Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помогнете на един начинаещ в програмирането

Featured Replies

Здравейте всички! Публикувано изображение

Аз съм начинаещ в програмирането. Нищо незнам за него, а искам да знам. Моля помогнете! ;)

4ао :bye:

• Отговори 53
  • Прегледи 23,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здрасти започни с най-простото.Машинни кодове, премини на асемблер и така по стълбата на програнирането.Не е лошо да наблегнеш на диференциални уравнения от втора производна с две неизвестни.Ако си намериш някой стар Правец-8 или Емко-2 за 2,5лв парчето не се двоуми.На тях ще претупаш Basic, Pascal и Fortran.От дискетното им устройство не се стряскай.Това не Blu-ray технология, а 120кВ дисковод. Успех

Здравейте всички! Публикувано изображение

Аз съм начинаещ в програмирането. Нищо незнам за него, а искам да знам. Моля помогнете!  :hush:

4ао :bye:

<{POST_SNAPBACK}>

Става с много четене и много повече писане. Без практика си за никъде :bye:

Почни с Basic или Pascal. Подходящи са Qbasic (от MS-DOS) и Turbo Pascal 7 на Borland. Намери си книга за начинаещи, въвеждаща във Basic или Pascal и я прочети. Относно assembler-a бих ти препоръчал да се захванеш с него едва след като си натрупал поне 9-12 месеца опит, иначе ще ти е твърде труден и неразбираем ( За мен лично продължава да е такъв :hush: ). Успех!

Ох, Profruit, въпроса беше не какви термини си чувал а наистина от къде да се започне. Чесно казано за да ти е най-забавно докато се учиш и за да не висиш цял ден пред DOS гледайки първобитните си програми повечето от които калкулатори в команден ред (странно, но натам тръгнаха да те насочват всички без да си дават сметка че новото поколение от DOS го е гнус) намери си от някъде Visual Basic без голямо значение версията стига да е поне 5 и хубава книжка, написана на човешки език. Php също е доста приятен за начинаещи, но е хубаво да имаш някакви HTML познания преди това :hush:. Успех! ;)

Ох, Profruit, въпроса беше не какви термини си чувал а наистина от къде да се започне.

Чесно казано за да ти е най-забавно докато се учиш и за да не висиш цял ден пред DOS гледайки първобитните си програми повечето от които калкулатори в команден ред (странно, но натам тръгнаха да те насочват всички без да си дават сметка че новото поколение от DOS го е гнус) намери си от някъде Visual Basic без голямо значение версията стига да е поне 5 и хубава книжка, написана на човешки език.

Php също е доста приятен за начинаещи, но е хубаво да имаш някакви HTML познания преди това :). Успех! :)

<{POST_SNAPBACK}>

@littleclown

Хайде на поправителен.Какво е темата:

"Помогнете на един начинаещ в програмирането, Помощ от А до Я"

От А......

Аз дали съм ги чувал или сънувал не е важно.Питам къде сгреших?Нямаше да се засегна, ако бе казал С или С++, ама това за HTML и Php като начало си е доказателство , че ника и аватара ти си е лика прилика.И използвай запетаите по предназнаение, а!

За "начинаещия", ако се е насочил вече към C мога да му предложа да започне от учебника на Магдалина Тодорова - "Програмиране на C++", изд. Сиела. В доста вуз-ове, където се учи програмиране в първи курс се почва от този учебник - спец.КСТ в МЕИ Варна, ШУ, доколкото знам и в СУ се четата лекции по него... както и да е качил съм в нета двата тома,dan4okj, ако все още си мераклия пиши за да ти дам линк.

EDIT: Поради зачестилия интерес ще сложа линк към учебника тук, това е за сега страницата не е готова. И престанете да ми пишете лични съобщения по този повод!

Редактирано от MR_DUDE (преглед на промените)

О, велики програмисте, засегнал се от простосмъртното PHP. Ние генералните ламери така ужасно погрешно съветваме непросветените да почнат от там от гледна точка на това, че при този език възможностите наистина са много и са доста по-добре приложими от брътвежите ти за Правец, а това в комбинация с лесен и ясен синтаксис, прави езика чудесен избор за човек, който никога не се е занимавал с друг. От А до Я за начинаещи според теб минава през Асемблер??? А според мен от А до Я за начинаещи значи някой да му каже от кой език да почне, да му даде линк към компилатора, да го насочи точно коя книжка да си купи или дръпне и ако съвсем не го мързи да даде няколко примера за Hello World с коментари и разяснения. Мисля че е пределно ясно че не е питал от къде почва (машинни кодове?) и къде свършва (правец 8?) един програмист. Това за запетаите го приемам.

littleclown Ти изобщо знаеш ли нещо за Асемблер какво е яде ли се пие ли се??

моето скромно мнение е : питай програмиста може ли да програмира на Асемблер

ако отговора е да става

ако е не то тогава е псевдо прогРаМер :nono:;)

това е моето ламерско мнение Публикувано изображение

Това е като "за мен има 2 вида коли - мерцедес и всички останали". Малко ограничено мислиш, ма както и да е. Повечето разбирачи се отличават с нулевото си желание да помогнат и значително количество комплексарски изпълнения докато се правят че го правят.

Ето още малко по темата - пробвай това:

http://download.bg/prg_view.php?id=29988

Продуктът е разработван специално за начинаещи програмисти, които да не се уплашат от първия си сблъсък с програмирането. Базиран е на Basic и (о нееее не на асемблер???), като са добавени доста допълнителни функции. Има достатъчно документация и примери към него и ако знаеш английски език сигурно ще ти стане интересно. Следващата стъпка от това е Visual Basic, който има доста повече възможности и вече е за по-сериозни приложения.

Редактирано от littleclown (преглед на промените)

Оф, тука се заформи интересен спор. Въпросът е, дали помагаме на човека, задал въпроса си. Ами за мен лично мога да кажа следното :

1. Почнах с Qbasic, защото беше много прост и имаше задоволителна документация с примери. С този уж прост интерпретатор правих прости анимации и свирих мелодии по PC Speaker-а.

2. Минах на Microsoft Visual Basic 5 и после 6 - чудесен за начинаещи, ала малко недостатъчен за напредналите програмисти (които искат често да ползват специфични API функции).

3. Учих доста дълго Microsoft Visual C++ 6 (MFC и Win32 API), ала там ми трябваха доста услиля даже и за малки и прости програмки.

3. Минах през Turbo Pascal 5 и 7, Dev Pascal (Free Pascal компилатора), за да стигна до Borland Delphi 6 - оттогава ползвам само него. VCL е супер удобна библиотека, макар и тежичка. Когато искам да ползвам Win32 API, става по-лесно от Visual Basic- не се налага да дефинирам всяка функция и нямам грижи със стринговите буфери. Object Pascal е не лош език - по лесен от C++, но по-малко примитивен от Visual Basic.

4. HTML+CSS+PHP+MySQL - почнах го преди около година и това е съвсем отделен клон на програмирането- уеб програмиране, различаващо се от приложното програмиране за Windows. Не смятам че трябва да се започва именно с уеб-програмиране, но това е лично мое мнение, базирано на опита ми.

Това е моят път, без да претендирам, че е единствения възможен.

Ето и малко линкове за начало :

Turbo Pascal 7

DevPascal

Microsoft Qbasic

Най-бързо ще овладееш Qbasic, като резултатите (прости графики и анимации, звуци и мелодии) ще ти доставят радост. Turbo Pascal е друг чудесен избор за първи език.

Ето примерна програма на Qbasic :

print "Hello !"
play "CDEFGAB"

Тя ще отпечата на екрана Hello World! и ще изсвири нотите от До до Си, като октавата зависи от последно изсвирения звук от твоя PC Speaker.

• Автор

Благодаря на всички, в момента свалям от препоръчаните линкове! Продължавайте в същия дух!

sorry за офтопика :nono:

littleclown Без да претендирам че разбирам от програмиране

ще ти задам един въпрос посочи ми език който може да направи

програма по-малка(като размер) и по бърза от направената на Асемблер

и да не забравяме че това е езика на процесора

П.П

Сега се занимавам със една дейност за която се искат знания по Асемблер и за това съм голям фен на асемблера

Peace Публикувано изображение

Човече, ама аз не съм казал нищо против асемблер - провери ми постовете дума по дума ако желаеш. Просто човека търси с какво да почне и асемблер според мен въобще не е добър избор за начинаещ. EDIT: Честно казано сега се замислих сериозно за мен и за програмистите около мен, някои от които с това си изкарват хляба. Едно 60-70% от тях са почнали именно с Web програмиране и има голяма логика да е така. Развитието там е досна адекватно и съобразено с нуждите на самия програмист. Ето примерни стъпки, които ще потвърдят това (не го пиша за разбирачите, а за момчето, което пита): HTML(+CSS) - началото. Наистина няма много общо с програмните езици, но е задължителна основа, ако искаш да си имаш собствена интернет страница и искаш да я развиваш по-нататък с други web ориенти езици JavaScript - наистина приятен скриптов език, внасящ динамика на страницата ти. Синтаксиса е лесен и ясен и надали ще имаш проблем да направиш първия си калкулатор именно на този език. Flash - невероятна мешаница от графика и код - научиш ли Flash (добре е да имаш и basic художествени умения, но не е задължително) спокойно ще можеш да правиш наистина красиви и впечатляващи сайтове, а защо не и някой ден да си изкарваш парите от това (ориентировъчно малко инфо - наскоро прочетох обява че се търси Flash дизайнер за направата на цялостен Flash сайт, като пусналите обявата се надяваха да им излезе под 2000 лева). PHP(+MySQL) - сървърен език, разликата от изброеното до тук е че той вече се обработва на самия сървър, което го прави много по-стабилен и универсален. За да разбереш какви неща можеш да правиш с него разгледай Kaldata.com. Целият сайт за да е това, което е е подплатен с PHP и бази данни. И с този език могат да се правят добри пари, стига да имаш нервите и желанието да го учиш. Не е много труден и нещата в него се правят в общия случай с доста по-малко код от обикновено (затова и може би някои голеееми програмисти се обиждат като се спомене ;)). Има и други езици свързани с правенето на страници като perl, CGI, Java и тн, но ти почнеш ли, сам ще се ориентираш какво точно ти трябва :nono: Web програмирането е огромен клон от програмирането по принцип и перспективите, които имаш с него също са много големи. А и езиците които се ползват до голяма степен си приличат с тези за правене на програми, така че със сигурност ще ти е от ползва решиш ли да се занимаваш. Разбира се няма нищо лошо да започнеш с Qbasic или Pascal - те са наистина стабилна основа, но трудно се обяснява на човек решил от скоро да се занимава с това защо по-дяволите всичките му програми са толкова грозни и неприложими.

Аз бих препоръчал да се започне от C/C++ и после вече да се избере език. C/C++ дава много добри основи, част от които в други езици липсват. Освен това много от езиците са със C-like синтаксис, което определено улеснява бъдещето обучение. Но все пак е важна и ориентацията на човека - дали към web, game ,application или system dev се е насочил :nono: Иначе аз започнах с Delphi, от там научих Pascal, после малко Perl/CGI, след това PHP, сега след малко обучение в C++ (само основите) уча C#... иначе досега работя като PHP програмист

Ето и конкретна информация:

HTML:

Редактор - спокойно можеш да ползваш Notepad, но има и редактори правени специално за целта. Основното им преимущество е че ти подреждат и оцветяват кода, така че да е по-прегледен. Един такъв е Notepad++, който можеш да си дръпнеш от тук:

http://heanet.dl.sourceforge.net/sourcefor...npp.2.9.bin.zip

Компилатор - Няма нужда от такова нещо. Нужен ти е само браузър като Internet Explorer, FireFox, Opera и тн. Хубаво е да имаш поне 2 от тези като първия е задължителен за да си сигурен че потребителите ще ти виждат добре страницата

Информация - Ето ти един самоучител на български език:

http://ftlbg.com/evilcom/HTMLtutor30.exe

Този самоучител е чудесен като за начало, но ще ти се наложи после да си купиш книжка :nono:

Книга - "HTML за World Wide Web" с автор Елизабет Кастро e невероятна книга даваща наистина почти всичко като информация свързана с HTML

CSS:

Редактор - можеш да ползваш Notepad++, но лично аз предпочитам TopStyle:

http://www.data.bg/f.php?fid=146097

има почти всичко, което ти трябва вградено и не се налага да знаеш перфектно CSS за да си направиш перфектен CSS ;)

Компилатор - тук нещата седят като със HTML

Информация - Доста от нещата които ти трябват ги има тук:

http://www4u.search.bg/css/styles.phtml

Книга - Не мисля че е нужно.

java script:

Редактор - Пак Notepad++ (затова го обичам :P)

Компилатор - Пак като при HTML

Информация - на английски език има много и няма да давам пример, но ако искаш да ти е на БГ ще ти трябва книга.

Книга - "Java Script за World Wide Web" с автор Том Негрино и Дори Смит. Много добра книга съдържаща хубави приложими примерси с ясни обяснения.

Flash:

Редактор и компилатор - Macromedia Flash. Можеш да си дръпнеш от тук:

http://www.data.bg/f.php?fid=146154

Не съм сигурен че е пресен, но със сигурност ще ти свърши работа като за начало.

Книга - Библията е добра.

PHP:

Редактор - Пак можеш да ползваш Notepad++, но лично аз съм фен на WinSyntax:

http://www.winsyntax.com/files/site1/aswsyn20.zip

Компилатор - това пак е скрипт и не се компилира. За да го пуснеш обаче трябва да си инсталираш сървър с php или да платиш за хостинг (5 лева месечно). В първия случай страницата ще се намира само на твърдия ти диск, но и без това докато се учиш друго не ти трябва. За да не се тормозиш много около инсталирането на сървъра ето ти линк към един пакет:

http://download.bg/prg_view.php?id=28432

и още един пробван и доказано работещ:

http://www.appservnetwork.com/

Все пак е добре да имаш основни знания около сървърите преди да почнеш с PHP.

Това е за сега от мен. Друг нека добави инфо и за други езици :).

• Автор

HTML -ла ми допадна. Това дет си дал има малко инфо (поне така пише)л Сега си тегля Microsoft Visual Basic http://rack5.free.evro.net/free2/psbg/vb/Microsoft Visual Basic 6 (87,518,963 Bytes).zip Подходящо ли е или не за начинещ?

Редактирано от dan4okj (преглед на промените)

Съвсем подходящо. Езикът не е труден, пък и програмите, който правиш с него са напълно приложими в ежедневието и адекватни спрямо новите технологии, с Win интерфейс и всичко останало. Искам само да те предупредя че HTML не е програмен език, но е задължително условие ако искаш да се занимаваш с Уеб програмиране.

sorry за офтопика  :)

littleclown Без да претендирам че разбирам от програмиране

ще ти задам един въпрос посочи ми език който може да направи

програма по-малка(като размер) и по бърза от направената на Асемблер

и да не забравяме че това е езика на процесора

П.П

Сега се занимавам със една дейност за която се искат знания по Асемблер и за това съм голям фен на асемблера

Peace  Публикувано изображение

<{POST_SNAPBACK}>

Колега, живеем в 21-ви век и изчислителната мощ на компютрите и техните ресурси са последна грижа на потребителите, а и на програмистите. Асемблер може и да е един прекрасен език за програмиране на ниско ниво, когато се гони бързина и компактност, изпълнение на задачи в реално време и т.н., но я ми обясни кой ще свърши по-бързо работата върху един счетоводен продукт или друга подобно програма - неща съобразени с търсенето на пазара? Дали ти, пишейки на асемблер или някой "псевдопрограмист", пишещ на C, а защо не и на PHP? Ако пък зачоплим някой RAD туул или нещо от сорта на VB, Delphi и т.н. да не говорим... Мисля, че въпросът ми е повече от риторичен, нали?

Времената се промениха доста и смея да кажа за по-добро. И като оставим иначе глупавия спор настрани, не мислиш ли, че програмният език е просто изразно стредство, чрез което се постига определена цел. Когато си във Франция, говориш на френски, а в Америка - на английски. С други думи, ако ще си лафиш директно с процесора - моля, щом се налага или щом те кефи ... Обаче при едно по-високо ниво на абстракция, където не е от значение процесора или нещо друго от сорта, каква ми е ползата да пиша на асемблер? Така че, както се казваше в една смешна програмистка история, в крака можеш да се простреляш по много начини. Ако искаш с Асемблер, ако ти харесва - C++ или нещо друго ...

Иначе споделям мнението на DarkLight, че е хубаво да се започне от C/C++. Най-вече, защото езика не е труден, съвременен е, възпитава начин на мислене, който е приложим при повечето съвременни езици за програмиране, и не на последно място, позволява създаването на достатъчно бързи приложения.

А по въпроса за PHP ... Като чуя някой да се подсмива на този език, просто ми става ясен веднага. Най-малкото защото PHP е комбинирал в себе си достойнствата на няколко други отдавна утвърдени програмни езици, и това е направено по един чудесен начин. Съчетано с все по-голямата нужда от създаване на уеб-базирани приложения, това го прави един чудесен избор.

А да, замалко да забравя - асемблер не е езика на процесора.

Редактирано от Daemon (преглед на промените)

• Автор

Това с Basic-a Не стана. :) Дали защото работя на XP? Имали някой език който става XP? Или Уиндоуса няма значение?

VisualBasic би трябвало да работи добре на всички Windows-и от 95 до XP. Провери нещо да не си омазал. Може и инсталацията, която си намерил да не е читава. Със сигурност не е защото си на XP

• Автор

По скоро е инсталацията. През цялото време игнорирах непрочетени и нерегистрирани файлове. Както и да е. Утре ще отида до Славейков да си напазарувам книги. Тези QBasic, Turbo Pascal и прочее, въобще не искаха да тръгнат. Нямам въпроси за сега. :bye:

Е значи ясно защо не тръгва :). Нека някой му даде линк към читава инсталация на VB. Не си купувай много книги наведнъж де :). Току виж ти омръзнало и само си харчил пари :)

Не мисля че не сте прави за твърдението "които не знае асемблер - не става" Никой не отрича качествата му, ама за High level не става вече. На начинаещия препоръчвам: Независимо кой език ще избереш, на първо място гледай да е Object Oriented.Според доста хора логическото мислене на хората се искривява ако първо са почнали с не OO език и макар аз да мсля че леко преувеличавт, има някаква логика в това. Аз бих ти препоръчал да почнеш със C++, защото синтаксиса му е типичен.Знаеш ли С++ после ше ти е адски лесно с повечето от останалите езици. Обаче ако си решил да ставаш Web Developer, направо фащай HTML и после PHP/MySQL, SQL, Oracle ...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.