Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инструкция за монтаж на захранване

Featured Replies

Изобщо не би трябвало да е така. Включвай 4-те пина ... и виж дали имаш нещо включено тук (без него няма да работи):

Публикувано изображение

Напрактика трябва всичко да е вкючено ...

Там,където показваш със стрелки е включено,но онзи 4пиновия не е!Сега ще го включа Публикувано изображение

EDIT:Готово Публикувано изображение

Редактирано от MicroSux (преглед на промените)

До тук добре, но въпросът ми е, ако има 2бр. 12V линии трябва ли да са включени и двете? т.е едната е при 24pin и другата на самостоятелните 4pin. :) Дано съм бил ясен. Благодаря

Тия 4 пина горе за допълнително захранване на процесора те задължително трябва да са включени. Същото се отнася и за 24-те пина ... щом са 24 трябва да са включени всичките. Има дъна, които имат 2х4 пина за допълнително захранване на процесора. Там вече нещата стоят по различен начин, но ако се слага мощен процесор и се клоква или пък четириядрен е кажи речи задължително да се включат и двата 4 пинови кабела.

ГРЕШКА!!!!

xactoR, изтървал си въпроса.

Широката букса на захранването е 20 пина, всяко не старо захранване има още 4 пина които са вързани до тия 20. НЕ е фатално ако дъното е 24 пина, а захранването 20. Компютъра ще работи без проблем и няма причина да се купува друго захранване, освен ако нямате излишни пари.

Онези 4 пина за процесора(с двете стрелки на снимката) са задължителни за закачане, кабелчето прилича по вид на това което е защипано до 20 пиновия, но се различава по:

-има щипка(а другият няма в 90 % от случайте)

-има 2 жълти и 2 черни жици(винаги)

-излиза напълно самостоятелно от захранването(винаги).

Ако дъното има такъв конектор, а захранването не, то се купува ново.

За експериментаторите: може да си изкарате нужните волтажи и да си направите конектора. Не се препоръчва.

ЗА баш майсторите: Скъпите захранвания имат 2 по 4 пина за процесор, НЕ се опитвайте да набутате един от тях до 20 пиновия конектор!

Дъната с 2 по 4 пина за процесора работят и само с 4 пина, ако захранването няма 2ри такъв кабел.

Ако захранването на процесора не е включено компютъра няма да тръгне!

• 1 месец по-късно...

Имам един въпрос - захранването което купих е с 24 пина, а на дъното има гнездо за 20 пина! Как да включа захранването?

Имам един въпрос - захранването което купих е с 24 пина, а на дъното има гнездо за 20 пина! Как да включа захранването?

Ами ... евентуално допълнителните 4 пина могат да се откачат. Ако не могат ... най-вероятно ще трябва да купиш друго захранване.

Ами ... евентуално допълнителните 4 пина могат да се откачат. Ако не могат ... най-вероятно ще трябва да купиш друго захранване.

Или за по-лесно да вкара буксата и 4те пина ще останат да стърчат отстрани. ;)

EDIT:

Освен ако не опре в кондензатор или нещо друго.

Ами ако буксата е на кофти място?

Ами ако не стане?

Ами ако му падне метеорит върху компютъра?

Ами ако ами ако

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

Или за по-лесно да вкара буксата и 4те пина ще останат да стърчат отстрани. :speak:

Освен ако не опре в кондензатор или нещо друго.

Имах такова дъно преди време и се наложи "ампутация" на 4-те странични конектора, понеже ATX конектора е цял(FSP350-60THN-P)

Публикувано изображение

• 1 месец по-късно...

Ако екипа не се сърди ще си позволя тук да дам някой линкове с ръководства за монтиране на компоненти в настолно PC...

инсталиране на Floppy,HDD,CD-rom

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...

Имам въпрос за PCI кабелите. Картата ми има един слот за 6 и един за 8 пинов (или 6+2) конектори. Захранването ми обаче има само два 6-пинови. Въпросът ми е дали като картата е вързана по този начин дали губя мощност/производителност и, ако да, мога ли направо да запоя нужните кабели в съответните слотове (и кои кабели). Мерси предварително!

Имам въпрос за PCI кабелите. Картата ми има един слот за 6 и един за 8 пинов (или 6+2) конектори. Захранването ми обаче има само два 6-пинови. Въпросът ми е дали като картата е вързана по този начин дали губя мощност/производителност и, ако да, мога ли направо да запоя нужните кабели в съответните слотове (и кои кабели). Мерси предварително!

Прочети все пак правилата на форума и тогава решавай къде ще пуснеш питането си ! Точно тук не му е мястото !

По въпроса ти: след като на захранването нямаш втори 8 пинов конектор, в комплекта с видеокартата нямаш ли такъв кабел ? Би трябвало там да имаш такъв, който ще закачиш за свободен молекс на захранването и за видеокартата.

Постовете ще бъдат изтрити от темата !

• 3 месеца по-късно...

Здравейте, ако да кажем един компютър бачка без странични панели на кутията някъде тече ли опасен ток?

Здравейте,

ако да кажем един компютър бачка без странични панели на кутията някъде тече ли опасен ток?

При равни други обстоятелства за теб не е опасен. Но ако окъсиш нещо случайно при пипане става опасен за компютъра.

Ако правиш гимнастиката заради жегите се откажи. Купи си един вентилатор да вкарва въздух отпред и един отзад да изкарва, ще спечелиш повече. Това сме го обсъждали някъде из темите, разгледай.

• 3 месеца по-късно...

Здарвейте :) Изхитрих се да си купя ново захранване без да го разгледм подробно...И в момента ситуацията е : имам само един 8-пин конектор от захранването за процесора,а дъното е с 4-пин. Въпросът ми е: ново дъно ли да си купя,или има начин да се прескочи проблема(да пробвам половината 8-пин например)?

Редактирано от SIMEON_S_D (преглед на промените)

Ползвай си смело половината конектор. Разгледай го и ще видиш как трябва да се постави<теоретично дуракоустойчив е>. Ако има околен елемент който пречи можеш с макетно ножче да разделиш конектора на две. И все пак погледни добре дали не може да се раздели с някой щифт. Какво е захранването?

Благодаря оправих се :D Трябвало да се понапъне малко(2х4 пин с щипка между тях.Изглежда цял на пръв поглед :D

• 4 месеца по-късно...

Браво много добра тема :blink: Помогна ми да си направя захранване за усилвателя ;)

Нали на всяко дъно трябва ралични ватове на захранващата кутия, смисал ако имам старо 300 ватово захранване и си купя ново дъно, което е много по - мощно от старото и би трябвало да иска повече.

Нали на всяко дъно трябва ралични ватове на захранващата кутия, смисал ако имам старо 300 ватово захранване и си купя ново дъно, което е много по - мощно от старото и би трябвало да иска повече.

Така зададен, въпросът ти е некоректен. Всичко зависи от това, какво точно е захранването, да не е някое китайско менте. Другото е, че при смяна на дъно, няма да промениш драстично консумацията, освен ако дъното не е от тези с разните лога и светкащи реклами, които слагат едни 10W отгоре. Консумацията се повишава от добавяне на по-мощна видеокарта, повече твърди дискове, клок на процесора (нов, по-мощен процесор) и т.н.

• 4 месеца по-късно...

Аз имам въпрос, малко е офтопик от останалите, но мисля че все пак е по темата: Така, имам една стара щайга, и искам малко да я "тунинговам" така да се каже. Нова боя, няколко вентилатора с лампички - за фаца де не е толкова за работа. Нещо като PC посветено на Линукс, обаче колкото и да се ровя в Google И YouTube не мога да намеря никакъв туториал, така че въпроса ми е как да свържа няколко LED лампички, които ще монтирам на предния панел на компа, та как да свържа лампичките с някакъв ток че да светят докато компютъра е включен

Аз имам въпрос, малко е офтопик от останалите, но мисля че все пак е по темата: Така, имам една стара щайга, и искам малко да я "тунинговам" така да се каже. Нова боя, няколко вентилатора с лампички - за фаца де не е толкова за работа. Нещо като PC посветено на Линукс, обаче колкото и да се ровя в Google И YouTube не мога да намеря никакъв туториал, така че въпроса ми е как да свържа няколко LED лампички, които ще монтирам на предния панел на компа, та как да свържа лампичките с някакъв ток че да светят докато компютъра е включен

Добре, а какви точно можеш ли да ни кажеш? На колко волта смяташ да вземеш?

Можеш да ги пуснеш последователно например, но ще ти трябва и ГАСЯЩ резистор. НЕ ПУСКАЙ директно.

Разбира се, за да го изчислим, трябва да знаем колко светодиода смяташ да свържеш и на колко волта смяташ да използваш.

Публикувано изображение

Ето една примерна схемка.

П.П Ето ти и един калкулатор... Линк

Но аз предпочитам да изчислявам тези нещица сам...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ако екипа не се сърди ще си позволя тук да дам някой линкове с ръководства за монтиране на компоненти в настолно PC...

инсталиране на Floppy,HDD,CD-rom

Напротив! Целият екип ще те поддържа. Важното е хората да се учат!

Прекрасна и много полезна тема!

Добре, а какви точно можеш ли да ни кажеш? На колко волта смяташ да вземеш?

Принципно можеш да ги свържеш последователно, но ти трябва ГАСЯЩ резистор преди първият светодиод.

Разбира се, за да го изчислим, трябва да знаем колко светодиода смяташ да свържеш и на колко волта смяташ да използваш.

Публикувано изображение

Може да се изцепя като идиот тук, но нищо не разбрах, защото идеята за модването на стария комп ми дойде преди малко и не съм модър. Не знам колко волта лампички ще сложа, но утре ще отида да проверя дали имат лампички в местните магазини и ако взема нещо ще пиша колко волта е. Може и въобще да се размина с ЛЕД, а да остана само със светещите вентилатори.

Може да се изцепя като идиот тук, но нищо не разбрах, защото идеята за модването на стария комп ми дойде преди малко и не съм модър. Не знам колко волта лампички ще сложа, но утре ще отида да проверя дали имат лампички в местните магазини и ако взема нещо ще пиша колко волта е. Може и въобще да се размина с ЛЕД, а да остана само със светещите вентилатори.

Публикувано изображение

Eто ти Molex конектора с волтажите.

По-горе ти дадох как да намериш + и - на светодиода...Мда..Ако го обърнеш, нема да свети определено...

R1 ти е резистора, както виждаш в случая е "преди лампичките"

Казваш колко светодиода връзваш, преди тях слагаш резистор, който можеш да изчислиш с линка с калкулатора, който съм дал или ако не е тайна, казваш тук и си готов.

Ето ти как ще изглежда например, ако имаш само 1 светодиод

Линк

Повече от това няма как да ти дам просто...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.