Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RQ: Програма за разпознаване на ръкописен текст

Featured Replies

Здравейте търся програма с която може след сканирани листове, на които пише на български ръкопис, да се извлече текста в Word.Аз намерих подобна, но работи само със сканиран учебник (печатни букви).Тази която аз намерих се казва fine reader.

то друга (т.е. качествена в поносими граници) няма Abbyy Fine Reader по възможност последна версия за ръкописен текст не очаквайте чудеса - в повечете случай се налага корекция, но не е като да пишете всичко

Програмата е точно ABBYY FineReader, както си написал, само че Scripting Edition. Малко поувехнала тема, но с информацията, която те интересува: http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=5078

• Автор

Аз я пробвах програмата, но като споменах само със сканирано от учебник се справих с това от тетрадка примерно каква е процедурата като пробвам по същия начин не става :jumping11:, може би и аз не знам точно как се работи с нея.Но все пак възможно ли е да стане това което искам?

FineReader предлага подробно ръководство за работа, погледни го. Програмата е лесна за работа и върши чудесна работа. Е, не знам доколко ще се справи с милионите индивидуални начини на писане, но поне донякъде се надявам да успее.

• Автор

Ще по търся линк на програмата и на ръководството, понеже тази тема която ми дадохте не работят линковете.Надявам се да се справя :jumping11: Ако имате нещо под рака можете ли да ми дадете?

• Автор

Благодаря остава да разбера само как се работи с нея :P)) Поне се успокоих ,че това което искам да направя има начин, само трябва да разбера как :wors:

Е, горе имаш 4 бутона - "Отвори", "Сканирай", "Прочети" и "запиши". Натискай ги един по един последователно, след като си поставил листа в скенера. Това е, друго няма, програмата е елементарна. ПП. А, да - вляво имаш настройка на езиците за разпознаване - остави само тези, които ще ти трябват в момента. колкото по-малко, толкова по-бързо работи.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

А има ли някой, който на практика да се е занимавал с това, или просто предполагате, че може и да стане? Питам, защото работя сравнително често с Файнрийдър, и колкото и да е добър ми е трудно да повярвам, че ще се справи на приемливо ниво с ръкопис. Дано греша.... Но ако не греша остава варианта да си платите на някой да набере текста на ръка.

• Автор

Точно и аз това имам предвид, че с текста на ръка пробвах и ми излизат йероглифи , явно не може да го разчете... до настройка ли е или искам прекалено много от програмата?

По-скоро прекалено много. Написах в предния пост - не знам как ще се държи с хилядите варианти на краснопис...

Предполагам, това до някъде може да помогне, ако е писано с ясни печатни букви.

Разпознаване с обучение

Режимът обучение се използва за:

Текстове с декоративни шрифтове

Текстове, които съдържат необичайни символи (например математически символи)

Големи (над сто страници) документи с лошо качество на печат

Използвайте режима Обучение само ако е налице един от горните случаи. В други случаи лекото подобрение на качеството на разпознаване ще бъде за сметка на значително по-дълго време за обработка. За подробности вижте Хартиеният документ съдържа декоративни (нестандартни) шрифтове.

......

....

7. От лентата с инструменти в горния край на прозореца Изображение, щракнете върху Прочети.

Сега, ако ABBYY FineReader открие непознат символ, този символ ще се покаже в диалоговия прозорец Обучение на шаблон.

8. Обучение на нови символи и лигатури.

Лигатура е комбинация от два или повече "слепени" символа (например fi, fl, ffi и др.). Тези символи са трудни за разделяне, защото обикновено се "слепват" при печат. На практика можете да получите по-добри резултати, като ги третирате като единичен съставен символ.

......

За няколко минутки играчка, програмата се справя повече от добре...

Публикувано изображение

Редактирано от djagi (преглед на промените)

• Автор

значи ако съм разбрал правилно за дадения правопис трябва да му се въведат всяка буква как да чете така ли? А този режим обучение как се пуска?Извинявам се с глупавите ми въпроси.. , но ми е доста важно и искам да го направя.Благодаря ви много.

Редактирано от zaxo (преглед на промените)

djagi, има предвид това: http://finereader.helpmax.net/en/advanced-features/recognition-with-training/ Аз си оставам скептичен (освен, ако ръкописа не е истински краснопис и е без съединени букви), но дано греша. Сподели резултатите.

• Автор

Не мога да се справя, ако има възможност да кажа дадения файл на pdf и да ми каже дали въоще ще стане за да не се мъча да празно.Написано е доста четливо и до колкото разбирам има как да се направи просто аз не се справям или е не възможно..

• 9 години по-късно...

СУ “Иван Вазов” – гр. Нова Загора има близо 140 годишна история, осветено през 1881г.  Развива се през годините и отстоява на предизвикателствата.

Стреми се да следва новите социални, образователни и икономически политики. 

Търси активно реализация за своите настоящи и бъдещи възпитаници.   Цени опита и успехите на в областта на икономическото образование като Джуниър Ачийвмънт България. Организацията е основана 1997г. с ясната мисия да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си.

преди 3 часа, Минка Коджабашева Славова написа:

СУ “Иван Вазов” – гр. Нова Загора има близо 140 годишна история, осветено през 1881г.  Развива се през годините и отстоява на предизвикателствата.

Стреми се да следва новите социални, образователни и икономически политики. 

Търси активно реализация за своите настоящи и бъдещи възпитаници.   Цени опита и успехите на в областта на икономическото образование като Джуниър Ачийвмънт България. Организацията е основана 1997г. с ясната мисия да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си.

Браво! А сега да обясниш, какво общо има написаното с OCR софтуера? Дано не си учител в това 140 годишно училище.

• 4 години по-късно...

За разпознаване на ръкописен текст на кирилица, ето няколко подходящи инструмента:

EasyOCR - Поддържа над 80 езика, включително кирилица. Лесен за използване и предлага висока точност.

CyrillicOCR-ResNet-Transformer - Проект с отворен код, който използва ResNet и Transformer модели за разпознаване на ръкописен текст на кирилица.

ShiftLab OCR - Python библиотека, специално създадена за разпознаване и генериране на ръкописен текст на кирилица

(Това ми изплю изкуствения интелект, можеш и ти да го използваш, има го всеки компютър на своя браузър, от Майкрософт - използвай го, престанете да занимавате всички с вас.)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.