Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на резолюцията и програми - на Linux

Featured Replies

Преди няколко дни имах Linux Ubuntu 7.04 и го изтрих (и мисля пак да го сложа), поради две причини:

1. Не можах да си настроя резолюцията

2. Не можах да си намеря програми.

1. Въпреки, че бях си сложил драйверите на видео-картата не можах да си настроя резолюцията - 1440x900 пиксела, защото максималната беше - 1024x768.

2. Днес научих номера със следната команда в конзолата:

sudo apt-get install

и се чудя, ако се върна на Linux-а ще мога, ли да си изтегля по този или друг начин някои програми, като Photoshop, VirtualDub, Subtitle Workshop и игри - Prince of Persia - 3D, Warrior Within, Crazy Taxi3, CS, Need for Speed Carbon.

Бихте, ли ми казали как бих могъл да инсталирам тези програми и игри и как да си сменя резолюцията, ако се върна на Linux?

Ако не, бихте, ли ми препоръчали дистрибуция на Linux, която ще мога да запиша на CD - 700MB и с коята ще мога да използвам изброените програми, игри и резолюция?

Да върви на 3Ghz Procesor, 1GB of RAM, 128MB video. Имам DVD записвачка, но не искам на DVD, щото имам много празни CD-та.

Благодаря ви предварително!

Първо резолюцията. Напиши в конзолата

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Sudo означава Super User Do, тоест приемаш администраторски права gedit е името на текст-редактора по подразбиране в GNOME (графичната среда, която убунту ползва по подразбиране). /etc/X11/xorg.conf е файл съдържащ настройките на X Window. Ще ти поиска парола, но не се притеснявай ако пишеш и нищо не се появява. Просто така я скрива, вместо да показва звездички например. Какво да редактираш в този файл е дискутирано на много места в WWW. Например просто търсене с Google ще те отведе до линкове като този. Убунту ще разработват графична програма, редактираща xorg.conf и това ще бъде голямо улеснение. Може да е необходимо да инсталираш драйвери за видео картата си. Няма да е лошо да инсталираш програмата Automatix. Тази програма е един вид каталог за полезни програми, драйвери, кодеци и пр. Изтегли deb пакета от съответния линк и го изпълни. Ако не стане използвай начина през конзолата описан по-надолу в линка, който ти дадох. От нея ще можеш да си инсталираш и съответните драйвери за видео картата. След като приключиш рестартирай графичната среда (Ctrl+Alt+Backspace) и ако резолюцията не е ОК отвори Screen Resolution от System менюто и си я смени. Би трябвало да са се появили новите опции. Номера с командата няма да ти е нужен, защото съществува пакетен мениджър с графичен интерфейс. Казва се Synaptic. Потърси го в System -> Administration менюто. Ubuntu притежава прекрасен свободен заместител на Photoshop, The GIMP (GNU Image Manipulating Program). Но ако държиш да подкараш Photoshop както и други приложения за Win инсталирай си Wine. Потърси го в Synaptic или напиши
sudo apt-get install wine

. След това натисни с дясното копче върху някое exe и избери Open with... Ако wine не фигурира в списъка напиши wine в полето за програма, нефигурираща в списъка. НО Wine съвсем не подкарва всички windows-ски приложения. При Фотошоп не би трябвало да срещнеш проблеми, но нещата не стоят така при игрите. Някои игри могат да се подкарат с wine, други се подкарват, но лагват, трети само се инсталират и не могат да тръгнат. Емулатора Cedega е създаден да емулира игри за Windows под Линукс. Не е свободен, но не е и много скъп. На сайта Linux за геймъри ще намериш информация по въпроса. Успех!

Edit: Понеже каза, че желаеш да подкараш Subtitles Workshop трябва да знаеш, че подобните програми за win записват субтитрите с кодировка cp1251. Плейърите и редакторите в Линукс обаче декодират utf-8 по подразбиране. Това лесно може да се промени в настройките. Иначе не само фотошоп има прекрасни свободни алтернативи за Линукс. На сайта можеш да намериш информация по въпроса

Edit: А тази таблица на алтернативите може би е още по-пълна.

Редактирано от Мишо (преглед на промените)

Преди няколко дни имах Linux Ubuntu 7.04 и го изтрих (и мисля пак да го сложа), поради две причини:

1. Не можах да си настроя резолюцията

2. Не можах да си намеря програми.

1. Въпреки, че бях си сложил драйверите на видео-картата не можах да си настроя резолюцията - 1440x900 пиксела, защото максималната беше - 1024x768.

2. Днес научих номера със следната команда в конзолата:

sudo apt-get install

и се чудя, ако се върна на Linux-а ще мога, ли да си изтегля по този или друг начин някои програми, като Photoshop, VirtualDub, Subtitle Workshop и игри - Prince of Persia - 3D, Warrior Within, Crazy Taxi3, CS, Need for Speed Carbon.

Бихте, ли ми казали как бих могъл да инсталирам тези програми и игри и как да си сменя резолюцията, ако се върна на Linux?

Ако не, бихте, ли ми препоръчали дистрибуция на Linux, която ще мога да запиша на CD - 700MB и с коята ще мога да използвам изброените програми, игри и резолюция?

Да върви на 3Ghz Procesor, 1GB of RAM, 128MB video. Имам DVD записвачка, но не искам на DVD, щото имам много празни CD-та.

Благодаря ви предварително!

Изобщо не се захващай преди да прочетеш какво е Линукс и как работи - поне в общи линии. Не може да очакващ да е като Уиндос - защо ти е тогава! Стой с Уиндос, защото е точно това което искаш. Рано или късно ще се върнеш на джамовете.

• Автор
Рано или късно ще се върнеш на джамовете.

Не. Няма. Омръзнаха ми преинсталациите, щото съм пробвал и XP и Vista - всичко прецакано. Всеки път все принтери, драйвери, игри, е че то на човек му омръзва. Само ако имам гореспоменатите игри и програми - ще отида на Linux. И ако там тъй се случи - направо незнам какво ще пробвам. sad.gif

@dedmen: Интересно как очакваш да се научи като го режеш. Всички сме почнали с "Какво е apt-get?"

Не. Няма. Омръзнаха ми преинсталациите, щото съм пробвал и XP и Vista - всичко прецакано. Всеки път все принтери, драйвери, игри, е че то на човек му омръзва. Само ако имам гореспоменатите игри и програми - ще отида на Linux. И ако там тъй се случи - направо незнам какво ще пробвам. sad.gif

Отговора ти само потвърждава моите думи. Ти искаш Уиндос.

• Автор
Отговора ти само потвърждава моите думи. Ти искаш Уиндос.

Да. Позна! Искам ОС която да не се прецаква, щото ме нерви всичко! ;)

Да. Позна! Искам ОС която да не се прецаква, щото ме нерви всичко! :clap:

Аз съм с Линукс, но това не ме прави сляп за качествата на Уиндос. За твоите нужди няма по-добро от джама. Проблема с прецакването е изцяло в теб. Просто трябва да научиш добре Уиндос и така ще избегнеш доста проблеми. По всичко писано от теб личи, че не обичаш да четеш.

dedmen, дори и да си прав, остави човека да се пробва щом иска. Трябва да се опита от всичко, за да разбереш от личен опит а не от нечий преразказ или пошъл коментар как стоят нещата при еди-какво-си! Нека сам натрупа опитност, естествено в началото всеки се нуждае от помощ (предполагам, че някога и на теб не ти е било ясно съвсем всичко) :clap:

• Автор
dedmen

Проблема с прецакването е изцяло в теб

Мислиш, че не му разбирам, ли. Аз каква вина имам, че като го включа и като ми се появи Нод 32 и замръзва - и нищо не мога да правя, пак рестарт, пак същото и след 2, 3 рестарта като се престраши и готово - работи.Или пък каква вина имам, че един път, като си включих Internet Explorer и не можа да се затвори, или син екран след инсталация на програма, която съм инсталирал доста пъти, или, че като искам да записвам дискове на DVD ми дава грешка(XP-то, щото за да записвам трябва да бъда задължително на Vista). Ето защо ми трябва стабилна OS. Имам програми за 3D дизайн, правене на други програми, и изобщо програми, които ми трябват. А с последния преинстал на Vista-та, нищо не съм слагал освен настройките на нета и пак при зареждане ми замръзва и трябва Restart, за да продължа и това е на всяко включване. Пробвах с режим Sleep и пак същата работа - пише ми Resuming Windows и до там - изгасва.

Ето защо прибягвам към Linux!

Редактирано от cm8391 (преглед на промените)

Мислиш, че не му разбирам, ли. Аз каква вина имам, че като го включа и като ми се появи Нод 32 и замръзва - и нищо не мога да правя, пак рестарт, пак същото и след 2, 3 рестарта като се престраши и готово - работи.Или пък каква вина имам, че един път, като си включих Internet Explorer и не можа да се затвори, или син екран след инсталация на програма, която съм инсталирал доста пъти, или, че като искам да записвам дискове на DVD ми дава грешка(XP-то, щото за да записвам трябва да бъда задължително на Vista). Ето защо ми трябва стабилна OS. Имам програми за 3D дизайн, правене на други програми, и изобщо програми, които ми трябват. А с последния преинстал на Vista-та, нищо не съм слагал освен настройките на нета и пак при зареждане ми замръзва и трябва Restart, за да продължа и това е на всяко включване. Пробвах с режим Sleep и пак същата работа - пише ми Resuming Windows и до там - изгасва.

Ето защо прибягвам към Linux!

Ха-ха, напълно си готов за Линукс laugh.giflaugh.giflaugh.giflaugh.gifbiggrin.gif

Ще те питам как е след 1 месец! Успех! cool.gifcool.gif

dedmen, дори и да си прав, остави човека да се пробва щом иска. Трябва да се опита от всичко, за да разбереш от личен опит а не от нечий преразказ или пошъл коментар как стоят нещата при еди-какво-си! Нека сам натрупа опитност, естествено в началото всеки се нуждае от помощ (предполагам, че някога и на теб не ти е било ясно съвсем всичко) :speak:

Ще те послушам! Ето, махам пушката от челото му! :):rolleyes:

Какъвто и да е Джама, чак такива проблеми не прави той. Я първо си виж хардуера на какво дередже е. Я памет се дъни, я хард диск, я нещо друго. Може да съм заклет дебианец, но и XP ползвам и тея проблеми според мен са хардуерни, ако преинсталиране на Уиндоса не помага.

Иначе лошо няма да се пробва човека с Линукса. Но бая ровене ще падне да намери инфо за такива програми, които му трябват. Ето една таблица за аналози на програми:

http://mylinuxtoni.hit.bg/tablica.html

На сайта може да намери и други материали, баш за новаци като него.

Съвет от мен. Пробвай първо с PCLinuxOS. Не настройвай нищо, освен десктопа си. Веднага може да гледаш филми и да слушаш музика - инсталирани са всички необходими кодеци, flash, java. Единствено чрез мениджера на пакети (synaptic) си инсталирай драйвера на видеокартата и пакета за локализация на български (kde-i18n-bg). След това бавно и полека и без нерви се заеми с изучаване на системата и търсене на нужните програми. Ще бъде трудно, в смисъл, че познатите ти наименования почти ги няма. Ако нужните ти програми са компилирани за твоята дистрибуция и са в хранилищата (сървърът, където се съхраняват пакетите), инсталацията е елементарна. Успех.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Зьщо за програмата Automatics че е платенал

Before installing Automatix2, make sure that the non-free and contrib directories in your primary debian repository in /etc/apt/sources.list are enabled. Automatix2 depends on one or more packages from these directories. Your primary debian repository should look like something as follows:

Здравейте ! Прочетох внимателно цялата Тема . Няма да убеждавам или разубеждавам cm8391 за Линукс . Ще ти дам няколко сайта . Разгледай ги внимателно и сам реши дали ще си инсталираш Линукс .

Linux's Gamers Game List , Tux Games , LinuxGames , Unix Fresh meat , Linux Today , Just Linux , Linux Planet , Wine , Cegeda , GIMP , Blender , Wings 3D .... и много други .

Отдавна мисля да направя пълен списък на сайтовете с информация и програми за Линукс ..., но все нямам време . laugh.gif

Реши си сам ! cool.gif

• Автор
Здравейте ! Прочетох внимателно цялата Тема . Няма да убеждавам или разубеждавам cm8391 за Линукс . Ще ти дам няколко сайта . Разгледай ги внимателно и сам реши дали ще си инсталираш Линукс .

Linux's Gamers Game List , Tux Games , LinuxGames , Unix Fresh meat , Linux Today , Just Linux , Linux Planet , Wine , Cegeda , GIMP , Blender , Wings 3D .... и много други .

Отдавна мисля да направя пълен списък на сайтовете с информация и програми за Линукс ..., но все нямам време . laugh.gif

Реши си сам ! cool.gif

Мерси, но ще ги погледна по-късно. Имам следния проблем - инсталирах си драйверите на видео-картата и като влеза на Applications->Системни инструменти->Nvidia Settings и избера резолюцията да ми е 1440x900, после Apply и резолюцията ми се променя, но като рестартирам Linux-а и го включа - пак ми излиза със по-малка резолюция (квадратна) - 1400x1050. От същото място (Applications->Системни инструменти->Nvidia Settings) има да се съхранят промените в xorg.conf и след като рестартирам компютъра и го включа - ми тръгва на 1400x1050. Не знам дали ще е правилно да си дам скайпа, но ще го дам (Не с рекламна цел), за да мога да дам снимки от Линукса, за да е по нагледно и да може да бъде обяснението ми по-добро. Скайпа ми е rzk5.1.

Редактирано от cm8391 (преглед на промените)

• Автор

Много ви се моля. Кажете ми как да го оправя.

Отваряш текстов редактор с администраторски права. Отваряш директорията /etc/X11 . Файлът xorg.conf го копираш за всеки случай във файл xorgbak.conf. Сега отваряш файла xorg.conf и го редактираш (не забравяй, че трябва да си с администраторски права) - намираш редовете, в които са описани резолюциите и примерно това 1400 x 1050 го променяш на 1440x900 . Записваш файла и рестартираш X сървъра. Това е. Сам ще се убедиш, че понякога е по лесно в конзола да промениш 2 цифри, отколкото да използваш графични програми за настройка.

• Автор
Отваряш текстов редактор с администраторски права. Отваряш директорията /etc/X11 . Файлът xorg.conf го копираш за всеки случай във файл xorgbak.conf. Сега отваряш файла xorg.conf и го редактираш (не забравяй, че трябва да си с администраторски права) - намираш редовете, в които са описани резолюциите и примерно това 1400 x 1050 го променяш на 1440x900 . Записваш файла и рестартираш X сървъра. Това е. Сам ще се убедиш, че понякога е по лесно в конзола да промениш 2 цифри, отколкото да използваш графични програми за настройка.

Благодаря!

Така стана.

Благодаря на всички, които ми помогнаха!

Значи преинсталирах си Кубунту-то 7.04 и извърих обичайната промяна на xorg.conf-a рестартирах Х сървъра, началния екран си промени резолюцията но този път когато ми зарежда потребителя резолюцията е по-ниската от тази която съм задал (стандартната която ми разпознава е 1024х768 а тази която аз искам е 1152х864)

рестартирах няколко пъти Х сървъра - безрезултатно .. помощ моля sad.gif

• 2 седмици по-късно...

Искам да ви питам server edition на ubuntu 7.04 има ли графична среда и ако да, как да я подкарам?

Наистина доста бърз сървър стана но не съм някакво "про" :-D този е 5тия линукс който изпробвам за сървърни цели, но без графична среда сеедно съм инвалид :yanim:

Искам да ви питам server edition на ubuntu 7.04 има ли графична среда и ако да, как да я подкарам?

Наистина доста бърз сървър стана но не съм някакво "про" :-D този е 5тия линукс който изпробвам за сървърни цели, но без графична среда сеедно съм инвалид :wors:

А без знания и опит в конзолата си направо за Windows 2003 Server. Малко си избързал със сървърите.

Значи преинсталирах си Кубунту-то 7.04 и извърих обичайната промяна на xorg.conf-a рестартирах Х сървъра, началния екран си промени резолюцията но този път когато ми зарежда потребителя резолюцията е по-ниската от тази която съм задал (стандартната която ми разпознава е 1024х768 а тази която аз искам е 1152х864)

рестартирах няколко пъти Х сървъра - безрезултатно .. помощ моля sad.gif

Здравей ! ..... Главно меню -> Системни настройки -> Администриране на компютъра -> Monitor & Display . Отваряш и ще видиш , примерно :

8336_812.PNG

.... Изтегляш плъзгача на предпочитаната :

8337_818.PNG

.... и готово !

Успех ! cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.