Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

как да сваля вентилатора, за да го почистя?

Featured Replies

Здравейте!

Трябва да сваля вентилатора, за да го почистя, започна да брамчи.

Никъде не мога да намеря информация какъв е принципа на действие. Има две пласмасови нещо като копченца, едното изпъкнато, другато вдлъбнато и като се натискат реагират, но вентилатора си остава в същото положение. Не зная дали от тюх зависи свалянето му или от нещо друго?

Кой вентилатор? На тоалетната, на печката ? На така зададен въпрос, как да ти се отговори.. снимай го и качи снимката или поне кажи на процесора ли, на видеото ли, друг охлаждащ ли... По принцип са захванати с болтчета, които се развиват с отвертка, или може да са хванати и със свински опашки.

• Автор

този, който е с лепенка по средата, която се маха за да се почисти и смаже вътрешната част

този, който е с лепенка по средата, която се маха за да се почисти и смаже вътрешната част

аз не знам да има такъв без лепенка, бъдете по-конкретни моля
  • Автор

намира се на платка към долната част на компютъра с четириюгална форма, а самото вентилаторче е малко и е по средата

намира се на платка към долната част на компютъра с четириюгална форма, а самото вентилаторче е малко и е по средата

нещо такова ли е:

Публикувано изображение

Явно става въпрос за вентилатор на чипсета, ама тогава трябва да разкачиш целия радиатор и да го почистиш и нанесеш паста. А вентилатора не се сваля.

Като не можеш да обясниш, поне го снимай и качи снимката някъде, а после дай линк тук да го видим и да помогнем.

Добре де, толкова ли е трудно да направиш една снимка, вместо да гадаем тука всички и да се чудим какво имаш предвид ?! Искаш помощ, а не искаш да си мръднеш пръста да ни дадеш малко информация. Вентилатор в компютър (в общия случай) се сваля или чрез развиване на болтчета, или чрез махане на свинските опашки. При теб по-вероятно ще е първият вариант.

Като каза на платка поне отпадна вентилаторите на кутията и вентилатора на захранването. Остава вентилатора на процесора, но той има голям радиатор под него. Следователно на платката може би има 2 вентилатора- на чипсета и на видеото. А сега кой точно имаш в предвид. Вариантите са: чрез развиване на болтчета, чрез махане на свински опашки или чрез премахване на заклинени като дюбелчета във платката. Ако се наложи махане и на радиатора, то тогава ще ти трябва и термо паста, която като гледам, май не знаеш какво е... Защо се налага свалянето му? Казваш почистване, но това почистване не можеш ли да го направиш без да го сваляш? Поне снимай, за да ти се даде точна информация, защото така е много общо. Ти си го виждаш в главата точно твоята ситуация, ние виждаме 10 възможни... Но само ти можеш да дадеш по-точна информация...

Това е вентилатора на видео картата, трябва да се откачи цялото охлаждане и после може да се смаже, но ще трябва и нова паста към чипа.

• Автор

искам да отстраня бученето на компютъра

То бучене винаги ще има... Всеки вентилатор издава шум при въртене... Вместо да сваляш целият охладител, просто отлепи лепенката и капни МАЛКО масло и продухай със флакон с въздух под налягане. Все още не виждам нужда от сваляне на цялото охлаждане! Термопастата се сменя веднъж годишно, но ако нямаш под ръка (защото е задължителна част от охлаждането!) то тогава пробвай само със смазване и продухване. Сигурно ще има ефект.

• Автор

добре ще пробвам, вместо масло може ли да се използва заместител като олиото

добре ще пробвам, вместо масло може ли да се използва заместител като олиото

Ти бъзикаш ли се ? Струва ми се, че цялата тема е за майтап пусната... НЕ, не може да се ползва олио. За да ти спестя следващите няколко безсмислени въпроса - не може и краве масло, свинска мас и зехтин. Т.е. практически може, но в никакъв случай не трябва. Дори машинното масло е леко компромис, по принцип си има специални смазки.

Ти бъзикаш ли се ? Струва ми се, че цялата тема е за майтап пусната... НЕ, не може да се ползва олио. За да ти спестя следващите няколко безсмислени въпроса - не може и краве масло, свинска мас и зехтин. Т.е. практически може, но в никакъв случай не трябва. Дори машинното масло е леко компромис, по принцип си има специални смазки.

Аз бях до тук... Успех колега!

• Автор

не съм много наясно с устройството на компютъра,просто исках да спестя някой и друг лев и ако е възможно сама и чрез интернет да се справя с проблема. все пак, благодаря.

Напълно възможно е, стига да се вслушваш в съветите и препоръките на хората, които се опитват да ти помогнат. Ако имаш желание, прочети си темата отначало внимателно и ще разбереш как да си го почистиш и ако имаш допълнителни въпроси как да ги зададеш. Успех.

Всъщност успешно съм смазвал за експеримента вентилатор на захранване със слънчогледово олио. Не помня седмица или месец имаше шумоизолиращ ефект. Някъде по него време започнало да гранясва и ме миришело леко. След година го сменихме, че виеше на умряло и накрая запецна тотално :ph34r: Зехтина ми изглежда по-гъст, мисля да пробвам нататък. Глупостите настрана, продават се бързооборотни смазки по магазините. И нови вентилатори се продават. И свински опашки също. Слагаш максимално голям вентилатор, колкото се събира на платката, побългъряваш му закрепването с опашките и готово.

ето снимки

Така като гледам снимките, компютъра е NEO закупен от Техномаркет, като видеокартата е nVidia 7300GS или LE. На тази карта става всякакъв стандартен вентилатор(с радиатор), иначе можете да махнете вентилатора и по метода на "натаманенко" да монтирате какъв да е вентилатор на сегашния радиатор.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.