Load "freetype"

Load "glx"

EndSection

Section "ServerFlags"

Option "Xinerama" "0"

EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default

Identifier "Mouse0"

Driver "mouse"

Option "Protocol" "auto"

Option "Device" "/dev/psaux"

Option "Emulate3Buttons" "no"

Option "ZAxisMapping" "4 5"

EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default

Identifier "Keyboard0"

Driver "kbd"

EndSection

Section "Monitor"

Identifier "Monitor0"

VendorName "Unknown"

ModelName "TV-0"

HorizSync 28.0 - 55.0

VertRefresh 43.0 - 72.0

Option "DPMS"

EndSection

Section "Device"

Identifier "Device0"

Driver "nvidia"

VendorName "NVIDIA Corporation"

BoardName "GeForce 9500 GT"

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Screen0"

Device "Device0"

Monitor "Monitor0"

DefaultDepth 24

Option "TwinView" "1"

Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"

Option "metamodes" "TV: nvidia-auto-select +0+0, DFP: nvidia-auto-select +0+0"

SubSection "Display"

Depth 24

EndSubSection

EndSection

Следващия режим е само Twin View без Clones (двата монитора са един до друг в настройките на nvidia). Тука имам два монитора с различни тапети, като мога да си пращам неща от единия на другия, но на ТВ-то пак се губи част от картината. Примерно ако си преместя браузъра там виждам само част от него, като не се виждат равни части от всичките му страни, мисля.

# nvidia-settings: version 1.0 (buildd@palmer) Sun Feb 1 20:21:04 UTC 2009

Section "ServerLayout"

Identifier "Layout0"

Screen 0 "Screen0" 0 0

InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"

InputDevice "Mouse0" "CorePointer"

EndSection

Section "Files"

EndSection

Section "Module"

Load "dbe"

Load "extmod"

Load "type1"

Load "freetype"

Load "glx"

EndSection

Section "ServerFlags"

Option "Xinerama" "0"

EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default

Identifier "Mouse0"

Driver "mouse"

Option "Protocol" "auto"

Option "Device" "/dev/psaux"

Option "Emulate3Buttons" "no"

Option "ZAxisMapping" "4 5"

EndSection

Section "InputDevice"

# generated from default

Identifier "Keyboard0"

Driver "kbd"

EndSection

Section "Monitor"

Identifier "Monitor0"

VendorName "Unknown"

ModelName "TV-0"

HorizSync 28.0 - 55.0

VertRefresh 43.0 - 72.0

Option "DPMS"

EndSection

Section "Device"

Identifier "Device0"

Driver "nvidia"

VendorName "NVIDIA Corporation"

BoardName "GeForce 9500 GT"

EndSection

Section "Screen"

Identifier "Screen0"

Device "Device0"

Monitor "Monitor0"

DefaultDepth 24

Option "TwinView" "1"

Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"

Option "metamodes" "TV: nvidia-auto-select +1680+141, DFP: nvidia-auto-select +0+0"

SubSection "Display"

Depth 24

EndSubSection

EndSection

Редактирано от icemans (преглед на промените)

Има нещо много гнило, но не мога да кажа каква е причината.

Най-необичайното е, че в xorg.conf има конфигурирано TV, а не монитор. Също и това, че в "metamodes" първо е TV-то, а след него е монитора.

Нямам представа защо липсва TV OverScan. Може да е от модела на телевизора? Може да е от начина на свързване (изход от видеокарта, вход в телевизора, кабели...)? Може драйверът да не успява правилно да разпознае свързаните неща?

Относно това, че на TV-то виждаш част от размера на десктопа - нали мониторът е на разолюция 1680x1050, а TV-то е с 1024x768, т.е площта на двата екрана е различна. Нека например имаш прозорец 1280x1024 на монитора и го преместиш на телевизора. Е, как да се покаже целият, ако размерите/площта на този прозорец е по-поляма от размерите/площта на другия екран? Би трябвало да преоразмериш прозореца, така че да се вмества в рамките на екрана. Опитай да начертаеш на тази снимка (или на другата) един правоъгълник с онези размери и виж как ще стои на двата екрана.

Това го има и при мен, когато TV-то е на 800x600, а монитора на 1024x768. Но това не ми пречи да си пусна филм, да го преместя на втория екран и там да го максимизирам или да го превключа във Full Screen. Нали това е целта, да се гледат филми на телевизора.

Ще трябва да избереш. Или двата екрана да са на една и съща резолюция, за да виждаш на тях еднаква площ, или мониторът да е на нативната си резолюция, а телевизорът на по-ниска, при което ще имаш различна площ на двата екрана. Дори и да имаш опция TV OverScan, тя с нищо не може да ти помогне. При нея само се разтяга и свива картината на телевизора (променя се запълването на екрана), а не се променя резолюцията.

Относно това, че задаваш "Clone", а след това пише "Position: Absolute" - няма значение, едно и също е. Нали и в двата случая началната точка на двата екрана е +0+0 (горе в ляво).

Ето един сглобен xorg.conf (за Twin View с два екрана един до друг), в който съм наблъскал всички опции, за които e ставало дума. Махнал съм някои секции, които нямат връзка с TV-out. Тях можеш да ги вземеш от друг xorg.conf при теб.

Section "ServerLayout"

Identifier     "Layout0"

Screen      0  "Screen0" 0 0

EndSection

...

Section "ServerFlags"

EndSection

...

Section "Monitor"

VendorName     "Unknown"

ModelName      "LG W2242"

HorizSync      30.0 - 83.0

VertRefresh    56.0 - 75.0

Option         "DPMS"

EndSection

Section "Device"

Identifier     "Device0"

Driver         "nvidia"

BoardName      "GeForce 9500 GT"

EndSection

Section "Screen"

Identifier     "Screen0"

Device         "Device0"

DefaultDepth    24

###Option         "UseDisplayDevice" "DFP"   # опитай с тази опция, ако на монитора не се показва картина

Option         "ConnectedMonitor" "DFP, TV"  # може да помогне при неправилно разпознаване на свързаните устройствата

Option         "TwinView" "1"

Option         "metamodes" "DFP: 1680x1050_60 +0+0, TV: 1024x768 +1680+0"

###Option         "metamodes" "DFP: 1680x1050_60, TV: 1024x768"   # тези две линии (заедно) може да заместят

###Option         "TwinViewOrientation" "RightOf"   # горната линия с "metamodes"; възможните опции са: 

#                                                   # "RightOf" (the default), "LeftOf", "Above", "Below", "Clone" 

Option         "SecondMonitorHorizSync" "28.0-55.0"      # тук може да се зададат честотите

Option         "SecondMonitorVertRefresh" "43.0-72.0"    # на втория монитор (в случая на TV-то)

###Option         "HorizSync"   "DFP-0: 30.0-83.0; TV-0: 28.0-55.0"   # вместо задаването на честотите да е на две 

###Option         "VertRefresh" "DFP-0: 56.0-75.0; TV-0: 43.0-72.0"   # места ("Monitor" и "Screen"), може да е само тук

Option         "TVOutFormat" "COMPOSITE"   # съобрази стойността с начина на свързване на TV-то

Option         "TVStandard" "PAL-D"        # може да пробваш и с другите стандарти за по-добра картина

###Option         "TVOverScan" "0.4"   # тази опция ще работи, ако имаш TV OverScan в контролния панел

SubSection     "Display"

Depth       24

EndSubSection

EndSection

Опитал съм се да съобразя идентификаторите (Identifier) и честотите на монитора и телевизора. Все пак е възможно да има грешки, затова го провери още веднъж и сам прецени дали да го пробваш.

• Автор

Да съгласен съм, че при Clones е нормално да се получава изрязване при различни резолюции, но се надявах поне като пусна филм да си излиза на цял екран (Както при Windows имаше такава опция - Video overlay). Ами остава ми да си го гледам така - да си го местя от единия на другия (това прозвуча като да си го преместя от единия в другия :P ), макар че пак ми се губи картина. Trosho много ти благодаря за всичко, сигурно ти сtroshих нервите, но е хубаво да има такива хора. А за файла който си дал, мисля да го пробвам!

Доста сте изписали, сори ако ще се повторя с някой пост, нямам време да ги изчета, но да си кажа, че при мен проблеми има само с това КДЕ4, под Gnome на separate screen всичко работи перфектно (ъъъ май точно под убунту правеше една мизерия, но за нея друг път). Под КДЕ4 (Кубунту) единствената работеща комбинация беше separate xscreen, НО с отметната xinerma, без xinerma правеше мизерии, пък xinerma много тежи на Х-а (а и vdpau не работи с нея) и не я ползвам, добре че съм с гном :).

Един съвет, когато сменяш нещо от nvidia-settings, го стартирай като root със sudo, след промените, давай save to xconfiguration file (без да даваш apply) след това затваряш и логаут, логин (то си рестартира Х-а и влиза с новите параметри)

@icemans Както говорехме в тази тема, възможността за Full Screen Video Mirroring е била налична само за видеокарти до 7-ма серия, и то под XP. След версия 174.xx на драйверите, няма такава възможност и за тях.

Имам чуството, че се опитваш да постигнеш нещо, което няма как да стане. Дори и под Windows, нещата стоят по същия начин. И при него, в режим Clone, двата екрана са на една резолюция, че даже няма как да промениш тази на TV-то. В режим Dualview - също реже по-големите прозорци и трябва да ги преоразмериш, ако TV-то е на по-ниска резолюция. Даже във Win7 те предупреждава за това. И там си имам проблеми (например като му зададам TVOutFormat-ът да е Composite, то го променя самоволно на нещо друго). Ето и снимки:

wintvoutclone1.th.png wintvoutclone2.th.png win7tvoutdualview.th.png

Надявам се, че преди да пробваш онзи xorg.conf, си добавил липсващите секции. В него съм сложил някои опции като коментари, та ако ти се занимава да можеш да ги пробваш.

Когато махаш драйвера (проблемът от ЛС-то) и ползваш предишен xorg.conf, задължително е да се увериш, че в Section "Device" за Driver е написано името на драйвера, с който ще стартираш. Махнал си nvidia driver и си рестартирал, но в стария xorg.conf, който си използвал, още стои това - Driver "nvidia". Според мен, това е причината да се озовеш в текстовата конзола.

За да стартираш в графична среда, избери "recovery mode" от GRUB менюто. В "Recovery Menu" избираш xfix (ще се използва vesa драйвер, докато инсталираш отново nvidia).

Ако искаш да сменяш дистрибуцията, най-близко до Kubuntu (с КДЕ4) е Linux Mint (KDE Community Edition). Може да опиташ и openSUSE или Mandriva, но трябва да свикваш с разликите при тях.

Дори и да смениш дистрибуцията, много вероятно е пак да имаш същите проблеми. Опитай, ако имаш възможност, да свържеш по различен начин (на различни изходи) монитора и TV-то. До сега не съм виждал телевизор да е настроен като основен екран, както е при теб.

@ tolostoi Всяка информация и помощ е добре дошла.

Проблемът с отваряне на някои приложение на различен екран при "Separate X Screen" го имам и под Ubuntu, и под Mandriva с Gnome. Не мога да кажа дали е така и при останалите с Gnome десктоп. Оправя се лесно с редактиране на менюто (например това - totem U%, се заменя с това - bash -c "totem U%"), но е досадно, ако трябва да се редактират много елементи.

А "vdpau" за какво беше? За хардуерно ускорение на видеото при по-новите видеокарти?

• Автор

Благодаря, ще пробвам като се прибера! Май наистина взех да искам много :sobbing: Ще го гледам на Twin View или под Windows, к'во толкова.

Надявам се, че преди да пробваш онзи xorg.conf, си добавил липсващите секции. В него съм сложил някои опции като коментрари, та ако ти се занимава да можеш да ги пробваш.

Разбира се, че ги добавих, но ще видя дали ще си играя да ги пробвам. Изгубих сума време с това видео и вече май не ми се занимава!

Проблемът с отваряне на някои приложение на различен екран при "Separate X Screen" го имам и под Ubuntu, и под Mandriva с Gnome.

Има го и при мене. Ама то какво ли няма :sobbing:

• Автор

Добре, trosho всичко се оправи след recovery mode, но сега ми насича картината. Т.е. като движа прозорци и други неща и се движат насечено, а преди всичко беше доста плавно и красиво. Даже не мога да направя снимка на десктоп-а, защото като пусна програмата за снимки и нещо немога да обхвана областта която искам, защото засича много. Идеи?

П.П. Определено не бива! Насича много здраво - имам чувството, че е без драйвери, а са си инсталирани!

Какво ти казва:

cat /var/log/Xorg.0.log | grep -i driver

С recovery mode има вероятност нещо да се е насмело.

• Автор

Ето това ми излиза. Сега ще рестартирам!

(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.

X.Org Video Driver: 5.0

X.Org XInput driver : 4.0

(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so

Module class: X.Org Video Driver

(II) NVIDIA dlloader X Driver 173.14.16 Sat Jan 24 19:48:05 PST 2009

(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs

Module class: X.Org XInput Driver

ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0

И след рестарт ефекта е същия! Примерно като минимизирам или максимизирам някой прозорец и се движи много насечено и бавно, а преди това всичко беше много плавно и бързо.

Аз бих сложил по-нов драйвер, не казвам, че ще помогне, но не ти пречи да опиташ :blink:

Ако имате инсталиран драйверо го махате.

dpkg -l | grep nvid
ще излязат пакети с nvid в името си, трябва да ги махнете всички
sudo aptitude purge paket1 paket2 paket3
след това е добре да рестартирате. Ако драйвера който имате инсталиран не е от хранилището на убунту, а е от сайта на nvidia, то то се маха с команда
nvidia-uninstall
НО първо търябва да влезете в чиста конзола без Х и да спрете Х-а, иначе може да стане проблем (това се отнася САМО ако оперирате с инсталатора от сайта на nvidia). Влизането и спирането на Х-а става така. Натискате ctrl+alt+F2, ще иска да се логнете, правите го (име и парола) после изпълнявате
sudo /etc/init.d/gdm stop

sudo killall xinit
Предполагам, че сте изчистили всичко, можете да инсталирате вече, теглите си драйвера от сайта nvidia, правите един пълен ъпдейт на убунту-то
sudo aptitude update

sudo aptitude full-upgrade
По-добре е тук да рестартирате, че ако е имало ново ядро да зареди него, после
sudo aptitude install pkg-config xserver-xorg-dev module-assistant

sudo m-a prepare
Вече сте готови за инсталацията, спирате Х-а, както съм обяснил по-горе и от чистата конзола,
cd /pyt/do/papkata/s/drivera

sudo sh NVIDIA-Linux-x86-185.18.36-pkg1.run

или там която версия е вашият драйвер, и следвате инструкциите.

П. П. Смяната на настройки от nvidia-settings, препоръвам да се прави така

sudo nvidia-settings

Избирате каквото искате от там резолюция и рифреш, след което не давате apply, а бутона save to xconfiguration file, след което затваряте nvidia-settings и логаут от убунту, след това се логвате пак.

trosho, точно този проблем имах предвид, с отварянето на приложения на първия дисплей, не съм търсил решение, просто си пуснах дебиан-а :baby: , но това което предлагаш като решение ... хмм, може би с някое редче в .bashrc ще стане идеално.

vdpau е точно това което си мислиш, вълшебно е просто, гледам 1080 с натоварване на процесора 1-4%

iceman аз бих се насочил към Separate X Screen, просто другите варианти ми се виждат "полвинчати" (виждам, че имаш проблем при всички, все пак ако подкараш него си е най-благо)

Ако имаш пуснат comopiz или ефекти от КДЕ-то ги спри, това никога не е работило като хората и за това не съм го и ползвал никога при работа.

Редактирано от tolostoi (преглед на промените)

• Автор

Ами не виждам защо да инсталирам по-нови драйвери, като и с тези които си ги намира само вървеше добре. Какво се обърка от последните манипулации незнам. НО в крайна сметка може и да пробвам и него!

icemans, тези манипулации са били излишни.

В изхода от командата, която ALEXIAN ти е дал, се вижда, че се зарежда nvidia драйвер: Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so.

Все пак провери внимателно log-файла на Xorg (/var/log/Xorg.0.log) за грешки и предупреждения. Може да използваш KMenu-> Applications-> System-> System Logs Viewer (KSystemLog), като в него избереш Xorg Log. Там може да прилагаш различни филтри. Например, ако в полето Filter напишеш "loading", ще видиш какви разширения (на Xorg) и драйвери се зареждат. Ако напишеш "err" (или "error") ще ти покаже само грешките, а "warn" (или "warning") - само предупрежденията.

За да провериш дали имаш direct rendering, изпълняваш: glxinfo | grep direct (изходът трябва да е "direct rendering: Yes"). Ако искаш, може да пробваш и glxgears, за да видиш колко FPS ще покаже.

Възможно е просто ефектите (тези на KWin) да са изключени. Провери как са настроени те: KMenu-> Favorites-> System Settings/ <tab>General->Desktop-> Desktop Effects. Може да стигнеш до тях и с десен клик върху заглавната лента на някой прозорец-> Configure Window Behavior-> Desktop Effects. Виж в <tab>Advanced какво е настроено за Compositing type (мисля, че OpenGL е по-доброто).

Ако всичко до тук е наред, значи имаш по-сериозен проблем. Възможно ли е да си махал и слагал драйвери от репозиторията и от сайта на NVidia и в крайна сметка да си ги смесил?

В такъв случай може да махнеш всички драйвери, като изпълниш стъпките за aptitude purge и nvidia-uninstall (през текстова конзола) от поста на tolostoi. Дали след това ще инсталираш драйвери от репозиторията или тези от сайта на NVidia, ще си прецениш сам. Но трябва да са само едни. Както е при Windows - преди инсталиране на нови драйвери, трябва да се махнат старите.

Инсталацията на .run пакета на NVidia е от текстова конзола. Тези от репото може да инсталираш с apt-get install име_на_пакет име_на_пакет ... (или с aptitude) от конзолата. За моята карта (NVidia 6600) са инсталирани следните неща: nvidia-common, nvidia-glx-180, nvidia-180-kernel-source, nvidia-180-libvdpau, nvidia-settings, nvidia-xxx-modaliases (xxx: 71, 96, 173, 180; тези май ги има по default, защото съдържат PCI ID и помагат за разпознаването на модела).

Може и да влезеш в графична среда през Recovery Menu-то (с vesa драйвер) и там да използваш KMenu-> Applications-> System-> Hardware Drivers, а ако не иска, пакетите може да се инсталират през KPackageKit.

Задължително е след инсталацията да си конфигурираш xorg.conf за новите драйвери (или да използваш някой запазен, но за същите драйвери).

• Автор

Със сигурност не съм инсталирал драйвери от сайта на Nvidia. Като се прибера ще погледна посочените варианти, благодаря!

• Автор

Проблемът се оказа в Compositing type - дал съм го на XRender (сега се сетих, че там съм променял) и след като го промених на OpenGL всичко си дойде на мястото. Trosho благодаря ти, братле, хубаво е да има такива хора с по-корави нерви! Дано да не се вясвам скоро в тази секция! :P

• 2 месеца по-късно...

здравейте имам следния проблем:видео картата ми е nvidia направила съм настройките на нея но някой филми ми излизат на черен екран и имат само субтитри,някой ако знае дали може да се оправи нека ми пише,МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ

здравейте имам следния проблем:видео картата ми е nvidia направила съм настройките на нея но някой филми ми излизат на черен екран и имат само субтитри,някой ако знае дали може да се оправи нека ми пише,МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ

С кой плеър гледаш филми ? Дистрибуция ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.