Премини към съдържанието

borko81

Потребител
 • Публикации

  99
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от borko81

 1. borko81

  SA Dictionary не пише на кирилица

  Как така не е .exe? не е ли windows програма инсталирана през вине, ако е така пътя трябва да е примерно /home/потребителско име/.wine/drive_c/Program Files/... ако случайно е .msi се подкарва така: env LC_ALL=bg_BG.UTF-8 wine msiexec /i пътя до exe.msi
 2. borko81

  Конзолни решения

  Благодаря за отговорите, нямам възможност в момента да го пробвам, но миндептх не ми вършеше работа. Идеята е да позлвам find заради последващата команда -exec, която трябва да ползвам, иначе решението си е това: ls -l | grep ^d Мисля че решението на Топпер, ще ми свърши работа. Отновп Благодаря п.с. Товa свърши работа find /papka -mindepth 1 -type d Аз сам пишел глупости от вида на: find /papka -maxdepth 1 -type d
 3. borko81

  Конзолни решения

  В папка "papka" имам няколко фаила и две под папки "first" и "second" (примерно де) Въпроса ми е, защо при командата: find /papka -type d ми показва това papka first second т,е, как да премахна визуализирането на papka, не би ли трябвало да покаже само вътрешните папки?
 4. borko81

  Конзолни решения

  Може ли да помогнете малко с това файлче: op=`pidof opera | wc -l` multi(){ until [[ $op > 1 ]];do echo -n "x " sleep 1 done } multi Идеята е да пълни реда с х докато не се запали процеа, в случая опера. Проблема ми е че процеса не спира след стартирането на браузера.
 5. borko81

  Конзолни решения

  Може ли да споделите, как да направя глобален файл в който да са упоменати алиасите и настроиките които искам. Ползвам zsh и искам да направя нещо подобно на /etc/profile. Намерих го пишело се в : /etc/zsh/zprofile, извинявам се че избързах с въпроса.
 6. borko81

  Конзолни решения

  Благодаря Ви, видях че това също работи: set Start, но ще работя с вашият пример.
 7. borko81

  Конзолни решения

  Бихте ли помогнали пак. Имам следното питане, какво точно прави командата test -x $ip при положение, че имам $ip=/usr/bin/iptables Проверява дали наистина реда /usr/bin/iptables съществува ли? И втори въпрос: Имам следното: [ -z $1];then $1=$(echo "Start") Това валидно ли е, т.е искам ако не е зададен параметър да се приеме стойност ""Start" за $1. Въпросите са елементарни сигурен съм, но вече се обърках, Благодаря.
 8. borko81

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Може би и Сабатон
 9. borko81

  Конзолни решения

  Имам малак проблем с един алиас (zhrc, ако има значение) alias ls -l='ls -ltr' Не сработва, вероятно заради празното място, не е голям проблем, но в момента съм със функция, а не мисля че е оферта, ако може алиас...? Бихте ли помогнали (пак) Благодаря Ви.
 10. borko81

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Сладкото Дебианче, пробвах xfce и останах доволен .
 11. borko81

  Конзолни решения

  Благодаря Ви ще разгледам линка.
 12. borko81

  Конзолни решения

  Изпълнението на командата : echo $- връща като резултат това: 5679CDEJKNTXZgikmsy За горните булкви и цифри питах дали имат някакво значение(то значение си имат де но какво е точно?).
 13. borko81

  Конзолни решения

  #!/bin/bash echo $(pwd) read -p "Enter new dir name: " dirname #Проверява дали я има директорията if [ -d $dirname ];then echo -e "Folder $dirname exists" exit 1 fi echo $(mkdir $dirname); cd $dirname echo "We are in directory $(pwd)"
 14. borko81

  Конзолни решения

  Може ли малко инфо за тази променлива (ако мога такая дая кажа) $- Разбирам, че показва включените опции в шела, но не намирам хелп за тях, ако има такова?
 15. borko81

  Конзолни решения

  Точно това ми бе проблема, Благодаря capnemo
 16. borko81

  Конзолни решения

  Идеята ми е от фор клаузата резултата да се подада редактиран от мен. в случая искам да е 1-2-3-4-5-6-7-8-9, а не 1-2-3-4-5-6-7-8-9-, също така да е на един ред, а не в колона, имам вече използване на IFS OFS и въпреки че с тях проблема се решава ми се иска да е по друг начин.
 17. borko81

  Конзолни решения

  Почти съм сигурен, че не е за тук въпроса, за което се извинявам ако съм бил прав, та ето го и него: #!/bin/bash for ((i=0;i<10;i++));do echo $i | tr "\n" "-" | sed "s/-$//" done Заради tr "\n" "-" не ми сработва седа, има ли вариянт да го корегирам, без употребата на IFS?
 18. borko81

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Не искам да дразня никои, но една от причините да ползвам linux е, че каквито и простотии да му кача не се влияят на производителността му. Освен ако заради някоя не променям конфигурационни файлове за други процеси. Простотии от рода на prelink и preload не ползвам.
 19. Не ми се е налагало досега, но да попитам Така направена флашката си става бутваща?
 20. live-usb-instaler . Това предполагам е програма за правена на бутваща флашка? Пробвай така: aptitude search live-usb (ако нямаш aptitude : apt-get install apptitude). Вероятно не е написано правилно името. Ако съм разбрал правилно де. Unetbootin, може да ти свърши работа.
 21. borko81

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Горният терминала е: тилда. Има си настройка в конфигурацията да седи винаги отгоре и да е прозрачен, затова си го оставям там.
 22. borko81

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Опънбокс Debian jessie.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване