Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ранното събуждане е вредно

Featured Replies

Събуждането рано сутрин не само не е от полза за здравето, но и повишава риска най-вече от сърдечно-съдови заболявания. До този извод са стигнали японски учени след обобщаване на данните за повече от 3000 човека на възраст от 23 до 90 г. Според тях при всеки, който става твърде рано, има условия за увеличаване на риска от поява на хипертония (високо кръвно налягане) и различни сърдечно-съдови заболявания. Учените обръщат внимание, че сред тези, които стават рано, има много хора в напреднала възраст и изказват предположение, че между ранното ставане и продължителността на живота също има връзка. Цифрите, изнесени от японските специалисти, цитирани от ВВС, показват още, че например при жените, които спят средно по 5 часа в денонощието, рискът от поява на високо кръвно е два пъти по-голям отколкото при мъжете, които също спят толкова.

Източник: zdrave.bg

Няколко пъти я чета новината и не мога да разбера смисъла и.

Ясно, че ранното ставане не е здравословно, но какво за тях означава "твърде рано". Малко по-надолу обаче пише "Учените обръщат внимание, че сред тези, които стават рано, има много хора в напреднала възраст и изказват предположение, че между ранното ставане и продължителността на живота също има връзка.". Това как да се разбира ? След това "например при жените, които спят средно по 5 часа в денонощието, рискът от поява на високо кръвно е два пъти по-голям отколкото при мъжете, които също спят толкова". Тук пък вече става дума за продължителност на съня.

Много объркано !

Я сега ми кажете в колко е нормално да ставаш. И дали 5,30 е "твърде рано" /защото аз в толкова ставам,че да отида на училище. Ако е рано трябва да се сърдя и да съдя държават за моето здраве/ ohmy.gif

Я сега ми кажете в колко е нормално да ставаш. И дали 5,30 е "твърде рано" /защото аз в толкова ставам,че да отида на училище. Ако е рано трябва да се сърдя и да съдя държават за моето здраве/ ohmy.gif

а в колко си лягаш?

Това за жените не е вярно защото колкото по-малко спят толкова по-вече се дига кръвното на мъжете им biggrin.gif

Аз всеки ден ставам в 6-7 часа дори сега ваканцията . Чуствам се много по-добре от колкото ако стана след осем или девет .. Тогава цял ден се чуствам уморен . Не разбирам какво му е лошото на ранното ставане :)

Абе вие не сте ли чували за това от колко часа сън на ден е нужно на организма за всяка определена възраст?

Абе вие не сте ли чували за това от колко часа сън на ден е нужно на организма за всяка определена възраст?

Май от 8 до 12 :singer:

и аз съм чувал че поне по 7-8 часа сън му трябват на човек!

и аз съм чувал че поне по 7-8 часа сън му трябват на човек!

Правси това намерих в един сайт

Средната продължителност на съня за възрастен човек е 7 - 8 часа на ден.
. Ама, че съм тъпа значи.

Редактирано от samon (преглед на промените)

На възрастен човек (18 - 60г) са му достатъчни 7-8 часа сън на денонощие.И е напълно здравословно.Едно ставане в 6:30 или 7:00 е напълно в реда на нещата.

Oще Наполеон е казал, че умния мъж има нужда от не повече от 6 часа сън. Аз сега се опитвам да докажа, че и 5 стигат. :)

Според мен няма значение само това в колко си станал сутринта.Има значение и в колко си си легнал.Ако трябва да станеш в 6,лягаш си в 10-11 и всичко е точно.Аз например като съм на училище ставам в 5:30 и си правя сметката и си лягам в 21:30.Колкото и странно да е-свикваш!

Oще Наполеон е казал, че умния мъж има нужда от не повече от 6 часа сън. Аз сега се опитвам да докажа, че и 5 стигат. :)

Бе то кат речеш - и 4 стигат, колкото да си размътиш мозъка и да предремеш, та да можеш да посвършиш нещо на другия ден. Но това една, две, три вечери - и си труп. Приципно 6-7 часа сън според мен са напълно достатъчни и са в реда на нещата. А относно ранното ставане - 6-7 е идеално, но стига да си си легнал към 11-12 макс. А при мен - трудно! :) Пък и си падам малко поспаливка...

Бе то кат речеш - и 4 стигат, колкото да си размътиш мозъка и да предремеш, та да можеш да посвършиш нещо на другия ден. Но това една, две, три вечери - и си труп. Приципно 6-7 часа сън според мен са напълно достатъчни и са в реда на нещата. А относно ранното ставане - 6-7 е идеално, но стига да си си легнал към 11-12 макс. А при мен - трудно! :) Пък и си падам малко поспаливка...

Ако си падаш поспаливка виж си нивото на хемоглобин, повечето хора които си падат поспаливи имат някаква анемия в хетерозиготно състояние. Трябва хемоглобина ти да е над 150 поне.

А‌ иначе си права в казармата като си наряд имаш 2 пъти по 2 часа сън право и толкоз, а и те будят от рано за да се разсъниш, а не да хукнеш със шмайзера и да утепаш някой на сън. :)

Ако си падаш поспаливка виж си нивото на хемоглобин, повечето хора които си падат поспаливи имат някаква анемия в хетерозиготно състояние. Трябва хемоглобина ти да е над 150 поне.

А‌ иначе си права в казармата като си наряд имаш 2 пъти по 2 часа сън право и толкоз, а и те будят от рано за да се разсъниш, а не да хукнеш със шмайзера и да утепаш някой на сън. :)

Мен принципно хемоглобина ми е доста нисък, и това го разбрах от кръвна картина след припадък. Не знам кво е, ма обичам да спя и е трудничко да ме събудят, бая здрав сън имам.

И аз съм поспаланка и обожавам да спя, но се научих вече и на 6 часа сън да се радвам :) Че се свиква с ранното ставане е факт, но вечер се чувствам ужасно изморена и не рядко заспивам пред телевизора. На един човек ако му стигат 6 часа сън, то за друг са крайно недостатъчни.

Трябва хемоглобина ти да е над 150 поне.

Хемоглобин над 150 за жена си е направо постижение ;) 115 - 120 е нормалната долна граница (за жена).

Ех според тази статия, аз трябва доста дълго да живея :) Съдейки по факта, че когато нямам ангажименти деня ми е разделен точно по-равно между сън и будуване ~12 часа сън, така че няма страшно за мен ;)

аз съм ранобудна... ама после много ми се спи. а най-лошото е че колкото по-късно си легна толкова по-рано ставам. :speak: попринцип лягам в 22.30 и ставам в 06.00.

И аз съм от поспаливите. Нужни са ми към 9-10ч. Имах един период, когато трябваше да ставам всеки ден в 6:30 и тогава се чувствах ужасно и много рано ми се доспиваше. Добре че сега не ми се налага ежедневно да ставам толкова рано, че не знам как ще издържа. А когато съм спала към 12 часа, се чувствам перфектно biggrin.gif

И аз съм поспаланка и обожавам да спя, но се научих вече и на 6 часа сън да се радвам ;) Че се свиква с ранното ставане е факт, но вечер се чувствам ужасно изморена и не рядко заспивам пред телевизора. На един човек ако му стигат 6 часа сън, то за друг са крайно недостатъчни.

Хемоглобин над 150 за жена си е направо постижение ;) 115 - 120 е нормалната долна граница (за жена).

Нормално е то друг път, толкова нисък хемоглобин си значи почти сигурно някаква хетерозиготна анемия. В България това е много разпространено и затова се приема за "нормално", но не е. Все пак поспаливостта наистина е важен сигнал да се проверите, за да не се наложи да го разберете след някой припадък. sad.gif

Знам, че е малко плашещо, но човек трябва да се приеме такъв какъвто е, няма значение с или без анемия, все пак е по-добре да знаеш о време.

Аз лично 7 пъти вече съм минавал тест за СПИН. В началото ме беше малко страх, но вече притръпнах и не се вълнувам толкова. А и няма от какво, ама преди да отворя плика с резултатите и сега все пак мъничко. ;) Все пак струва си, човек да знае истината.

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.