Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждане на кутия тип "направи си сам"

Featured Replies

Далеч сме от финансовите възможности и опита на рецензентите от AnandTech, XBitLabs или Digit-Life (Tom's Hardware Guide деликатно ще ги пропусна), но но това не значи, че не можем да си направим нещо и сами. Ще споделя как си направих охлаждане на кутията с подръчни материали. Не изглежда много живописно, но все пак целта е ефективност, а не естетика.

Внимание! Всичко описано е изпробвано и функционира нормално. Не съм отговорен за евентуални проблеми при дефектни компоненти или неправилно свързване и експлоатация на наличните такива. Правите всичко на собствен риск. Ако се съмнявате във възможностите си, моля, не рискувайте излишно. Това е и и си остава работа на ентусиаст и крие рискове.

Кратко въведение

Основният враг на една компютърна система е температурата. Особено при овърклок. Разбира се, е възможно и недостиг на напрежение да е причина за нестабилна работа (особено при овърклок) и повишаването му оправя проблема. Това обаче отново води до повишаване на отделяната температура. Така че както и да го сучем, почти винаги се стига до по-висока температура. Дори и да не се овърклоква, колкото по-хладно работят компонентите в дадена система, толкова по-дълъг е животът им. За по-евтините компютри, които нямат толкова топлоотделящи компоненти, охлаждане не е фатално.

Охлаждане

Така, стигнахме до съществото на проблема - температурата. Сега остава да я намалим. Най-евтиният метод е чрез въздушно охлаждане, каквото се ползва в над 99% от системите. Основният принцип: компонентът отделя топлина, тази топлина се предава на алуминиев, меден или съставен от двете сплави, радиатор, който я разсейва. Това е пасивно охлаждане. За по-критичните компоненти е нужно активно такова. Активното е същото като пасивното, но с добавен вентилатор, който обдухва радиатора и ускорява охлаждането. Каквото и да е охалждането, част от температурата се задържа в кутията и така влошава процеса на охлаждане. По-евтините системи, които нямат скъпи и съответно топлоотделящи копоненти, не са застрашени толкова, но при по-скъпите това може да е проблем.

В днешно време хората отдават твърде малко значение на компоненти като кутия, захранване и др. и се шири обща представа, че това не са важни компоненти. Да, захранването наистина е по-важно оп принцип, но значението на кутията също не трябва да се пренбрегва. По-добрите кутии осигуряват, преди всичко, по-добър дизайн и, следователно, по-добра циркулация на въздуха в нея. Това и стабилността й са основните й функции. Удобство на инсталация, допълнителни джаджи в комплекта и красив външен вид са на заден план.

За да се охлажда добре една кутия именно циркулацията на въздуха в нея трябва да е добър. За целта се използват 2, 3 или повече вентилатори (case fans). Обикновено два са достатъчни, но не пречи и повече, стига да имате място да ги монтирате. Единият вентилатор се монтира на предната долна част на кутията и задачата му е да всмуква въздух извън кутията и да вкарва този свеж въдух вътре в нея. За целта повечето кутии днес имат решетки отпред (за да не пречат на въздушния поток). Вторият вентилатор се монтира в задната част на кутията, където всички кутии имат решетки/дупки и място за монтаж на поне един вентилатор (зависи от големината на кутията и дизайна й). Неговата задача е да изкара вече вкарания и затоплен въздух.

Така се получава добра циркулация и температурата пада.

Недостатъкът при монтиране на вентилатори е увеличеният шум. Противно на популярните вярвания, при наличието на един нормално шумен и един по-шумен вентилатор, по-шумният НЯМА да заглушава другия. Напротив, шумовете се наслагват. Учителите са доста наясно. Дори само един-двама ученици да говорят силно, ако останалите дори и шептят, нивото на шума в стаята се увеличава.

Но нека не се отплесвам.

Ако имате един или два излишни вентилатора или пък ви се дават пари за нови, не боли да се монтират за да помагат за охлажданете на системата.

Лично аз имах два 80мм. вентилатора: един от стария ми охладител на процесора и един от едно старо захранване.

Свързване на вентилаторите

Ако са нови, ще са с трипинови конектори готови за свързване към дъното, което винаги има поне един слот за вентилатор за кутия. Някои нови вентилатори имат и преходници към четирипинов молекс и така можете да ги свържете към същите кабели, които се използват за захранване на CD устройствата и твърдите дискове.

Ако вентиалторите вече са използвани и са от охладител за процесор, също трябва да са с трипинов конектор. Някои захранвания обаче, като моето старо например, ползват вентилатор с двупинов конектор. В случая трябваше да приложа малко сила за да свържа двупиновия конектор към трипиновия слот на дъното. ВНИМАНИЕ: можете да повредите дънната си платка по този начин. Нужно е да се процедира ВНИМАТЕЛНО! При добро свързване всичко ще си работи нормално и най-много да отклоните металните пластини на слота на дъното много леко встрани, което не е голям проблем.

Иначе винаги можете да си махнете конекторите на венитлаторите, да заголите двете жички и да ги свържете към 4-пиновите молекси (за хард дисковете и оптичните устройства). Просто трябва да се погрижите кабелчетата на вентилатора да стоят свързани без да се прекъсва връзката и да прецените към кой извод ще свържете вентилатора.

Реално погледнато, от значение е напрежението, което се подава. При стандартните слотчета за вентилатори на дъната се подават 12V, някои захранвания (по-скъпите) имат специални, отделни конектори за вентилатори, а обикновеният 4-пинов молекс подава едновременно 12V и 6V. Напреженията се подават от двете страни. От страната със жълтия кабел се подават 12V, а при червният - 6V.

Вентилаторите могат да работят и при двете напрежения, просто при по-високото ще се въртят по-бързо и ще са по-ефективни, но и по шумни. Вие преценявате къде ще ги свържете в зависимост от това колко ефективно охлаждане ви е нужно и доколко шумът е проблем за вас.

Важно: ако имате два вентилатора и няма начин да ги свържете към еднакви напрежения и се налага единият да е свързан към 12V, а другият - към 6V, трябва да прецените този на 12V дали да е отпред или отзад. Има разлика къде ще е бързият вентилатор:

1) ако бързият е отзад, то той ще издърпва по-бързо въздуха отколкото се вкарва и ще се получи отрицателно налягане. Това води до по-добро охлаждане, но може да напълни компютъра с прах доста по-бързо, което пък да доведе до обратния ефект след време.

2) ако бързият вентилатор е отред (според мен) е по-добре. Охлаждането пак ще е налице и не мисля, че разликата ще е толкова огромна за да си заслужава да се чисти често компютъра.

И все пак изборът е ваш.

Като цяло не купувайте вентилатори преди да се уверите, че ще има къде да ги свържете. Колкото до шума, ами то е до експериментиране - изпробвате даден вентилатор на кои напрежения колко шумно работи и преценявате на колко ще го държите и къде ще го монтирате.

Ето и конкретният случай с моя компютър.

Ето така изглеждаше компютърът ми преди промяната. Бях свързал единият ми тогава вентилатор да обдухва леко хард диска. Ефектът не беше голям, но беше по-добре от нищо, а и самият вентилатор иначе "седеше" без работа.

1diy1s3yv.jpg

Изображението е умалено до 640х480. Клинете върху него за да го видите в размер 1024х768.

Ето предният панел на кутията ми преди "варварствата", които ще му причиня с един нож.

3diy27jc.jpg

Ето същят този панел, но вече осквернен. Знам, че отворът е груб и грозен, но нямах нищо друго освен нож и пластмасата си беше твърда. Пък и няма да го нося на изложба. Трябва ми ефективност, а не външен вид. Все пак не се плашете, преди да хванете ножа проверете дали кутията ви не е проектирана да пропуска въздух отпред без допълнителни манипулации. Моята е доста стара и затова няма и се наложиха по-драстични мерки.

4diy35wq.jpg

Ето и предният вентилатор вмъкнат в една пластмасова решетка, която явно производителят на кутията ми е сметнал да се използва точно затова. Понеже вентилаторът шаваше вътре и не беше стабилен, се наложи за уплътнение да изрежа малко парченце от тази материя, върху която седят дъната в кутиите си.

5diy45pw.jpg

Ето същият вентилатор, но по-близък план и от другата страна. Целта е да се види по-добре уплътнението.

6diy4d9gg.jpg

Ето го и вентилаторът, монтиран и готов за експлоатация. Свързан е към конектора на дъното за вентилатор за кутия (chassis fan), който подава 12V и, следователно, вентилаторът се върти бързо.

7diy51gs.jpg

Ето и задният вентилатор монтиран.

8diy67ih.jpg

Ето и охлаждането вече завършено. Отново малко недодялано, но съм премахнал IDE кабелите от пътя на въздушната струя като съм ги лепнал с тиксо за другата стена. Така струята минава доста безпрепятствано и спомага за охлаждането и на видеокартата, а понеже съм махнал и пластините на кутията за PCI карти (вляво) струята и излиза лесно навън. В горната част, по-топлият въздух се засмуква от задния вентилатор и се изкарва навън.

9diy7s5wa.jpg

Изображението е умалено до 640х480. Клинете върху него за да го видите в размер 1024х768.

Чрез Everest направих сравнение с температурите преди и след допълнителното охлаждане. Забелязаха се спадове при температурите на всички компоненти. Най-малко на процесора (около 2-3 градуса), малко повече на дъното и видео картата (4-5), докато при харда разликата беше доста голяма. От 38 градуса спадна на около 29, което не е никак малко. На моменти дори спадаше до 27.

Доколко е вярно отчитането, не знам, но разлика определно има и като за направено без излишни средства, си струва усилията.

Заключение

Не се сещам какво да добавя като за финал. Ще повторя да внимавате много ако правите нещо подобно и ако не сте сигурни, да не рискувате. По принцип ако системата ви работи добре, не са нужни допълнителни манипулации. Това си е въпрос на любопитство и ентусиазъм и крие реални рискове. Не толкова от лично нараняване, а по-скоро от повреждане на компоненти, което води след себе си само главоболия.

По-скъпите кутии имат и по-добър дизай и са проектирани доста по-добре за да осигуряват по-добро охлаждане и си пристигат с готови монтирани вентилатори, но това не значи, че и евтините такива не могат да се охлаждат прилично. Просто става по-трудно - с повече усилия и търпение.

За финал - един съвет за охлаждане:

По принцип активното охлаждане е по-ефективно от пасивното и ако мислите да монитрате някакво охлаждане, трябва да знаете, че медта е доста по-добър избор при активни охлаждания, когато има вентилатор, който да обдухва медния радиатор.

При пасивни охлаждания алумният е по-добрият избор, особено ако е с медна основа.

Това е така, защото медта има доста по-добра топлопроводимост, но откъм разсейване на тази топлина изостава от алумния. Т.е. топлината се "транспортира" по-бързо в медта, но при отделянето и във въздуха алумният се справя по-добре.

Ами това е. Надявам се да съм бил полезен, дори и ако става въпрос за убиване на време поради скука. ;)

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Абе два плюса за един ден ще ти станат много cool.gif , ама си свършил чудесна работа.

:bye:

Браво!!! :) Много добре си оформил темата. Бих си позволил да допълня нещо, а то е, че когато се слага предният вентилатор трябва да се обърне внимание на това, че целта му е да вкарва въздух (не да изкарва) и ако се сложи наобратно той също ще извежда въздуха навън.

За по-лесно ориентиране:

Лепенката на вентилатора (предния) трябва да "гледа" навътре в кутията.

• 2 месеца по-късно...

Браво!!! ;) ако обърнеш малко внимание на решетката която се намира на задния панел на кутията мисля, че ще постигнеш още по-осезателно намаляне на температурата в кутията.

Но ще говорим за по-осезателни промени в конструктивно отношение.

Първо един голям бавно оборотен вентилатор на предния панел ако има място за него.

След това се измества твърдия диск в средата на въздушната струя на този вентилатор. Следователно малко по-ниско във кутията. Колкото по-ниско толкова по-хладно.

Решетката на задния панел се изрязва и се поставя телена която осигурява по-добра вентилация.

На страничния капак може да се изреже отвор срещу вентилатора на процесора, малко по-трудно е, но с малко повече внимание се получава допълнително подаване на хладен въздух върху вентилатора.

За разлика от затопления от средата на кутията.

Необходимо е да се използва допълнителен вентилатор който да ускори потока на въздуха, а да не се разчита само на вентилатора на процесора, връзката помежду двата вентилатора може да се осъществи и с обикновен катастрон.

И не на последно място вентилаторите колкото повече работят толкова повече прах събират в кутията на компютъра. Всеки компютър трябва да се чисти с прахосмукачка с обратната струя на духане и мека четка. Иначе всички тия усилия са безмислени.

Много хубава тема и много добре е описано всичко!!!Ако има сега някой да каже как най добре да си направим охлаждане и на Лаптоп-а,много ще бъда благодарен!

По този повод се питам дали повечет вентилатори не могат да бъдат заменени от йонно устройство за задвижване на въздуха.

Говоря за нещо подобно :

Lifter_with_power_supply.jpg

Обяснение тук .

Принципа е много прост - вместо вентилатор ,двуслойна мрежа от проводници.Предимството е че вече намя да има въртящи се части.Също няма да го има атакуващия профил на лопатките ,който генерира доста гаден шум.Възможно е вместо концентрираната струя да минава през малкия обем на вентилатора ,да минава през широка квадратна решетка.Това ще го направи ултра тихо.Предимство ще има и с праховият проблем.

Разбира се има малка уловка - източник на високо напражение.Може да се направи съвършенно безопасно за хора ,също като статичното електричество.Тук проблема е по-скоро в намирането на компактни модули ,които могат да се вградят в компютъра.

Ако някой има идеи защо би могло да стане или не да ги казва.В момента не мога да изнамеря подобен източник ,за да го пробвам ,но ще се радвам поне да го обсъдим.

Много хубава тема и много добре е описано всичко!!!Ако има сега някой да каже как най добре да си направим охлаждане и на Лаптоп-а,много ще бъда благодарен!

питай този който го е произвел за къде е правен ако е за скандинавските страни никой не може да ти помогне

питай този който го е произвел за къде е правен ако е за скандинавските страни никой не може да ти помогне

За европейският пазара е.

По този повод се питам дали повечет вентилатори не могат да бъдат заменени от йонно устройство за задвижване на въздуха.

Говоря за нещо подобно :

Обяснение тук .

Принципа е много прост - вместо вентилатор ,двуслойна мрежа от проводници.Предимството е че вече намя да има въртящи се части.Също няма да го има атакуващия профил на лопатките ,който генерира доста гаден шум.Възможно е вместо концентрираната струя да минава през малкия обем на вентилатора ,да минава през широка квадратна решетка.Това ще го направи ултра тихо.Предимство ще има и с праховият проблем.

Разбира се има малка уловка - източник на високо напражение.Може да се направи съвършенно безопасно за хора ,също като статичното електричество.Тук проблема е по-скоро в намирането на компактни модули ,които могат да се вградят в компютъра.

Ако някой има идеи защо би могло да стане или не да ги казва.В момента не мога да изнамеря подобен източник ,за да го пробвам ,но ще се радвам поне да го обсъдим.

Скъпо, сложно и опасно.В промишлеността се използва като електрофилтър(очистване на газове).

Ето и данни от пр. установка:

26000V начало на коронен разряд(електрически вятър) на 125mm междуелектродно пространство.

40000V и 40-50 mA приблизителни работни параметри.

Скъпо, сложно и опасно.В промишлеността се използва като електрофилтър(очистване на газове).

Ето и данни от пр. установка:

26000V начало на коронен разряд(електрически вятър) на 125mm междуелектродно пространство.

40000V и 40-50 mA приблизителни работни параметри.

В Америка хлапетата си играят с подобен модул ,който има размерите на кибритена кутийка и прави разряд поне на няколко сантиметра.Вероятно един такъв модул ще стигне за 2-3 устройства. В запалките също се използва нещо подобно. Мисля че тук е достатъчна нищожна мошност ,за разлика от електрофилтрите в промишлеността.

От друга переспектива и вентилатора изглежда сложен - въртящо се магнитно поле ,лагери ,балансирана перка...

Не изключвам възможността идеята да не е добра.За съжаление без да го пробвам не мога да разбера.

В Америка хлапетата си играят с подобен модул ,който има размерите на кибритена кутийка и прави разряд поне на няколко сантиметра.Вероятно един такъв модул ще стигне за 2-3 устройства. В запалките също се използва нещо подобно. Мисля че тук е достатъчна нищожна мошност ,за разлика от електрофилтрите в промишлеността.

От друга переспектива и вентилатора изглежда сложен - въртящо се магнитно поле ,лагери ,балансирана перка...

Не изключвам възможността идеята да не е добра.За съжаление без да го пробвам не мога да разбера.

При запалките с пиезокерамика имаме искров разряд който е с различен характер от електрическия вятър.

Ако имаш нещо повече за американските "кутийки" с удоволствие ще го прочета.

Супер статия Night Raven само ако ми кажеш какво показва Everest-а за температурата на процесора и дъното, за да ги сравня с моя комп. И някой ако ми каже какви са стандартните, нормални температури, при които компютърът работи добре ще съм му много благодарен!!!!!

Редактирано от alex89_m (преглед на промените)

• 4 месеца по-късно...

:nono:

Абе ти замисляш ли се, че в компютъра има много компоненти които са чувствителни към високи напрежения и статично електричество?!

• 2 месеца по-късно...

В допълнение и подкрепа на написаното от nightraven:

В основата на охлаждането на компонентите в компа стои правилно насоченият въздушен поток, който в някои случаи действа много по-ефективно от силният вентилатор на охлаждането процесора и вида му.

Днес си "моднах" PЦ-то, като направих някои промени. Надявам се в скоро време да имам възможност да закача и някоя снимка към материала.

Притежавах следната конфигурация:

Case&PSU - DTK 400W 120mm / от далечната 2002 година /.

CPU- P630 BOX

RAM - 2 х 512МB DDRII 533 A-Data

MB - ASUS P5GDC-V Deluxe

HDD - 1 x 80GB Seagate SATA7200/8MB, 1 x 160GB Seagate SATA7200/8MB

VCD - Radeon X550 Sapphire

Audio - Creative Audigy SE

DVD-RW - NEC

Та сега. Кутията е приспособена за добавяне на 2 броя 80mm вентилатори. Ефекта от поставянето им бе:

1. Учеличаване на шума на компютъра

2. Много малка ефективност от използването им.

След многократни вълнения и нерви / при игра на F.E.A.R. CPU- то стигаше до 76C!!!/, си закупих следният охладител . Ефекта бе - сваляне на температурата под 65C. Това не ми допадна много, поради което реших да изпробвам с някой Zalman/TermalTake/Scythe. Ефекта, който забелязах бе - намаляване на температурата на CPU-то драстично в първите часове на теста, след което постепенно повишаване на температурата. ТОва ме накара да се замиля малко върху дилемата от "Много пари за CPU cooler" или нешо друго. И реших да изпробвам. Тъй като разполагах с 70 лева, закупих 3 80мм вентилатори и 2 120 с преходници към 80мм.

Вентилаторите са следните:

1. akasa

2. Arctic-cooling

3. Arctic-cooling

4. Arctic-cooling

5. Arctic-cooling

За свързването на 120 mm вентилатора към 80 mm изводи за вентилатори на кутията използвах този преходник, като единият от тях поради липса на пространство в кутията го вързах отзад, зад нея.

120 мм akasa го поставих отзад, а 120 mm Arctic - cooling - отпред. Направих го така, защото 2-рият е с контролер на оборотите, и при развиване на по-високи обороти ще вкарва повече втъздух в кутията.

В последствия взех една бормашина / да, бормашина / и направих с бургия 3-ка решетка отпред на кутията. Целта на това упражнение е възможността за увеличаване на приходящият поток от въздух към PC-to.

Вентилатор No 3 от горепосочените го монтирах на радиатора на охладитела за CPU- то. Да, той е по-ниско оборотен и с по-малък капацитет, но когато фактите говорят, температурата на компа пада.

Постигнах следният резултат - 28-36C на процесора и 20-22С на дъното в idle режим на работа на Pc-то и 45-49С на CPU-то и 23-24C на дъното при тричасов тест с CPU Burn-in 1.1 при изключен режим за тестване на грешките.

Резултат от всичко това - по-хладен процесор с посредствен охладител при по-тиха работа на PC-то.

Благодаря на NightRaven за това, че ме накара да се замисля върху потока на въздуха в компа и влиянието му върху температурата на компонентите.

Редактирано от hattamotto (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.