Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя Linux дистрибуция мога да подкарам на това дърто PC

Featured Replies

Здравейте!

Мотаеше се в офиса едно дъно с процесор Селерон 1100 и нищо друго, успях да му намеря 192МB SDRAM, 3.2GB HDD, Lan, прашасало CD i 8MB AGP Permedia 2 :gift: UBUNTU не мога да подкарам на тази машина не и стига рам.

Ако ми препоръчате някоя лека дистрибуция която да тръгне на въпросната щайга, ще съм много благодарен! Заинатил съм се да го подкарам и това е :wors:

Редактирано от riapa (преглед на промените)

Ubuntu би трябвало да тръгне, но предполагам не ще тъй-като инстала е през live cd и не му стига памет.

Повечето от списъка ще работят, единствено може да се наложи да караш с по-стари версии и XFCE4 вместо KDE/GNOME за десктоп мениджър:

Линукс за българи: Дистрибуции

Бих ти препоръчал Slackware. А, SLAX съм го тествал и работи на 256 RAM директно от CD-то.

• Автор

От час и половина някаде инсталирам openSuSe 10.3 не е с liveCD и мисля, че ще тръгне ;)

мерси!

Успех с Сусе,но не мисля,че ще тръгне заради KDE....Убунти иска 4GB.

Препоръчвам ти Дебиан,защото е най-лек и xfce .Пиши ми в Skype да ти обясня как да го инсталираш...

• Автор

На самия финал ми каза, че мястото ми почти свършва :P има още 4 пакета ^^. Диска го разделих 2.6ГБ за линукса и 384МБ за суап. Сигурно изобщо няма да стигна до DKE-то :P.

KAI ще ти пиша на скайпа, мерси! :)

Здравей,

Първото нещо, което ми дойде наум, е Puppy Linux. Ето тук има информация за него.

Поиграх си малко да тествам няколко дистрибуции във VirtualBox (Base Memory: 192MB; Video Memory: 8MB; само CPU-то е P4 3.0 GHz). Може да опиташ някоя от тези:

Ubuntu based: Xubuntu(с XFCE). Български mirror тук. Или Fluxbuntu (с Fluxbox), gOS (с Enlightenment E17).

Slackware based: Zenwalk Linux, VectorLinux (Standard), Wolvix (всички с XFCE).

Debian based: Dreamlinux (с XFCE).

PCLinuxOS based: TinyMe (с Openbox), TyniFlux (с Fluxbox).

Вземи 1-2 презаписваеми CD-та и пробвай тези, които си харесал. При инсталиране може да имаш проблем заради малкия hard disk. Някои инсталатори не ти дават да избираш какво да се инсталира, а слагат всичко от CD-то (ако не стигне място инсталацията забива). При работа може да имаш проблем с накои приложения, включени в съответната дистрибуция, които искат повече памет (можеш да ги замениш с други).

Пусни един пост - какво си успял да подкараш. Може да е интересно за други хора с такива машини.

ПП.

Забравих да си върна настройките на VirtualBox и инсталирания Yoper Linux с KDE се стартира при тези настройки. Държеше се повече от добре. Така че може да експериментираш и с други дистрибуции.

Успех.

Здравей,

Първото нещо, което ми дойде наум, е Puppy Linux. Ето тук има информация за него.

Поиграх си малко да тествам няколко дистрибуции във VirtualBox (Base Memory: 192MB; Video Memory: 8MB; само CPU-то е P4 3.0 GHz). Може да опиташ някоя от тези:

Ubuntu based: Xubuntu(с XFCE). Български mirror тук. Или Fluxbuntu (с Fluxbox), gOS (с Enlightenment E17).

Slackware based: Zenwalk Linux, VectorLinux (Standard), Wolvix (всички с XFCE).

Debian based: Dreamlinux (с XFCE).

PCLinuxOS based: TinyMe (с Openbox), TyniFlux (с Fluxbox).

Вземи 1-2 презаписваеми CD-та и пробвай тези, които си харесал. При инсталиране може да имаш проблем заради малкия hard disk. Някои инсталатори не ти дават да избираш какво да се инсталира, а слагат всичко от CD-то (ако не стигне място инсталацията забива). При работа може да имаш проблем с накои приложения, включени в съответната дистрибуция, които искат повече памет (можеш да ги замениш с други).

Пусни един пост - какво си успял да подкараш. Може да е интересно за други хора с такива машини.

ПП.

Забравих да си върна настройките на VirtualBox и инсталирания Yoper Linux с KDE се стартира при тези настройки. Държеше се повече от добре. Така че може да експериментираш и с други дистрибуции.

Успех.

Убунти иска 256 MB RAM.

Slackware се компилира намомента и много бавно ще стане ако изобщо стане...

Дебиан е добра идея,защото иска 16 MB RAM и 233Mh,а XFCE-128MB RAM.

PCLinuxOS-твърде много екстри...

• Автор

Ето до къде стигнах за днес :P сусето се инсталира и стигна до прозореца за въвеждане на юзер и парола, след като ги въведа се мъче 10 тина секунди и ми извежда това съобщение:

There was an error setting up inter-process comuniations for KDE. The message returned by system was:

Could not read network connection list.

/tmp/1922735745/.DCOPserver_linux-fbi__0

Please check that the "dcopserver" program is running!

иначе в текстов режим си работи!

Това ще е за днес утре продължавам :P

Убунти иска 256 MB RAM.

Slackware се компилира намомента и много бавно ще стане ако изобщо стане...

Дебиан е добра идея,защото иска 16 MB RAM и 233Mh,а XFCE-128MB RAM.

PCLinuxOS-твърде много екстри...

Не разбирам много, сега се уча. Мисля че е така, както казваш.

За Ubuntu - съгласен. При мен 7.10 толкова влачи, че ме отказа от GNOME, който визуално харесвам повече от KDE.

За Debian - нямам лични впечатления, но съм чувал само добри неща. Само трябва и да знаеш повече. А за XFCE съм "За" и с двете ръце :).

PCLinuxOS - съгласен. Повече екстри като за новаци. Напредналите може и да ги дразни.

Само не знам за Slackware, не се ли компилираше Gentoo?

Идеята ми беше да пробва.

Всички, посочени от мен, имат Live CD-та и са само базирани на посочените дистрибуции. Мисля си, че ако тръгне от Live CD, то като е инсталиран трябва да работи по-добре. Просто трябва да се пробва.

По-знаещите ще помагат и няма начин да не стане.

Успех.

Според мен всяка една дистрибуция , ако знаеш разбира се за какво ти трябва линукса и сложиш само приложенията който са ти нужни

Минислак, Freebsd според мен е най-подходящия вариант.

Редактирано от darkl0v3r (преглед на промените)

Само не знам за Slackware, не се ли компилираше Gentoo?

Слакуер използва само tar.gz които се компилират на момента.

Здравей !

Не знам за останалите , които ти отговориха , но аз имах една подобна щайга : Duron-890 Mhz , 192 RAM /64+128/ , 8 Mb video , 3 Gb hard . Та , на това "чудо" имах 1 година инсталиран "Тиликс" и работеше перфектно . Вярно , е че за да се инсталира му трябваше 01:12 ч. , но си заслужава .

И така , съветвам те да използваш "Тиликс" .

Успех ! cool.gif

.... 1.1 , а след това и 2.0 .

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Здравей !

Не знам за останалите , които ти отговориха , но аз имах една подобна щайга : Duron-890 Mhz , 192 RAM /64+128/ , 8 Mb video , 3 Gb hard . Та , на това "чудо" имах 1 година инсталиран "Тиликс" и работеше перфектно . Вярно , е че за да се инсталира му трябваше 01:12 ч. , но си заслужава .

И така , съветвам те да използваш "Тиликс" .

Успех ! cool.gif

Коя версия?

• Автор

Сутринта бутнах компа със хиренс на диска не беше останал нито байт свободен! :speak:

Tilix 2.1 тръгна :) нямаше проблем с бутването му от LiveCD-to :) като го пробвам няколко дни ще кажа как върви :P

Видеото ли какво не ми се познава не мога да подкарам повече от 800X600 60Hz... Идеи как да го оправя :)

Благодаря на всички!

Сутринта бутнах компа със хиренс на диска не беше останал нито байт свободен! :)

Tilix 2.1 тръгна :P нямаше проблем с бутването му от LiveCD-to :shy11: като го пробвам няколко дни ще кажа как върви :P

Видеото ли какво не ми се познава не мога да подкарам повече от 800X600 60Hz... Идеи как да го оправя :nono:

Благодаря на всички!

Що се занимаваш с глупости?

Предния ми комп беше Duron 800 с 192 Mb RAM , 20 Гб хард диск ....

На него имах 2 дистрибуции + Уиндоус в началото.

Та ... Намери му хард диск с по-голям капацитет. С тези 3 и нещо Гиги, даже и да инсталираш успешно някое дистро, практически няма да имаш място за файловете си. Какво , само ще го гледаш как работи и ще му се радваш ли?

За комфортна работа ти трябват поне минимум 4 Гб за инсталацията и другото за домашната ти директория - колкото повече, толкова по-добре.

Иначе заради рам паметта не се занимавай с живи дистрибуции - мазохистично е.

Дебиан, Слакуер ( който въобще не се компилира, както се беше изцепил някой тук)

Преди месец месец ми попадна една подобна щайга - лаптоп с Pentium II 333MHz, 128RAM, 5GB HDD, 4MB е графичната карта. Консултирах се какво мога да подкарам, понеже не съм разбирач и сложих последното SuSE. С KDE пакетите зае около 2,5GB. И взе че тръгна машината да й се ненадяваш. КДЕ-то си върви, само нерви да имаш. Затова сложих и Fluxbox среда и сега тича. Вярно мъка си е по някои въпроси - за неща, които стават автоматично в КДЕ се налага да се чете и понаписва някой ред, но за такава машина...

Видях, че има и Fluxbuntu някой ден може и него да пробвам.

:offtopic_s: Решил съм и PCMCIA-LAN карта да й сложа, понеже си няма вградена. Ходих по магазините - казаха ми, че най вероятно трябва да е 16 битова, пък те не се намирали. Някой има ли идея дали нормална ще върви?

• Автор
Що се занимаваш с глупости?

Предния ми комп беше Duron 800 с 192 Mb RAM , 20 Гб хард диск ....

На него имах 2 дистрибуции + Уиндоус в началото.

Та ... Намери му хард диск с по-голям капацитет. С тези 3 и нещо Гиги, даже и да инсталираш успешно някое дистро, практически няма да имаш място за файловете си. Какво , само ще го гледаш как работи и ще му се радваш ли?

За комфортна работа ти трябват поне минимум 4 Гб за инсталацията и другото за домашната ти директория - колкото повече, толкова по-добре.

Иначе заради рам паметта не се занимавай с живи дистрибуции - мазохистично е.

Дебиан, Слакуер ( който въобще не се компилира, както се беше изцепил някой тук)

Ще му ръгна 8GB флашка!!! Другия ми комп е с 4 диска X 400GB например! мислиш ли, че тоя боклук ми е нужен за нещо кой знае какво? Ако искам, ще му намеря и хард и рам обаче неща! събрах го от никому ненужни чаркове и си върви! Може да го приемеш така - носи ми удоволствие да подкарвам стари щайги. Мотае се един пентиум 166 какво ли да го правя biggrin.gif с едо рам е!!!

Но темата не беше за това...

Еми щом е за спорта - Дебиан нет инсталл е точно за игра:

http://mylinuxtoni.hit.bg/statii/debnov.html

Като си инсталираш базовата система и само kdebase, даже ще ти остане място за файлчета. Или xfce също.

Бързо хвърляй сузито :)

За десктоп с Х думкай Slackware базов с fluxbox. Ще останеш потресен на какво е способна тази дистрибуция. Изискванията са направо смешни:

* 486 processor

* 16MB RAM (32MB suggested)

* 100-500 megabytes of hard disk space for a minimal and around 3.5GB for full install

* 3.5" floppy drive

Ако сравняваме слак със сузе е все едно колело с танк. biggrin.gif

В 3гб на тоя кашон ше събереш превъзходна конфигурация от софтуер - Нет, Музика, Филми, Сървър. Е игрите ше се узорят малко, но предполагам че си наясно че линукс не е гейм стейшън. biggrin.gif

Другия вариан е Дженту, но то е сорс бейсд дистро т.е. всичко идва като сорс код и се компилира, а с тоя процесор не искам и да си представям колко време ше ти трябва. :)

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.